Sumbangan RM1 Juta Untuk Membantu Mangsa Banjir

Yeo Hiap Seng (Malaysia) Bhd (Yeo’s), salah satu syarikat makanan dan minuman terkemuka, dengan kerjasama Yayasan Amal Ng Teng Fong menyumbang bantuan bernilai RM1 juta kepada keluarga yang terkesan ekoran kejadian banjir baru-baru ini. Sumbangan berkenaan bertujuan untuk memulihkan semula kediaman serta kehidupan mereka yang terjejas.

Inisiatif tersebut merupakan sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat, Yeo’s Helping Hands, yang berperanan untuk membantu komuniti yang memerlukan.

Menerusi satu kenyataan bersama, En Samuel Koh, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Yeo’s dan En Daryl Ng, Pengarah Yayasan Amal Ng Teng Fong, berkata, “Dalam semasa suasana yang amat mencabar, nasib mereka yang terjejas akibat banjir baru-baru ini dekat di minda dan hati kami. Ramai yang mengalami kehilangan besar. Oleh itu, Yeo’s bersama Yayasan Amal Ng Teng Fong ingin menghulurkan bantuan serta menyokong komuniti yang memerlukan.

Kami sedar bahawa bantuan segera adalah amat penting agar keluarga terbabit dapat bangkit dan membina semula kehidupan mereka. Kami amat tersentuh melihat ramai individu dan organisasi memberikan respons segera sebagai cerminan kasih-sayang, keprihatinan dan kebimbangan mereka terhadap mangsa-mangsa banjir baru-baru ini. Marilah kita terus berganding tenaga dan membuat perubahan.”

Sumbangan RM1 juta ini akan disalurkan menerusi organisasi-organisasi komuniti termasuk Crisis Relief Services & Training (CREST), Methodist Crisis Relief & Development (MCRD) dan World Vision yang kini aktif membantu keluarga-keluarga terlibat menerusi pusat operasi mereka di pelbagai lokasi.

Bantuan praktikal seperti pembersihan kediaman, penyediaan barangan keperluan harian serta penilaian keperluan-keperluan lain bagi memulih kediaman dan kehidupan sedang dijalankan. Bantuan ini dilihat sebagai sumber yang bertepatan masanya bagi melengkapkan usaha-usaha yang dilaksanakan oleh organisasi-organisasi tersebut.

Yeo’s Helping Hands telah dilancarkan baru-baru ini sebagai platform formal dan jentera untuk penganjuran program-program bagi membantu komuniti yang memerlukan. Pada bulan Julai lalu, inisiatif CSR ini telah menyumbang pek makanan kepada 40,000 keluarga B40, yang kebanyakannya terkesan ekoran penularan COVID-19. Sumbangan tersebut disalurkan menerusi beberapa organisasi komuniti yang terpilih.

Mengenai Yeo’s

Yeo Hiap Seng (Yeo’s) adalah syarikat Makanan dan Minuman Asia terkemuka yang telah mempelopori inovasi dalam pasaran makanan dan minuman di rantau ini selama lebih dari satu abad. Ia merupakan syarikat pertama di dunia yang membungkus minuman tempatan dalam kotak aseptik Tetra Brik menggunakan proses UHT. Yeo’s  juga merupakan syarikat yang pertama menawarkan sajian ayam kari dalam tin. Rangkaian minuman kacang soya dan teh bunga kekwa yang popular syarikat ini disediakan secara meluas di Asia dan amat digemari di kalangan komuniti Cina yang menetap di Eropah dan Amerika Utara. Hari ini, perniagaan Kumpulan Yeo’s bertapak di 30 pasaran seluruh dunia, yang mana rangkaian makanan dan minuman cita rasa Asia yang ditawarkan terkenal dengan rasa asli dan kualiti luar biasa. 

Untuk maklumat lanjut: www.yeos.com.sg

Previous ArticleNext Article

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming