Satu Daripada Tiga Rakyat Malaysia Yang Bekerja Masih Tidak Dilindungi’ – Zurich Malaysia

Tanggapan salah serta kekurangan maklumat dan pemahaman punca utama hampir separuh dewasa yang bekerja tidak mengetepikan wang untuk mendapatkan perlindungan.

Membina masa depan yang lebih cerah serta keupayaan untuk menghayati kehidupan sepenuhnya tentu menjadi idaman semua. Mempunyai daya tahan melalui kewangan yang stabil seperti yang disediakan insurans dan takaful adalah salah satu cara untuk mencapai impian ini.

Ianya menjadi suatu kebimbangan apabila 30% rakyat Malaysia dalam usia perancangan kewangan yang matang tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan peribadi. Lebih merisaukan apabila 16% daripada mereka menyatakan tidak merancang untuk mengetepikan sebarang wang untuk mendapatkan perlindungan insurans atau takaful.

Ini adalah tambahan kepada data yang dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia di mana 75% rakyat Malaysia tiada simpanan RM1,000 jika berlaku kecemasan dan 6.62 juta ahli KWSP di bawah 55 tahun mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000.

Dikaji lebih lanjut tentang sebab disebalik ketiadaan tindakan dalam mendapatkan perlindungan peribadi, faktor utama adalah tanggapan salah serta kekurangan maklumat dan pemahaman.

 • Tanggapan Salah
 • Responden yang berumur antara 25 hingga 40 tahun merasakan bahawa perlindungan yang disediakan majikan adalah mencukupi (21%) dan perlindungan insurans atau takaful bukanlah satu keperluan (14%). Persepsi buruk tentang insurans/takaful (9%) juga tidak membantu meyakinkan mereka untuk melabur untuk masa depan mereka sendiri.

 • Kekurangan Maklumat Dan Pemahaman
 • Walaupun terdapat pelbagai inisiatif yang dilakukan penyedia insurans dan takaful, rakyat Malaysia menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai maklumat yang mencukupi tentang insurans dan takaful (22%). Tidak semestinya menjadi sebab, ini juga boleh menyebabkan kurangnya pemahaman (18%) tentang kepentingan dan manfaat mempunyai perlindungan insurans dan takaful.

  Dapatan ini adalah sebahagian daripada kaji selidik yang dijalankan oleh Zurich Malaysia pada penghujung tahun 2021 bertajuk ‘Impak Pandemik Terhadap Perlindungan’ yang melibatkan 1,201 responden seluruh negara. Kumpulan umur 25 hingga 40 tahun dewasa bekerja ini merupakan 41% (491 responden) daripada jumlah keseluruhan saiz sampel, dan 30% daripada kumpulan ini menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai sebarang perlindungan.

  Hasil dapatan ini juga mendapati betapa pentingnya peranan yang dimainkan oleh ejen insurans dan penasihat takaful dalam mengongsikan maklumat kepada masyarakat. Ini adalah penting untuk meningkatkan kadar penembusan insurans dan takaful serta mengurangkan jurang perlindungan demi kehidupan yang lebih mampan.

  Kaji selidik yang dijalankan oleh Zurich Malaysia bertajuk ‘Impak Pandemik Terhadap Perlindungan’

  Previous ArticleNext Article

  Carsome Peroleh Kemudahan Pembiayaan RM100 Juta Daripada AmBank

  KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Carsome Group memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak RM100 juta daripada AmBank Group bagi mengembangkan kecairannya dan meningkatkan kapasitinya untuk pertumbuhan masa depan.

  Kemudahan pembiayaan itu akan memperkasakan Carsome serta meningkatkan kapasitinya untuk berkembang dan berinovasi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Ketua Pegawai Eksekutif Eric Cheng berkata kemudahan pembiayaan yang penting itu menyokong model perniagaan Carsome, mengukuhkan keupayaan kewangan kumpulan dan menekankan komitmennya dalam menawarkan penyelesaian yang boleh diakses dan meningkatkan pengalaman pemilikan kereta.

  “Melalui Carsome Capital, kami akan memanfaatkan kerjasama ini untuk mengembangkan lagi tawaran perkhidmatan kami, meluaskan impak dan terus berinovasi dalam ekosistem automotif di seluruh Asia Tenggara,” katanya.

  Syarikat itu berkata dengan sokongan AmBank, ia mampu mempercepatkan lagi proses urus niaga kereta terpakai Carsome, menawarkan pengalaman yang komprehensif dan tanpa kerumitan kepada pelanggannya.

  Ditubuhkan pada 2015, Carsome berkembang pesat menjadi platform e-dagang kereta bersepadu terbesar di Asia Tenggara, menawarkan perkhidmatan komprehensif seperti pemeriksaan kereta, jualan, pembiayaan dan sokongan selepas jualan.

  — BERNAMA