Walmart China Lancar Keselamatan Makanan dengan Teknologi Rantaian Blok VeChain Thor

BEIJING, 27 Jun 2019 /PRNewswire/ — Pada 25 Jun, dengan gabungan bersama Walmart China, China Chain-Store & Franchise Association (CCFA), PwC, Inner Mongolia Kerchin Co., Ltd., dan VeChain, Platform Kebolehkesanan Rantaian Block Walmart China, yang dibina berdasarkan Rantaian Blok VeChainThor, telah diumumkan di Seminar Pembinaan Sistem Kebolehkesanan Minggu Publisiti Keselamatan Produk China 2019. Seminar ini telah dianjurkan bersama oleh Walmart China dan CCFA di Beijing.

Pengumuman Platform Kebolehkesanan Rantaian Blok Walmart China didatangkan dengan pengenalan kepada kumpulan pertama 23 barisan produk yang telah diuji dan dilancarkan di Platform ini. Platform ini menjangka akan diperkuatkan oleh 100 barisan produk lagi menjelang akhir tahun ini yang meliputi lebih daripada 10 kategori produk termasuk produk daging segar, nasi, cendawan, minyak masak, dll. Ia dijangkakan bahawa sistem kebolehkesanan Walmart China akan menyaksikan daging segar yang boleh dikesan merangkumi 50% daripada jumlah hasil daging segar yang dibungkus, sayuran yang boleh dikesan merangkumi 40% daripada jumlah hasil sayuran yang dibungkus, makanan laut yang boleh dikesan akan merangkumi 12.5% daripada jumlah hasil makanan laut menjelang akhir tahun 2020.

Teknologi rantaian blok VeChain membolehkan Walmart China melaksanakan strategi kebolehkesanan untuk produk dan merintis aplikasi kebolehkesanan rantaian blok yang berskala. Dengan mengimbas produk yang diingini, para pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut, termasuk sumber produk yang diimbas dan lokasi geografi yang diterima oleh Walmart, proses logistik, laporan pemeriksaan produk, dan banyak lagi titik data. Pengumpulan dan ketersediaan data akan terus ditambah mengikut skala platform dan penggunaan teknologi rantaian bloknya.

MAJLIS TANDATANGAN PLATFORM KEBOLEHKESANAN RANTAIAN BLOK WALMART CHINA

The Walmart China Blockchain Traceability Platform Launching Ceremony

Majlis menandatangan Platform Kebolehkesanan Rantaian Blok Walmart China berlangsung di Seminar Pembinaan Sistem Kebolehkesanan Minggu Publisiti Keselamatan Produk China 2019. Rakan-rakan kongsi yang hadir diwakili oleh:

  • En. Pei Liang, Presiden CCFA
  • En. Chu Dong, Naib Presiden CCFA
  • En. Shi Jiaqi, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Walmart China
  • En. Yang Weizhi, Rakan Kongsi Pengurusan Strategi dan Inovasi China PwC
  • En. Feng Yikai, Ketua Pegawai Eksekutif VeChain
  • En. Liu Xiaoen, Ketua Pegawai Pemerolehan Walmart China
  • En. Chen Mingzhi, Ketua Pegawai Pematuhan Etika Walmart China
  • Dr. Yan Zhinong, Pengarah Eksekutif Pusat Kerjasama Keselamatan Produk Walmart
  • En. Li He, Pengerusi Inner Mongolia Kerchin Co., Ltd.

Sebagai sebahagian daripada acara ini, hadirin acara penandatanganan ini telah mengadakan perbincangan tentang bagaimana untuk berkongsi tanggungjawab dan menggunakan inovasi teknologi untuk menjamin kualiti dan keselamatan produk dan hasil pertanian yang boleh dimakan, menggalakkan keyakinan dan keselesaan pelanggan, dan menyumbang kepada peningkatan penggunaan perkhidmatan.

Kevin Feng, Ketua Pegawai Operasi VeChain mengulas tentang kerjasama ini, berkata: “Sebagai platform rantaian blok awam perusahaan terkemuka dunia, VeChain bermatlamat untuk memperkasakan perusahaan dalam proses pendigitalan berskala besar dengan menyediakan penyelesaian penggunaan rantaian blok yang selamat dan matang serta mempromosi aplikasi pelbagai teknologi rantaian blok. Kami membuat pencapaian ini dan pada masa yang sama mengetengahkan pandangan baharu untuk pembangunan ekosistem perniagaan. Pelancaran Platform Kebolehkesanan Rantaian Blok oleh Walmart China, gergasi runcit bertaraf dunia, adalah sangat penting kepada aplikasi teknologi rantaian blok komersial. VeChain akan bekerjasama dengan Walmart China untuk melaksanakan saranan kerajaan secara aktif, dengan menggunakan teknologi untuk mempromosi kebolehkesanan makanan segar, dan menyediakan penyelesaian inovatif untuk platform kebolehkesanan melalui teknologi digital, untuk mendapat pengalaman yang lebih telus dan penggunaan yang menyakinkan.”

Shi Jiaqi, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Walmart China, berkata: “Walmart sentiasa berusaha untuk menyediakan produk yang berkualiti dan perkhidmatan yang memudahkan kepada pelanggan, yang merupakan proposisi nilai teras kami. Dengan mengambil kira sasaran ini, Walmart terus melabur dalam keseluruhan rantaian bekalan, bermula dengan sumber pemerolehan dan strategi komoditi, pembinaan rantaian bekalan, hinggalah kepada pengurusan operasi gedung dan platform e-dagang. Kami menggunakan kaedah digital untuk meningkatkan kecekapan dan ketelusan, menyediakan produk dan perkhidmatan yang berkualiti kepada para pelanggan dan menjadikan kehidupan lebih baik untuk keluarga sibuk di China.”

Elton Yeung, Pemimpin Strategi dan Inovasi, PwC Tanah Besar China dan Hong Kong, mengetengahkan: “Misi PwC ialah ‘membina kepercayaan dan menyelesaikan masalah penting’, yang merupakan keutamaan tertinggi PwC dalam menyediakan perkhidmatan profesional dan membuat keputusan perniagaan. Berhadapan dengan keselamatan makanan, kaedah untuk membina kepercayaan pengguna merupakan masalah yang PwC, pelanggan dan rakan kongsi kami cuba selesaikan. Kami percaya bahawa Sistem Boleh Kesan Rantaian Blok Walmart akan menjadi contoh terbaik teknologi rantaian blok yang digunakan dalam industri runcit, membantu untuk meningkatkan pengurusan keselamatan makanan dan kualiti pengurusan, dan menyediakan jaminan yang kukuh untuk membina kepercayaan pengguna.

KESEDARAN TENTANG PENGGUNAAN TEKNOLOGI RANTAIAN BLOK YANG BERSKALA BESAR DAN MEMPROMOSI KEBOLEHKESANAN PRODUK DALAM INDUSTRI RUNCIT

Sebagai peruncit yang boleh dipercayai pengguna, Walmart sentiasa komited untuk meningkatkan keselamatan makanan dan pengurusan berkualiti, dan teknologi rantaian blok VeChain akan membolehkannya memimpin pengurusan kebolehkesanan dalam kalangan rakan peruncit. Walmart China telah mempelopori penggunaan plafform kebolehkesanan berskala besar yang berdasarkan kepada Rantaian Blok VeChainThor, memberi keutamaan kepada produk yang sangat membimbangkan dan berisiko tinggi. Kumpulan pertama sebanyak 23 produk telah diuji dan digunakan menggunakan platform rantaian blok awam dengan lebih daripada 100 produk yang bakal menyusul dalam separuh tahun ini, yang merangkumi lebih daripada 10 kategori.

Pelanggan tempatan mencadangkan permintaan yang lebih tinggi ke atas keselamatan makanan, pendigitalan kebolehkesanan makanan akan membantu pembekal meningkatkan nilai jenama dan memenangi kepercayaan pengguna mereka. Walmart China menjangkakan penggunaan platform ini untuk terus berkembang dalam skop, skala yang dipertanggungjawabkan, dan pelaksanaan geografi. Tatkala platform terus berkembang, lebih banyak kategori makanan akan boleh dikesan dan dengan itu, pemindahan nilai akan diperluaskan lagi dalam industri yang dicerminkan pada Rantaian Blok VeChainThor.

Melalui sokongan teknikal PwC dan VeChain, Walmart China telah membina platform kebolehkesanan keselamatan makanan proprietari pada Rantaian Blok VeChainThor. Para peserta dalam rantaian bekalan ini akan berkongsi bahagian data mereka, dan mempromosi kebolehlihatan dan kecekapan pengurusan keseluruhan rantaian dengan menggunakan teknologi rantaian blok yang terpencar dan tidak boleh diubah. Platform ini meningkatkan ketelusan maklumat produk, memastikan kesahihan data produk, dan meningkatkan kepercayaan pengguna mereka. Pada masa akan datang, Platform Kebolehkesanan Walmart China ini bakal menggunakan kerjasama pelbagai hala, menyelaras data daripada platform kebolehkesanan kerajaan tempatan dan platform milik pembekal, untuk menyediakan pelanggan dengan produk yang selamat dan berkualiti tinggi, semuanya di Rantaian Blok VeChainThor.

Latar Belakang VeChain 
Dilancarkan dalam tahun 2015, VeChain berhasrat untuk menghubungkan teknologi rantaian blok ke dunia sebenar dengan menyediakan struktur tadbir urus menyeluruh, model ekonomi yang teguh, dan penyepaduan IoT. VeChain ialah perintis aplikasi dunia sebenar yang menggunakan teknologi rantaian blok awam, dengan operasi antarabangsa di Singapura, Luxembourg, Tokyo, Shanghai, Paris, Hong Kong, dan San Francisco.

Bersama dengan rakan kongsi strategik, PwC dan DNV GL, kami telah menjalin hubungan kerjasama dengan banyak perusahaan terkemuka dalam industri berbeza, termasuk BMW, BYD Auto, Haeir, Brightfood Group, D.I.G, DB Schenker, PICC, dll.

Untuk maklumat lanjut tentang VeChain, sila ikuti twitter kami @vechainofficial atau layari laman sesawang rasmi kami https://www.vechain.com/

Sumber: VeChain

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Pertumbuhan Harga Median Sewa Hartanah Lembah Klang Teratas Bagi H1 2022 Mencerminkan Permulihan Pasaran Sewa Berterusan

KUALA LUMPUR, 25 SEPTEMBER 2022 – iProperty.com.my hari ini mengumumkan hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan pertumbuhan harga median sewa tertinggi pada setengah tahun pertama (H1) 2022. Hartanah-hartanah tersebut telah memperoleh pertumbuhan peratusan dua angka berbanding setengah tahun kedua (H2) [RS1] 2021. 

Semakin ramai pencari hartanah mengalihkan tumpuan kepada menyewa sebagai penyelesaian untuk meningkatkan keperluan gaya hidup dan ruang kediaman mereka. Ini disebabkan oleh iklim ekonomi yang mencabar termasuk kenaikan kadar faedah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Di iProperty.com.my, kami telah menyaksikan peningkatan 34% dalam carian untuk hartanah sewa pada H1 2022. Peningkatan carian ini mencadangkan bahawa menyewa adalah pilihan yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencari lebih kebebasan dan fleksibiliti serta kelebihan kewangan. Pertumbuhan harga sewa yang memberangsangkan oleh beberapa hartanah terkemuka di Lembah Klang juga memberi petunjuk bahawa pasaran hartanah mempunyai keupayaan untuk pulih pasca pandemik. Ini memberikan keyakinan kepada pembeli dan penaik taraf yang ingin melabur dalam hartanah kediaman. Dalam keadaan yang sama, situasi ini memberi peluang kepada pelabur hartanah yang kukuh dari segi kewangan untuk memanfaatkan potensi hartanah sewa yang menguntungkan.”

Data iProperty.com.my menawarkan gambaran yang lebih jelas tentang pergerakan harga sewa dengan mengenal pasti hartanah bertingkat tinggi melalui tiga peringkat harga berbeza – di bawah RM1,500; RM1,500 ke RM2,500; dan melebihi RM2,500. Ini menawarkan pandangan yang lebih mendalam tentang pelbagai jenis pilihan pelaburan sewaan yang menunjukkan prestasi baik dalam keadaan semasa.

Berikut ialah senarai hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan median pertumbuhan sewa tertinggi pada H1 2022:

Mampu Milik dan Kemudahan – Hartanah Terbaik Dengan Harga Sewa Bawah RM1,500

Lokasi yang strategik dan harga yang baik adalah faktor pendorong utama di sebalik pertumbuhan harga median sewa beberapa hartanah kediaman bertingkat tinggi Kuala Lumpur di bawah RM1,500. Kondominium Miharja di Cheras mengungguli senarai dengan pertumbuhan sebanyak 11.5%. Kondominium tersebut berdekatan dengan stesen LRT dan MRT serta pengalaman runcit seperti pusat membeli-belah, medan selera, dan restoran. Beberapa hartanah bertingkat tinggi di Bukit Jalil dan Kuchai Lama juga muncul sebagai pemenang, mencatatkan pertumbuhan hargamedian sewa antara 9.1% (De Tropicana, Kuchai Lama) dan 7.8% (Residensi Lanai, Bukit Jalil). Pergerakan positif itu disokong oleh kemudahan untuk mengakses projek-projek ini melalui beberapa lebuh raya utama.

Sementara itu, hartanah di pinggir bandar Selangor seperti Bandar Sungai Long, Cyberjaya, dan Semenyih, terus popular di kalangan penyewa berpendapatan sederhana. Landmark Residence 2 di Bandar Sungai Long, yang mencatatkan pertumbuhan harga median sewa sebanyak 16.7%, menawarkan nilai yang hebat dengan permintaan harga sewa yang berpatutan, persekitaran tempat tinggal yang tenang dan rangkaian jalan raya yang baik. Begitu juga di Cyberjaya, The Arc dan Tamarind Suites telah menunjukkan prestasi yang baik pada H1 2022 dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 10% dan 9.1%. The Arc adalah amat popular di kalangan pelajar university dan penyewa tempatan dan asing yang bekerja di sekitar kawasan itu. Manakala, Tamarind Suites mempunyai banyak unit yang disewakan sebagai penginapan jangka pendek kerana susun atur dupleksnya yang menarik dan lokasi yang bersebelahan pusat membeli-belah kejiranan popular.

Memenuhi Permintaan Gaya Hidup Penduduk Bandar – Hartanah Terbaik dengan Harga Sewa Antara RM1,500 hingga RM2,500

Hartanah di dalam lingkungan harga ini menarik minat golongan muda di bandar kerana mereka biasanya tinggal di lokasi yang lebih strategik dan menawarkan beberapa kelebihan gaya hidup. Satu contoh ialah Taragon Puteri Bintang di Kuala Lumpur, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 33.3% pada H1 2022. Ini telah menandakan kebangkitan semula minat di kawasan Jalan Pudu lama di sekitar Bukit Bintang. Hartanah ini mendapat manfaat daripada akses mudah ke pusat membeli-belah, pusat hiburan, LRT dan stesen Monorel. Atas sebab yang sama, beberapa hartanah di Setapak memperoleh antara 25% (The Ridge) dan 12.5% ​​(Platinum Lake PV 13) dalam pertumbuhan harga median sewa. Setapak menawarkan lebih banyak pilihan kediaman bertingkat tinggi dengan harga yang berpatutan dan kemudahan gaya hidup yang dinaik taraf, serta akses mudah ke pusat bandar. Hal ini memberi petanda baik kepada penduduk bandar moden yang berpendapatan sederhana.

Bagi Selangor, lima hartanah sewa di Subang Jaya dan Puchong mendominasi senarai pertumbuhan harga median teratas – berikutan tarikan tradisionalnya sebagai kawasan kejiranan matang yang memfokuskan kehidupan keluarga dan komuniti. Faktor kesesuaian untuk didiami adalah salah satu kekuatan Subang Jaya. Kawasan ini telah menjadi sebuah pusat kepada pelbagai medan makan, tarikan keluarga dan institusi pendidikan,. Ini telah dicerminkan dalam prestasi kukuh tiga hartanah sewa termasuk Kenwingston Skylofts, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 17.6%.

Sementara itu, daya tarikan Puchong sentiasa menjadi tumpuan keterhubungan, dengan banyak LRT dan titik akses lebuh raya. Hasilnya, kawasan itu merupakan salah satu penggerak utama untuk harga median sewa di Selangor, mencatatkan pertumbuhan antara 12.5% ​​(Zefer Hill Residence) dan 16.7% (Skyvilla @ D’Island) pada H1 2022.

Premium dan Eksklusif – Hartanah TerbaikDengan Harga Sewa Melebihi RM2,500

Hartanah dalam lingkungan harga sewa ini memenuhi keperluan penyewa berpendapatan tinggi dengan keutamaan untuk menikmati kehidupan mewah. Pembukaan semula sempadan antarabangsa telah menarik komuniti ekspatriat untuk kembali ke pasaran hartanah Malaysia. Sebagai contoh, di Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC), Setia SKY Residences mencatatkan pertumbuhan purata harga sewa sebanyak 29%. Suite Platinum (The Face Suites) juga memperoleh 15.4% disebabkan lokasinya dalam hab perniagaan dan komersial utama ibu kota. Hartanah ini juga terkenal di kalangan pelancong dan pengembara perniagaan yang mencari penginapan jangka pendek. Mont Kiara ialah satu lagi kawasan popular di kalangan ekspatriat yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat antara 11.1% (i-Zen @ Kiara 2) dan 10.5% (Lumina Kiara), menjadikannya sasaran kegemaran pelabur hartanah.

Bagi penyewa tempatan dalam lingkungan pendapatan lebih tinggi, ramai yang merasakan pengalaman hidup yang dipertingkatkan dengan ruang yang besar, persekitaran hijau yang kondusif dan kemudahan yang memperkayakan gaya hidup, sebagai faktor kritikal apabila mencari hartanah. Contoh utama ialah Tropicana Grande, yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat sebanyak 9% – kondominium gaya resort ini menyediakan kemudahan rumah kelab dan berhadapan Tropicana Golf & Country Resort. [email protected] Damansara, dengan kemudahan rekreasi yang diilhamkan oleh hotel juga masuk ke dalam senarai dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 12.90%. Mendahului senarai ialah Saujana Residency di Subang Jaya, dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 20%. Walaupun lebih lama, apartmen berservis ini menawarkan kediaman berkepadatan rendah, taman peribadi khusus bagi unit yang lebih besar, dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kedai serbaneka dalaman dan dobi.