IPO Tashin Holdings Baru Dibuka, Boleh Beli Online Pada Harga RM0.58 Seunit

Sumber: Bursa Malaysia

Sebanyak 59,329,000 saham dibuka untuk jualan pada harga RM0.58 sen seunit, tarikh tutup permohonan adalah pada 19 Julai 2019 (Jumaat) dan bakal disenaraikan pada 1 Ogos 2019 (Khamis).

Siapa Tashin Holdings Berhad Ni?

Oh, baru tahu Tashin Holdings ni terlibat dalam industri besi. Banyak jugalah sektor penglibatan mereka, dan produk yang mereka tawarkan.

Prestasi Kewangan Tashin Holdings

Ratus juta juga perolehan syarikat Tashin Holdings ni. Tapi pada tahun 2018, perolehan meningkat tetapi keuntungan merosot. Margin keuntungan juga kelihatan jatuh sedikit.

Untuk Tujuan Apa Tashin Holdings Guna Duit Daripada IPO?

Tiada langsung daripada RM34.41 juta yang bakal diperolehi menerusi IPO ini akan digunakan untuk tujuan nak bayar balik hutang. Yang bestnya, sebahagian besar daripadanya akan digunakan untuk membeli tanah dan membeli kilang baru.

Nanti bila dah siap kilang baru, mesti pendapatan baru dapat dijana. Pendapatan meningkat, keuntungan pun meningkat.

Ada Kena Mengena Dengan Prestar Resources Rupanya

Rupa-rupanya, Prestar Resources yang disenaraikan di Bursa Malaysia ada share dalam Tashin Holdings ni. Adakah ia bakal memberi impak kepada prestasi saham Tashin Holdings ni nanti?

Mana tahu saham Prestar naik, saham Tashin Holdings pun ikut naik sekali.

Jemput Beli IPO Tashin Holdings Secara Online

1. Melalui CIMB Clicks

Modal RM58 je minima untuk beli IPO Tashin Holdings ni. Nak tahu secara terperinci, sila rujuk Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan CIMB Clicks.

Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO

Sabar, takkan nak beli 1 lot je kot. Nampak gayanya kalau beli 1 lot, peluang sangat tipis untuk lulus.

Habis tu berapa lot nak kena beli ni?

Kalau nak tahu rahsianya, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Semoga berjaya!

Status Patuh Syariah Tashin Holdings

Buat masa ini, belum konfem lagi samada saham Tashin Holdings ni patuh Syariah atau tidak. Biasanya BIMB Securities (Bank Islam) akan update dalam masa terdekat. Maklumlah, baru sangat IPO ni.

Apa Yang Best Sangat IPO Ni?

This image has an empty alt attribute; its file name is 190102-Prestasi-IPO-2018-table.png

Tengok saja prestasi IPO tahun lepas, memang best siapa yang dapat beli IPO ni. Boleh rujuk Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Ada juga yang naik 270.27% dalam masa hanya beberapa bulan!

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Harga Saham Turun Naik?

Harga saham sering berubah-ubah, meningkat dan menurun harganya. Betul, kadang-kadang ada juga saham yang harganya tak bergerak. Kadang-kadang ada yang harganya naik tinggi atau turun dengan sangat banyak sehingga terkejut kita dibuatnya.

“Mengapa harga saham berubah-ubah? Apa yang menyebabkan harga saham turun naik?

Ini adalah soalan hebat dan sering ditanya oleh pelabur baru. Untuk membantu kita memahaminya, kita kena faham dulu asas mengenai apa yang menyebabkan turun naik harga saham ini.

Prosedur Dan Fungsi Pasaran Saham

Pasaran saham pada dasarnya macam pusat lelong rumah. Cuma bukan jual rumah tetapi aktiviti jual beli pegangan syarikat, dengan satu pihak ingin menjual hak milik dalam syarikat dan satu pihak lagi ingin membeli. Apabila kedua-dua pihak bersetuju dengan harga tersebut, transaksi jual beli pun berlaku.

Pembeli dan penjual ini biasanya terdiri daripada individu, perusahaan, institusi atau pengurus aset. Selain daripada kita sebagai pelabur runcit, kita juga ada mereka yang menguruskan wang untuk pelanggan, pengurus dana (ASB, TH, KWSP), dana unit trust, dana pencen (KWAP) dan ramai lagi.

Sebab Harga Saham Naik Dan Turun

Disebabkan pasaran saham berfungsi seperti tempat untuk berjual beli, ada ketika di mana lebih ramai pembeli daripada penjual dan hal ini cenderung mendorong harga saham untuk naik. Selain itu ia juga menarik minat pelabur yang sebelumnya tidak berminat menjual untuk menjual.

Namun, apabila bilangan penjual melebihi bilangan pembeli, ada yang tergesa-gesa untuk membuang harga dan memberi tawaran terendah yang menyebabkan penurunan harga. Ini boleh menjadi masalah dan masing-masing akan pakat jual atau ‘panic selling‘.

Faktor Lain: Harga Saham Turun Naik

Selalunya, pelabur memilih untuk membeli atau menjual saham berdasarkan penilaian sama ada sesebuah syarikat tersebut bernilai atau pun tidak. Golongan ini lebih kepada pelabur jangka masa panjang dan banyak bergantung kepada Analisa Fundamental untuk membuat keputusan.

Ianya juga bergantung kepada prospek syarikat untuk menjana pendapatan dan keuntungan yang lebih besar pada masa hadapan, sudah tentu apabila syarikat bakal meraih pendapatan yang lebih besar – kita sebagai pelabur akan menikmati dividen dan juga kenaikan harga saham.

Selain daripada itu, catalyst atau pemangkin juga bakal mempengaruhi sentimen orang ramai.

Senario politik semasa juga antara faktor yang boleh mempengaruhi. Contoh paling ketara selepas PRU-14, jemput baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 dan Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Sekiranya ekonomi dijangka meningkat dan negara berkembang maju, sudah pasti ramai pelabur akan berasa yakin dan terus melabur, malah meningkatkan pelaburan mereka kerana berasa ‘selamat’.

Namun, apabila krisis ekonomi berlaku atau bencana alam dan penularan wabak penyakit akan menyebabkan turunnya harga saham. Para pelabur akan bawa keluar duit mereka ke pelaburan safe haven. Jemput baca Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita.

Asas Supply & Demand

Kalau kita perasan, turun atau naik harga saham bergantung kepada asas penawaran dan permintaan.

Kita ambil contoh wabak Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia ketika ini. Sektor sarung tangan getah dan penjagaan kesihatan (topeng muka, farmasi, teknologi kesihatan) menyaksikan permintaan yang meningkat. Apabila permintaan melebihi penawaran, syarikat dijangka menjana pendapatan yang lebih tinggi. Maka, ramai akan minat nak beli saham syarikat. Automatik harga saham-saham bagi syarikat ini akan meningkat naik.

Baca juga Saham-Saham Glove Terus Terbang.

Sebaliknya yang berlaku kepada sektor penerbangan dan perhotelan.

Apabila orang ramai lebih banyak duduk di rumah dan tidak keluar bercuti makan angin, apabila tiada permintaan untuk sektor ini, maka syarikat dijangka menjana pendapatan yang berkurangan, sekaligus keuntungan juga berkurang. Maka, kita boleh lihat harga saham bagi syarikat dalam industri ini telah jatuh harganya (sebab tak ramai minat nak beli).

Analogi lain, minyak murah pun, bukan kita boleh pergi mana, ya tak?

Tetapi apabila keadaan kembali pulih, orang ramai bebas ke sana ke sini, permintaan mula meningkat, maka sektor ini akan kembali pulih dan mengakibatkan harga saham meningkat semula.

Adanya Sindiket Yang ‘Menolak’ Naik Harga Saham?

Selain daripada itu, katanya wujud sindiket yang membeli harga saham secara berjemaah. Mereka ini daripada kumpulan yang sama, menggunakan modal yang besar untuk melakukan transaksi jual beli sesama sendiri bagi menghasilkan volume yang tinggi.

Kalau tengok kepada chart, angin takde ribut takde, tiba-tiba harga saham meletup naik. Fundamental koyak, syarikat rugi, masakan tiba-tiba harga saham melonjak dengan volume yang tinggi?

Ini sering terjadi kepada ‘super penny stock’ atau saham di bawah 10 sen yang mudah untuk dimanipulasi harganya. Kalau boleh, jauhilah saham-saham ‘murah’ ini kerana takut kita tersangkut di puncak.

Sumber Rujukan:

Iklan

Siapa itu remisier? Ramai pelabur saham keliru dengan tugas mereka

Siapa itu remisier?

Tahniah kepada anda yang telah pun membuka akaun CDS dengan broker pilihan anda.

Sebelum ini kami telah berkongsi serba sedikit berkenaan pembukaan akaun CDS dan kos sebanyak RM10.60 yang dikenakan. Tetapi tahukah anda setiap seorang daripada kita yang mempunyai akaun CDS wajib mempunyai seorang remisier?

Pendek kata remisier ialah orang tengah antara pelabur dengan broker.

Jadi apakah itu Remisier?

“Menurut definisi, remisier bermaksud seorang ejen berlesen dari syarikat broker yang menjadi perantara di antara pelabur saham dengan syarikat broker. Beliau turut menerima komisen bagi setiap transaksi yang dikendalikan beliau. Seorang remisier perlu memegang lessen perwakilan yang membenarkan beliau berinteraksi dengan pelanggan dan berdagang saham.”

Pendapatan remisier bergantung kepada komisen bagi setiap transaksi dagangannya. Nisbah komisen adalah 40% untuk remisier dan 60% untuk syarikat broker saham bagi setiap dagangan. Lebih tinggi urusniaga yang dilaksanakan, lebih banyak komisen yang mereka dapat.

Maka jangan biarkan remisier anda goyang kaki, gunakan khidmat mereka sepenuhnya.

Apa beza Dealer dan Remisier?

Dealer adalah kerjaya yang diberi gaji dan skim lain seperti caruman KWSP, SOCSO dan kemudahan sama seperti pekerja bank. Mereka terikat dengan peraturan Bank Pelaburan, waktu masuk dan keluar sama dengan staff bank lain.

Remisier pula adalah kerjaya yang berkomisen, tidak terikat dengan waktu keluar masuk Bank Pelaburan.

Jadi kenapa kita perlukan Remisier?

Ramai pelabur saham tak tahu atau keliru dengan tugas dan tanggungjawab sebenar seorang remisier.

Mereka menganggap bahawa remisier ni perlu memberi tips-tips saham apa patut dijual / dibeli (sebenarnya boleh selagi tidak bercanggah dengan undang-undang), atau memantau pergerakan harga turun naik saham pada setiap masa.

Duit anda adalah tanggungjawab anda. Adalah lebih baik kalau anda sendiri yang ambil tahu saham apa berpotensi untuk dibeli atau dijual, kalau rugi pun tak sakit hati.

Di antara tugas seorang remisier ialah:

  1. Mengambil pesanan untuk jual dan beli saham daripada pelanggan (Sesuai bagi yang tidak pandai menggunakan trading platform)
  2. Menjawab soalan teknikal yang diajukan pelanggan, sebagai contoh bagaimana nak guna trading platform – macam mana nak beli, macam mana nak jual; Berapakah kos yang terlibat di dalam pembelian dan penjualan saham.
  3. Memberi maklumat terkini kepada pelabur mengenai perkembangan terkini yang berlaku di luar dan dalam Malaysia yang bakal memberi kesan kepada pasaran saham.
  4. Setiap kali kita deposit duit ke dalam akaun CDS, remisier boleh bantu percepatkan proses tersebut.
  5. Jika anda mahu keluarkan duit dari akaun CDS anda samada duit untung atau duit modal, maklumkan sahaja kepada remisier anda dan mereka akan uruskan.
  6. Memberi margin kepada pelanggan, ada yang sehingga tiga kali nilai wang yang didepositkan.
  7. Membantu pelanggan memohon pinjaman pembiayaan saham IPO.
  8. Mereka juga boleh membantu anda memahami produk-produk lain di Bursa Malaysia.

Mungkin ada yang beranggapan di zaman yang serba moden ini kita boleh hidup tanpa remisier, tetapi tidak salah sekiranya kita mempunyai hubungan yang baik dengan remisier.

Sekurang-kurangnya bila ada masalah, ada seseorang yang boleh kita hubungi. Tak pun mereka boleh memberi input untuk menambahkan ilmu kita tentang pelaburan saham.

Iklan

Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari

Sumber : themalaymailonline.com

Pada tahun 2017, dijangkakan sejumlah 11 IPO baru akan tersenarai di Bursa Malaysia. Setakat ini hanya 9 syarikat telah disenaraikan.

Sekejap, Apa itu IPO?

IPO mempunyai nama panjang Initial Public Offering. Jika anda dah mula terlibat dalam bidang pelaburan saham ni, mesti pernah dengar apa itu IPO kan? Kalau menurut Wikipedia – Initial public offering (IPO) bermaksud pelancaran saham baru di pasaran saham. Ia biasanya dijual kepada pelabur institusi, yang kemudiannya dijual kepada pelabur umum (orang macam kita) buat pertama kalinya. Melalui proses inilah, sebuah syarikat pegangan peribadi bertukar menjadi syarikat umum.

Untuk penjelasan yang lebih panjang, sila rujuk kepada artikel Apa Itu IPO Dan Bagaimana Nak Beli IPO.

Prestasi 10 IPO Setakat Oktober 2017

Berikut adalah senarai 10 IPO bagi tahun 2017 dan prestasi masing-masing sejak disenaraikan:

#1. HLT Global

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.45

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.52

Untung: RM0.07 atau 13.46% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.57

Untung: RM0.12 atau 26.67% selama 10 bulan

#2. Matang Berhad (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.13

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.14

Untung: RM0.01 atau 7.69% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.11

Rugi: RM0.02 atau 15.38% selama 10 bulan

#3. Serba Dinamik Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM1.50

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM1.53

Untung: RM0.03 atau 2% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM2.64

Untung: RM1.14 atau 76.0% selama 9 bulan

#4. Eco World International (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM1.20

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM1.27

Untung: RM0.07 atau 5.83% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM1.06

Rugi: RM0.14 atau 11.67% selama 6 bulan

#5. Eversafe Rubber

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.36

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.415

Untung: RM0.055 atau 15.28% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.38

Untung: RM0.02 atau 5.55% selama 6 bulan

#6. CabNet Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.56

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.73

Untung: RM0.17 atau 30.36% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.60

Untung: RM0.04 atau 7.14% selama 5 bulan

#7. Inta Bina Group

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.25

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.305

Untung: RM0.055 atau 22% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.31

Untung: RM0.06 atau 24% selama 5 bulan

#8. Advancecon Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.63

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.795

Untung: RM0.165 atau 26.19% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM1.07

Untung: RM0.44 atau 69.84% selama 5 bulan

#9. Lotte Chemicals (LC Titan)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM6.50

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM6.48

Rugi: RM0.02 atau 0.31% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM5.39

Rugi: RM1.11 atau 17.08% selama 3 bulan

#10. Cloudaron Group (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.11

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.175

Untung: RM0.065 atau 59.09% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.22

Untung: RM0.11 atau 100.0% tak sampai sebulan

Rumusan: 9 Untung dan 1 Rugi Sehari Selepas Disenaraikan

Untunglah bagi anda yang berjaya membeli IPO pada tahun 2017.

Bolehlah jika kita simpulkan, prestasi saham IPO sehari selepas disenaraikan adalah memberansangkan. 91.67% Peluang Untuk Untung Menerusi IPO Dalam Masa Sehari pada tahun 2016, dan 90% peluang untuk untung dalam masa sehari pula bagi IPO yang disenaraikan pada tahun 2017.

Jadi sekarang mungkin anda dah faham kenapa orang berebut-rebut nak beli saham IPO?

Demi menggalakkan golongan Bumiputera berpeluang memiliki saham-saham ini, pihak MITI telah memperuntukkan saham khas untuk Bumiputera. Untunglah…..Tapi masih ramai tak tahu pasal benda ni.

Baca di sini jika nak tahu bagaimana caranya untuk memohon.

10 IPO 2017: 7 Untung dan 3 Rugi Setakat Oktober

Tetapi untuk jangka masa yang lebih panjang, daripada 10 saham syarikat yang baru disenaraikan pada tahun 2017; 7 syarikat mengalami kenaikan harga manakala 3 syarikat harga sahamnya menurun sehingga 19 Oktober.

Boleh dapatkan lebih info di laman web Bursa Malaysia.

Saham-saham yang baru tersenarai ini juga sama seperti saham lain, harganya akan ada masa turun, ada masa naik. Begitulah adat dalam pelaburan saham, ada untung dan ada ruginya. Belajarlah memilih saham yang baik dan strategi yang betul untuk mengurangkan kerugian dan memaksimakan keuntungan.

Iklan

Ini Yang Saya Belajar Daripada Seminar Berani Melabur 2018

Susah nak nampak orang kita berhimpun ramai-ramai belajar macam ni. Ini bukan acara percuma pula tu, maknanya yang datang ni betul-betul nak belajar. Tahniah korang. Respect. Rasa bangga bila terlibat sama.

Terima kasih kepada pihak pengurusan MajalahLabur yang beri peluang kepada saya (budak baru belajar) untuk sertai Seminar Berani Melabur anjuran Asri Ahmad Academy tempoh hari.

Nak tau apa salah faham saya sebelum ni tentang saham? Meh adik syer dengan abang-abang semua :

1. Pelaburan Saham Bukan Skim

Selama ini saya fikir pelaburan macam skim-skim di luar sana. Pelabur bagi duit dekat orang tengah untuk dilaburkan. Jadi, saya takut peristiwa lama berulang, duit kena sapu, orang tengah penipu.

Baru saya tahu rupanya pelabur (saya, anda, kita semua) sendiri yang bertanggungjawab. Tak payah guna orang tengah. Maksudnya, pelaburan saham di Bursa Malaysia tu tanggungjawab pelabur sepenuhnya. Pilih saham, jual beli semuanya buat sendiri.

2. Pilihan di Tangan Kita

Ramai kawan-kawan saya tak pernah dengar pun apa benda Bursa Malaysia tu. Tapi bila sebut stock market macam pernah dengar.

Bursa Malaysia tu platform pelaburan saham berlaku. Bursa Malaysia ini adalah badan yang dilantik dan sah sebagai platform dan badan kawal selia pelaburan saham di Malaysia. Ada lebih 900 saham yang disenaraikan. Dalam 900 tu, 76% atau lebih 680 saham yang disenaraikan rupa-rupanya patuh syariah. Jadi pilihan ada pada kita nak pilih yang patuh syariah atau tidak.

Tapi pelik kenapa masih ada orang cakap melabur saham tu haram? Dorang ingat dalam tu ada Genting dengan Magnum je kot.

3. Tak Ada Ijazah Tak Apa, Kena Ada Ilmu

Saham ini bukan untuk orang yang pandai-pandai. Bukan untuk yang lepasan universiti. Bukan, bukan, bukan. Ada student Haji Asri belajar hanya takat tingkatan 3 pun sekarang dah berjaya dalam dunia saham ni.

Semua orang boleh terlibat asalkan ada modal. Janji pandai membaca dan mengira. Dah cukup untuk langkah pertama bergelar pelabur. Cuma kena rajin belajar pasal asas-asas nak melabur dan rajin membaca. Kenapa? Sebab dengan ilmu kita boleh belajar kurangkan rugi, macam mana nak cari peluang dan buat untung.

4. Pelaburan Pasti Rugi

Haji Asri kata pelaburan yang janjikan untung setiap bulan tu haram hukumnya. Tapi benda macam tu yang orang kita suka.

Tetapi dulu saya fikir bila melabur dalam saham ni mesti rugi. Maksudnya peluang untuk rugi lagi besar daripada untung. Ye lah, selalu dengar cakap orang je. Rupa-rupanya, peluang untuk untung sentiasa ada malah lagi besar sebenarnya kalau kita tahu caranya. Haji Asri ada beri contoh satu saham tu, rasa nak menangis tengok % keuntungan yang student dia dapat.

5. Tak Pandai “English” pun Boleh

Dulu saya ingatkan nak melabur kena pandai bahasa Inggeris. Ye la, tengok berita ekonomi dan buku pelaburan banyak yang dalam bahasa Inggeris. Tapi bila datang seminar hari tu, rupa-rupanya ada je bahan bacaan dalam Bahasa Melayu. Laman web Bursa Malaysia, BursaMarketplace dan platform yang disediakan oleh Broker atau bank pelaburan pun boleh diakses dalam Bahasa Melayu. Paling penting, kelas Haji Asri dalam bahasa Melayu.

6. Tak Perlu Modal Besar Untuk Mula

Kalau saya tahu dari awal yang nak melabur tak perlukan modal puluh ribu, rasanya dah lama saya boleh buat duit tepi dengan saham. Ye lah, baru tahu rupanya untuk mula melabur RM100-500 pun boleh mula sebab ikut harga saham.

Tapi Haji Asri cakap kena pandai tengok saham lah, jangan tengok saham yang murah-murah, geram nak beli. Kena kaji dulu ok atau tak, baru buat keputusan nak beli saham tu.

7. Jangan Ikut Kawan

Kalau nak jadi pelabur saham berjaya, saya kena rajin mengkaji. Haji Asri ada kongsi formulanya. Bila dah buat homework sendiri, saya tak perlu ikut kawan untuk pilih saham yang mana. Sebab itu Haji Asri selalu pesan, ilmu sangat penting untuk mula melabur. Pelaburan ni bukan main teka-teka dan bergantung pada nasib semata-mata.

Pokok pangkalnya, ilmu adalah kunci kepada semua perkara. Kalau ada ilmu, semua benda jadi senang.

“Ilmu tu bukan bukan memilih kepada siapa ia akan datang, tapi kita kena mendatangi ilmu…”

Itu pesanan keramat THMA (Tuan Haji Mohd Asri) yang saya akan ingat. Insha Allah saya tak akan berhenti untuk belajar.

Terima kasih SIFU THMA.

Saya budak baru belajar (baru join team MajalahLabur.com), kalau salah tolong tunjukkan.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!