Platform E-dagang, Shopee Membuka Pelbagai Kemungkinan

Platform e-dagang nombor satu Malaysia, Shopee hari ini mengumumkan bahawa ia kini dapat menghantar bahan makanan segar terus ke kediaman rakyat Malaysia. Kategori baharu ini membolehkan daging segar, makanan laut dan sayur-sayuran dijual di platformnya.

Kemudahan penjualan barangan segar secara atas talian dan penghantaran kepada pengguna akan membantu platform e-dagang tersebut terus mengukuhkan kedudukannya dalam industri yang pesat berkembang. Ia akan membawa pembaharuan kerana rakyat Malaysia kini boleh mendapatkan semua yang mereka inginkan dan perlukan secara atas talian melalui sebuah pasaran. Selain itu, platform ini telah membuka kunci potensi bagi kumpulan usahawan dan pedagang baharu, terutamanya nelayan dan petani yang sebelum ini tidak dapat menikmati perkembangan e-dagang dan menjual di pasaran atas talian terbuka.

Menerangkan rasional bagi usaha perniagaan baharu ini, Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee berkata, “Persekitaran e-dagang Malaysia masih lagi dalam tahap pertumbuhan yang hebat. Bagi kami, itu bermakna ini bukanlah masa untuk memperlahankan diri. Kami mengenal pasti lebih banyak bidang untuk diteroka, seperti segmen baharu, untuk mewujudkan persekitaran membeli-belah dan menjual secara atas talian yang lebih dinamik. Kami berhasrat untuk memperkasa dan memacu pertumbuhan ekonomi yang inklusif dengan bekerjasama secara langsung dengan nelayan dan petani di luar bandar Malaysia untuk projek ini.”

Hasil segar akan dijual pada mulanya di bandar-bandar utama di Lembah Klang melalui program perintis sebelum dilancarkan di seluruh negara. Fish Club dan FreshTap yang mengepalai pelancaran ini akan menawarkan lebih 60 jenis hasil segar yang berlainan.

Sebagai perintis dalam menjual makanan laut secara atas talian, Fish Club membawa tangkapan segar dari kampung nelayan Pontian seperti ikan bawal, udang laut, ikan senangin rambu empat serta salmon, belut dan kekapis yang diimport. Untuk mengekalkan kesegaran, Fish Club menyimpan makanan laut dalam bekas vakum serta membekukannya sebaik sahaja makanan laut tersebut dibuang sisiknya, disiang dan dipotong. Pengguna yang membeli dari kedai rasmi Fish Club “fishclubmy” boleh menikmati kadar rata RM20 untuk penghantaran, atau berbelanja sekurang-kurangnya RM300 untuk menikmati penghantaran percuma.

Mereka yang inginkan daging segar dan makanan laut bersama-sama dengan sayur-sayuran hijau, kekacang dan kentang boleh mendapatkannya dari kedai rasmi FreshTap “freshtap.my”. Dihantar dan dipek segar dari Sekinchan dan Kuala Selangor, pengguna akan dapat menikmati makanan segar dalam masa yang singkat. Kadar penghantaran ialah kadar rata sebanyak RM12 di kedai ini.

Pengguna yang membeli dari Fish Club dan FreshTap di Shopee akan menerima hasil segar dalam masa 1 hingga 3 hari. Untuk memulakan pelancaran tawaran baharu ini di Shopee, para pembeli bakal menikmati tawaran menarik: item seperti salmon, ikan dory, udang, ayam, daging lembu, kerang dan sardin akan dijual pada diskaun 50% semasa Jualan Kilat Shocking Sale pada 3 dan 4 Mac 2020.

Kunjungi Fish Club di https://shopee.com.my/fishclubmy dan FreshTap di https://shopee.com.my/freshtap.my untuk menikmati kemudahan membeli hasil segar secara atas talian.

Lebih banyak pedagang dan penjual hasil segar juga dijangka akan menyertai usaha ini pada bulan depan. Ho menambah, “Kami ingin meningkatkan penyertaan nelayan dan petani di platform kami untuk membolehkan mereka menjual terus kepada pengguna. Memandangkan hasilnya akan datang terus dari sumber, rakyat Malaysia boleh menjangkakan lebih kepelbagaian, serta kesegaran dan harga yang lebih baik untuk barangan tersebut.”

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

  • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
  • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

  • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
  • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

  • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
  • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

  • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
  • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
  • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

  • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!