iDEA Mengiktiraf Pemaju-Pemaju Terbaik Dalam Pembangunan Hartanah, Kepimpinan Industri Dan Tanggungjawab Sosial Terbaik

KUALA LUMPUR, 25 MEI 2021 — Pemaju-pemaju hartanah terkemuka diberi penghormatan pada majlis anugerah iProperty Development Excellence Awards (iDEA) tahunan ke-4 2021 yang dianjurkan oleh iProperty.com.my, portal hartanah No. 1 di Malaysia bagi mengiktiraf kecemerlangan dalam sektor pembangunan hartanah. iDEA mengumumkan 32 pemenang kategori yang menjadi rebutan dalam sebuah acara anugrah maya yang distrimkan secara langsung di dalam laman Facebook iProperty.com.my.

Mah Sing Group Berhad menjadi pemenang terbesar apabila berjaya memperolehi enam (6) anugerah termasuk anugerah Pembangunan Bangunan Tinggi Terbaik 2021 dan anugerah Game Changer Pengguna
yang mengiktiraf Mah Sing Group Berhad sebagai pemaju yang berjaya memperkenalkan dan mempengaruhi perubahan corak pemikiran pengguna.

Tahun ini, selain daripada 26 kategori yang dipertandingkan, iDEA turut mengenal pasti empat (4) anugerah istimewa bagi mengiktiraf para pemaju hartanah, projek pembangunan dan individu cemerlang yang berjaya mencipta inovasi dan memberi sumbangan besar terhadap industri pembangunan hartanah di Malaysia. Selain daripada itu, sepuluh (10) pemaju hartanah akan dianugerahkan dengan Anugerah Pilihan Ramai berdasarkan kepada jumlah undian tertinggi yang diterima daripada orang ramai, manakala anugerah CSR Komuniti pula diberikan kepada pemaju yang menunjukkan sifat kepimpinan yang wajar dicontohi semasa pandemik COVID-19 dengan membantu rakyat yang terjejas.

Di antara para pemenang yang wajar diberi perhatian ialah Tropicana Danga Cove Sdn Bhd yang berjaya meraih anugerah Pembangunan Kediaman Bertanah Terbaik dan Pembangunan Bertanah Selatan Terbaik untuk projek Ayera Residences. Manakala Rembawang Holdings Sdn Bhd pula berjaya memperolehi anugerah Pembangunan Bertanah Terbaik 2021 dan Pembangunan Bertanah Mewah Terbaik untuk projek Teringin @ Sri Ukay. Sementara itu, Ideal Group Berhad memenangi anugerah Pembangunan Bangunan Tinggi Paling Mampu Milik untuk projek One Foresta dan Sheng Tai International Sdn Bhd pula memenangi Anugerah Pembangunan Komersial Terbaik untuk The Sail.

“iProperty.com.my amat berbangga kerana dapat menyediakan sebuah platform yang mengiktiraf dan menghargai pembangunan hartanah berinspirasi yang menjadi contoh kepada seni bina, kecemerlangan, reka bentuk dan konsep berkualiti yang berupaya menambah baik pengalaman hidup para pembeli rumah hari ini. Kami berharap semoga pengiktirafan ini dapat membantu para pembeli membuat keputusan bermaklumat yang lebih tepat dalam mencari hartanah idaman mereka, dengan memilih hartanah yang terbaik di dalam kelasnya serta layak untuk dijadikan sebagai rumah impian mereka,” kata Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, Shylendra Nathan.

“2021 adalah tahun di mana industri hartanah perlu menjalankan perniagaan dalam normal baru dan ia adalah sesuatu yang baik. Pandemik global ini telah mendorong para pencari hartanah di Malaysia untuk beralih kepada platform digital. Rakyat Malaysia telah beralih kepada platform digital yang lebih mudah dan selamat dalam usaha pencarian hartanah mereka yang terganggu akibat pandemik COVID-19.”

Rakyat Malaysia telah meluangkan lebih banyak masa di dalam iProperty.com.my semasa pandemik ini, di mana secara purata mereka meluangkan masa lebih 8 minit di dalam laman berkenaan atau Time on Site [i]. iProperty.com.my adalah portal hartanah No.1 di Malaysia, menurut Comscore, sebuah syarikat pengukuran dan analisis media pihak ketiga.
Tambah Shylendra lagi, “Walaupun dilanda pandemik COVID-19, kami tetap menaruh harapan kepada pasaran hartanah kerana program vaksinasi yang sedang berjalan telah berjaya meningkatkan semula keyakinan terhadap pasaran hartanah tempatan. Negara kita mula menuju ke arah mencapai imuniti kelompok, kami menjangkakan keyakinan para pengguna terhadap pasaran hartanah akan terus meningkat hasil daripada inisiatif tersebut.”

Kredibiliti iDEA dicapai menerusi proses penghakiman yang ketat dan keputusannya disahkan secara bebas oleh PwC Malaysia, yang merupakan rakan proses pengundian iDEA. Bagi memastikan penilaian yang menyeluruh merangkumi pelbagai perspektif, pakar-pakar industri daripada pelbagai disiplin profesional seperti seni bina, penilaian hartanah, topografi dan undang-undang hartanah telah dijemput untuk menganggotai panel hakim tersebut. iDEA turut menjadikan kualiti sebagai kategori anugerah dan kriteria pemilihan adalah berdasarkan kepada keutamaan para pencari hartanah. Anugerah ini menyasarkan untuk memberi keyakinan kepada para pencari hartanah dan menggalakkan lebih banyak pemaju hartanah agar sentiasa berusaha meningkatkan lagi kualiti kehidupan rakyat Malaysia.

[i] Menurut Comscore MMX® Multi-Platform, Real Estate, Total Digital Audience, Mac 2021.

Mengenai REA Group & iProperty.com.my, portal hartanah No.1 di Malaysia
REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara hartanah digital yang menawarkan perkhidmatan berkaitan hartanah dan pemasaran projek yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara termasuk Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta wilayah China Raya termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang membuat pengkhususan dalam bidang hartanah. Disenaraikan dalam Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. Selain itu, REA Group mempunyai pengaruh dan pegangan saham penting dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com,
maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dan mempunyai lebih daripada 200 orang pekerja. iProperty.com.my adalah portal hartanah No.1 di Malaysia yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian pengguna seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas