5 Tips Kejayaan Kolonel Sanders, Jutawan Ayam Goreng

Tak dapat dinafikan, KFC merupakan salah sebuah rangkaian restoran francais yang paling berjaya di dunia. Kejayaan KFC bukanlah bergantung kepada keenakan ayam goreng dengan resipi rahsia semata-mata.

Tetapi ada beberapa perkara lagi yang dilakukan Kolonel Sanders yang membuat KFC berjaya.

1. Minat Dengan Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika kita minat dengan pekerjaan yang sedang dilakukan, pasti kita akan bekerja bersungguh-sungguh tanpa mengharapkan kenaikan gaji, pangkat ataupun sebagainya.

Bukan bermakna kenaikan gaji dan pangkat itu tidak penting, tetapi sekurang-kurangnya anda melakukan kerja dengan lebih ikhlas dan gembira. Jika kita tidak gembira, tentu berasa tidak seronok untuk ke tempat kerja.

2. Berani Bertukar Kerja

Kredit Gambar: Distractify

Sebelum membuka restoran KFC, Kolonal Sanders pernah melakukan pelbagai jenis pekerjaan seperti jurujual insurans, pekerja kereta api, pengendali feri dan sebagainya.

Beliau sering bertukar-tukar kerja sehingga menjumpai minat dalam bidang penyediaan makanan. Walaupun ketika itu beliau telah berusia 65 tahun, beliau tetap membuka KFC kerana itulah minat yang beliau cari selama ini.

3. Beri Nilai Tambah

Suatu ketika dahulu, Kolonel Sanders pernah mengambil alih perusahaan stesen minyak. Ketika itu, penduduk di kawasan sekitar tidak mahu membeli minyak daripada pendatang baru di kawasan mereka.

Jadi apa yang dilakukan oleh Sanders? Beliau melakukan sesuatu yang tidak pernah dilakukan orang lain dengan menawarkan perkhidmatan mencuci cermin depan kereta secara percuma kepada pelanggan.

Taktik ini berjaya mencatatkan pertambahan 3 kali ganda. Jadi apa nilai tambah yang boleh kita berikan kepada pelanggan mahupun majikan?

4. Lakukan Yang Terbaik

Kredit Gambar: KFC Malaysia

Kolonel Sanders memulakan perniagaan makanannya yang pertama dengan hanya sebuah meja makan dan 6 buah kerusi di ruangan bersebelahan dengan stesen minyaknya.

Walaupun ruangan tersebut hanya dapat memuatkan jumlah pelanggan yang sangat kecil, beliau tidak pernah merungut. Beliau melayan mereka dengan sebaik mungkin.

Beliau akan menyediakan makanan yang panas-panas dan cepat untuk para pelanggannya.

5. Peka Dengan Teknologi Semasa

Suatu ketika dahulu, kebanyakan orang menggoreng ayam dengan menggunakan kuali sahaja. Tetapi Kolonel Sanders mencuba sesuatu yang baru dengan menggoreng ayam menggunakan pressure cooker.

Ayam yang digoreng menggunakan cara ini akan lebih cepat masak. Masa yang diperlukan untuk menghidangkan ayam goreng kepada pelanggan juga menjadi lebih cepat.

Ini turut menyumbang kepada salah satu faktor kejayaan KFC di seluruh dunia.

Jadi bagaimana? Tidak susahkan untuk berjaya? Semoga perkongsian serba ringkas ini berguna untuk kita semua yang mengimpikan kejayaan.

Sumber Rujukan: Usahawan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur