Geely Bersetuju ‘Beli’ Proton. Adakah Kita Bakal Menyaksikan Geely Saga?

Proton adalah 100% hak milik DRB-Hicom. Itu dulu.

Berita yang baru tersiar menyatakan Zhejiang Geely Holding Group, yang mengawal Geely Automobile di Hong Kong dan Volvo Car Group di Sweden, akan memperoleh 49% saham Proton, menewaskan saingan dari PSA Group. Dengan pengambil alihan 49% dari DRB-HICOM, ini bermakna Proton masih lagi dipegang oleh Malaysia (DRB-HICOM – 51%).

“Proton akan sentiasa kekal sebagai kereta nasional dan kebanggaan negara kerana Proton masih memegang majoriti 50.1 peratus,” kata  Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani pada sidang akhbar mengumumkan perjanjian itu.

Proton, yang diasaskan pada tahun 1983 oleh bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad, menerima bantuan kerajaan sebanyak RM1.5 bilion ringgit (US $ 338.200.000) tahun lepas dengan syarat ia meneruskan pelan pemulihan dan mendapatkan rakan kongsi asing terkemuka yang akan membantu dalam R&D seterusnya menjadi syarikat yang berdaya maju serta berdaya saing di peringkat antarabangsa.

Diharap pelaburan Geely ini akan membantu mengembalikan kegemilangan Proton. Proton akan mendapat akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah jenama Geely selain berpeluang menembusi pasaran sedia ada di China.

Menurut laporan Carlist.my, Volvo di bawah Geely telah menjadi syarikat terbesar yang menggaji jurutera sejak kebelakangan ini, menyumbang kepada pembangunan model Volvo XC90, S90 dan V90. Geely ambil alih Volvo daripada Ford pada tahun 2010. Ketika itu Volvo juga dalam fasa kerugian. Tetapi pada tahun 2016, Volvo telah mencatatkan rekod jualan baru. Rujuk sini.

London Taxi Cab yang terkenal dengan warna hitamnya juga merupakan milik penuh Zhejiang Geely Holding Group.

Dagangan saham DRB-HICOM di pasaran saham Bursa Malaysia digantung sementara hari ini. Sehingga semalam harga saham DRB-HICOM ditutup pada RM1.68. Adakah harga saham DRB-Hicom akan meningkat dengan berita ini? Boleh baca Laporan Tahunan (annual report) DRB-HICOM untuk tahun 2016 di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.