Laporan Kredit CTOS Percuma Tersedia Di Seluruh Negara

CTOS Data Systems Sdn Bhd, agensi pelapor kredit terulung Malaysia, hari ini mengumumkan tawaran laporan MyCTOS percuma dengan CCRIS bagi pengguna selaras dengan kempen pemerkasaan kewangan ke seluruh negara.

Menurut kajian CTOS, sejak tempoh 12 bulan lepas terdapat peningkatan sebanyak 52% pengguna mengakses laporan kredit CTOS mereka, dan menurut suatu kaji selidik baru-baru ini pula sebanyak 57% pengguna menyemak kedudukan kredit mereka lantaran masalah kewangan disebabkan pandemik. “Covid-19 dan ketidakpastian yang dicetuskannya telah mendedahkan betapa perlu dan mendesaknya bagi masyarakat Malaysia untuk mengawal kesihatan kewangan mereka. Akan tetapi, berdasarkan data CTOS, pada masa ini hanya kira-kira 1.3 juta daripada kira-kira 15 juta penduduk yang bekerja di Malaysia melakukan semakan kendiri untuk mengakses dan menguruskan maklumat kredit peribadi masing-masing. Untuk menggalakkan lebih ramai mengambil langkah pertama menguruskan kesihatan kewangan mereka, pihak CTOS melancarkan laporan MYCTOS percuma bersama CCRIS bagi kempen pengguna, selaras dengan usaha pemerkasaan kewangan ke seluruh negara,” kata Eric Chin, Ketua Pegawai Eksekutif CTOS Data Systems Sdn Bhd.

Laporan kredit peribadi CTOS memuatkan maklumat terperinci mengenai hutang-piutang, sejarah akaun bagi kad kredit dan pinjaman seseorang serta sejarah pembayaran, termasuk apa-apa pembayaran lewat, had kredit atau amaun pinjaman, baki akaun dan pertanyaan kredit. Kes guaman dan kes kemuflisan turut dilampirkan dalam bahagian berasingan, serta juga senarai pemegang jawatan pengarah dan kepentingan perniagaan.

Bank-bank dan syarikat-syarikat pemberi pinjaman yang lain menggunakan maklumat ini untuk proses penilaian kredit sebelum meluluskan permohonan kredit seperti kad kredit dan pinjaman. Peri pentingnya mempunyai laporan kredit yang baik bukan sahaja terhad kepada produk kewangan sahaja. Bakal pemilik hartanah juga ingin menyemak laporan kredit pemohon sebelum membuat keputusan untuk menyewakan hartanah mereka atau tidak. Bahkan ada majikan yang menyemak laporan kredit untuk proses permohonan kerja.

“CTOS berhasrat memperkasa seberapa ramai mungkin individu dengan alat-alat serta ilmu pengetahuan supaya dapat membuat keputusan kewangan yang baik, lebih-lebih lagi dalam keadaan dan masa yang amat mencabar ini. Betapa pentingnya kita mempunyai kejelasan dan pemahaman tentang kedudukan kewangan supaya dapat mencapai matlamat kewangan yang diingini. Menyemak laporan kredit MyCTOS adalah langkah pertama ke arah pencapaian matlamat itu,” ujar Chin.

Laporan MyCTOS percuma bersama kempen CCRIS ini tersedia menerusi www.ctoscredit.com.my selaras dengan inisiatif CTOSCARES sehingga 31 Julai 2021.

TENTANG CTOS DATA SYSTEMS SDN BHD

CTOS Data Systems Sdn Bhd ialah agensi pelaporan kredit terkemuka di Malaysia, yang menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan inovatif yang dibangunkan di Malaysia sepanjang 30 tahun sejarahnya. Syarikat menyediakan maklumat kredit dan penyelesaian analitis untuk perniagaan dan pengguna terutamanya di Malaysia pada setiap peringkat kitaran gaya hidup pelanggan. CTOS menyediakan penyelesaian digital kepada lebih 100 bank dan badan korporat terkemuka Malaysia dan hampir 17,000 perusahaan kecil dan sederhana (“PKS”) meliputi hampir semua industri, termasuk perkhidmatan kewangan, telekomunikasi, peruncitan, automotif, utiliti, pembrokeran, pengangkutan, pembuatan, penjagaan kesihatan dan insurans.

Untuk maklumat lanjut, layari www.ctoscredit.com.my

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur