Zurich Malaysia, Aplikasi TheNoor Beri Perlindungan Kemalangan Peribadi Percuma Untuk Rakyat Malaysia

Zurich Malaysia dan aplikasi gaya hidup Muslim TheNoor memberikan perlindungan kemalangan peribadi (PA) percuma untuk membantu rakyat Malaysia di masa yang mencabar ini.

30,000 pengguna pertama TheNoor yang membeli kad Touch ‘n Go edisi terhad TheNoor melalui aplikasi tersebut akan mendapat perlindungan percuma selama tiga bulan, di mana bulan pertama dilindungi oleh Zurich General Takaful Malaysia Berhad (Zurich General Takaful) manakala dua bulan berikutnya oleh TheNoor.

Pelan PA ini adalah berdasarkan prinsip-prinsip Syariah yang menawarkan perlindungan menyeluruh untuk kematian akibat kemalangan, kecacatan kekal, dan pendapatan hospital. Promosi ini sah sehingga tawaran ditebus
sepenuhnya.

Pengguna boleh terus menikmati perlindungan PA oleh Zurich General
Takaful ini dengan kos yang sangat berpatutan, iaitu RM1 sebulan selepas
tempoh percuma.

Ketua Pegawai Eksekutif Zurich General Takaful Nazrul Hisham Abdul
Hamid berkata, “Kami tekad untuk membina masa depan yang lebih cerah
untuk rakyat Malaysia. Kemajuan teknologi membolehkan kita hidup dan
belajar dengan cara yang berbeza berbanding sebelum ini, dengan
kemudahan tambahan. Inilah yang mendorong kolaborasi kami dengan
aplikasi TheNoor, untuk memenuhi keperluan pelanggan yang semakin
meningkat, dengan lebih baik. Kami mahu pengguna aplikasi mempunyai
akses mudah untuk mendapatkan perlindungan melalui produk Zurich yang sesuai dan dengan harga yang berpatutan untuk menambahbaik kehidupan mereka. Pelanggan kini dapat memperoleh perlindungan PA hanya dengan beberapa langkah melalui aplikasi tersebut.”

“TheNoor adalah aplikasi gaya hidup Muslim yang baru dilancarkan dan
kami bangga dapat bekerjasama dengan Zurich General Takaful untuk
menawarkan PA unik yang akan dihargai oleh pengguna kami. Kami telah
memudahkan cara untuk pengguna mendapatkan perlindungan secara
langsung daripada aplikasi melalui ciri baharu kami ‘TheNoorCommerce’.
Sebagai tanda penghargaan kepada pengguna yang memohon kad Touch
‘n Go TheNoor, kami dengan senang hati memberikan dua bulan
perlindungan tambahan di atas perlindungan PA percuma bulan pertama
yang disediakan oleh Zurich General Takaful,” kata Ketua Pegawai
Eksekutif, Noor Neelofa binti Mohd Noor.

TheNoor adalah syarikat berpandukan Syariah yang bertujuan untuk
memberikan maklumat berguna untuk mempertingkatkan gaya hidup
Muslim. Ciri-ciri istimewanya adalah termasuk bacaan Al-Quran, transliterasi dan tafsiran pelbagai bahasa dalam bentuk teks dan audio, jadual solat di seluruh dunia, pencarian lokasi masjid dan arah kiblat masa nyata. Pengguna aplikasi juga layak mendapat ganjaran lain seperti tawaran istimewa atau potongan harga.

Zurich Malaysia adalah istilah rujukan kolektif bagi anak-anak syarikat Zurich Insurance Group (Zurich) yang beroperasi di Malaysia: Zurich General Insurance Malaysia Berhad, Zurich Life Insurance Malaysia Berhad, Zurich General Takaful Malaysia Berhad dan Zurich Takaful Malaysia Berhad. Zurich Malaysia menawarkan pelbagai penyelesaian insurans dan takaful yang komprehensif; membantu individu dan juga pemilik perniagaan memahami dan melindungi diri, perniagaan dan juga asset mereka daripada risiko. Zurich Malaysia mempunyai rangkaian cawangan bersepadu di 40 lokasi dan juga agensi dan saluran pengedaran yang berdedikasi di seluruh negara untuk memenuhi keperluan pelanggan. Untuk maklumat lanjut mengenai Zurich Malaysia, layari www.zurich.com.my.

Zurich General Takaful Malaysia Berhad (ZGTMB) adalah salah sebuah pengendali takaful am terkemuka di Malaysia. Ia merupakan ahli Zurich Insurance Group dan satu-satunya penyedia tunggal produk takaful am yang patuh syariah dalam kumpulan Zurich. Dengan kepakaran pasaran takaful lebih sedekad, ZGTMB menawarkan perlindungan takaful am yang meluas merangkumi motor, perjalanan, harta benda, kewangan dan peribadi, syarikat kecil hingga sederhana selain perlindungan risiko untuk industri besar. Bersama-sama kakitangan yang berdedikasi, tenaga kerja agensi, pengedar dan rakan niaga serta sokongan rangkaian cawangan di seluruh negara, ZGTMB komited untuk membantu para pelanggan memahami dan melindungi aset berharga dan perniagaan mereka daripada risiko. Untuk maklumat lanjut mengenai ZGTMB, layari www.zurich.com.my.

Noor Luminous Sdn Bhd adalah pemilik dan pengendali TheNoor yang
ditubuhkan pada 17 Julai 2020 oleh 3 usahawan Malaysia, iaitu Dato’ Hj Ahmad Tajuddin, Hjh Noor Neelofa Mohd bin Mohd Noor dan Hj Mohd Izzairi bin Yamin. ‘TheNoor’ didirikan untuk mendorong dan mendukung umat Islam di seluruh dunia melalui rangkaian perkhidmatan dan produk ciri luar biasa yang tiada tandingannya. ‘TheNoor’ boleh dimuat turun secara percuma melalui Apple Store dan Google Store. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai ‘TheNoor’, sila lawati www.thenoor.co.

Previous ArticleNext Article

Maybank Investment Bank & UOB Malaysia Menaja Jamin Bersama Kemudahan Islam Berjumlah RM2 Bilion Bagi Pengambilalihan Malayan Cement Berhad

Maybank Investment Bank dan UOB Malaysia hari ini mengumumkan pelantikan mereka sebagai penaja jamin dan bookrunner,  secara bersama, untuk kemudahan Islam bernilai RM2.0 bilion yang disediakan kepada Malayan Cement Berhad (MCB).

Kemudahan ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan 10 syarikat dalam sektor simen dan konkrit siap campur di Malaysia oleh MCB dari syarikat induk, YTL Cement Berhad (YTL Cement). Kemudahan pembiayaan  berjangka bersindiket Islam ini adalah berdasarkan prinsip Syariah Komoditi Murabahah

MCB akan menggunakan kemudahan Islam ini untuk membiayai pertimbangan tunai bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti 10 syarikat dan anak syarikat masing-masing  (syarikat yang diambilalih) dari YTL Cement untuk jumlah pertimbangan yang dianggarkan pada RM5.2 bilion. 

Encik Fad’l Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif, Maybank Investment Bank, berkata, “Kami  ingin mengucapkan terima kasih kepada MCB atas kepercayaan yang diberikan kepada  Maybank untuk mengambil bahagian dalam transaksi mercu tanda ini sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk penyelesaian pembiayaan Islam serta Penasihat Utama Tunggal untuk pelaksanaan pengambilalihan dan juga Penasihat  Syariah untuk kemudahan Islam. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan MCB  apabila syarikat meneruskan perjalanan transformatif sebagai salah satu daripada perintis industri dalam bahan binaan tempatan. 

Puan Ng Wei Wei, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Kami berbesar hati menyokong keperluan pembiayaan MCB bagi transaksi yang amat penting ini. Sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk transaksi ini, kami menggunakan keupayaan pembiayaan Islam kami dalam membantu MCB memenuhi aspirasi  perkembangannya. Perjanjian ini juga dimeterai berikutan penerimaan anugerah Sukuk  Baharu Terbaik (Korporat) dan Sekuritisasi Terbaik di Malaysia di Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A pada Ogos 2021, satu lagi bukti komitmen kami dalam memenuhi  keperluan kewangan pelanggan kami.”

Dato’ Sri Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah Urusan YTL Cement and MCB berkata, “Usaha  pengambilalihan oleh MCB ini akan membolehkan kami memperkemas dan meningkatkan kecekapan operasi dalam memanfaatkan sumber, kepakaran dan pengalaman masing masing. Penggabungan ini akan membantu kami mencapai skala ekonomi, meningkatkan  kehadiran pasaran, mengurangkan fungsi pendua, dan akhirnya memberikan penyelesaian  yang lancar kepada pelanggan kami. Kami merasa sukacita atas suatu pencapaian utama  yang akan membawa kami maju selangkah kehadapan dalam merealisasikan rancangan  pertumbuhan bagi MCB. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Maybank Investment  Bank dan UOB Malaysia atas kerjasama mereka ketika kami menempuhi fasa baru dalam  perjalanan korporat kami.” 

MCB (dahulu dikenali sebagai Lafarge Malaysia Berhad) disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Kegiatan utama MCB adalah sebagai syarikat pegangan pelaburan. Melalui  anak syarikatnya, MCB terlibat dalam pengeluaran, pembuatan dan perdagangan simen, klinker, konkrit siap campur dan bahan binaan lain serta produk berkaitan.