Geely Bersetuju ‘Beli’ Proton. Adakah Kita Bakal Menyaksikan Geely Saga?

Proton adalah 100% hak milik DRB-Hicom. Itu dulu.

Berita yang baru tersiar menyatakan Zhejiang Geely Holding Group, yang mengawal Geely Automobile di Hong Kong dan Volvo Car Group di Sweden, akan memperoleh 49% saham Proton, menewaskan saingan dari PSA Group. Dengan pengambil alihan 49% dari DRB-HICOM, ini bermakna Proton masih lagi dipegang oleh Malaysia (DRB-HICOM – 51%).

“Proton akan sentiasa kekal sebagai kereta nasional dan kebanggaan negara kerana Proton masih memegang majoriti 50.1 peratus,” kata  Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani pada sidang akhbar mengumumkan perjanjian itu.

Proton, yang diasaskan pada tahun 1983 oleh bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad, menerima bantuan kerajaan sebanyak RM1.5 bilion ringgit (US $ 338.200.000) tahun lepas dengan syarat ia meneruskan pelan pemulihan dan mendapatkan rakan kongsi asing terkemuka yang akan membantu dalam R&D seterusnya menjadi syarikat yang berdaya maju serta berdaya saing di peringkat antarabangsa.

Diharap pelaburan Geely ini akan membantu mengembalikan kegemilangan Proton. Proton akan mendapat akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah jenama Geely selain berpeluang menembusi pasaran sedia ada di China.

Menurut laporan Carlist.my, Volvo di bawah Geely telah menjadi syarikat terbesar yang menggaji jurutera sejak kebelakangan ini, menyumbang kepada pembangunan model Volvo XC90, S90 dan V90. Geely ambil alih Volvo daripada Ford pada tahun 2010. Ketika itu Volvo juga dalam fasa kerugian. Tetapi pada tahun 2016, Volvo telah mencatatkan rekod jualan baru. Rujuk sini.

London Taxi Cab yang terkenal dengan warna hitamnya juga merupakan milik penuh Zhejiang Geely Holding Group.

Dagangan saham DRB-HICOM di pasaran saham Bursa Malaysia digantung sementara hari ini. Sehingga semalam harga saham DRB-HICOM ditutup pada RM1.68. Adakah harga saham DRB-Hicom akan meningkat dengan berita ini? Boleh baca Laporan Tahunan (annual report) DRB-HICOM untuk tahun 2016 di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!