Jardin Pharma – Syarikat Eko Farmaseutikal Peroleh Dana RM3 Juta Dalam Sebulan

Syarikat eko farmaseutikal Halal pegangan bumiputera – Jardin Pharma baru sahaja mengumumkan kejayaan mengumpulkan dana RM3 juta dari 75 pelabur individu selepas sebulan pusingan Co-Founder (Series A) dibuka. Co-Founder (Series A) ini adalah pusingan dana kedua selepas Jardin Pharma menerima pelaburan dari ABA Healthcare Business & Consultancy dalam Seed Round.

Dana terkumpul tersebut bakal digunakan untuk mengeluarkan 3 suplemen kesihatan dengan teknologi farmaseutikal yang baharu di Malaysia. Produk keluaran Jardin Pharma dijadualkan memasuki pasaran Malaysia pada Januari 2022.

Jardin Pharma diasaskan oleh Dr. Maryam Aziz, yang juga merupakan pengasas Mary Jardin iaitu jenama kosmetik tempatan yang berasaskan sumber dari alam semulajadi. Bermula dari jenama Mary Jardin dan jenama produk penjagaan kulit bayi – Honey & Olive Baby, Dr. Maryam melebarkan potensi membina reputasi sebagai perintis produk kecantikan dengan kepakaran, inovasi dan semangat keusahawanan bersama pasukannya.

Jardin Pharma adalah hasil kerja keras berpasukan dari penyelidikan dan penemuan yang mengambil masa beberapa tahun untuk disempurnakan. Usaha ini amat membanggakan apabila mereka berjaya menggabungkan bahan dari khazanah sumber alam semulajadi dan sains, bagi menghasilkan produk farmaseutikal yang novel dan bermutu tinggi. Peluang ini bakal meletakkan Jardin Pharma sebagai peneraju ubat-ubatan ‘eco-farmaseutikal’ berstatus Halal di Malaysia.

Peneraju bersama Jardin Pharma adalah En. Rahman Baco dan Prof. Azizi Ayob yang berpengalaman luas dalam industri farmaseutikal di Malaysia & Asia Tenggara. En. Rahman Baco merupakan seorang ahli farmasi berdaftar dan penulis buku ‘Halalkah Ubat Anda’.

Beliau adalah seorang pakar dalam ubat-ubatan halal, serta berpengalaman luas sewaktu bekerja di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) dan Penguatkuasaan Farmasi. Manakala Prof. Azizi Ayob pula adalah seorang profesor farmakologi dan juga perunding perniagaan penjagaan kesihatan yang menawarkan kepakaran beliau melalui ABA Healthcare Business & Consultancy Sdn Bhd. Beliau berpengalaman luas dalam industri farmaseutikal, sebagai juruaudit dan juga perunding syarikat farmaseutikal di dalam dan luar negara.

Jardin Pharma kini dalam persiapan terakhir sebelum membuka pusingan Co-Founder Round (Series B) dengan sasaran dana RM 5 juta. Dana terkumpul dalam pusingan ke-3 tersebut akan digunakan untuk membangunkan aplikasi mobil Herbitus, iaitu satu platform farmasi dan klinik atas talian yang boleh disertai oleh semua klinik dan farmasi berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peluang menjadi rakan kongsi Jardin Pharma, mereka boleh dihubungi melalui Facebook Jardin Pharma Berhad.

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur