Wakil-Wakil National Geographic Society, Campaign For Nature Sertai Negara-Negara Di Kanada Desak Agenda Global Bercita-Cita Tinggi Untuk Alam Semula Jadi

MONTREAL26 April 2019 /PRNewswire/ — Dengan hanya berbaki 18 bulan sebelum pemimpin-pemimpin dunia bertemu di China untuk memuktamadkan satu perjanjian bagi menangani kehilangan biodiversiti, mengurangkan kadar bersejarah kepupusan hidupan liar, mengurangkan impak perubahan iklim serta melindungi kawasan-kawasan liar terakhir di bumi, entiti-entiti kerajaan dan bukan kerajaan daripada lebih dua belas negara bersatu hari ini dan esok di Montreal bagi tujuan mendesak perjanjian global yang bercita-cita tinggi untuk alam semula jadi.

Dianjurkan oleh Kerajaan Kanada, Sidang Kemuncak Pejuang-pejuang Alam Semula Jadi (Nature Champions Summit) akan menyediakan pentas pada Oktober 2020 apabila penggubal-penggubal dasar bertemu di Kunming, China iaitu di Konvensyen mengenai Persidangan Kepelbagaian Biologi Pihak-pihak untuk menetapkan dasar biodiversiti global buat dekad seterusnya. Pertemuan ini berlangsung sehari selepas Agence France-Presse (AFP) melaporkan bahawa kajian definitif tentang keadaan biodiversiti, yang dijangka akan dikeluarkan oleh Platform Dasar-Sains Antara Kerajaan mengenai Biodiversiti dan Perkhidmatan Ekosistem (IPBES), akan mendapati bahawa kehilangan alam semula jadi dan krisis kepupusan hidupan liar yang berterusan adalah semakin teruk berbanding apa yang diketahui sebelum ini.

“Komuniti saintifik jelas tentang hal berkenaan: negara-negara perlu mempercepatkan langkah dan skala yang digunakan untuk melindungi bumi kita sebelum terlewat,” kata Brian O’Donnell, Pengarah Campaign for Nature yang akan menjadi peserta dalam sidang kemuncak minggu ini. “Hanya dengan melindungi lebih banyak kawasan darat dan perairan, kita dapat melindungi alam semula jadi untuk berbilion-bilion penduduk yang bergantung pada kawasan semula jadi yang sihat dan berfungsi.”

Wakil-wakil kerajaan dari ChileChinaCosta Rica, Jerman, Norway dan United Kingdom, antara lain, akan menyertai kerajaan Kanada minggu ini di Montreal. Sidang kemuncak bertaraf tinggi itu memperlihatkan keterdesakan yang diteruskan semula untuk mewujudkan matlamat-matlamat baharu, berani dan boleh dicapai bagi melindungi lebih banyak kawasan darat dan lautan di seluruh dunia. Sebagaimana yang dibincangkan oleh dermawan Hansjörg Wyss – yang menyatakan komitmen sebanyak $1 bilion terhadap pemuliharaan alam semula jadi – dalam op-ed yang diterbitkan pada hari Isnin dalam Toronto Star, sidang kemuncak ini merupakan peluang penting untuk negara-negara mula mengutarakan strategi-strategi khusus bagi melindungi hidupan di Bumi.

Acara ini akan menumpu khususnya pada dua aspek yang penting untuk kejayaan mana-mana agenda global bercita-cita tinggi untuk alam semula jadi: membiayai usaha perlindungan dan pemuliharaan yang diterajui oleh penduduk pribumi.

Memulihara dengan berkesan sekurang-kurangnya 30 peratus daripada kawasan darat dan lautan di bumi akan memerlukan komuniti global untuk mendedikasikan sumber-sumber yang diperlukan bagi mengurus taman, kawasan perlindungan marin, kawasan perlindungan hidupan liar dan kawasan terpelihara yang lain. Sumber-sumber diperlukan bagi tujuan perancangan, pemantauan, penafsiran dan rondaan kawasan-kawasan yang dilindungi dan dipelihara.

