4 Produk Keluaran Apple Yang Menemui Kegagalan

Kita sering disajikan dengan kejayaan Apple yang mampu mengubah dunia dengan produk yang ditawarkan mereka. Apple hanya mengeluarkan beberapa produk tetapi berjaya memenuhi citarasa orang ramai dengan tanda harga yang premium.

Mungkin ramai di antara yang kita tidak tahu sebenarnya bahawa Apple juga mempunyai produk yang tidak berapa menjadi. Jom kita tengok 4 produk keluaran Apple yang menemui kegagalan.

1. Apple 3

Apple 3 merupakan produk pertama keluaran Apple secara komersial yang telah gagal memenuhi permintaan pelanggan mereka. Dengan kejayaan yang diperolehi oleh produk mereka sebelum ini iaitu Apple 2, yang berjaya dijual dengan jumlah sebanyak 6 juta unit sepanjang tempoh penjualannya.

Kejayaan yang dimiliki oleh model komputer Apple 2 nampaknya tidak diwarisi oleh komputer Apple 3. Salah satu faktor utama yang menyebabkan komputer ini menemui kegagalan adalah disebabkan oleh idea Steve Jobs yang tidak masuk akal.

Steve Jobs yang terkenal dengan sifat yang keras kepala telah mengarahkan para juruteranya untuk tidak membuat kipas bagi  menyejukkan sistem yang terdapat di dalam komputer tersebut. Bagi Steve Jobs, dengan adanya kipas di dalam komputer; ianya akan membuat Apple 3 menjadi bising akibat pergerakan kipas tersebut.

Natijahnya, pelbagai cip elektronik telah cair akibat pemanasan yang begitu tinggi di dalam komputer tersebut. Kesan dari peristiwa itu, Apple terpaksa memanggil semula produk mereka di pasaran dan menggantikan sebanyak 14,000 unit kepada pelanggan mereka.

Ia adalah satu kerugian yang besar bagi Apple yang pada ketika itu, sedang berada dalam fasa perkembangan operasi syarikat.

2. Apple Lisa

Ianya merupakan sebuah komputer yang dikeluarkan oleh Apple pada tahun 1983. Komputer ini juga dikatakan sedikit kontroversi kerana ia dinamakan Lisa sempena anak perempuan Steve Jobs. Walaupun beliau tidak mengaku, tetapi banyak bukti yang menunjukkan sebaliknya.

Lisa merupakan komputer pertama di dunia yang dikeluarkan oleh Apple yang mempunyai GUI (graphical user interface). Komputer sebelum ini hanya menggunakan baris perkataan sahaja.

Komputer ini juga dilengkapi dengan tetikus (mouse) dan boleh dikatakan sebagai komputer yang mirip  kepada komputer moden. Nasib malang menemui komputer ini kerana ia dijual dengan harga yang tidak masuk akal iaitu dengan harga pengenalan $9,995 untuk satu unit.

Komputer ini juga mengalami nasib yang sama seperti Apple 3 yang mana akhirnya sebahagian besar unit yang dihasilkan tidak dapat dipasarkan dan akhir dilupuskan di pusat pelupusan sampah di Utah.

3. Apple Newton

Merupakan peranti pintar yang direka oleh pereka terkenal Apple iaitu Jony Ive. Ketika pengeluaran Apple Newton yang merupakan sebuah peranti PDA ini, Steve Jobs telah tidak bersama dengan Apple kerana telah dibuang daripada syarikat tersebut.

Iklan

Pada masa ini, CEO Apple adalah John Sculley. Beliau yang menjangkakan Apple mampu untuk menjual PDA tersebut, kerana revolusi penggunaan PDA baru sahaja bermula pada era awal 1990-an.

Nasib malang menimpa peranti ini kerana alat ini hanya indah khabar daripada rupa. PDA ini tidak mampu untuk memberi fungsi yang sepatutnya. Apple Newton ini tidak mampu untuk mengesan tulisan tangan yang ditulis di permukaan skrin untuk ditukar kepada tulisan digital.

Jangkaan Sculley untuk menjual PDA ini sebanyak satu juta tidak kesampaian, kerana hanya mampu menjual sebanyak 50,000 unit sahaja.

Sekembalinya Steve Jobs pada tahun 1997, beliau telah mematikan divisyen yang mengeluarkan Newton. Beliau merupakan orang yang paling tidak suka mengunakan stylus dalam Apple.

