Haier Perkenal Inovasi Terkini 2019 Perkaya Kapasiti Internet Pelbagai Pakaian

WUHAN, China, 24 Jun 2019 /PR Newswire/ — Haier (600690:Shanghai) memperkenalkan produk-produk baharu semasa Upacara Pelancaran Strategi Industri Cucian dan Penjagaan Fabrik 2019 Haier yang diadakan hari ini di Wuhan China.

Adakah anda bersedia untuk Internet Pelbagai Pakaian (Internet of Clothing), masa depan apabila pakaian anda berinteraksi dengan perkakas anda? Apabila anda tidak perlu lagi bimbang dengan pengecutan baju panas kegemaran anda atau perlu melakukan kerja-kerja remeh pada label-label kecil? Mahupun menggosok pakaian! Maka, bersiap sedialah kerana masa depan berkenaan telahpun tiba. Haier, pengeluar peralatan rumah No.1 di dunia, memperkenalkan produk-produk terkininya yang bersedia untuk dunia yang mana pakaian kita terhubung kepada rangkaian.

Rangkaian produk “terhubung” terkini yang bersedia untuk era IoC termasuk:

  • Mesin basuh “Qianhe”: Mesin cucian-udara ultra-sonik – 601 mm – pertama di dunia yang menukar air kepada zarah-zarah mikron yang dapat menembusi fabrik pakaian untuk meratakan kedutan, lalu membolehkan pengguna menikmati pengalaman cucian tanpa-perlu-menggosok.
  • Mesin basuh “Yiren”: Mesin basuh tanpa-dram-luar yang pertama di dunia menambah satu lagi ciri kekaguman kepada acara tersebut. Reka bentuk untuk menyingkirkan dram luar dan membiarkan dram dalam kedap-air telah dapat menyelesaikan masalah yang mengganggu iaitu “dram kotor” dalam mesin basuh biasa, menyingkirkan kemungkinan kotoran terperangkap yang menyebabkan kontaminasi kepada pakaian yang baru dicuci.
  • Mesin gabungan cucian + penjagaan Casarte, direka untuk item-item mewah, menawarkan penyelesaian empat-dalam-satu untuk cucian-udara, cucian-air dan pengeringan pam haba untuk muatan 7-10kg. Bertujuan untuk menyediakan khidmat cucian yang proaktif, sensor terbina dalam mesin gabungan cucian + penjagaan Casarte mengaktifkan peranti apabila didekati oleh pengguna dan menetapkan prosedur secara automatik sepanjang cucian dan pengeringan mengikut jenis bahan pakaian yang dikenal pasti oleh mesin.
  • Mesin basuh Leader 2 didatangkan dengan pembantu dobi maya sokongan AI yang berupaya memberi cadangan tentang penjagaan fabrik serta tetapan dobi. Selain itu, ia kekal beroperasi tanpa akses kepada Internet, lalu menjadikannya terminal yang bebas dan pintar. Dengan tahap antikulapuk terbaik dan teknologi cucian pancuran-3D, ia dapat mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria daripada mencapai cucian yang amat bersih.
  • U+ App: Aplikasi mudah alih yang dibangunkan untuk mesin basuh, pengguna dapat mengakses maklumat tentang kualiti air dan suhu air di kawasan berkenaan. Bahan dan jenama pakaian boleh dikenal pasti oleh mesin, menyesuaikan penyelesaian cucian untuk pengguna berdasarkan ketumpatan dan jenama cecair pencuci.

Mengulas tentang pelancaran produk-produk baharu oleh individu yang bertanggungjawab terhadap BU berkata, “Kami mengambil senario kehidupan sebenar sebagai sumber utama inovasi bagi meningkatkan pencapaian Haier dalam industri. Bermula dengan mencipta mesin basuh bertaraf dunia kepada membina suatu ekosistem penyelesaian ‘cucian pintar’, sumbangan syarikat terhadap gaya hidup yang kemas dan bersih telah mempelopori pencapaian baharu dalam industri.”

Perkakas Terhubung untuk Masa Depan Interaksi Pintar

Kehidupan dalam era IoC: Semasa berlangsungnya acara, Haier memberi pandangan tentang bagaimana masa depan boleh direalisasikan menggunakan perkakas bersepadu dalam seluruh rumah. Mendemonstrasikan konsep “Smart Balcony”, Haier mempamerkan bagaimana peranti berkomunikasi sebagai mesin basuh bebas dan rak pengering berinteraksi secara automatik untuk melengkapkan kitaran cucian dan pengeringan.

Pencucian dan penjagaan kasut merupakan satu lagi bidang belum diterokai yang sedang ditinjau oleh syarikat ini. Haier membawakan penyelesaian “Smart Entryway” dengan mesin memadankan prosedur cucian dan penjagaan tersuai kepada jenis dan gaya kasut yang berbeza.

“Kami telah meluaskan tumpuan mesin basuh Haier daripada fungsiannya kepada platform pengurusan yang memantau seluruh kitaran hayat pakaian. Dengan menyusun sumber pelbagai aspek tentang jenama pakaian dan juga produk cucian, produk-produk kami dapat menyediakan pengguna dengan penyelesaian menyeluruh untuk pencucian, perlindungan, penyimpanan, pemadanan pakaian dan pembelian,” kata individu bertanggungjawab yang berkaitan.

Di bawah strategi penyetempatan “tiga dalam satu” – menggabungkan reka bentuk, pembuatan dan jualan – Haier terus membawakan peranti cucian pintar yang inovatif kepada pengguna, membina asas yang kukuh untuk ekosistem kediaman pintar dan portfolio jenama yang terkemuka di dunia.

Latar Belakang Haier

Haier Home Appliance ialah jenama peralatan rumah No. 1 di dunia, dengan 10.5% bahagian pasaran global. Jenama-jenamanya termasuk Haier, Casarte dan Leader di China, GE Appliances di AS, Fisher & Paykel di New Zealand dan AQUA di Jepun. Pada masa kini, Haier Home Appliance beralih daripada pengeluar tradisional menjadi platform keusahawanan terbuka apabila ia membina ekosistem kediaman pintar yang benar-benar bersifat global. Bagi menjayakannya, Haier terus meningkatkan nilai pengguna pada produk dan perkhidmatannya, memberikan pengalaman kediaman pintar saling terhubung kepada pelanggan di merata tempat. Untuk maklumat lanjut, kunjungi: http://www.haier.net/en/

Sumber: Haier Home Appliances

Saham Berkaitan: Shanghai:600690

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kumpulan UOB Mengambil Alih Perniagaan Pengguna Citigroup; di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam

Anak syarikat United Overseas Bank Limited (UOB) telah menandatangani perjanjian untuk mengambil alih perniagaan perbankan pengguna Citigroup yang terdiri daripada portfolio pinjaman tidak bercagar dan bercagar, pengurusan kekayaan dan perniagaan deposit runcit (Perniagaan  Pengguna) di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam (Cadangan Pengambilalihan).

Sebagai  sebahagian daripada Cadangan Pengambilalihan ini, kakitangan Perniagaan Pengguna akan diserap oleh  UOB. Cadangan Pengambilalihan ini akan memperkukuh dan memperdalam lagi francais UOB di ASEAN. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai nilai aset bersih agregat berjumlah kira-kira S$4.0 bilion dan  asas pelanggan lebih kurang 2.4 juta pada 30 Jun 2021, dan menjana pendapatan berjumlah kira-kira  S$0.5 bilion pada separuh pertama 2021. Tanpa memasukkan kos urus niaga sekali sahaja, Cadangan  Pengambilalihan ini dijangka akan menunjukkan pertambahan serta-merta kepada pendapatan sesaham (EPS) dan pulangan atas ekuiti (ROE) UOB. 

Jumlah pertimbangan tunai untuk Cadangan Pengambilalihan ini akan dikira berdasarkan premium agregat  yang bersamaan dengan S$915 juta ditambah nilai aset bersih Perniagaan Pengguna apabila selesai. Cadangan Pengambilalihan ini dijangka akan dibiayai melalui lebihan modal dan dianggar akan mengurangkan nisbah Ekuiti Lazim Tahap 1 (CET1) UOB sebanyak 0.7% kepada 12.8%, berdasarkan  kedudukan modalnya pada 30 September 2021. Kesan kepada nisbah CET1 dijangka tidak ketara dan  adalah dalam keperluan kawal selia. 

Penyelesaian pengambilalihan di setiap negara adalah tertakluk kepada kelulusan kawal selia berkenaan  yang diperoleh dari setiap negara dan di Singapura. Pengambilahan ini dijangka selesai antara  pertengahan 2022 dan awal 2024, bergantung pada kemajuan dan keputusan proses kelulusan kawal selia. Citigroup akan membantu UOB dan anak syarikatnya (secara kolektif Kumpulan UOB) dengan  penghijrahan pelanggan dan kakitangan Perniagaan Penggunanya bagi memastikan peralihan dijalankan  dengan lancar. 

Encik Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif UOB, berkata, “Pengambilalihan perniagaan runcit Citigroup dalam pasaran utama kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam  merupakan peluang hebat yang tepat pada masanya. UOB percaya akan potensi jangka panjang Asia Tenggara dan kami telah mengambil langkah berdisiplin, selektif dan sabar dalam mencari peluang yang  sesuai untuk berkembang. Tertakluk kepada kelulusan kawal selia, kami berharap untuk menyepadukan  portfolio Citigroup yang berkualiti dan juga mengalu-alukan pasukannya, selain mewujudkan nilai untuk  asas pelanggan, kakitangan dan pihak berkepentingan lain kami yang semakin bertambah. Perniagaan  yang diambil alih, bersama dengan francais pengguna serantau UOB, akan menghasilkan gabungan amat mantap yang akan meningkatkan perniagaan Kumpulan UOB di samping memajukan kedudukan kami sebagai bank serantau yang terkemuka.” 

Encik Peter Babej, Ketua Pegawai Eksekutif Asia Pasifik Citi, berkata, “Kami berbesar hati untuk  mengumumkan transaksi ini dengan UOB, sebuah institusi pan-Asia yang terkemuka. Kami yakin bahawa  UOB, dengan budaya yang kukuh dan cita-cita serantau yang luas, akan menyediakan peluang yang amat baik dan tempat kerja jangka panjang bagi rakan sekerja perbankan pengguna kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam. Memberi tumpuan kepada perniagaan kami melalui langkah ini akan memudahkan  pelaburan tambahan dalam bidang tumpuan strategik kami, termasuk rangkaian institusi kami di seluruh Asia Pasifik, justeru menghasilkan pulangan optimum untuk Citi.” 

Strategi runcit UOB termasuk mengambil kesempatan daripada kemewahan yang semakin meningkat di  Asia Tenggara, memperoleh dan menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan melalui platform  perbankan digitalnya, UOB TMRW, di samping memenuhi keperluan kewangan pelanggan melalui  pendekatan saluran omni apabila mereka bergerak ke atas dalam kontinum kekayaan. Cadangan Pengambilalihan ini akan mengembangkan ekosistem rakan kongsi UOB dan dijangka menggandakan  asas pelanggan runcit sedia ada UOB di empat pasaran, sekaligus mempercepatkan sasaran asas pelanggannya lima tahun lebih awal. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan, termasuk pengurusan kanan dan  pasukan yang dilengkapi pelbagai pengalaman. Penghijrahan kakitangan ini akan meningkatkan lagi  kecekapan Kumpulan UOB dan membuka peluang sinergi perniagaan. 

Kumpulan UOB mengalu-alukan pelanggan dan kakitangan Citigroup, yang akan sentiasa dimaklumkan  mengenai perkembangan terkini Cadangan Pengambilalihan pada bulan-bulan akan datang. 

Credit Suisse (Singapore) Limited akan bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Kumpulan UOB  dalam Cadangan Pengambilalihan ini manakala Allen & Overy LLP (Singapura) merupakan penasihat  undang-undangnya.

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah kalian….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika tergolong dalam kluster ini, jangan risau, kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana. Namun yuran kami paling murah di pasaran!

Kalian akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu penting yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->Webinar Senang Saham