Aspek tumpuan kedua minggu ini ialah kepentingan mengutamakan usaha pemuliharaan yang diterajui oleh orang asli. Meskipun masyarakat orang asli mewakili kurang 5 peratus daripada penduduk dunia, mereka mengurus atau memperoleh penguasaan tanah sebanyak lebih 25 peratus daripada kawasan darat bumi yang meliputi 80 peratus daripada kepelbagaian tumbuhan dan hidupan liarnya. Hanya dengan menghargai kedaulatan dan memperkasakan masyarakat pribumi untuk melindungi tanah dan perairan tradisional mereka, negara-negara akan berhasil melindungi alam semula jadi pada skala yang diperlukan untuk melindungi hidupan liar dan kawasan liar.

Bagi membendung arus kehilangan alam semula jadi, gabungan yang semakin berkembang antara saintis, kumpulan pribumi, pemimpin kerajaan, kumpulan alam sekitar, pemimpin perniagaan dan dermawan, bersatu ke arah matlamat untuk melindungi sekurang-kurangnya 30 peratus daripada bumi menjelang tahun 2030. Baru minggu lalu, lebih 75 kumpulan di serata dunia menyokong matlamat tersebut dan 19 saintis yang terkemuka di dunia menerbitkan kajian dalam Science Advances untuk membawakan kes yang dipacu data dan disokong oleh sains bagi melindungi lebih banyak kawasan di bumi.

“Sains memberi petunjuk jelas: kita perlu melindungi 30 peratus daripada bumi dalam dekad seterusnya,” kata Dr. Enric Sala, penjelajah-bersama-organisasi National Geographic dan salah seorang penulis kajian yang juga akan mengambil bahagian dalam pertemuan minggu ini. “Apa yang kita perlukan sekarang ialah kepimpinan politik untuk menyelamatkan dunia semula jadi yang memberikan kita oksigen untuk bernafas, makanan untuk kita makan dan air bersih yang menjadi minuman kita.”

Para saintis menunjukkan bahawa keadaan alam semula jadi masa kini menakutkan. Bumi kita kehilangan hidupan liar 1,000 kali lebih pantas berbanding pada ketika lain dalam sejarah manusia – dan masalah ini menjadi semakin teruk, bukan semakin baik. Sebilangan besar spesies telahpun menuju kepupusan, termasuk 14 peratus burung, 25 peratus mamalia dan 40 peratus amfibia.

Komuniti-komuniti dapat melihat akibat-akibat jelas lantaran kehilangan alam semula jadi yang pantas berlaku. Pencemaran, penangkapan ikan secara berlebihan dan spesies-spesies invasif mengancam mata pencarian orang ramai; pemusnahan hutan dan hutan bakau memburukkan kualiti udara setempat dan mengakibatkan orang ramai lebih terdedah kepada ribut taufan, banjir dan bencana alam yang lain; kehilangan pendebunga memaksa segelintir komuniti untuk membayar bagi mendebungakan tumbuh-tumbuhan mereka secara manual. Sebaliknya, kanak-kanak yang menetap berdekatan dengan kawasan-kawasan yang dilindungi memperoleh tahap kesihatan dan hasil ekonomi yang lebih baik berbanding kanak-kanak yang tidak berada berdekatan dengan kawasan berkenaan.

Seperti mana yang disebutkan oleh Hansjörg Wyss dalam op-ed minggu ini:

“Kita semua diperlukan — merentas sempadan, merentas generasi dan merentas budaya — untuk berganding bahu bagi melindungi alam semula jadi kita… Sidang Kemuncak Pejuang-pejuang Alam Semula Jadi minggu [ini] menawarkan peluang luar biasa untuk merangka laluan bercita-cita tinggi yang dikongsi bersama bagi melindungi alam semula jadi buat semua hidupan.”

Sumber: National Geographic Society

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.