InvestKL Sasar Pelaburan Bernilai Lebih Dariapada RM2 Bln Bagi 2023

KUALA LUMPUR, 16 Mac (Bernama) — InvestKL menyasarkan untuk mendapatkan lebih daripada RM2 bilion pelaburan berimpak tinggi dan bernilai tinggi pada 2023 khususnya dalam ekonomi digital, idea dan inovasi serta pusat kecemerlangan serantau yang membawa kepada penciptaan 1,500 pekerjaan mahir.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Muhammad Azmi Zulkifli berkata agensi itu akan mencari pelabur yang seiring dengan agenda kemampanan Malaysia.

“RM2 bilion adalah sasaran awal dan ini masih dibincangkan dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) tetapi kami yakin sasaran itu akan jauh lebih tinggi daripada RM2 bilion yang dikongsi sebelum ini,” katanya pada majlis anugerah dan perkembangan terkini prestasi InvestKL 2022 di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) MITI Datuk Bahria Mohd Tamil dan Pengerusi InvestKL Datuk Seri Michael Yam.

InvestKL ialah agensi penggalakan pelaburan untuk Greater Kuala Lumpur di bawah MITI.

Muhammad Azmi berkata pelaburan itu terdiri daripada syarikat di tiga wilayah utama, iaitu Amerika, Eropah dan Asia.

“Aktiviti pelaburan berkenaan agak serupa daripada segi trend dalam tempoh dua tahun lepas…memfokuskan kepada ekonomi digital. Banyak syarikat asing juga melihat untuk memusatkan dan menjamin rantaian bekalan mereka serta inovasi produk dan perkhidmatan,” katanya.

Pada 2022, agensi itu memperoleh pelaburan bernilai RM2.79 bilion, peningkatan 13 peratus daripada RM2.46 bilion pada 2021 dengan mewujudkan 2,805 jawatan eksekutif berkemahiran tinggi melalui penubuhan 13 hab perkhidmatan global termasuk Abbott, Baxter, Estee Lauder, Tupperware serta The Arnott’s Group.

InvestKL juga telah menetapkan sasaran untuk menarik pelaburan komited sebanyak RM35 bilion menjelang 2030, setakat tahun 2023 agensi itu telah mencapai 60 peratus daripada sasaran itu.

Muhammad Azmi berkata InvestKL juga bekerjasama dengan syarikat global terkemuka dan rakan kongsi strategik dalam program nilai tambah yang akan menyokong perniagaan yang bertanggungjawab dan perkongsian amalan terbaik untuk mempercepatkan agenda hijau Malaysia sejajar dengan Aspirasi Pelaburan Negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.