Disebabkan itu jugalah, kita melihat iPhone tidak menggunakan stylus dan hanya mengguakan jari manusia sepenuhnya untuk beroperasi.

4. Macintosh TV

Ianya merupakan produk yang dikeluarkan juga dalam era Jonh Sculley sebagai CEO. Produk keluaran kali ini merupakan produk yang mana merupakan produk 2 dalam 1.

Apple telah gagal untuk menjual produk ini kerana pada masa tersebut, era TV digital belum lagi berkembang seperti sekarang. Ianya sebuah komputer yang boleh digunakan untuk menonton televisyen dan juga sebagai sebuah komputer.

Kekurangan yang ketara di dalam Macintosh TV adalah ia tidak boleh membuat dua kerja dalam satu masa. Jika komputer ini di dalam mode televisyen, ia tidak mampu untuk menjalankan tugas sebagai sebuah komputer. Ia agak leceh untuk restart komputer ini untuk bertukar ke mode komputer.

Dengan harga pengenalan sebanyak $2099, ia hanya mampu terjual sebanyak 10,000 unit sahaja sebelum diberhentikan pengeluaran. Lebih menyedihkan, ia hanya mampu bertahan selama 3 bulan dalam pasaran.

Walaupun mengalami kerugian yang besar dalam keempat-empat produk di atas, Apple merupakan syarikat pertama di dunia yang mencapai market capitalization sebanyak $1 trilion dolar. Mengikut mendiang Steve Jobs, untuk berjaya seseorang itu mestilah berani untuk jatuh.

Jika seseorang itu tidak berani untuk jatuh, maka dia tidak mungkin mampu untuk pergi jauh dalam hidupnya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kekuatan Pengaruh Media Sosial Menjadikan Kylie Jenner Bilionaire Termuda Dalam Sejarah Moden

Produk kosmetik merupakan produk yang mempunyai nilai pasaran yang luas di seluruh dunia. Kebanyakan golongan wanita menghabiskan banyak wang ringgit untuk menghiasi diri mereka dengan produk kosmetik walaupun terpaksa membayar mahal bagi memenuhi impian tersebut. Pasaran produk kosmetik juga kelihatan semakin berkembang dari setahun ke setahun akibat permintaan yang semakin bertambah.

Hal yang sama berlaku di Amerika Syarikat, apabila Kylie Jenner telah menjadi seorang bilionaire pada usia yang sangat muda iaitu ketika berusia hanya 21 tahun. Beliau berjaya dengan hanya menjual produk kosmetik secara dalam talian ketika permulaan perniagaanya. Lebih menarik lagi, beliau memintas Mark Zuckerberg yang menjadi billionaire pada usia 23 tahun pada tahun 2008 dan Bill Gates yang menadi billionaire pada usia 31 tahun pada tahun 1987.

Kylie Jenner merupakan seorang selebriti media sosial sebelum membuka perniagaan berasaskan produk kosmetik. Dilahirkan pada tahun 1997 kepada pasangan Kris Jenner yang merupakan selebriti telivisyen dan Bruce Jenner seorang atlet olimpik yang memenangi pingat emas dalam acara olahraga pada tahun 1976, sebelum dia mengisytiharkan menukar jantina pada tahun 2015 menjadi seorang perempuan

Keluarga Kardashian mempunyai rancangan realitinya sendiri dan Kylie telah menyertainya sejak berusia 10 tahun lagi

Dia yang sebelum ini pernah muncul bersama kakaknya iatu Kim Kardashian dalam rancangan realiti televisyen yang berjudul Keeping Up With The Kardashians. Rancangan realiti tersebut mendapat sambutan yang memberangsangkan di Amerika Syarikat, sekaligus mejadikan keluarga Kardashian merupakan di antara keluarga yang paling terkenal di Amerika Syarikat.

Sebelum menjadi seorang selebriti ketika usia remaja, Kylie merupakan seorang ketua pasukan sorak untuk sekolahnya iaitu Sierra Canyon School dan karier pertama pemodelan yang disertainya adalah untuk Syarikat Sear untuk pakain mereka yang bertemakan Crush Your Style. Beliau dibesarkan dengan memiliki keluarga yang terkenal dan dikelilingi dengan kehidupan yang mewah.

