Jardin Pharma – Syarikat Eko Farmaseutikal Peroleh Dana RM3 Juta Dalam Sebulan

Syarikat eko farmaseutikal Halal pegangan bumiputera – Jardin Pharma baru sahaja mengumumkan kejayaan mengumpulkan dana RM3 juta dari 75 pelabur individu selepas sebulan pusingan Co-Founder (Series A) dibuka. Co-Founder (Series A) ini adalah pusingan dana kedua selepas Jardin Pharma menerima pelaburan dari ABA Healthcare Business & Consultancy dalam Seed Round.

Dana terkumpul tersebut bakal digunakan untuk mengeluarkan 3 suplemen kesihatan dengan teknologi farmaseutikal yang baharu di Malaysia. Produk keluaran Jardin Pharma dijadualkan memasuki pasaran Malaysia pada Januari 2022.

Jardin Pharma diasaskan oleh Dr. Maryam Aziz, yang juga merupakan pengasas Mary Jardin iaitu jenama kosmetik tempatan yang berasaskan sumber dari alam semulajadi. Bermula dari jenama Mary Jardin dan jenama produk penjagaan kulit bayi – Honey & Olive Baby, Dr. Maryam melebarkan potensi membina reputasi sebagai perintis produk kecantikan dengan kepakaran, inovasi dan semangat keusahawanan bersama pasukannya.

Jardin Pharma adalah hasil kerja keras berpasukan dari penyelidikan dan penemuan yang mengambil masa beberapa tahun untuk disempurnakan. Usaha ini amat membanggakan apabila mereka berjaya menggabungkan bahan dari khazanah sumber alam semulajadi dan sains, bagi menghasilkan produk farmaseutikal yang novel dan bermutu tinggi. Peluang ini bakal meletakkan Jardin Pharma sebagai peneraju ubat-ubatan ‘eco-farmaseutikal’ berstatus Halal di Malaysia.

Peneraju bersama Jardin Pharma adalah En. Rahman Baco dan Prof. Azizi Ayob yang berpengalaman luas dalam industri farmaseutikal di Malaysia & Asia Tenggara. En. Rahman Baco merupakan seorang ahli farmasi berdaftar dan penulis buku ‘Halalkah Ubat Anda’.

Beliau adalah seorang pakar dalam ubat-ubatan halal, serta berpengalaman luas sewaktu bekerja di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) dan Penguatkuasaan Farmasi. Manakala Prof. Azizi Ayob pula adalah seorang profesor farmakologi dan juga perunding perniagaan penjagaan kesihatan yang menawarkan kepakaran beliau melalui ABA Healthcare Business & Consultancy Sdn Bhd. Beliau berpengalaman luas dalam industri farmaseutikal, sebagai juruaudit dan juga perunding syarikat farmaseutikal di dalam dan luar negara.

Jardin Pharma kini dalam persiapan terakhir sebelum membuka pusingan Co-Founder Round (Series B) dengan sasaran dana RM 5 juta. Dana terkumpul dalam pusingan ke-3 tersebut akan digunakan untuk membangunkan aplikasi mobil Herbitus, iaitu satu platform farmasi dan klinik atas talian yang boleh disertai oleh semua klinik dan farmasi berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peluang menjadi rakan kongsi Jardin Pharma, mereka boleh dihubungi melalui Facebook Jardin Pharma Berhad.

Previous ArticleNext Article

Projek RTS Link Capai Kemajuan 77.61 Peratus Sehingga 31 Mei

JOHOR BAHRU, 11 Jun (Bernama) — Pembinaan Projek Rapid Transit System Link (RTS Link) di antara Johor Bahru dan Singapura berjalan seperti yang dijadualkan dengan mencapai kemajuan sebanyak 77.61 peratus sehingga 31 Mei, 2024.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mass Rapid Transit Sdn Bhd (MRT Corp) berkata depoh penyelenggaraan, salah satu komponen utama infrastruktur pengangkutan rel yang terletak di Wadi Hana, mencapai kemajuan sebanyak 82.14 peratus dan dijadualkan untuk pemasangan sistem menjelang akhir tahun.

“Platform untuk Stesen Bukit Chagar akan siap untuk akses sistem menjelang akhir tahun ini.

“Kemajuan semasa adalah pada 71.16 peratus dengan penyiapan rasuk cangkerang berbentuk U di atas landasan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB). Tumpuan semasa ialah pada pembinaan lantai stesen,” katanya.

Ia berkata semua tiang penyokong di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Ismail Sultan telah dipasang.

“Dengan lebih separuh daripada rentangan laluan pandu yang menghubungkan tiang penyokong di sepanjang jajaran selesai, kemajuan kini mencapai 65 peratus dan berada pada kedudukan yang tepat untuk disiapkan menjelang akhir tahun,” katanya.

Sementara itu, ia berkata semua tiang penyokong yang berada di perairan telah dibina dan kerja-kerja pemasangan untuk rentangan laluan yang menghubungkan tiang sedang dijalankan, menjadikan kemajuan keseluruhan pembinaan bahagian di perairan kepada 74.76 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir November 2024.

“Pembinaan di bahagian perairan termasuk laluan navigasi di antara tiang yang ditetapkan, berukuran 75 meter (lebar) dan 25 meter (tinggi) untuk membolehkan bot dan tongkang melaluinya.

“Dengan semuanya berjalan seperti yang dirancang, pengendali RTS Link, RTS Operations Systems Pte Ltd (RTSO) akan mempunyai akses untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan sistem menjelang akhir tahun ini,” katanya.

RTS Link ialah perkhidmatan ulang-alik transit aliran ringan sejauh empat kilometer di antara Stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dan Stesen Woodlands North di Singapura yang mempunyai kapasiti 10,000 penumpang sejam bagi setiap hala dan dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Tambak Johor-Malaysia. 

Bahagian kerja-kerja infrastruktur di Malaysia, termasuk pembinaan stesen, depoh dan 2.7 kilometer jejambat darat dan laut, dikendalikan oleh anak syarikat MRT Corp, Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd, sebagai Syarikat Infrastruktur (InfraCo) Malaysia.

— BERNAMA