Satu Daripada Tiga Rakyat Malaysia Yang Bekerja Masih Tidak Dilindungi’ – Zurich Malaysia

Tanggapan salah serta kekurangan maklumat dan pemahaman punca utama hampir separuh dewasa yang bekerja tidak mengetepikan wang untuk mendapatkan perlindungan.

Membina masa depan yang lebih cerah serta keupayaan untuk menghayati kehidupan sepenuhnya tentu menjadi idaman semua. Mempunyai daya tahan melalui kewangan yang stabil seperti yang disediakan insurans dan takaful adalah salah satu cara untuk mencapai impian ini.

Ianya menjadi suatu kebimbangan apabila 30% rakyat Malaysia dalam usia perancangan kewangan yang matang tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan peribadi. Lebih merisaukan apabila 16% daripada mereka menyatakan tidak merancang untuk mengetepikan sebarang wang untuk mendapatkan perlindungan insurans atau takaful.

Ini adalah tambahan kepada data yang dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia di mana 75% rakyat Malaysia tiada simpanan RM1,000 jika berlaku kecemasan dan 6.62 juta ahli KWSP di bawah 55 tahun mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000.

Dikaji lebih lanjut tentang sebab disebalik ketiadaan tindakan dalam mendapatkan perlindungan peribadi, faktor utama adalah tanggapan salah serta kekurangan maklumat dan pemahaman.

 • Tanggapan Salah
 • Responden yang berumur antara 25 hingga 40 tahun merasakan bahawa perlindungan yang disediakan majikan adalah mencukupi (21%) dan perlindungan insurans atau takaful bukanlah satu keperluan (14%). Persepsi buruk tentang insurans/takaful (9%) juga tidak membantu meyakinkan mereka untuk melabur untuk masa depan mereka sendiri.

 • Kekurangan Maklumat Dan Pemahaman
 • Walaupun terdapat pelbagai inisiatif yang dilakukan penyedia insurans dan takaful, rakyat Malaysia menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai maklumat yang mencukupi tentang insurans dan takaful (22%). Tidak semestinya menjadi sebab, ini juga boleh menyebabkan kurangnya pemahaman (18%) tentang kepentingan dan manfaat mempunyai perlindungan insurans dan takaful.

  Dapatan ini adalah sebahagian daripada kaji selidik yang dijalankan oleh Zurich Malaysia pada penghujung tahun 2021 bertajuk ‘Impak Pandemik Terhadap Perlindungan’ yang melibatkan 1,201 responden seluruh negara. Kumpulan umur 25 hingga 40 tahun dewasa bekerja ini merupakan 41% (491 responden) daripada jumlah keseluruhan saiz sampel, dan 30% daripada kumpulan ini menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai sebarang perlindungan.

  Hasil dapatan ini juga mendapati betapa pentingnya peranan yang dimainkan oleh ejen insurans dan penasihat takaful dalam mengongsikan maklumat kepada masyarakat. Ini adalah penting untuk meningkatkan kadar penembusan insurans dan takaful serta mengurangkan jurang perlindungan demi kehidupan yang lebih mampan.

  Kaji selidik yang dijalankan oleh Zurich Malaysia bertajuk ‘Impak Pandemik Terhadap Perlindungan’

  Previous ArticleNext Article

  Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

  KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

  Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

  Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

  Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

  Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

  “Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

  Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

  “Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

  — BERNAMA