Kinesis Money dan Allocated Bullion Exchange Teroka Wujud Usaha Niaga Rantaian Blok Komersial dengan Jakarta Futures Exchange di Indonesia

LONDON, 14 November 2018/PRNewswire/ —

Hari ini, Jakarta Futures Exchange (JFX), kumpulan bursa niaga hadapan dan derivatif yang terkemuka di Indonesia, mengumumkan Memorandum Persefahaman (MOU) yang dilanjutkan bersama Kinesis Money dan Allocated Bullion Exchange (ABX). Perkongsian ini akan berusaha membangunkan bursa rantaian blok dikawal selia dan berpangkalan di Indonesia menggunakan teknologi Kinesis.

Kinesis dan ABX bersama-sama membangunkan sistem monetari berevolusi menggunakan aset-aset sebenar (emas dan perak) sebagai asas untuk mata wang digital. Mata wang ini diurusniagakan pada Kinesis Blockchain Exchange, cabang untuk Stellar Network yang berupaya mengendalikan lebih 3000 urus niaga sesaat. Sistem ini turut disepadukan dengan perkhidmatan perbankan mudah alih dan bursa mata wang fiat.

ABX, bursa institusi elektronik yang terkemuka di dunia untuk logam fizikal berharga, sedang bekerjasama dengan JFX untuk meluaskan peluang-peluang pelaburan emas di Indonesia. JFX ialah bursa utama untuk kontrak niaga hadapan emas dan kini melancarkan Kontrak Emas Patuh Syariah fizikal setempat, dengan kerjasama ABX, setelah mendapat kelulusan daripada pengawal selia Indonesia dan Lembaga Syariah Kebangsaan Indonesia. Versi bursa rantaian blok untuk mata wang berasaskan emas, melalui kolaborasi dengan Kinesis dan ABX, merupakan lanjutan biasa daripada visi JFX dan kerajaan Indonesia.

Perkongsian yang dilanjutkan antara JFX, Kinesis dan ABX menggambarkan bursa rantaian blok Indonesia berdasarkan kemajuan teknikal daripada Kinesis Blockchain Exchange.

Perkongsian ini merupakan sebahagian daripada hasrat masa depan JFX untuk mencipta penyelesaian berasaskan rantaian blok selain infrastruktur sedia ada, memberi alternatif kepada pelabur-pelabur, yang berpeluang mendapat faedah daripada ciri kemudahan, kelajuan dan keselamatan transaksi yang dipertingkat. Pembangunan masa depan perkongsian ini mendorong penerimaan institusi terhadap teknologi rantaian blok, melalui perkongsian konsep, model perniagaan dan penyelesaian teknologi.

Stephanus Paulus Lumintang, Pengarah Presiden, Jakarta Futures Exchange, mengulas: “JFX komited untuk menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan terbaik dalam industri niaga hadapan dan derivatif.

Semakin jelas buat kami bahawa faedah-faedah daripada teknologi lejar teragih atau ‘rantaian blok’ akan merungkai sejumlah nilai yang sangat besar untuk Indonesia dan penduduk Indonesia.

“Peraturan rantaian blok di Indonesia kini sedang dijalankan dan ia merupakan tugas yang agak penting namun sukar. Walau bagaimanapun, JFX bersedia untuk menjadi syarikat bursa rantaian blok di Indonesia, yang mematuhi sebarang keperluan undang-undang dan kawal selia.”

“Perkongsian masa depan kami dengan Kinesis dan ABX akan membolehkan kami bukan sahaja untuk memanfaatkan kelebihan-kelebihan ini tetapi juga untuk mewujudkan rangkaian rantaian blok yang selamat dan telus yang menyediakan alternatif yang boleh dipercayai terhadap sistem bursa sedia ada.”

Thomas Coughlin, Ketua Pegawai Eksekutif Kinesis; Ketua Pegawai Eksekutif ABX, mengulas: “Rangkaian rantaian blok yang ditempah terlebih dahulu yang kami bangunkan mewujudkan sistem monetari lengkap yang membolehkan aset-aset fizikal yang sebenar diurusniagakan dan ditukar secara digital, dengan pantas dan pada kos yang rendah. Kami percaya bahawa penyepaduan logam fizikal yang berharga dan teknologi lejar teragih dapat menawarkan nilai yang sangat besar kepada pasaran Indonesia, menerusi dua kepentingan dalam emas dan rantaian blok. Kami berharap agar dapat meneruskan perkongsian kami dengan JFX untuk membolehkan perkara ini membuahkan hasil.”

Latar Belakang Kinesis Money

Kinesis ialah sistem monetari yang berasaskan komoditi yang secara tradisinya stabil, iaitu emas dan perak. Video, Petikan, Buah Fikiran dan Gulung-B disediakan atas permintaan, sila hubungi  [email protected]. Maklumat lanjut disediakan di kinesis.money.

Latar Belakang Jakarta Futures Exchange

Jakarta Futures Exchange (JFX) ialah bursa niaga hadapan pertama di Indonesia yang menyediakan infrastruktur bursa untuk ahli-ahlinya agar berupaya menjalankan urus niaga hadapan.

Sumber: Kinesis Money

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA