Permintaan Emas Ditingkatkan oleh Bank-bank Pusat dan ETF pada Suku Pertama, Dedah World Gold Council

LONDON, 2 Mei 2019 /PRNewswire/ — Permintaan terhadap emas dunia bertambah kepada 1,053.3t pada suku pertama tahun 2019, meningkat 7% pada tempoh yang sama tahun lalu, menurut laporan Trend Permintaan Emas terkini oleh World Gold Council. Peningkatan berbanding tahun sebelumnya ini sebahagian besarnya adalah lantaran pertumbuhan berterusan dalam pembelian bank pusat selain pertumbuhan dalam dana dagangan bursa (ETF) yang disokong oleh emas.

Bank-bank pusat membeli 145.5t emas pada suku pertama, meningkat 68% pada tempoh yang sama tahun 2018 dan menonjolkan permulaan paling kukuh kepada tahun sejak tahun 2013. Pempelbagaian dan keinginan terhadap aset-aset yang selamat dan cair sekali lagi menjadi pendorong utama pembelian. Menurut empat suku tahun berturut-turut, pembelian emas mencapai nilai tinggi yang mencatat rekod untuk siri kami iaitu 715.7t.

Permintaan terhadap barang kemas pada suku pertama meningkat 1% berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu, pada nilai 530.3t, yang dirangsang oleh IndiaHarga emas rupee tempatan yang lebih rendah pada penghujung Februari dan awal Mac bertepatan dengan musim perkahwinan pembelian emas tradisional, meningkatkan permintaan barangan kemas di India kepada 125.4t, satu peningkatan sebanyak 5% pada tempoh yang sama tahun lalu dan suku pertama tertinggi sejak tahun 2015.

ETF dan produk-produk serupa menambah 40.3t pada suku pertama, meningkat 49% pada tahun lalu. Dana-dana yang disenaraikan di AS dan Eropah mendapat manfaat daripada aliran masuk terbesar, meskipun AS lebih tidak menentu manakala Eropah dirangsang oleh ketidakstabilan geopolitik yang berterusan.

Pelaburan bar dan syiling menurun sedikit, iaitu turun 1% kepada 257.8t. Hal ini semata-mata lantaran penurunan permintaan terhadap bar emas, memandangkan pembelian syiling emas rasmi meningkat 12% kepada 56.1t. China dan Jepun merupakan penyumbang utama kepada penurunan berkenaan: di Jepun, pelaburan bersih bertukar negatif terhadap pengambilan keuntungan susulan lonjakan harga tempatan pada Februari.

Emas digunakan dalam aplikasi-aplikasi seperti barangan elektronik, produk tanpa wayar dan lampu LED jatuh 3% kepada 79.3t. Pergeseran perdagangan, jualan lembap barangan elektronik pengguna dan halangan ekonomi global melanda sektor teknologi.

Alistair Hewitt, Ketua Bahagian Perisikan Pasaran di World Gold Council, mengulas:

“Permulaan tahun 2019 menyaksikan pemulihan mendadak dalam sentimen pelabur untuk pasaran ekuiti dan hutang, namun keinginan terhadap emas kekal kukuh. Pada suku pertama, bank-bank pusat terus meningkatkan pemegangan mereka kepada emas, manakala ETF turut menyaksikan peningkatan dalam aliran masuk dibandingkan dengan suku pertama tahun 2018. Pelaburan Eropah dalam ETF mencecah nilai tinggi yang mencatat rekod dan angka-angka pada suku tahun ini mencadangkan bahawa faktor-faktor yang memacu pelaburan – hasil negatif daripada hutang berdaulat Eurozone, ketidaktentuan geopolitik dan turun naik pasaran kewangan – akan terus merangsang permintaan pelaburan. Selain itu, bank-bank pusat di kedua-dua belah Atlantik yang menyebabkan pengetatan dasar monetari ditangguhkan – dan berpotensi memberi kelonggaran – berkemungkinan memberi sokongan kepada emas.”

Jumlah bekalan emas tidak banyak berubah dalam suku pertama iaitu pada 1,150t. Pertumbuhan sederhana dalam pengeluaran lombong dan kitar semula telah diimbangi oleh penurunan lindung nilai bersih. Kadar pengeluaran lombong dan kitar semula menyaksikan kenaikan kecil berbanding suku pertama tahun 2018, masing-masing meningkat kepada 852.4t dan 287.6t.

Penemuan penting yang disertakan dalam laporan Trend Permintaan Emas Suku Pertama 2019 adalah seperti berikut:

  • Permintaan keseluruhan adalah sebanyak 1,053.3t, meningkat 7% berbanding 984.2t pada suku pertama tahun 2018
  • Jumlah permintaan pengguna tidak berubah pada 788.1t, berbanding 788.6t pada tempoh yang sama tahun lalu
  • Jumlah permintaan pelaburan meningkat 3% kepada 298.1t, berbanding 288.4t pada suku pertama tahun 2018
  • Permintaan barang kemas global meningkat 1% kepada 530.3t, meningkat daripada 527.3t pada tempoh yang sama tahun 2018
  • Permintaan bank pusat meningkat sebanyak 68% kepada 145.5t berbanding 86.7t pada suku pertama tahun 2018
  • Permintaan dalam sektor teknologi menurun sebanyak 3% kepada 79.3t, berbanding 81.8t pada suku pertama tahun 2018
  • Jumlah bekalan hampir tidak berubah pada 1,150t, menurun sedikit daripada 1,153.1t pada tempoh yang sama tahun lalu
  • Kitar semula meningkat 5% pada 287.6t, berbanding 274.6t pada suku pertama tahun 2018

Laporan Trend Permintaan Emas Suku Pertama 2019, yang melibatkan data komprehensif yang disediakan oleh Metals Focus, boleh dilihat di http://www.gold.org/research/gold-demand-trends serta aplikasi iOS dan Android kami. Data Trend Permintaan Emas juga boleh diterokai menggunakan alat carta interaktif kami http://www.gold.org/data/gold-supply-and-demand/gold-market-chart.

Anda boleh mengikuti World Gold Council di Twitter melalui @goldcouncil dan klik Suka di Facebook . 

World Gold Council

World Gold Council ialah organisasi pembangunan pasaran untuk industri emas. Matlamat kami adalah untuk merangsang dan mengekalkan permintaan terhadap emas, menyediakan kepimpinan industri dan menjadi pakar bertaraf global untuk pasaran emas.

Kami membangunkan penyelesaian, perkhidmatan dan produk yang disokong oleh emas, berdasarkan pemahaman pasaran yang berwibawa dan kami bekerjasama dengan pelbagai rakan kongsi untuk menjadikan idea kami suatu kenyataan. Hasilnya, kami mewujudkan perubahan struktur dalam permintaan terhadap emas merentas sektor-sektor pasaran utama. Kami memberi pandangan kepada pasaran-pasaran emas antarabangsa, membantu orang ramai memahami kualiti pemeliharaan kekayaan emas dan peranannya dalam memenuhi keperluan sosial dan persekitaran masyarakat.

Keahlian dalam World Gold Council melibatkan syarikat-syarikat perlombongan emas yang terkemuka dan paling berpandangan jauh di dunia.

Sumber: World Gold Council

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.