Perakuan Akaun Muktamad Akan Dikeluarkan Setelah Kesemua Tuntutan Bayaran Akhir KPK Diperhalusi Dan Diperakui – Prolintas

KUALA LUMPUR, 18 Okt (Bernama) — Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH), yang telah siap sepenuhnya, kini berada dalam tempoh liabiliti kecacatan dan perakuan akaun muktamad akan dikeluarkan setelah kesemua tuntutan bayaran akhir pihak Kontraktor Pakej Kerja (KPK) diperhalusi dan diperakui oleh pihak Turnpike Synergy Sdn Bhd, perunding dan KPK.

Projek Lintasan Damansara-Shah Alam Sdn Bhd (PLDASH) merupakan syarikat pemegang konsesi DASH manakala Turnpike adalah kontraktor utama yang dilantik oleh PLDASH untuk menyiapkan kerja-kerja pembinaan DASH. 

PLDASH dan Turnpike merupakan anak syarikat milik penuh Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas).

Dalam kenyataan hari ini, Prolintas berkata sebarang tuntutan, dakwaan tunggakan atau pertikaian akan diperhalusi melalui proses yang telah termaktub dalam kontrak di antara kesemua pihak termasuklah proses timbang tara di antara pihak Turnpike dan KPK.

“Kerja-kerja pembinaan DASH telah diagihkan kepada lapan KPK oleh Turnpike melalui proses tender terbuka. KPK selanjutnya melantik pelbagai sub-kontraktor dan pembekal bagi tujuan menyiapkan kerja-kerja pembinaan tersebut.

“Pihak Turnpike membuat bayaran kepada KPK selepas mendapat perakuan dan pengesahan daripada Perunding Jurutera Utama dan Perunding Juurukur Bahan (Perunding) melalui Sijil Perakuan Interim Pembayaran.

“Segala tuntutan daripada KPK disemak, diteliti dan disahkan melalui proses yang telus serta berpandukan terma-terma kontrak mengikut peratusan kerja yang disiapkan,” katanya.

Prolintas berkata demikian merujuk kepada isu berkaitan dakwaan sub-kontraktor terdapat tunggakan bayaran sebanyak RM80 juta dalam menyiapkan projek Lebuhraya DASH.

Menurut syarikat, pihak Turnpike telah melaksanakan kewajipan sebagai kontraktor utama yang bertanggungjawab dengan membuat bayaran ke atas segala tuntutan yang diperakukan, disahkan dan dipersetujui bersama oleh KPK dan perunding tersebut.

Katanya pihak Turnpike juga telah mengambil pelbagai inisiatif dalam membantu KPK termasuk pembayaran dalam tempoh 30 hari berbanding terma kontrak 60 hari; pembayaran terus kepada sub-kontraktor tertakluk kepada kebenaran daripada KPK dan pembayaran dua kali sebulan untuk membantu aliran tunai KPK dan sub-kontraktor untuk melaksanakan pembinaan lebuhraya DASH dengan jayanya. 

Sekiranya pihak sub-kontraktor atau mana-mana pihak mendakwa terdapat bayaran yang masih belum dijelaskan oleh pihak KPK, Prolintas berkata pihak sub-kontraktor tersebut sewajarnya merujuk kepada terma-terma kontrak di antara KPK dan sub-kontraktor tersebut bagi mencari jalan penyelesaian.

“Pihak Turnpike pada setiap masa komited untuk menyelesaikan sebarang isu dan pertikaian berpandukan terma-terma kontrak dan piawaian tadbir urus korporat yang telus,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/perakuan-akaun-muktamad-akan-dikeluarkan-setelah-kesemua-tuntutan-bayaran-akhir-kpk-diperhalusi-dan-diperakui-prolintas/

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA