PERCUBAAN-KEDUA Satoshi: Protokol Rantaian Blok Baharu

ZUG, Switzerland7 April 2019 /PRNewswire/ — Sebuah Yayasan untuk manfaat umum Switzerland, Swiss Shakti Foundation, beribu pejabat di Zug, Switzerland, bakal memperkenalkan mata wang berasaskan rantaian blok yang dikenali sebagai Shakti Coin (SXE) yang berikrar untuk memulakan era baharu wang pintar. Syiling stabil (stablecoin) baharu tersebut adalah berdasarkan protokol rantaian blok revolusioner yang dikenali sebagai Proof-of-Effort (PoE) yang bertujuan untuk mendemokrasikan perlombongan dan menjadikan Shakti Coin sebagai perantaraan pertukaran yang paling praktikal di dunia.

Berita ini dibuat sedekad setelah pelancaran Bitcoin, mata wang berasaskan rantaian blok yang pertama di dunia yang dibangunkan oleh Satoshi Nakamoto. Pembangun Shakti Coin belajar daripada kekuatan Bitcoin serta kekurangannya untuk membangunkan perantaraan pertukaran sebenar untuk transaksi harian. Sorotan utama Shakti Coin termasuk mudah digunakan, nilai yang stabil, pematuhan sah, kelajuan lebih 10,000 transaksi sesaat (TPS), pemindahan dompet-ke-dompet terus selain perlombongan yang boleh diakses dan cekap tenaga.

Protokol PoE menggantikan protokol Proof-of-Work yang menggunakan banyak kuasa oleh Bitcoin dan lain-lain tanpa menjejaskan keselamatan. Sebagai contoh, komputer yang dikhususkan kepada Perlombongan Shakti Coin menggunakan kuasa yang hampir sama seperti mana purata pelayan emel. Protokol perlombongan unik mata wang digital baharu ini, PoE, menyingkirkan penggunaan kuasa yang bermasalah di samping mewujudkan kapasiti untuk diskalakan. Syiling baharu ini juga mempunyai elemen luas yang membawa kebaikan kepada sosial memandangkan ia menggalakkan pendidikan dan rangkuman kewangan di seluruh dunia.

Shakti Coin melihat pematuhan sebagai salah satu kunci untuk kemudahan penggunaan. Untuk itu, mata wang ini direka berkisarkan amalan terbaik kenali-pelanggan-anda (KYC) selain AML, CTFA dan piawaian lain untuk menghalang penggunaan haram. Organisasi ini turut melaksanakan pematuhan seluruh dunia mengikut negara melalui jalinan kerjasama dengan penyedia perkhidmatan.

Operasi harian untuk Shakti Coin diarahkan oleh SXE Network Operations LLC, yang beribu pejabat di Berkeley, California. Pejabat Berkeley bermandat untuk mencapai pematuhan kawal selia dan amalan terbaik. SXE Network Operations turut bertanggungjawab untuk mengekalkan dan membangunkan Rangkaian Rantaian Blok Shakti dan aplikasi Dompet Shakti, mendaftar pelombong selain memastikan pelancaran dan pengambilan yang teratur oleh pengguna seluruh dunia.

Pemilikan Teragih

Shakti Coin mengekalkan mandat tunggal Satoshi yang meletakkan pemilikan di tangan orang ramai. Rangkaian ini akan dimiliki dan dikendalikan 100% oleh orang awam, sesiapa sahaja dapat mengambil bahagian dalam perlombongan Shakti Coin dan tiada syiling yang akan dilombongkan lebih awal. Tiada tawaran syiling awal (ICO) akan dilaksanakan. Yayasan menyasarkan untuk membiayai pelancaran SXE Coin berdasarkan jualan lesen-lesen perlombongan.

Projek Shakti merupakan satu usaha akar umbi. Ia dimulakan oleh ibu bapa, pendidik dan peminat rantaian blok biasa. Selama lebih dua tahun, inisiatif ini disokong oleh para sukarelawan dari lebih 30 negara di lima zon waktu berbeza. Apa yang menyatukan mereka? Idea bahawa mata wang dapat menjadi pemangkin untuk perubahan sosial. Pada minggu-minggu akan datang, Shakti Foundation akan menerbitkan kertas putihnya dan mula menerima permohonan untuk melombong Shakti Coin. Ini merupakan langkah pertama dalam gerakan yang Shakti Foundation yakini akan dapat merevolusikan ekonomi global. Butiran tentang Shakti Coin boleh didapati di https://www.shakticoin.com.

Latar belakang kami:

Swiss Shakti Foundation ialah sebuah pertubuhan bukan untung di Crypto Valley — Zug, Switzerland yang mengkhusus untuk membawakan Shakti Coin kepada dunia. Projek Shakti ialah satu inisiatif akar umbi bertaraf antarabangsa yang wujud tanpa bergantung pada mana-mana pakatan dengan industri, kerajaan, agama, mahupun parti politik. Sebelum menubuhkan Yayasan ini, projek berkenaan dijalankan di bawah nama “Two Guys from the Milky Way” (sebagai penghargaan kepada pasukan pembangunan permainan kegemaran pembangun).

Shakti Coin ialah mata wang digital yang paling praktikal di dunia. Ketahui lebih lanjut di https://www.shakticoin.com.

Sumber: Swiss Shakti Stiftung

Pautan Berkaitan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

  • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
  • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

  • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
  • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

  • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
  • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

  • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
  • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
  • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

  • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!