UOB Dan Grab Umum Perikatan Strategik Serantau

SINGAPURA, 14 November 2018 /PRNewswire/ — United Overseas Bank Limited (UOB) dan Grab hari ini mengumumkan bahawa mereka telah memeterai satu perikatan strategik bagi mempercepatkan penggunaan perkhidmatan digital dalam kalangan kumpulan pengguna digital ASEAN yang semakin berkembang.

Perikatan ini akan membolehkan UOB menyediakan perkhidmatan kewangan kepada kumpulan pengguna Grab di seluruh ASEAN dan mempercepatkan usaha-usaha Bank untuk memenuhi keperluan pengguna yang ‘mengutamakan mudah alih’ dan ‘hanya menggunakan mudah alih’ yang pantas berkembang di rantau berkenaan. Ia juga akan membuka jalan untuk Grab menawarkan beberapa penyelesaian pembayaran secara terus daripada aplikasinya melalui suit holistik Bank tersebut.

Di bawah perikatan ini, UOB akan menjadi rakan kongsi perbankan pilihan Grab di Singapura. UOB akan turut menjadi rakan kongsi kad kredit strategik untuk Grab di Singapura, IndonesiaMalaysiaThailand dan Vietnam. Pengguna akan dapat menikmati hak istimewa apabila membayar perkhidmatan Grab menggunakan kad UOB mereka[1]. Kedua-dua syarikat akan turut meninjau peluang bagi melancarkan kad-kad kredit berjenama bersama di ASEAN.

Grab akan turut memanfaatkan perkhidmatan pengurusan tunai pihak Bank bagi menyediakan kemudahan kepada pengguna bagi menambah nilai dompet GrabPay mereka secara terus daripada akaun bank mereka. Kaedah tambah nilai baharu ini akan meningkatkan bilangan cara yang membolehkan pengguna menambah wang kepada dompet GrabPay mereka, termasuk menambah nilai melalui kad kredit dan kad debit atau jaringan pemandu, ejen dan peniaga Grab.

Pihak Bank turut bekerjasama dengan Grab untuk membenamkan ciri-ciri Bank Digital akan datangnya dalam aplikasi mudah alih Grab, seraya membolehkan pengguna untuk mengakses perkhidmatan perbankan dengan cepat dan mudah.

Melalui inisiatif-inisiatif ini, para pengguna akan berupaya menikmati pengalaman perbankan dan pembayaran yang bersifat digital sepenuhnya dan lancar, dari saat mereka memohon untuk membuka akaun sehinggalah untuk mengurus keperluan gaya hidup seharian mereka apabila menggunakan aplikasi ini.

En. Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB, berkata, “Inovasi yang dicipta oleh minda-minda yang pintar telah membantu mengubah kehidupan pengguna, membuka peluang kepada perniagaan mampan dan menghubungkan komuniti dengan cara yang belum pernah dilihat sebelum ini. Perikatan kami bersama Grab mewakili dua syarikat yang sealiran memanfaatkan kekuatan masing-masing bagi mencipta nilai buat pengguna dan bagi memacu akses lebih luas kepada perkhidmatan kewangan di rantau ini. Perikatan ini akan turut melengkapi usaha-usaha kami untuk meluaskan francais pelanggan kami di seluruh ASEAN.”

En. Anthony Tan, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, Grab, berkata, “Kami teruja untuk mengalu-alukan UOB sebagai rakan kongsi strategik kami di Singapura dan di seluruh rantau ini. Dengan adanya salah satu kumpulan perbankan terbesar di Asia Tenggara untuk berganding bahu dengan kami menonjolkan potensi kumpulan pengguna dan platform Grab untuk memacu kejayaan perniagaan buat rakan-rakan kongsi kami. Dengan menggabungkan kekuatan kami, kami akan menawarkan pengguna dengan perkhidmatan pembayaran yang lebih mudah di seluruh rantau dan membantu lebih ramai individu untuk beralih daripada tunai kepada tanpa tunai.”

Sebagai sebahagian daripada perikatan tersebut, UOB akan turut meninjau sokongan untuk Grab dalam beberapa aspek lain, bermula dengan pembiayaan pengangkutan, penyelesaian pengurusan perbendaharaan serantau dan terpusat, kepada perkhidmatan perbankan di tempat kerja.

Latar Belakang United Overseas Bank

United Overseas Bank Limited (UOB) ialah sebuah bank terkemuka di Asia dengan jaringan global melibatkan lebih 500 pejabat di 19 negara dan wilayah di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara. Sejak diperbadankan pada tahun 1935, UOB telah berkembang dengan cara biasa dan menerusi beberapa pemerolehan strategik. UOB diberi penarafan antara bank-bank utama dunia: Aa1 oleh Moody’s dan AA- masing-masing oleh Standard & Poor’s dan Fitch Ratings. Di Asia, UOB beroperasi melalui ibu pejabatnya di Singapura dan subsidiari-subsidiari perbankan di ChinaIndonesiaMalaysiaThailand dan Vietnam, selain cawangan-cawangan dan pejabat-pejabat perwakilan di seluruh rantau.

Sepanjang lebih lapan dekad lamanya, generasi-generasi daripada kalangan kakitangan UOB telah melaksanakan semangat keusahawanan, tumpuan pada penciptaan nilai jangka panjang dan komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk melakukan apa yang tepat untuk pelanggan kami dan juga rakan sejawat kami.

Kami percaya dalam menjadi penyedia perkhidmatan kewangan yang bertanggungjawab dan kami komited untuk mencetuskan perubahan dalam kehidupan pemegang berkepentingan dan dalam komuniti di tempat kami beroperasi. Sebagaimana kami berdedikasi untuk membantu pelanggan kami mengurus kewangan mereka dengan bijak dan mengembangkan perniagaan mereka, UOB tetap teguh dalam sokongan kami terhadap pembangunan sosial, khususnya dalam aspek-aspek kesenian, kanak-kanak dan pendidikan.

Latar Belakang Grab

Grab ialah salah satu platform mudah alih O2O yang paling kerap digunakan di Asia Tenggara, menyediakan perkhidmatan seharian yang paling penting buat pengguna. Berulang alik, menjamu selera, menghantar barangan beli belah dan membayar menggunakan satu e-dompet. Grab percaya bahawa setiap penduduk Asia Tenggaraseharusnya mendapat manfaat daripada ekonomi digital dan syarikat ini menyediakan akses kepada pengangkutan, penyerahan makanan dan pakej, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan kewangan yang selamat serta berpatutan. Kini, Grab menawarkan perkhidmatan di Singapura, Indonesia, Filipina, MalaysiaThailandVietnamMyanmardan Kemboja. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.grab.com.

1. Pelanggan kad Kredit ONE UOB dan kad Debit Langsung Visa UOB akan menjadi yang pertama mendapat faedah daripada perikatan strategik berkenaan.

Sumber: United Overseas Bank

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA