4 Sebab Anda Perlu Pertimbangkan Perdagangan Pasaran Niaga Hadapan (Futures) Sebagai Pelaburan

Tahniah kepada rakyat Malaysia, kerana semakin ramai yang ada kesedaran tentang dunia pelaburan. Tetapi apabila menyebut pasaran niaga hadapan atau yang juga dikenali sebagai futures, saya pasti ramai yang tertanya-tanya apakah ia.

Pasaran Niaga Hadapan

Perdagangan pasaran niaga hadapan adalah sebuah instrumen pelaburan yang menghubungkan potensi nilai sesuatu aset (seperti saham, bon, komoditi) dengan kontrak yang dipersetujui bersama di antara penjual dan pembeli. Ianya membolehkan para pelabur untuk memaanfaatkan peluang untuk berdagang dengan modal yang lebih kecil, yang juga berfungsi sebagai alat pengurusan risiko.

Kontrak pasaran niaga hadapan ini adalah sebuah kontrak yang diseragamkan di antara kedua belah pihak yang bersetuju untuk membeli dan menjual sesuatu aset bagi kuantiti yang spesifik, pada harga yang telah dipersetujui, dan pada tarikh tertentu di masa hadapan. Seorang pelabur boleh jadi pembeli (yang menjangkakan pasaran akan menaik) atau penjual (yang menjangkakan akan menurun), tanpa memiliki aset tersebut. Kontrak ini boleh didagangkan untuk meraih keuntungan, selagi ianya didagangkan sebelum tarikh luput.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anda perlu pertimbangkan untuk berdagang di pasaran niaga hadapan.

1. Tahap Kecairan Tinggi

Di Malaysia, perdagangan pasaran niaga hadapan ini berlaku di platform yang dikawalselia oleh Bursa Malaysia Derivatives dan Bursa Malaysia Derivatives Clearing, disokong oleh tahap kecairan yang tinggi.

Disebabkan permintaannya adalah tinggi, nak beli atau jual adalah mudah kerana ada pihak yang menanti untuk mendapatkannya daripada anda.

2. Modal Kecil

Memandangkan ianya adalah alat perdagangan yang menggunakan konsep leveraj, ini bermakna anda memerlukan modal yang kecil untuk bermula.

Kita ambil contoh Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah atau FCPO, nilai satu kontrak FCPO adalah RM89,300 – tetapi untuk mula berdagang hanya memerlukan modal serendah RM6,000.

3. Pasaran Dua Hala

Kelebihan pasaran niaga hadapan adalah kita boleh membuat keuntungan apabila harga sedang menaik, dan juga apabila harga sedang menurun.

Long bermaksud membeli sesuatu kontrak pasaran hadapan, apabila pasaran sudah menaik pelabur tadi akan menjual balik pegangan kontak hadapan tersebut.

Sebaliknya short bermaksud menjual sesuatu kontrak pasaran hadapan, dan setelah pasaran jatuh pelabur akan mengambil keuntungan dengan membeli balik kontrak niaga hadapan pada harga yang lebih rendah berbanding dengan harga jualan di awal pelaburan tadi.

Ianya boleh digunakan sebagai alat hedging atau pelindung nilai bagi meminimakan kerugian ke atas produk tersebut.

4. Kos Transaksi Yang Rendah

Kos transaksi bagi pasaran niaga hadapan adalah lebih rendah berbanding dengan instrumen lain, memandangkan ianya dikira berdasarkan kiraan tetap bagi setiap lot, bagi setiap pihak (pembeli dan penjual); dan bukannya dikira daripada peratusan jumlah pelaburan tersebut.

Maknanya naik sikit pun kita dah boleh breakeven dan mencatatkan keuntungan bersih dengan lebih cepat.

Jom Sertai FB Live Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Jom kita bersama-sama ke sesi FB Live percuma yang dianjurkan bersama oleh Bursa Malaysia Derivatives, Phillip Futures dan Majalah Labur.

Topik: Memahami & Mengurus Risiko Dalam Pasaran Niaga Hadapan
Tarikh: 29 Julai 2021 (Khamis)
Masa: 1230 tengah hari
Tempat: FB Live Majalah Labur

Anda berpeluang untuk memenangi kredit *Touch ‘n Go eWallet bernilai RM50 x 6:
✅ Like Facebook Phillip Futures Sdn Bhd
✅ Share FB Live ini
✅ Tag 3 kawan anda di ruangan komen

Dan 6 pemenang bertuah akan diumumkan pada hujung sesi

Jumpa anda nanti!

Penafian:
Iklan ini bukan merupakan cadangan, tawaran atau permintaan membeli atau menjual untuk membeli atau menjual produk pelaburan apa pun. Ia tidak memperhatikan objektif pelaburan khusus anda, keadaan kewangan atau keperluan tertentu. Pelaburan dikenakan risiko pelaburan. Risiko dalam perdagangan niaga hadapan boleh menjadi besar dan anda boleh kehilangan dana permulaan anda. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat daripada wakil yang berdaftar, berdasarkan pertunangan yang berasingan, dan untuk membaca Terma dan Syarat yang berlaku dan pernyataan pendedahan risiko dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada mahu melabur dalam produk tersebut atau tidak. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia belum mengkaji bahan pemasaran atau promosi ini dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan bahan promosi atau pemasaran ini dan dengan tegas menolak semua tanggungjawab, namun timbul dari bahan pemasaran / promosi ini.

Previous ArticleNext Article

Public Mutual Umum Agihan RM184 Juta Bagi Sembilan Dana

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Public Bank, Public Mutual, mengisytiharkan agihan berjumlah lebih RM184 juta bagi sembilan dana.

Jumlah agihan kasar yang diisytiharkan bagi tahun kewangan berakhir 30 Nov, 2022, itu adalah daripada 0.20 sen seunit bagi Public Islamic Sector Select Fund hingga 2.40 sen seunit bagi Public e-Enhanced Money Market Fund-Class A.

Public Mutual adalah syarikat unit amanah swasta terbesar di Malaysia yang menguruskan lebih daripada 170 dana dan mempunyai sejumlah 31 cawangan merangkap pusat perkhidmatan pelanggan di seluruh negara.

Tahun ini, syarikat itu sekali lagi muncul sebagai pemenang terbesar pada anugerah Refinitiv Lipper Fund Awards, menerima dua Anugerah Kumpulan dan 30 Anugerah Dana individu serta mendapat pengiktirafan global dengan memenangi 13 anugerah daripada Refinitiv Lipper Fund Awards 2022-Global Islamic.

Public Mutual juga merupakan penyedia Skim Persaraan Swasta (PRS) yang diluluskan, menguruskan sembilan dana di bawah skim tersebut.

— BERNAMA