Lazada Lancar Pembayaran Semasa Penghantaran Tanpa Tunai Melalui DuitNow QR Semasa PKPD

Memandangkan rakyat Malaysia lebih kerap membeli barangan keperluan harian dalam talian, Lazada kini menyediakan kemudahan tambahan kepada pembeli menerusi pilihan pembayaran semasa penghantaran tanpa tunai di seluruh negara. Pengguna hanya perlu klik ‘DuitNow’ di halaman pembayaran ‘cash on delivery’ (tunai semasa terima) di Lazada, kemudian mengimbas kod QR pembelian mereka untuk membayar secara digital apabila pesanan diterima.

Pilihan pembayaran baharu ini bukan sahaja memberikan tahap keselamatan lebih tinggi kepada pengguna untuk mengamalkan penjarakan fizikal, tetapi turut memberikan ketenangan bagi pelanggan yang ingin membayar apabila produk telah diterima.

“Ketika negara sedang terus berusaha untuk menyekat penyebaran COVID-19, terutamanya dengan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa kawasan Kuala Lumpur dan Selangor, kebanyakan rakyat Malaysia hari ini sudah biasa menggunakan kemudahan eDagang untuk mendapatkan barangan runcit dan keperluan harian.  Namun, bagi mereka yang masih baharu atau tidak pasti tentang pembelian dalam talian, pilihan untuk membayar apabila pesanan tiba akan membolehkan pengguna  rasa lebih yakin dan terlindung,” kata Rick Ting, Ketua Pertumbuhan Pengguna, Lazada Malaysia.

Rick menambah bahawa: “Membolehkan pembayaran semasa penghantaran menerusi DuitNow QR akan memperkuatkan kepercayaan pengguna terhadap transaksi digital, mengukuhkan tahap keselamatan pengguna, dan memudahkan pembeli untuk menyertai perdagangan digital. Alternatif pembayaran baharu ini dipacu oleh ekosistem rakan bank dan eDompet di Lazada yang menawarkan kemudahan DuitNow QR. Mulai hari ini, semua kakitangan penghantaran Lazada Express (LEX) kami di seluruh negara akan dilengkapi dengan kod DuitNow QR yang boleh diimbas dengan mudah oleh pelanggan apabila pesanan sampai di halaman rumah.”

Pembayaran DuitNow QR semasa penghantaran di platform Lazada buat masa ini hanya disediakan bagi produk yang dihantar oleh LEX. Pelanggan boleh memilih daripada mana-mana penyedia pembayaran digital yang menawarkan DuitNow QR, seperti aplikasi MAE oleh Maybank, untuk membayar dengan mengimbas kod QR apabila menerima penghantaran. Selepas pembayaran disempurnakan, aplikasi Lazada akan secara automatik dikemas kini untuk menyediakan pengalaman transaksi yang lancar.

Sempena pelancaran kemudahan ini, pengguna Lazada boleh menikmati diskaun* RM5 dengan perbelanjaan minimum RM30 (kod promo:LAZCOD5) apabila mereka membuat pembayaran pertama melalui DuitNow QR dengan menggunakan ciri ‘Scan & Pay’ (Imbas dan Bayar) dalam aplikasi MAE oleh Maybank.

Semua rakyat Malaysia digalakkan untuk membeli-belah dengan selamat dari rumah di Lazada untuk barangan keperluan harian dan barangan runcit pada saat-saat penting ini, sambil menikmati khidmat penghantaran pantas, diskaun hebat, dan baucar Penghantaran Percuma yang ditawarkan di laman ‘Shop From Home’ di sini (https://lzd.co/MalaysiaShopFromHome).

Untuk panduan langkah demi langkah bagi pembayaran semasa penghantaran, sila kunjungi: https://lzd.co/PaymentOnDelivery

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini, Lazada kini telah menjadi sebahagian dari keperluan seharian pengguna dan kami menyasarkan untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba, yang disokong oleh insfrastruktur teknologi terbaik dari Alibaba.

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur