iDEA Mengiktiraf Pemaju-Pemaju Terbaik Dalam Pembangunan Hartanah, Kepimpinan Industri Dan Tanggungjawab Sosial Terbaik

KUALA LUMPUR, 25 MEI 2021 — Pemaju-pemaju hartanah terkemuka diberi penghormatan pada majlis anugerah iProperty Development Excellence Awards (iDEA) tahunan ke-4 2021 yang dianjurkan oleh iProperty.com.my, portal hartanah No. 1 di Malaysia bagi mengiktiraf kecemerlangan dalam sektor pembangunan hartanah. iDEA mengumumkan 32 pemenang kategori yang menjadi rebutan dalam sebuah acara anugrah maya yang distrimkan secara langsung di dalam laman Facebook iProperty.com.my.

Mah Sing Group Berhad menjadi pemenang terbesar apabila berjaya memperolehi enam (6) anugerah termasuk anugerah Pembangunan Bangunan Tinggi Terbaik 2021 dan anugerah Game Changer Pengguna
yang mengiktiraf Mah Sing Group Berhad sebagai pemaju yang berjaya memperkenalkan dan mempengaruhi perubahan corak pemikiran pengguna.

Tahun ini, selain daripada 26 kategori yang dipertandingkan, iDEA turut mengenal pasti empat (4) anugerah istimewa bagi mengiktiraf para pemaju hartanah, projek pembangunan dan individu cemerlang yang berjaya mencipta inovasi dan memberi sumbangan besar terhadap industri pembangunan hartanah di Malaysia. Selain daripada itu, sepuluh (10) pemaju hartanah akan dianugerahkan dengan Anugerah Pilihan Ramai berdasarkan kepada jumlah undian tertinggi yang diterima daripada orang ramai, manakala anugerah CSR Komuniti pula diberikan kepada pemaju yang menunjukkan sifat kepimpinan yang wajar dicontohi semasa pandemik COVID-19 dengan membantu rakyat yang terjejas.

Di antara para pemenang yang wajar diberi perhatian ialah Tropicana Danga Cove Sdn Bhd yang berjaya meraih anugerah Pembangunan Kediaman Bertanah Terbaik dan Pembangunan Bertanah Selatan Terbaik untuk projek Ayera Residences. Manakala Rembawang Holdings Sdn Bhd pula berjaya memperolehi anugerah Pembangunan Bertanah Terbaik 2021 dan Pembangunan Bertanah Mewah Terbaik untuk projek Teringin @ Sri Ukay. Sementara itu, Ideal Group Berhad memenangi anugerah Pembangunan Bangunan Tinggi Paling Mampu Milik untuk projek One Foresta dan Sheng Tai International Sdn Bhd pula memenangi Anugerah Pembangunan Komersial Terbaik untuk The Sail.

“iProperty.com.my amat berbangga kerana dapat menyediakan sebuah platform yang mengiktiraf dan menghargai pembangunan hartanah berinspirasi yang menjadi contoh kepada seni bina, kecemerlangan, reka bentuk dan konsep berkualiti yang berupaya menambah baik pengalaman hidup para pembeli rumah hari ini. Kami berharap semoga pengiktirafan ini dapat membantu para pembeli membuat keputusan bermaklumat yang lebih tepat dalam mencari hartanah idaman mereka, dengan memilih hartanah yang terbaik di dalam kelasnya serta layak untuk dijadikan sebagai rumah impian mereka,” kata Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, Shylendra Nathan.

“2021 adalah tahun di mana industri hartanah perlu menjalankan perniagaan dalam normal baru dan ia adalah sesuatu yang baik. Pandemik global ini telah mendorong para pencari hartanah di Malaysia untuk beralih kepada platform digital. Rakyat Malaysia telah beralih kepada platform digital yang lebih mudah dan selamat dalam usaha pencarian hartanah mereka yang terganggu akibat pandemik COVID-19.”

Rakyat Malaysia telah meluangkan lebih banyak masa di dalam iProperty.com.my semasa pandemik ini, di mana secara purata mereka meluangkan masa lebih 8 minit di dalam laman berkenaan atau Time on Site [i]. iProperty.com.my adalah portal hartanah No.1 di Malaysia, menurut Comscore, sebuah syarikat pengukuran dan analisis media pihak ketiga.
Tambah Shylendra lagi, “Walaupun dilanda pandemik COVID-19, kami tetap menaruh harapan kepada pasaran hartanah kerana program vaksinasi yang sedang berjalan telah berjaya meningkatkan semula keyakinan terhadap pasaran hartanah tempatan. Negara kita mula menuju ke arah mencapai imuniti kelompok, kami menjangkakan keyakinan para pengguna terhadap pasaran hartanah akan terus meningkat hasil daripada inisiatif tersebut.”

Kredibiliti iDEA dicapai menerusi proses penghakiman yang ketat dan keputusannya disahkan secara bebas oleh PwC Malaysia, yang merupakan rakan proses pengundian iDEA. Bagi memastikan penilaian yang menyeluruh merangkumi pelbagai perspektif, pakar-pakar industri daripada pelbagai disiplin profesional seperti seni bina, penilaian hartanah, topografi dan undang-undang hartanah telah dijemput untuk menganggotai panel hakim tersebut. iDEA turut menjadikan kualiti sebagai kategori anugerah dan kriteria pemilihan adalah berdasarkan kepada keutamaan para pencari hartanah. Anugerah ini menyasarkan untuk memberi keyakinan kepada para pencari hartanah dan menggalakkan lebih banyak pemaju hartanah agar sentiasa berusaha meningkatkan lagi kualiti kehidupan rakyat Malaysia.

[i] Menurut Comscore MMX® Multi-Platform, Real Estate, Total Digital Audience, Mac 2021.

Mengenai REA Group & iProperty.com.my, portal hartanah No.1 di Malaysia
REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara hartanah digital yang menawarkan perkhidmatan berkaitan hartanah dan pemasaran projek yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara termasuk Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta wilayah China Raya termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang membuat pengkhususan dalam bidang hartanah. Disenaraikan dalam Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. Selain itu, REA Group mempunyai pengaruh dan pegangan saham penting dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com,
maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dan mempunyai lebih daripada 200 orang pekerja. iProperty.com.my adalah portal hartanah No.1 di Malaysia yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian pengguna seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity Fund – Menggabungkan ESG dan AI

Pada awal tahun BIMB Investment telah melancarkan Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity atau BGSEF secara maya, dana feeder ekuiti shariah ESG (Persekitaran, Sosial, Tadbir Urus) global yang bertujuan untuk mencapai peningkatan modal dalam tempoh jangka sederhana sehingga jangka panjang bagi pelabur.

BGSEF menawarkan pendedahan global yang pelbagai kepada pelabur dengan 150 saham Shariah-ESG pada setiap masa. BGSEF telah memenuhi syarat sebagai sebuah dana pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI) di bawah Garis Panduan Dana Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Untuk memberikan konteks mengenai betapa pentingnya faktor-faktor ESG, pandemik COVID-19 telah memberi kita kesedaran bagaimana krisis kemampanan mampu mempengaruhi sektor ekonomi, perniagaan dan masyarakat secara keseluruhan. Krisis COVID-19 juga menunjukkan bahawa syarikat yang mempunyai kelayakan ESG yang tinggi telah menunjukkan prestasi yang lebih baik pada tahun ini.

Pihak berkepentingan termasuk para pelabur merasakan penerapan faktor ESG adalah satu keperluan dan bukan keinginan untuk memastikan bahawa syarikat dikendalikan dengan baik. Lebih penting lagi, syarikat akan menjadi lebih lestari dan lebih tahan lama dalam jangka masa yang panjang tanpa menjejaskan etika dan tanggungjawab kepada pihak berkepentingan, terutama isu-isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG). Pelaburan ESG yang efektif pasti akan menjadi norma baru. BIMB Investment Management Berhad komited untuk menerapkan faktor ESG dalam perstrukturan produk-produknya.

Apakah sebenarnya ESG? ESG merupakan alam sekitar (environment), sosial (social) dan tadbir urus (governance) tetapi apa kesannya terhadap pelaburan? Pelaburan lestari difahami secara meluas sebagai penyatuan elemen ESG ke dalam proses pelaburan dan proses membuat keputusan ketika melabur.

Faktor-faktor ESG merangkumi pelbagai aspek seperti ‘’Bagaimana sesebuah perusahaan memberikan respons kepada perubahan iklim, bagaimana mereka menjaga pekerja-pekerja mereka, bagaimana mereka membangun kepercayaan dan memupuk inovasi, serta bagaimana mereka menguruskan rantaian bekalan mereka?’’

Kini, ramai pelabur menyedari bahawa faktor ESG di pasaran modal adalah strategi yang baik dan membawa kepada pasaran yang lebih lestari dan berpotensi untuk mentransformasi masyarakat ke arah yang lebih baik. Prestasi lestari korporat yang baik dikaitkan dengan tadbir urus korporat yang baik, akan membawa kepada peningkatan keputusan kewangan serta penghasilan pulangan kewangan yang lebih bagus.

BGSEF mengintegrasikan pertimbangan ESG dalam proses pelaburannya dan menerapkan pemeriksaan secara aktif untuk patuh Shariah dan sejajar dengan prinsip United Nations Global Compact (UNGC) dalam proses pembinaanya.

ESG dan pelaburan patuh Shariah merupakan falsafah teras kami. Memandangkan situasi pandemik di peringkat global, kami berpendapat bahawa COVID-19 akan meninggalkan kesan yang ketara kepada pasaran modal untuk tahun-tahun yang akan datang. Ia membuatkan pelaburan ESG semakin relevan untuk pelabur masa kini yang ingin memberi kesan positif kepada dunia secara keseluruhannya.

Penerapan teknologi Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence atau “AI”) dan Pembelajaran Mesin (Machine Learning) semakin dikenali secara meluas. Ia mempengaruhi kehidupan kita setiap hari dan penerapanya dalam perkhidmatan kewangan.

Dengan BGSEF, kami mensasarkan dana ekuiti global yang menggunakan teknologi AI dan data besar dengan pendekatan pelaburan kuantitatif secara sistematik dan juga mengambil kira ESG untuk melabur ke dalam syarikat dengan prestasi kewangan masa hadapan yang mampan. Pendekatan pelaburan ini telah terbukti berfungsi dengan baik dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu ini. Di BIMB Investment, kami berhasrat untuk menjadi pemimpin dalam penyelesaian pengurusan kewangan generasi akan datang.

Untuk mencapai matlamat ini, kami telah bekerjasama rapat dengan Arabesque Asset Management (Arabesque), sebuah syarikat pengurusan aset global yang merupakan pakar dalam AI dan penyelidikan untuk menerapkan AI pada pengurusan portfolio yang menilai prestasi dan kesinambungan syarikat di seluruh dunia.

Kaedah kami yang terbukti secara sistematik menggabungkan lebih daripada 250 metrik ESG dengan isyarat berita dari lebih 30,000 sumber yang diterbitkan di lebih 170 negara dalam 15 bahasa. Dari situ, kita dapat membina portfolio yang pelbagai yang terdiri daripada syarikat yang mematuhi sepenuhnya pada prinsip ESG. Ini telah membuka banyak peluang bagi para pelabur dan pengguna untuk meneroka pelaburan ESG secara terperinci dengan meneliti penglibatan perniagaan syarikat berdasarkan nilai-nilai ESG, memberi kuasa kepada semua orang untuk membuat keputusan yang lebih tepat mengenai bagaimana dan di mana mereka melaburkan wang mereka.

Pelancaran dana BGSEF adalah hasil antara pemimpin dalam pelaburan, pakar matematik, dan pakar AI, untuk mengembangkanlagi perkhidmatan kewangan kepada generasi seterusnya. Salah satu faedah utama untuk menggunakan AI adalah kita dapat menghilangkan pengaruh manusia yang berat sebelah dan melakukan analisis secara objektif. Mengintegrasikan kelestarian melalui rangka kerja S-Ray® milik Arabesque memperkukuhkan maklumat dan menyumbang kepada pulangan penyelarasan risiko yang lebih baik untuk portfolio kami. Kami berharap untuk terus maju atas dua pengganggu kewangan yang hebat iaitu teknologi AI dan kelestarian (sustainability) untuk memberikan pengalaman pelaburan yang baru bagi pelabur.

Dana ini sedia untuk dilanggan dengan jumlah pelaburan awal hanya RM500.

Anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan Bank Islam yang terdekat atau melabur melalui Perunding Pelaburan Shariah kami yang rasmi:

Johor Bahru:

No 33B, Jalan Indah 15/2, Taman Bukit Indah, 79100 Nusajaya, Johor

Tel: 07-2395608, Fax : 07-2395609

Kelantan:

PT 433 & 434, Tingkat 2, Jalan Padang Garong, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Tel: 09-7406118 / 012-9087785

Qfalah Agency, Melaka:

Tingkat 1, Taman Masjid Tanah Ria Utama, 78300 Masjid Tanah, Melaka

Tel: 06-3851076

Anda juga boleh melabur ke dalam dana BGSEF dengan memuat turun aplikasi BEST Invest oleh BIMB Investment. Dengan aplikasi tersebut, anda boleh mula melabur dengan serendah RM10.

Anda boleh mendapatkan salinan Prospektus dana dan Halaman Serlahan Produk (PHS) di laman web www.bimbinvestment.com.my atau anda boleh menghubungi 1-800-88-1196 untuk maklumat lebih lanjut mengenai dana ini.

Kenyataan

Ini merupakan keterangan ringkas mengenai Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity (“Dana”) oleh BIMB Investment dan ianya tidak lengkap. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami kandungan Prospektus bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity bertarikh 8 Mac 2021 dan Halaman Serlahan Produk (PHS) sebelum melabur, yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang tidak akan bertanggungjawab terhadap kandungannya. Tarikh pelancaran bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity adalah 8 Mac 2021. Salinan Prospektus dan PHS boleh didapati di Ibu Pejabat BIMB Investment Management Berhad, di laman web www.bimbinvestment.com.my, perunding unit amanah dan pengedar yang diluluskan dan/atau mana-mana cawangan Bank Islam. Kebenaran SC atau pendaftaran Prospektus tidak boleh diambil kira bahawa SC telah mengesyorkan Dana tersebut. Terdapat yuran dan caj yang dikenakan dan pelabur dinasihatkan untuk membandingkan dan mempertimbangkannya sebelum melabur di dalam Dana. Pelaburan di dalam Dana ini terdedah kepada risiko, sila rujuk kepada Prospektus untuk maklumat terperinci. Pelabur dinasihatkan untuk mempertimbangkan risiko di dalam Dana dan harus membuat penilaian sendiri mengenai risiko dan mendapatkan nasihat professional, jika perlu, sebelum melabur. Pelabur juga perlu ambil perhatian bahawa harga unit dan agihan yang dibayar, jika ada, boleh turun dan naik dan prestasi masa lalu Dana tidak boleh dianggap sebagai petunjuk prestasinya pada masa hadapan. Sebarang isu unit yang berkaitan dengan Prospektus hanya akan dibuat setelah penerimaan borang permohonan yang lengkap yang dilampirkan bersama Prospektus, tertakluk kepada terma dan syarat yang terkandung didalamnya. Artikel ini tidak disemak oleh SC.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”) adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka di Malaysia. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Beribu pejabat di Malaysia, BIMB Investment telah diperbadankan pada 14 September 1993 dan mula beroperasi pada 20 Jun 1994, BIMB Investment beribu pejabat di Malaysia.

Nombor bebas tol: 1-800-88-1196
Laman web: www.bimbinvestment.com.my

Majalah Labur