Pembayaran Bil TNB Kini Diterima di Boost

eDompet tempatan, Boost telah mengumumkan kemasukan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebagai pengebil terbaharu di dalam aplikasi Boost. Dengan adanya TNB, Boost kini lengkap mempunyai pembekal utiliti utama di seluruh negara di dalam ciri pembayaran bil. Ini menjadikannya pusat sehenti untuk ciri pembayaran bil. Buat masa ini, Boost mempunyai lebih daripada 50 pembekal perkhidmatan bil dari telekomunikasi prabayar dan pascabayar, internet, TV, pihak berkuasa tempatan, pinjaman dan sewa beli.

Baru-baru ini Boost telah melancarkan tiga ciri pembayaran bil baharu – ViewBills, AutoBills, dan MultiBills yang menawar pengguna solusi tanpa rumit untuk membuat pembayaran. ViewBills merupakan ciri yang membolehkan pengguna melihat baki bil tertunggak dan tarikh akhir mereka perlu membayar bil tersebut terus di dalam aplikasi Boost. Dengan ciri ini, pengguna kini boleh menggunakan Boost untuk mengurus dan membayar bil TNB mereka dengan mudah tanpa menggunakan pelbagai aplikasi atau pengurusan penyata bil bercetak.

Mulai sekarang hingga 28 Februari 2022, pengguna yang menggunakan Boost untuk membayar bil TNB mereka boleh menikmati ganjaran bernilai sehingga RM20. Pulangan tunai RM10 yang pertama akan dibahagikan kepada RM5 pada setiap satu dalam tempoh dua bulan. Pengguna baharu Boost pula, akan mendapat tambahan diskaun segera sebanyak RM10 melalui ‘Welcome Pack’ apabila mereka mendaftar dengan Boost buat kali pertama. Dengan itu, pengguna baharu dapat menikmati potongan berjumlah RM20 daripada bil TNB mereka.

Sheyantha Abeykoon, Ketua Pegawai Eksekutif Boost berkata, “Kami sangat gembira dengan adanya TNB dalam senarai pengebil kami di aplikasi Boost. Kami sentiasa  bekerja keras untuk menjadikan Boost sebagai keperluan harian yang penting dengan memberi penyelesaian yang mudah dan bermakna kepada pengguna kami. Pembayaran bil ialah ciri popular di Boost. Kami telah menyahut permintaan pengguna kami agar TNB ditambahkan ke dalam senarai pengebil kami. Dengan penambahan TNB, ia telah melengkapkan kategori utiliti utama dalam aplikasi kami. Kini, pengguna boleh mengurus dan membayar semua bil utiliti utama mereka dan yang lain dengan mudah dalam satu platform. Ini akan memudahkan lagi dan menambah nilai kepada gaya hidup digital masyarakat Malaysia. Penambahan baharu kepada BoostBills ini akan memberi manfaat kepada lebih sembilan juta pengguna TNB di Malaysia, yang sudah pastinya akan merangkumi keratan rentas 9.5 juta pengguna Boost.”

Penggunaan pembayaran bil Boost berkembang menjadi salah satu kes penggunaan yang paling popular sejak permulaan pandemik COVID-19. Dari Januari hingga September 2021, jumlah Nilai Transaksi Kasar (GTV) pembayaran bil yang dibayar bagi setiap pengguna meningkat hampir 20% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Tambahan pula, bilangan bil yang dibayar bagi setiap pengguna juga meningkat sebanyak 16%.

Ciri-ciri BoostBills yang lain seperti AutoBills, membolehkan pengguna menetapkan pembayaran berjadual berkala secara automatik. Manakala MultiBills pula, membolehkan pengguna menggabung dan membayar berbilang bil sekali gus. Boost menyarankan untuk mengguna ViewBills dan AutoBills sekaligus apabila membayar suatu bil supaya pengguna dapat menggunakan ciri-ciri ini sebaik mungkin. Ia juga membolehkan pengguna untuk membayar bil tertunggak yang terkini secara automatik mengikut tarikh akhir. Menggabungkan ciri-ciri ini membuat pembayaran bil satu proses yang lancar dan tanpa rumit untuk sentiasa menjejaki semua bil pada setiap bulan. Boost juga mempunyai fungsi ‘Bill Reminder’ sebagai peringatan kepada pengguna supaya tidak terlupa membayar bil.

Untuk maklumat lanjut, sila mengikuti saluran media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Sebagai alternatif, lawati www.myboost.com.my

Mengenai Boost

Boost merupakan pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata Digital yang menyatukan semua perkhidmatan kewangan merangkumi pembayaran, pinjaman alternatif berasaskan kecerdasan buatan (AI), insurans digital, perkhidmatan kandungan rentas sempadan dan solusi perniagaan. Perniagaan Boost diselaraskan kepada empat jenama utama yang menawarkan perkhidmatan kepada pangkalan pengguna dan peniaga serantau dengan tujuan mewujudkan penjana perkhidmatan kewangan serantau yang berpusat di Malaysia:

Boost LifePerniagaan eWallet Boost yang dilancarkan pada tahun 2017, memfokuskan kepada penawaran gaya hidup pengguna seperti pembayaran runcit dalam dan luar talian, pembayaran bil, insurans dan pengangkutan & kes penggunaan transit dengan ciri-ciri baharu yang selalu diperkenalkan dari semasa ke semasa.  
Boost BizSegmen untuk para peniaga yang menawarkan platform pembayaran untuk perusahaan pelbagai saiz, alat perniagaan dan solusi digitalisasi.  
Boost CreditSebelum ini dikenali sebagai Aspirasi, ia menempatkan perniagaan pembiayaan mikro & insurans mikro dan merupakan perintis pembiayaan Alternatif Digital di Malaysia dan Indonesia.  
Boost ConnectSebelum ini dikenali sebagai Apigate, ia merupakan satu perniagaan kemudahan pembayaran yang menggabungkan dan menyebarkan kandungan melalui platform API yang lancar.

Boost menjadikan urus niaga dan pembiayaan lebih mudah, cepat, selamat dan secara keseluruhannya satu pengalaman yang lebih bermanfaat dengan menggabungkan teknologi kewangan (fintech), data dalaman dan AI untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat dan berkembang. Sejak ditubuhkan pada 2017 sebagai pembekal pembayaran digital dengan e-dompet utama pertama di Malaysia, Boost berkembang pesat menjadi pembekal perkhidmatan kewangan digital yang lebih meluas hari ini dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) menjadi segmen fokus utama.

Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham