Haier Perkenal Inovasi Terkini 2019 Perkaya Kapasiti Internet Pelbagai Pakaian

WUHAN, China, 24 Jun 2019 /PR Newswire/ — Haier (600690:Shanghai) memperkenalkan produk-produk baharu semasa Upacara Pelancaran Strategi Industri Cucian dan Penjagaan Fabrik 2019 Haier yang diadakan hari ini di Wuhan China.

Adakah anda bersedia untuk Internet Pelbagai Pakaian (Internet of Clothing), masa depan apabila pakaian anda berinteraksi dengan perkakas anda? Apabila anda tidak perlu lagi bimbang dengan pengecutan baju panas kegemaran anda atau perlu melakukan kerja-kerja remeh pada label-label kecil? Mahupun menggosok pakaian! Maka, bersiap sedialah kerana masa depan berkenaan telahpun tiba. Haier, pengeluar peralatan rumah No.1 di dunia, memperkenalkan produk-produk terkininya yang bersedia untuk dunia yang mana pakaian kita terhubung kepada rangkaian.

Rangkaian produk “terhubung” terkini yang bersedia untuk era IoC termasuk:

  • Mesin basuh “Qianhe”: Mesin cucian-udara ultra-sonik – 601 mm – pertama di dunia yang menukar air kepada zarah-zarah mikron yang dapat menembusi fabrik pakaian untuk meratakan kedutan, lalu membolehkan pengguna menikmati pengalaman cucian tanpa-perlu-menggosok.
  • Mesin basuh “Yiren”: Mesin basuh tanpa-dram-luar yang pertama di dunia menambah satu lagi ciri kekaguman kepada acara tersebut. Reka bentuk untuk menyingkirkan dram luar dan membiarkan dram dalam kedap-air telah dapat menyelesaikan masalah yang mengganggu iaitu “dram kotor” dalam mesin basuh biasa, menyingkirkan kemungkinan kotoran terperangkap yang menyebabkan kontaminasi kepada pakaian yang baru dicuci.
  • Mesin gabungan cucian + penjagaan Casarte, direka untuk item-item mewah, menawarkan penyelesaian empat-dalam-satu untuk cucian-udara, cucian-air dan pengeringan pam haba untuk muatan 7-10kg. Bertujuan untuk menyediakan khidmat cucian yang proaktif, sensor terbina dalam mesin gabungan cucian + penjagaan Casarte mengaktifkan peranti apabila didekati oleh pengguna dan menetapkan prosedur secara automatik sepanjang cucian dan pengeringan mengikut jenis bahan pakaian yang dikenal pasti oleh mesin.
  • Mesin basuh Leader 2 didatangkan dengan pembantu dobi maya sokongan AI yang berupaya memberi cadangan tentang penjagaan fabrik serta tetapan dobi. Selain itu, ia kekal beroperasi tanpa akses kepada Internet, lalu menjadikannya terminal yang bebas dan pintar. Dengan tahap antikulapuk terbaik dan teknologi cucian pancuran-3D, ia dapat mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria daripada mencapai cucian yang amat bersih.
  • U+ App: Aplikasi mudah alih yang dibangunkan untuk mesin basuh, pengguna dapat mengakses maklumat tentang kualiti air dan suhu air di kawasan berkenaan. Bahan dan jenama pakaian boleh dikenal pasti oleh mesin, menyesuaikan penyelesaian cucian untuk pengguna berdasarkan ketumpatan dan jenama cecair pencuci.

Mengulas tentang pelancaran produk-produk baharu oleh individu yang bertanggungjawab terhadap BU berkata, “Kami mengambil senario kehidupan sebenar sebagai sumber utama inovasi bagi meningkatkan pencapaian Haier dalam industri. Bermula dengan mencipta mesin basuh bertaraf dunia kepada membina suatu ekosistem penyelesaian ‘cucian pintar’, sumbangan syarikat terhadap gaya hidup yang kemas dan bersih telah mempelopori pencapaian baharu dalam industri.”

