UOB Dan Grab Umum Perikatan Strategik Serantau

SINGAPURA, 14 November 2018 /PRNewswire/ — United Overseas Bank Limited (UOB) dan Grab hari ini mengumumkan bahawa mereka telah memeterai satu perikatan strategik bagi mempercepatkan penggunaan perkhidmatan digital dalam kalangan kumpulan pengguna digital ASEAN yang semakin berkembang.

Perikatan ini akan membolehkan UOB menyediakan perkhidmatan kewangan kepada kumpulan pengguna Grab di seluruh ASEAN dan mempercepatkan usaha-usaha Bank untuk memenuhi keperluan pengguna yang ‘mengutamakan mudah alih’ dan ‘hanya menggunakan mudah alih’ yang pantas berkembang di rantau berkenaan. Ia juga akan membuka jalan untuk Grab menawarkan beberapa penyelesaian pembayaran secara terus daripada aplikasinya melalui suit holistik Bank tersebut.

Di bawah perikatan ini, UOB akan menjadi rakan kongsi perbankan pilihan Grab di Singapura. UOB akan turut menjadi rakan kongsi kad kredit strategik untuk Grab di Singapura, IndonesiaMalaysiaThailand dan Vietnam. Pengguna akan dapat menikmati hak istimewa apabila membayar perkhidmatan Grab menggunakan kad UOB mereka[1]. Kedua-dua syarikat akan turut meninjau peluang bagi melancarkan kad-kad kredit berjenama bersama di ASEAN.

Grab akan turut memanfaatkan perkhidmatan pengurusan tunai pihak Bank bagi menyediakan kemudahan kepada pengguna bagi menambah nilai dompet GrabPay mereka secara terus daripada akaun bank mereka. Kaedah tambah nilai baharu ini akan meningkatkan bilangan cara yang membolehkan pengguna menambah wang kepada dompet GrabPay mereka, termasuk menambah nilai melalui kad kredit dan kad debit atau jaringan pemandu, ejen dan peniaga Grab.

Pihak Bank turut bekerjasama dengan Grab untuk membenamkan ciri-ciri Bank Digital akan datangnya dalam aplikasi mudah alih Grab, seraya membolehkan pengguna untuk mengakses perkhidmatan perbankan dengan cepat dan mudah.

Melalui inisiatif-inisiatif ini, para pengguna akan berupaya menikmati pengalaman perbankan dan pembayaran yang bersifat digital sepenuhnya dan lancar, dari saat mereka memohon untuk membuka akaun sehinggalah untuk mengurus keperluan gaya hidup seharian mereka apabila menggunakan aplikasi ini.

En. Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB, berkata, “Inovasi yang dicipta oleh minda-minda yang pintar telah membantu mengubah kehidupan pengguna, membuka peluang kepada perniagaan mampan dan menghubungkan komuniti dengan cara yang belum pernah dilihat sebelum ini. Perikatan kami bersama Grab mewakili dua syarikat yang sealiran memanfaatkan kekuatan masing-masing bagi mencipta nilai buat pengguna dan bagi memacu akses lebih luas kepada perkhidmatan kewangan di rantau ini. Perikatan ini akan turut melengkapi usaha-usaha kami untuk meluaskan francais pelanggan kami di seluruh ASEAN.”

En. Anthony Tan, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, Grab, berkata, “Kami teruja untuk mengalu-alukan UOB sebagai rakan kongsi strategik kami di Singapura dan di seluruh rantau ini. Dengan adanya salah satu kumpulan perbankan terbesar di Asia Tenggara untuk berganding bahu dengan kami menonjolkan potensi kumpulan pengguna dan platform Grab untuk memacu kejayaan perniagaan buat rakan-rakan kongsi kami. Dengan menggabungkan kekuatan kami, kami akan menawarkan pengguna dengan perkhidmatan pembayaran yang lebih mudah di seluruh rantau dan membantu lebih ramai individu untuk beralih daripada tunai kepada tanpa tunai.”

Sebagai sebahagian daripada perikatan tersebut, UOB akan turut meninjau sokongan untuk Grab dalam beberapa aspek lain, bermula dengan pembiayaan pengangkutan, penyelesaian pengurusan perbendaharaan serantau dan terpusat, kepada perkhidmatan perbankan di tempat kerja.

Latar Belakang United Overseas Bank

United Overseas Bank Limited (UOB) ialah sebuah bank terkemuka di Asia dengan jaringan global melibatkan lebih 500 pejabat di 19 negara dan wilayah di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara. Sejak diperbadankan pada tahun 1935, UOB telah berkembang dengan cara biasa dan menerusi beberapa pemerolehan strategik. UOB diberi penarafan antara bank-bank utama dunia: Aa1 oleh Moody’s dan AA- masing-masing oleh Standard & Poor’s dan Fitch Ratings. Di Asia, UOB beroperasi melalui ibu pejabatnya di Singapura dan subsidiari-subsidiari perbankan di ChinaIndonesiaMalaysiaThailand dan Vietnam, selain cawangan-cawangan dan pejabat-pejabat perwakilan di seluruh rantau.

Sepanjang lebih lapan dekad lamanya, generasi-generasi daripada kalangan kakitangan UOB telah melaksanakan semangat keusahawanan, tumpuan pada penciptaan nilai jangka panjang dan komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk melakukan apa yang tepat untuk pelanggan kami dan juga rakan sejawat kami.

Kami percaya dalam menjadi penyedia perkhidmatan kewangan yang bertanggungjawab dan kami komited untuk mencetuskan perubahan dalam kehidupan pemegang berkepentingan dan dalam komuniti di tempat kami beroperasi. Sebagaimana kami berdedikasi untuk membantu pelanggan kami mengurus kewangan mereka dengan bijak dan mengembangkan perniagaan mereka, UOB tetap teguh dalam sokongan kami terhadap pembangunan sosial, khususnya dalam aspek-aspek kesenian, kanak-kanak dan pendidikan.

Latar Belakang Grab

Grab ialah salah satu platform mudah alih O2O yang paling kerap digunakan di Asia Tenggara, menyediakan perkhidmatan seharian yang paling penting buat pengguna. Berulang alik, menjamu selera, menghantar barangan beli belah dan membayar menggunakan satu e-dompet. Grab percaya bahawa setiap penduduk Asia Tenggaraseharusnya mendapat manfaat daripada ekonomi digital dan syarikat ini menyediakan akses kepada pengangkutan, penyerahan makanan dan pakej, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan kewangan yang selamat serta berpatutan. Kini, Grab menawarkan perkhidmatan di Singapura, Indonesia, Filipina, MalaysiaThailandVietnamMyanmardan Kemboja. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.grab.com.

1. Pelanggan kad Kredit ONE UOB dan kad Debit Langsung Visa UOB akan menjadi yang pertama mendapat faedah daripada perikatan strategik berkenaan.

Sumber: United Overseas Bank

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.