Untung bersih 2021 UOB Malaysia naik 12.2 peratus kepada RM1.14 bilion

UOB Malaysia mencatat peningkatan 12.2 peratus dalam keuntungan bersih kepada RM1.14 bilion pada 2021 berikutan pendapatan operasi yang lebih tinggi dan jumlah peruntukan jangkaan kerugian kredit yang lebih rendah.

Jumlah pendapatan operasi UOB Malaysia meningkat 4.3 peratus kepada RM3.35 bilion, bersandarkan pendapatan faedah bersih yang lebih kukuh dan pendapatan bersih yang lebih tinggi daripada perniagaan Perbankan Islam. Jumlah peruntukan jangkaan kerugian kredit ialah 17.7 peratus atau RM103.2 juta lebih rendah berbanding tahun sebelumnya. Penurunan ini sebahagian besarnya disebabkan oleh jangkaan kerugian kredit yang lebih rendah ke atas pinjaman, pendahuluan, pembiayaan dan aset kewangan lain untuk aset tidak terjejas.

Sambil menguruskan perbelanjaan budi bicaranya secara berhemat, UOB Malaysia terus melabur dalam infrastruktur teknologi pada 2021 dalam usaha menyokong pertumbuhan perniagaan. Ini telah membawa kepada peningkatan 5.7 peratus dalam jumlah perbelanjaan operasi kepada RM1.36 bilion.

Mengekalkan kedudukan modal, kecairan dan pendanaan yang kukuh sambil membantu pelanggan semasa pandemik

Pinjaman kasar, pendahuluan dan asas pembiayaan meningkat 2.9 peratus kepada RM90.0 bilion manakala deposit bukan bank naik 3.7 peratus kepada RM97.1 bilion pada 2021. Walaupun beroperasi dalam persekitaran mencabar, pinjaman dan pembiayaan Perbankan Borong berkembang dengan mantap, berlandaskan keupayaan perbankan Islam Bank dan rangkaian serantaunya. Bank merupakan bookrunner kedua terbesar di Malaysia pada 2021. Di samping itu, jumlah transaksi pelaburan langsung asing (FDI) yang diuruskan oleh Bank meningkat hampir 20 peratus, berbanding tahun sebelumnya. Aliran ini termasuk pelaburan baharu dari wilayah Greater China, ASEAN, Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Sementara itu, perbelanjaan dan simpanan pengguna kembali pulih, ditambah lagi dengan usaha Bank untuk menjadikan perbankan lebih mudah dan bijak untuk pelanggan, telah merangsangkan perniagaan perbankan runcit UOB Malaysia. Ini termasuk memperkenalkan keupayaan membuka akaun secara digital pada aplikasi perbankan mudah alih ‘semua dalam satu’ Bank, UOB Mighty, yang membolehkan pelanggan membuka akaun bank peribadi pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja tanpa perlu mengunjungi cawangan.

Dari segi kemampanan, UOB Malaysia mencapai satu lagi kejayaan dengan pelancaran program U- Energy. Sebagai platform pembiayaan bersepadu pertama di Asia, program ini diperkenalkan bagi membantu perniagaan dan pemilik rumah menyesuaikan semula bangunan mereka dengan ciri-ciri cekap tenaga untuk mengurangkan penggunaan tenaga. U-Energy melengkapkan program U-Solar Bank, yang dilancarkan pada 2019, dalam usaha menyediakan penyelesaian pembiayaan fleksibel kepada rakyat Malaysia untuk beralih kepada sumber boleh diperbaharui selain memainkan peranan dalam menangani perubahan iklim.

Bank terus mengekalkan asas modal yang kukuh dengan nisbah Ekuiti Biasa Tahap 1 pada 17.7 peratus dan nisbah Jumlah Modal pada 20.5 peratus. Kedudukan kecairan dan pendanaannya juga kekal teguh dengan nisbah liputan kecairan dan nisbah pembiayaan bersih yang stabil jauh melebihi keperluan kawal selia minimum.

Sepanjang pandemik, UOB Malaysia terus membantu pelanggan, terutamanya golongan individu, perusahaan mikro serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melalui Program Bantuan COVID-19. Dari Mac 2020 hingga Disember 2021, lebih 34,000 pelanggan individu, perusahaan mikro dan PKS telah mendapat manfaat daripada Program ini. Bantuan yang diberikan termasuk pinjaman dan pembiayaan berjumlah lebih RM23 bilion. Semua ini telah membantu pelanggan mengatasi impak kewangan yang disebabkan oleh sekatan pergerakan yang berpanjangan.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Meskipun berada dalam persekitaran operasi yang tidak menentu pada 2021, kami telah memberi prestasi yang membanggakan, dengan peningkatan dalam pendapatan operasi dan keuntungan bersih. Melalui pengurusan risiko yang berhemat dan pendekatan perniagaan yang berdisiplin, kami mengekalkan penyata imbangan yang kukuh sambil terus merebut peluang dan mengembangkan bahagian pasaran.

“Melangkah ke hadapan, kami kekal bertumpu pada peningkatan infrastruktur teknologi untuk memacu inovasi dan prestasi. Kami juga akan terus membantu pelanggan mengambil kesempatan daripada arah aliran pertumbuhan berstruktur ASEAN, selain beralih kepada kemampanan melalui rangkaian penyelesaian pembiayaan kami. Pada 2021, U-Solar telah membantu memudahkan penjanaan hampir 90.1 gigawatt jam tenaga solar di Malaysia. Ini boleh dibandingkan dengan pengurangan gas rumah hijau sebanyak 58.8 tan karbon dioksida, bersamaan dengan penanaman hampir 972,507 benih pokok selama 10 tahun dan mengeluarkan kira-kira 12,791 kereta dari jalan raya selama setahun.”

Komitmen UOB Malaysia kepada Malaysia apabila momentum pemulihan meningkat

Puan Ng menambah bahawa pemulihan Malaysia kini semakin pesat dan beliau menjangka pertumbuhan ekonomi akan berkembang kukuh.

“Kami yakin dengan pembangunan Malaysia, yang digariskan dalam pelaburan berterusan kami untuk memantapkan kedudukan di negara ini dan juga membangunkan tenaga insan kami. Komitmen kami diperkukuh lagi dengan pengambilalihan perniagaan perbankan pengguna Citigroup di Malaysia baru-baru ini, tertakluk kepada kelulusan kawal selia, dan pelaburan dalam ibu pejabat baharu kami yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur. UOB Malaysia telah menyokong pertumbuhan Malaysia selama lebih 70 tahun dan kami akan terus membantu pelanggan dan komuniti kami untuk tahun-tahun akan datang.”

UOB Malaysia merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Encik Wong Kim Choong yang meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada 30 April 2022. Visi yang jelas serta kepimpinan yang berkebolehan beliau selama bertahun-tahun telah membantu Bank berkembang menjadi bank asing terbesar di negara hari ini, kedudukan yang paling kukuh setakat ini. Encik Wong akan terus menyumbang kepada pembangunan Bank melalui peranan baharu beliau sebagai Penasihat Kanan dalam pengambilalihan perbankan pengguna Citi.

Previous ArticleNext Article

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming