Hari Amal Allianz Menggalakkan Sifat Dermawan Dalam Kalangan Ejen

Kuala Lumpur, 31 Mei 2019 – Lebih daripada 2,500 ejen di seluruh negara menyertai acara tahunan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life) iaitu Hari Amal Allianz 2019 pada 25 Mei 2019.

Sebagai sebahagian dari acara tersebut. ejen-ejen daripada lebih 100 buah agensi telah mengambil bahagian dalam acara ini dengan menganjurkan beberapa kegiatan amal di seluruh negara secara serentak pada hari yang sama. Di samping mengadakan kempen derma darah, lawatan ke rumah anak yatim, dan rumah orang tua serta berbuka puasa di rumah amal dan pengagihan Bubur Lambuk kepada orang ramai, tahun ini menampilkan beberapa acara yang unik.

Ketua Pegawai Eksekutif Allianz Life, Joseph Gross menyertai ejen dari Kumpulan EAGLE untuk Aktiviti Pemotongan Kasut di SOLEHOPE, sebuah organisasi bukan kerajaan yang menjahit seluar jeans lama menjadi kasut untuk kanak-kanak di negara dunia ketiga manakala agensi FOCUS memberikan sumbangan dan menjadi sukarelawan di Tapak Pemeliharaan Gajah, Kuala Gandah di Lanchang, Pahang. Sementara itu, di Kuala Lumpur, agensi CSK membawa 40 orang anak yatim mendaki di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) manakala ahli agensi V di Johor Bahru menganjurkan makan tengahari amal di Kampung Putuo, sebuah tempat suci agama Buddha.

“Hari Amal Allianz telah menjadi antara agenda utama dalam kalendar tahunan kami. Matlamat kami, seperti biasa adalah untuk menjangkau keadaan mereka yang kurang bernasib baik. Kami sangat berterima kasih kerana mendapat sokongan dan komitmen daripada ejen kami yang menghasilkan idea-idea yang hebat setiap tahun  untuk menganjurkan aktiviti amal untuk masyarakat. Kami berharap melalui aktiviti-aktiviti amal yang kecil dan bermakna di seluruh Negara ini, kami akan menyebarkan kebaikan, kasih sayang, empati dan kegembiraan kepada mereka yang memerlukan. “kata Ong Pin Hean, Ketua Pegawai Jualan Allianz Life.

“Kerja-kerja kebaikan tidak seharusnya terhad kepada kerja amal sahaja. Kami berharap bahawa acara seperti ini dapat memberi inspirasi kepada semua orang di luar sana untuk menjadi lebih murah hati dengan masa, usaha dan kasih sayang mereka kepada yang paling memerlukannya, “tambah Pin Hean.

Ejen ACP dan CASB di Ipoh dan ejen MM2 di Bukit Mertajam melawat rumah anak yatim dan memberi sumbangan di negeri masing-masing manakala ejen DOLLARZ di Pulau Pinang melawat rumah kanak-kanak khas dan mengadakan sesi pertemuan dengan mereka. Sementara itu, di Melaka, agen AP dan LSC melawat Persatuan Lampu Little Lamb (Pertubuhan Pelita Anak Doba) manakala ejen NEXUS dari Kota Kinabalu mengadakan derma darah di Centre Point Shopping Mall dan ejen ADF di Kuching membawa sebuah kelas kanak-kanak khas menonton wayang di GSC CityONE Megamall.

Hari Amal Allianz telah dianjurkan setiap tahun sejak 2014 dan menggalakkan dan memberikan seluruh pasukan agensi Allianz Life peluang untuk menyumbang kepada masyarakat. Ejen mengabdikan satu hari untuk menjalankan pelbagai kegiatan kebajikan yang melibatkan kanak-kanak, anak yatim, orang tua dan memperjuangkan isu-isu sosial yang lain.

Mengenai Allianz di Malaysia

Syarikat pemegang pelaburan, Allianz Malaysia Berhad, subsidiari Allianz SE, mempunyai dua subsidiari insurans – Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (Allianz General) dan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life).

Allianz General adalah salah satu syarikat insurans am di Malaysia dan mempunyai spektrum yang meluas bagi perkhidmatan dalam talian peribadi; perniagaan perusahaan sederhana dan kecil (SME) dan industri yang berisiko besar. Premium Bertulis Kasar (GWP) untuk perniagaan insurans am pada tahun kewangan 2018 telah mencapai RM2.12 bilion.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk-produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2018, Allianz Life mencatatkan Premium Bertulis Kasar (GWP ) sebanyak RM2.38 bilion dan merupakan salah satu daripada penanggung insurans hayat yang paling pesat berkembang di Malaysia.  

Allianz Malaysia mempunyai 33 cawangan di seluruh negara.

Pada tahun 2018, Allianz Malaysia telah dianugerahkan Pengurusan Hubungan Pelanggan untuk Pusat Panggilan Terbaik (Perak) dan Anugerah Penggunaan Inovatif Terbaik (Merit), iklan Allianz Road Rangers: 24 Hours Call Centre oleh Allianz General juga telah memenangi Iklan Terbaik dalam Perkhidmatan dan Institusi Kewangan di Anugerah YouTube Malaysia 2018. Pada tahun 2017, Allianz Malaysia Berhad telah dianugerahkan Inisiatif Tanggungjawab Korporat Terbaik (permodalan pemasaran bawah RM10 bilion) pada Anugerah Kelab Bilion Ringgit The Edge (The Edge Billion Ringgit Club Awards) 2017, manakala Allianz General tekah diperakui sebagai Syarikat Takaful Motor Terbaik dan Syarikat Insurans Motor Terbaik pada 2016 oleh iBanding.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai Allianz Malaysia,layari allianz.com.my  

Facebook: facebook.com/AllianzMalaysia/ | Instagram: instagram.com/allianzmalaysia/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Letusan Gunung Ruang: Beberapa Penerbangan Malaysia Airlines, AirAsia Ke Sabah & Sarawak Dibatalkan

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) — Beberapa penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia antara Sabah, Sarawak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibatalkan hari ini berikutan letusan gunung berapi di Gunung Ruang, Indonesia.

Malaysia Airlines dalam kenyataan di akaun media sosial rasmi X hari ini memaklumkan syarikat penerbangan itu akan membatalkan beberapa penerbangan yang terjejas dan menasihatkan penumpang untuk menyemak status penerbangan terkini dan saranan perjalanan masing-masing.

“Pembatalan penerbangan pada 18 April 2024 berikutan letusan gunung berapi Gunung Ruang. Berikutan letusan gunung berapi yang berlaku di Gunung Ruang, Indonesia, Malaysia Airlines akan membatalkan beberapa penerbangan ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL) ke Sabah dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, pejabat Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup dalam kenyataan berkata penerbangan membawa mendiang Tan Sri Joseph Kurup (pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah dan bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah) ke Kota Kinabalu yang dijadualkan hari ini telah dibatalkan.

“Saya akan memaklumkan masa penerbangan terkini selepas menerima maklum balas daripada MAS (Malaysia Airlines),” katanya.

AirAsia dalam kenyataan pula berkata lapan daripada penerbangan berjadual antara KLIA dan Tawau telah dibatalkan. Turut dibatalkan adalah lapan penerbangan antara KLIA dan Kota Kinabalu, menjadikan sebanyak 16 penerbangan yang terjejas antara KLIA, Kota Kinabalu dan Tawau.

Menurutnya ia telah memaklumkan kepada semua penumpang yang terjejas, manakala penumpang dalam perjalanan ke atau dari destinasi yang terkesan digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon mudah alih berdaftar mereka untuk pemberitahuan mengenai pembatalan.

“Para tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas digalakkan untuk menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

“AirAsia akan terus memantau situasi gunung berapi Gunung Ruang dan akan memberikan lebih banyak maklumat perkembangan terkini,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA