Pembayaran Bil TNB Kini Diterima di Boost

eDompet tempatan, Boost telah mengumumkan kemasukan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebagai pengebil terbaharu di dalam aplikasi Boost. Dengan adanya TNB, Boost kini lengkap mempunyai pembekal utiliti utama di seluruh negara di dalam ciri pembayaran bil. Ini menjadikannya pusat sehenti untuk ciri pembayaran bil. Buat masa ini, Boost mempunyai lebih daripada 50 pembekal perkhidmatan bil dari telekomunikasi prabayar dan pascabayar, internet, TV, pihak berkuasa tempatan, pinjaman dan sewa beli.

Baru-baru ini Boost telah melancarkan tiga ciri pembayaran bil baharu – ViewBills, AutoBills, dan MultiBills yang menawar pengguna solusi tanpa rumit untuk membuat pembayaran. ViewBills merupakan ciri yang membolehkan pengguna melihat baki bil tertunggak dan tarikh akhir mereka perlu membayar bil tersebut terus di dalam aplikasi Boost. Dengan ciri ini, pengguna kini boleh menggunakan Boost untuk mengurus dan membayar bil TNB mereka dengan mudah tanpa menggunakan pelbagai aplikasi atau pengurusan penyata bil bercetak.

Mulai sekarang hingga 28 Februari 2022, pengguna yang menggunakan Boost untuk membayar bil TNB mereka boleh menikmati ganjaran bernilai sehingga RM20. Pulangan tunai RM10 yang pertama akan dibahagikan kepada RM5 pada setiap satu dalam tempoh dua bulan. Pengguna baharu Boost pula, akan mendapat tambahan diskaun segera sebanyak RM10 melalui ‘Welcome Pack’ apabila mereka mendaftar dengan Boost buat kali pertama. Dengan itu, pengguna baharu dapat menikmati potongan berjumlah RM20 daripada bil TNB mereka.

Sheyantha Abeykoon, Ketua Pegawai Eksekutif Boost berkata, “Kami sangat gembira dengan adanya TNB dalam senarai pengebil kami di aplikasi Boost. Kami sentiasa  bekerja keras untuk menjadikan Boost sebagai keperluan harian yang penting dengan memberi penyelesaian yang mudah dan bermakna kepada pengguna kami. Pembayaran bil ialah ciri popular di Boost. Kami telah menyahut permintaan pengguna kami agar TNB ditambahkan ke dalam senarai pengebil kami. Dengan penambahan TNB, ia telah melengkapkan kategori utiliti utama dalam aplikasi kami. Kini, pengguna boleh mengurus dan membayar semua bil utiliti utama mereka dan yang lain dengan mudah dalam satu platform. Ini akan memudahkan lagi dan menambah nilai kepada gaya hidup digital masyarakat Malaysia. Penambahan baharu kepada BoostBills ini akan memberi manfaat kepada lebih sembilan juta pengguna TNB di Malaysia, yang sudah pastinya akan merangkumi keratan rentas 9.5 juta pengguna Boost.”

Penggunaan pembayaran bil Boost berkembang menjadi salah satu kes penggunaan yang paling popular sejak permulaan pandemik COVID-19. Dari Januari hingga September 2021, jumlah Nilai Transaksi Kasar (GTV) pembayaran bil yang dibayar bagi setiap pengguna meningkat hampir 20% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Tambahan pula, bilangan bil yang dibayar bagi setiap pengguna juga meningkat sebanyak 16%.

Ciri-ciri BoostBills yang lain seperti AutoBills, membolehkan pengguna menetapkan pembayaran berjadual berkala secara automatik. Manakala MultiBills pula, membolehkan pengguna menggabung dan membayar berbilang bil sekali gus. Boost menyarankan untuk mengguna ViewBills dan AutoBills sekaligus apabila membayar suatu bil supaya pengguna dapat menggunakan ciri-ciri ini sebaik mungkin. Ia juga membolehkan pengguna untuk membayar bil tertunggak yang terkini secara automatik mengikut tarikh akhir. Menggabungkan ciri-ciri ini membuat pembayaran bil satu proses yang lancar dan tanpa rumit untuk sentiasa menjejaki semua bil pada setiap bulan. Boost juga mempunyai fungsi ‘Bill Reminder’ sebagai peringatan kepada pengguna supaya tidak terlupa membayar bil.

Untuk maklumat lanjut, sila mengikuti saluran media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Sebagai alternatif, lawati www.myboost.com.my

Mengenai Boost

Boost merupakan pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata Digital yang menyatukan semua perkhidmatan kewangan merangkumi pembayaran, pinjaman alternatif berasaskan kecerdasan buatan (AI), insurans digital, perkhidmatan kandungan rentas sempadan dan solusi perniagaan. Perniagaan Boost diselaraskan kepada empat jenama utama yang menawarkan perkhidmatan kepada pangkalan pengguna dan peniaga serantau dengan tujuan mewujudkan penjana perkhidmatan kewangan serantau yang berpusat di Malaysia:

Boost LifePerniagaan eWallet Boost yang dilancarkan pada tahun 2017, memfokuskan kepada penawaran gaya hidup pengguna seperti pembayaran runcit dalam dan luar talian, pembayaran bil, insurans dan pengangkutan & kes penggunaan transit dengan ciri-ciri baharu yang selalu diperkenalkan dari semasa ke semasa.  
Boost BizSegmen untuk para peniaga yang menawarkan platform pembayaran untuk perusahaan pelbagai saiz, alat perniagaan dan solusi digitalisasi.  
Boost CreditSebelum ini dikenali sebagai Aspirasi, ia menempatkan perniagaan pembiayaan mikro & insurans mikro dan merupakan perintis pembiayaan Alternatif Digital di Malaysia dan Indonesia.  
Boost ConnectSebelum ini dikenali sebagai Apigate, ia merupakan satu perniagaan kemudahan pembayaran yang menggabungkan dan menyebarkan kandungan melalui platform API yang lancar.

Boost menjadikan urus niaga dan pembiayaan lebih mudah, cepat, selamat dan secara keseluruhannya satu pengalaman yang lebih bermanfaat dengan menggabungkan teknologi kewangan (fintech), data dalaman dan AI untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat dan berkembang. Sejak ditubuhkan pada 2017 sebagai pembekal pembayaran digital dengan e-dompet utama pertama di Malaysia, Boost berkembang pesat menjadi pembekal perkhidmatan kewangan digital yang lebih meluas hari ini dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) menjadi segmen fokus utama.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.