Lazada Lancar Pembayaran Semasa Penghantaran Tanpa Tunai Melalui DuitNow QR Semasa PKPD

Memandangkan rakyat Malaysia lebih kerap membeli barangan keperluan harian dalam talian, Lazada kini menyediakan kemudahan tambahan kepada pembeli menerusi pilihan pembayaran semasa penghantaran tanpa tunai di seluruh negara. Pengguna hanya perlu klik ‘DuitNow’ di halaman pembayaran ‘cash on delivery’ (tunai semasa terima) di Lazada, kemudian mengimbas kod QR pembelian mereka untuk membayar secara digital apabila pesanan diterima.

Pilihan pembayaran baharu ini bukan sahaja memberikan tahap keselamatan lebih tinggi kepada pengguna untuk mengamalkan penjarakan fizikal, tetapi turut memberikan ketenangan bagi pelanggan yang ingin membayar apabila produk telah diterima.

“Ketika negara sedang terus berusaha untuk menyekat penyebaran COVID-19, terutamanya dengan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa kawasan Kuala Lumpur dan Selangor, kebanyakan rakyat Malaysia hari ini sudah biasa menggunakan kemudahan eDagang untuk mendapatkan barangan runcit dan keperluan harian.  Namun, bagi mereka yang masih baharu atau tidak pasti tentang pembelian dalam talian, pilihan untuk membayar apabila pesanan tiba akan membolehkan pengguna  rasa lebih yakin dan terlindung,” kata Rick Ting, Ketua Pertumbuhan Pengguna, Lazada Malaysia.

Rick menambah bahawa: “Membolehkan pembayaran semasa penghantaran menerusi DuitNow QR akan memperkuatkan kepercayaan pengguna terhadap transaksi digital, mengukuhkan tahap keselamatan pengguna, dan memudahkan pembeli untuk menyertai perdagangan digital. Alternatif pembayaran baharu ini dipacu oleh ekosistem rakan bank dan eDompet di Lazada yang menawarkan kemudahan DuitNow QR. Mulai hari ini, semua kakitangan penghantaran Lazada Express (LEX) kami di seluruh negara akan dilengkapi dengan kod DuitNow QR yang boleh diimbas dengan mudah oleh pelanggan apabila pesanan sampai di halaman rumah.”

Pembayaran DuitNow QR semasa penghantaran di platform Lazada buat masa ini hanya disediakan bagi produk yang dihantar oleh LEX. Pelanggan boleh memilih daripada mana-mana penyedia pembayaran digital yang menawarkan DuitNow QR, seperti aplikasi MAE oleh Maybank, untuk membayar dengan mengimbas kod QR apabila menerima penghantaran. Selepas pembayaran disempurnakan, aplikasi Lazada akan secara automatik dikemas kini untuk menyediakan pengalaman transaksi yang lancar.

Sempena pelancaran kemudahan ini, pengguna Lazada boleh menikmati diskaun* RM5 dengan perbelanjaan minimum RM30 (kod promo:LAZCOD5) apabila mereka membuat pembayaran pertama melalui DuitNow QR dengan menggunakan ciri ‘Scan & Pay’ (Imbas dan Bayar) dalam aplikasi MAE oleh Maybank.

Semua rakyat Malaysia digalakkan untuk membeli-belah dengan selamat dari rumah di Lazada untuk barangan keperluan harian dan barangan runcit pada saat-saat penting ini, sambil menikmati khidmat penghantaran pantas, diskaun hebat, dan baucar Penghantaran Percuma yang ditawarkan di laman ‘Shop From Home’ di sini (https://lzd.co/MalaysiaShopFromHome).

Untuk panduan langkah demi langkah bagi pembayaran semasa penghantaran, sila kunjungi: https://lzd.co/PaymentOnDelivery

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini, Lazada kini telah menjadi sebahagian dari keperluan seharian pengguna dan kami menyasarkan untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba, yang disokong oleh insfrastruktur teknologi terbaik dari Alibaba.

Previous ArticleNext Article

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA