4 Sebab Anda Perlu Pertimbangkan Perdagangan Pasaran Niaga Hadapan (Futures) Sebagai Pelaburan

Tahniah kepada rakyat Malaysia, kerana semakin ramai yang ada kesedaran tentang dunia pelaburan. Tetapi apabila menyebut pasaran niaga hadapan atau yang juga dikenali sebagai futures, saya pasti ramai yang tertanya-tanya apakah ia.

Pasaran Niaga Hadapan

Perdagangan pasaran niaga hadapan adalah sebuah instrumen pelaburan yang menghubungkan potensi nilai sesuatu aset (seperti saham, bon, komoditi) dengan kontrak yang dipersetujui bersama di antara penjual dan pembeli. Ianya membolehkan para pelabur untuk memaanfaatkan peluang untuk berdagang dengan modal yang lebih kecil, yang juga berfungsi sebagai alat pengurusan risiko.

Kontrak pasaran niaga hadapan ini adalah sebuah kontrak yang diseragamkan di antara kedua belah pihak yang bersetuju untuk membeli dan menjual sesuatu aset bagi kuantiti yang spesifik, pada harga yang telah dipersetujui, dan pada tarikh tertentu di masa hadapan. Seorang pelabur boleh jadi pembeli (yang menjangkakan pasaran akan menaik) atau penjual (yang menjangkakan akan menurun), tanpa memiliki aset tersebut. Kontrak ini boleh didagangkan untuk meraih keuntungan, selagi ianya didagangkan sebelum tarikh luput.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anda perlu pertimbangkan untuk berdagang di pasaran niaga hadapan.

1. Tahap Kecairan Tinggi

Di Malaysia, perdagangan pasaran niaga hadapan ini berlaku di platform yang dikawalselia oleh Bursa Malaysia Derivatives dan Bursa Malaysia Derivatives Clearing, disokong oleh tahap kecairan yang tinggi.

Disebabkan permintaannya adalah tinggi, nak beli atau jual adalah mudah kerana ada pihak yang menanti untuk mendapatkannya daripada anda.

2. Modal Kecil

Memandangkan ianya adalah alat perdagangan yang menggunakan konsep leveraj, ini bermakna anda memerlukan modal yang kecil untuk bermula.

Kita ambil contoh Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah atau FCPO, nilai satu kontrak FCPO adalah RM89,300 – tetapi untuk mula berdagang hanya memerlukan modal serendah RM6,000.

3. Pasaran Dua Hala

Kelebihan pasaran niaga hadapan adalah kita boleh membuat keuntungan apabila harga sedang menaik, dan juga apabila harga sedang menurun.

Long bermaksud membeli sesuatu kontrak pasaran hadapan, apabila pasaran sudah menaik pelabur tadi akan menjual balik pegangan kontak hadapan tersebut.

Sebaliknya short bermaksud menjual sesuatu kontrak pasaran hadapan, dan setelah pasaran jatuh pelabur akan mengambil keuntungan dengan membeli balik kontrak niaga hadapan pada harga yang lebih rendah berbanding dengan harga jualan di awal pelaburan tadi.

Ianya boleh digunakan sebagai alat hedging atau pelindung nilai bagi meminimakan kerugian ke atas produk tersebut.

4. Kos Transaksi Yang Rendah

Kos transaksi bagi pasaran niaga hadapan adalah lebih rendah berbanding dengan instrumen lain, memandangkan ianya dikira berdasarkan kiraan tetap bagi setiap lot, bagi setiap pihak (pembeli dan penjual); dan bukannya dikira daripada peratusan jumlah pelaburan tersebut.

Maknanya naik sikit pun kita dah boleh breakeven dan mencatatkan keuntungan bersih dengan lebih cepat.

Jom Sertai FB Live Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Jom kita bersama-sama ke sesi FB Live percuma yang dianjurkan bersama oleh Bursa Malaysia Derivatives, Phillip Futures dan Majalah Labur.

Topik: Memahami & Mengurus Risiko Dalam Pasaran Niaga Hadapan
Tarikh: 29 Julai 2021 (Khamis)
Masa: 1230 tengah hari
Tempat: FB Live Majalah Labur

Anda berpeluang untuk memenangi kredit *Touch ‘n Go eWallet bernilai RM50 x 6:
✅ Like Facebook Phillip Futures Sdn Bhd
✅ Share FB Live ini
✅ Tag 3 kawan anda di ruangan komen

Dan 6 pemenang bertuah akan diumumkan pada hujung sesi

Jumpa anda nanti!

Penafian:
Iklan ini bukan merupakan cadangan, tawaran atau permintaan membeli atau menjual untuk membeli atau menjual produk pelaburan apa pun. Ia tidak memperhatikan objektif pelaburan khusus anda, keadaan kewangan atau keperluan tertentu. Pelaburan dikenakan risiko pelaburan. Risiko dalam perdagangan niaga hadapan boleh menjadi besar dan anda boleh kehilangan dana permulaan anda. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat daripada wakil yang berdaftar, berdasarkan pertunangan yang berasingan, dan untuk membaca Terma dan Syarat yang berlaku dan pernyataan pendedahan risiko dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada mahu melabur dalam produk tersebut atau tidak. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia belum mengkaji bahan pemasaran atau promosi ini dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan bahan promosi atau pemasaran ini dan dengan tegas menolak semua tanggungjawab, namun timbul dari bahan pemasaran / promosi ini.

Previous ArticleNext Article

Elliot Wave Dalam Komoditi, Khususnya FCPO

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave adalah merupakan salah satu analisis teknikal yang power dalam dunia trading. Ianya boleh digunakan dalam dunia pelaburan saham, komoditi dan juga lain-lain.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom berkenalan dengan Elliot Wave ini terlebih dahulu.

Asal-Usul Elliott Wave

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave telah diperkenalkan oleh Ralph Nelson Elliott pada tahun 1930-an. Teori ini membentuk corak Prinsip Elliott Wave yang terdiri daripada gelombang impulsif (impulsive) dan pembetulan (corrective).

Menurut beliau, setiap benda bergerak umpama gelombang atau arus yang terdiri daripada gelombang besar diikuti oleh gelombang kecil dan setiap tindakan akan diikuti oleh tindak balas. Menurutnya lagi, masa tidak mengubah keadaan kerana pasaran saham itu secara strukturnya adalah tetap (constant).

Apa yang bertukar hanyalah rentak individu (atau pergerakan kecil) dalam pergerakan yang besar. Beliau menggunakan asas daripada siri nombor Fibonacci untuk membentuk gelombang dan kitaran sekaligus meramalkan pergerakan harga.

Kredit Gambar: Investopedia

Dan dalam Elliot Wave, ianya terdiri daripada dua gelombang iaitu gelombang impulsif dan gelombang pembetulan.

Gelombang Impulsif

Gelombang impulsif adalah struktur pasaran yang sedang trending dalam keadaan menaik atau menurun. Cara mengira wavenya adalah 1, 2, 3, 4, 5.

Gelombang penuh ataupun satu fasa yang positif bagi sesuatu kitaran terdiri daripada 5 gelombang. Iaitu gelombang impulse yang bergerak ke atas. Kedua, gelombang pembetulan yang bergerak ke bawah. Gelombang-gelombang 1,3, dan 5 berada pada arah pergerakan utama.

Manakala gelombang-gelombang 2 dan 4 ‘membetulkan’ gelombang 1 dan gelombang 3.

Gelombang Pembetulan

Apabila sudah sampai ke kemuncak, ianya akan disusuli dengan corrective wave. Ianya juga dikenali sebagai retracement, pullback dan profit taking. Cara mengira wavenya pula adalah A, B, C dan harga pun semakin menurun.

Ada banyak lagi sebenarnya kami nak kongsikan dengan anda, tapi kalau nak tulis nanti jadi panjang lebar susah pula. Apa kata kita belajar terus dengan mereka yang pakar.

Jom Sertai Webinar Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama-sama Bursa Malaysia Derivatives, Maybank Investment Bank dan Majalah Labur.

Topik: Halatuju Pasaran Komoditi: Permulaan atau Pengakhiran Supercycle
Tarikh: 28 September 2021 (Selasa)
Masa: 12.30 tengah hari
Tempat: Online (Zoom)

Bersama-sama Tuan Eza Ezamie dan Tuan Wan Mohd Hafizulddin, bakal dikongsikan:

✅ Sejarah beberapa pelopor kepada metod EW dan kaedah ringkas Analisa Kitaran menggunakan periodogram

✅ Aplikasi periodogram untuk pengiraan kitaran dalam FCPO dan yang menarik lagi adalah pengiraan EW dalam chart FCPO

✅ Pada akhir sesi, sedikit perkongsian tips trading daripada Connie Brown berdasarkan metod W.D Gann.

Sesi ini adalah percuma saja, tetapi tempat adalah terhad. Daftar sekarang di -> https://forms.gle/iZJAazGPJ9FVQoDv9

Sila isikan maklumat anda, nanti kami akan emelkan link Zoom.

Dan berita baik untuk mereka yang menyertai webinar ini nanti. Anda berpeluang untuk memenangi kredit Touch ‘n Go eWallet bernilai RM100 x 3 dan RM50 x 1.

Sambil belajar secara percuma, sambil menang hadiah. Apa tunggu lagi, daftar sekarang.