Perkakas Terhubung untuk Masa Depan Interaksi Pintar

Kehidupan dalam era IoC: Semasa berlangsungnya acara, Haier memberi pandangan tentang bagaimana masa depan boleh direalisasikan menggunakan perkakas bersepadu dalam seluruh rumah. Mendemonstrasikan konsep “Smart Balcony”, Haier mempamerkan bagaimana peranti berkomunikasi sebagai mesin basuh bebas dan rak pengering berinteraksi secara automatik untuk melengkapkan kitaran cucian dan pengeringan.

Pencucian dan penjagaan kasut merupakan satu lagi bidang belum diterokai yang sedang ditinjau oleh syarikat ini. Haier membawakan penyelesaian “Smart Entryway” dengan mesin memadankan prosedur cucian dan penjagaan tersuai kepada jenis dan gaya kasut yang berbeza.

“Kami telah meluaskan tumpuan mesin basuh Haier daripada fungsiannya kepada platform pengurusan yang memantau seluruh kitaran hayat pakaian. Dengan menyusun sumber pelbagai aspek tentang jenama pakaian dan juga produk cucian, produk-produk kami dapat menyediakan pengguna dengan penyelesaian menyeluruh untuk pencucian, perlindungan, penyimpanan, pemadanan pakaian dan pembelian,” kata individu bertanggungjawab yang berkaitan.

Di bawah strategi penyetempatan “tiga dalam satu” – menggabungkan reka bentuk, pembuatan dan jualan – Haier terus membawakan peranti cucian pintar yang inovatif kepada pengguna, membina asas yang kukuh untuk ekosistem kediaman pintar dan portfolio jenama yang terkemuka di dunia.

Latar Belakang Haier

Haier Home Appliance ialah jenama peralatan rumah No. 1 di dunia, dengan 10.5% bahagian pasaran global. Jenama-jenamanya termasuk Haier, Casarte dan Leader di China, GE Appliances di AS, Fisher & Paykel di New Zealand dan AQUA di Jepun. Pada masa kini, Haier Home Appliance beralih daripada pengeluar tradisional menjadi platform keusahawanan terbuka apabila ia membina ekosistem kediaman pintar yang benar-benar bersifat global. Bagi menjayakannya, Haier terus meningkatkan nilai pengguna pada produk dan perkhidmatannya, memberikan pengalaman kediaman pintar saling terhubung kepada pelanggan di merata tempat. Untuk maklumat lanjut, kunjungi: http://www.haier.net/en/

Sumber: Haier Home Appliances

Saham Berkaitan: Shanghai:600690

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Securities Mengeluarkan Teguran Awam Dan/Atau Mengenakan Denda Ke Atas Computer Form (Malaysia) Berhad Serta Lapan Orang Pengarah

Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Securities”) telah mengeluarkan teguran awam terhadap Computer Forms (Malaysia) Berhad (CFM) dan lapan (8) orang pengarahnya kerana melanggar Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia (Main Market Listing Requirements, MAIN LR).

Selain teguran awam, lapan pengarah terbabit turut dikenakan denda berjumlah RM2 juta.

Pelanggaran utama oleh CFM

CFM didapati melakukan beberapa pelanggaran serius berkaitan pendedahan maklumat kepada pelabur, antaranya:

1. Gagal mendedahkan syarat penting dalam usaha sama (Joint Venture Agreement – JVA)

Dalam pengumuman bertarikh 5 Januari 2023, CFM gagal mendedahkan beberapa fakta material berkaitan perjanjian usaha sama dengan EA Mobility Holding Co. Ltd., termasuk:

  • Perjanjian Pemegang Saham (Shareholders Agreement) yang ditandatangani pada hari yang sama.
  • Klausa Put Option yang membolehkan EA Mobility menjual keseluruhan pegangannya dalam syarikat usaha sama kepada CFM sekiranya CFM gagal mendapatkan:
    • Tempahan disahkan (Affirmed Orders) sekurang-kurangnya 200 buah kenderaan elektrik (EV); dan
    • Bayaran deposit atau harga pembelian sekurang-kurangnya RM12.5 juta sebelum 30 Jun 2023.
  • Hakikat bahawa Perjanjian Usaha Sama (JVA) akan terbatal secara automatik sekiranya mana-mana pihak tidak lagi memiliki saham dalam syarikat usaha sama.

2. Siaran media 3 Julai 2023 mengelirukan pelabur

CFM mengeluarkan kenyataan media yang menggambarkan usaha sama tersebut masih berada pada landasan positif.

Namun, syarikat gagal mendedahkan bahawa:

  • Sasaran tempahan 200 EV tidak berjaya dicapai.
  • Bayaran minimum RM12.5 juta juga gagal diperoleh.
  • Kegagalan tersebut membuka ruang kepada EA Mobility untuk melaksanakan Put Option yang boleh menyebabkan penamatan usaha sama.

3. Lewat mengumumkan notis Put Option

Pada 10 Julai 2023, EA Mobility memaklumkan hasrat untuk melaksanakan Put Option.

Bagaimanapun, CFM hanya membuat pengumuman kepada Bursa pada 20 Julai 2023, iaitu selepas kelewatan lapan hari dagangan.

4. Pengumuman berkaitan penamatan usaha sama tidak lengkap dan mengelirukan

Dalam beberapa pengumuman antara 20 Julai hingga 1 September 2023, CFM menyatakan bahawa:

  • Operasi syarikat usaha sama masih berjalan seperti biasa.
  • Rundingan dengan EA Mobility masih diteruskan.

Namun syarikat tidak memaklumkan bahawa:

  • Penamatan JVA akan berlaku selepas pemindahan saham EA Mobility kepada CFM.
  • Maklumat mengenai penamatan hanya diumumkan pada 5 September 2023, hampir dua bulan selepas notis Put Option dikeluarkan dan hanya selepas Bursa Malaysia meminta penjelasan lanjut.

5. Memberikan maklumat tidak tepat kepada Bursa Malaysia

CFM turut didapati gagal memberikan maklumat yang tepat apabila:

  • Memaklumkan bahawa tiada perjanjian lain selain JVA.
  • Tidak menyerahkan salinan Perjanjian Pemegang Saham (Shareholders Agreement) walaupun diminta oleh Bursa Malaysia.
  • Perjanjian tersebut hanya diserahkan pada 25 September 2023 selepas beberapa kali pertanyaan dibuat.

Denda terhadap lapan pengarah

Kesemua lapan pengarah didapati membenarkan syarikat melakukan pelanggaran tersebut dan dikenakan teguran awam serta denda seperti berikut:

PengarahJumlah Denda
Tan Sri Datuk Mazlan Bin LazimRM300,000
Datuk Seri Tan Choon HwaRM100,000
Datuk Wira Justin Lim Hwa TatRM150,000
Datuk Hoo Swee GuanRM450,000
Pang Nan YewRM300,000
Wong Kok SeongRM300,000
Kho See YiingRM300,000
Tan Li SinRM100,000

Jumlah keseluruhan denda: RM2 juta.

Mengapa tindakan ini diambil?

Bursa Malaysia memaklumkan bahawa keputusan tersebut dibuat selepas proses siasatan lengkap dengan mengambil kira:

  • Keseriusan pelanggaran yang dilakukan.
  • Kesan terhadap pemegang saham dan pelabur.
  • Peranan serta tahap penglibatan setiap pengarah.

Menurut Bursa Malaysia, pendedahan maklumat yang tepat, lengkap dan dibuat tepat pada masanya amat penting bagi membolehkan pelabur membuat keputusan pelaburan yang bermaklumat, di samping memastikan pasaran modal kekal teratur, telus serta mengekalkan keyakinan pelabur.

Latar belakang kes

Pada 5 Januari 2023, CFM memeterai Perjanjian Usaha Sama (JVA) dan Perjanjian Pemegang Saham (SA) dengan EA Mobility bagi projek kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Walaupun perjanjian tersebut mengandungi syarat penting yang boleh menyebabkan usaha sama ditamatkan sekiranya sasaran tempahan EV dan kutipan deposit RM12.5 juta tidak dipenuhi sebelum 30 Jun 2023, syarat tersebut tidak didedahkan kepada pasaran.

CFM kemudiannya gagal memenuhi syarat berkenaan, menyebabkan EA Mobility melaksanakan Put Option pada 10 Julai 2023. Namun, perkembangan material tersebut tidak didedahkan secara segera dan lengkap kepada pelabur, sekali gus mendorong Bursa Malaysia mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap syarikat dan para pengarahnya.