Oleh kerana keluarganya sangat terkenal, tempiasnya itu terkena kepada dirinya. Beliau mempunyai pengaruh besar di dalam media sosial, yang merupakan platform yang terbaik untuknya sebelum memulakan perniagaan.

Perbandingan pengaruh yang dimiliki oleh Keylie Jenner di instagram berbanding dengan pengguna yang lain

Bayaran yang diterimanya untuk sekeping review melalui instagramnya mencecah $1 juta. Ini membuktikan bahawa Kylie merupakan selebriti media sosial yang berkelas A di Amerika Syarikat. Ini kerana pengaruh yang dimiliki oleh beliau luar biasa hebatnya, melebihi artis terkenal seperti Beyoncé yang sebelum ini memegang rekod tersebut. Kylie kini mempunyai pengikut seramai 129 juta orang di Instagram!

Iklan

Produk pertama yang dikeluarkan oleh syarikat Kylie Cosmetic telah memberi impak yang beasr terhadap perniagaan syarikatnya

Menurutnya lagi, pengaruh selebriti yang terdapat di dalam dirinya itu telah membantu meningkatkan jualan barangan kosmetiknya. Dia yang menubuhkan syarikat kosmetik yang diberi nama Kylie Cosmetics pada November 2015 dan menjual gincu pada harga pengenalan iaitu $29 USD dan dijual secara online.

Beliau memulakan perniagaanya dengan berbekalkan modal sebanyak $250,000 USD hasil simpanan daripada kerjayanya sebagai seorang model. Pada hari pelancaran, gincunya itu mendapat tempat di hati para pengikutnya di media sosial. Teknik pengiklanan melalui media sosial benar-benar memberi kelebihan kepada perniagaanya. Produk gincunya itu telah habis stok dalam masa tidak sampai satu minit selepas pelancaranya.

Produk gincu yang dikeluarkanya itu mendapat sambutan yang luar biasa pada permulaan pengenalanya dan dalam tempoh 18 bulan sahaja, Kylie Cosmetic telah mencatatkan jualan sebanyak $420 juta

Beliau mula mengembangkan perniagaannya dengan menambah pelbagai barangan di dalam koleksinya dan mula berkerjasama dengan gedung terkenal iaitu Ulta bagi memasarkan produknya secara fizikal. Dengan kerjasama di antara kedua-dua syarikat ini, ia telah meningkatkan lagi jualan produk Kylie Cosmetic dan juga menaikkan saham Syarikat Ulta secara tidak langsung.

Kylie Jenner yang menjadi penghias majalah Forbes pada tahun lalu kini telah menjadi seorang billionaire pada usia 21 tahun

Dengan pertambahan angka jualan pada tahun lepas, Kylie telah diisytiharkan oleh majalah Forbes sebagai bilionaire termuda pada usia mencecah 21 tahun. Walau bagaimanapun, ramai netizen yang mempertikaikan status tersebut kerana beliau berasal daripada keluarga yang berpengaruh dan atasan, walaupun keluarganya itu bukan berstatus bilionaire.

Kini beliau terus melebarkan sayap perniagaan dan empayarnya ke seluruh pasaran Amerika Syarikat melalui gedung kosmetik Ulta.

Iklan

Kisah Disebalik Nama Cap Ayam – Ayam Brand

Semua orang pasti familiar dengan jenama ‘Cap Ayam’ bukan? Satu jenama yang tidak asing lagi di Malaysia yang mengeluarkan pelbagai jenis produk makanan dalam tin. Yang paling popular tentulah sardin dan tuna! Pasti ramai yang menyangka produk ini dimiliki oleh anak Malaysia bukan?

Jika begitu tanggapan anda, anda sebenarnya telah tersilap. Jenama Ayam Brand ini sebenarnya telah diasaskan oleh seorang lelaki Perancis!

Dibuat Di Malaysia, Tetapi Berasal Dari Singapura

Ya, jenama ini sebenarnya telah diasaskan oleh seorang lelaki Perancis yang bernama Alfred Clouet. Dan syarikat ini pada asalnya telah ditubuhkan di Singapura pada tahun 1892. Dan tentulah pada masa itu ia masih lagi sebahagian daripada negara ini. Alfred Clouet telah dilahirkan pada 1866 di Le Havre yang terletak di utara Perancis.

Mengikut rekod, lelaki ini telah tiba di Singapura pada tahun 1891 dan pekerjaan pertamanya ialah di syarikat perdagangan yang turut dimiliki warga Perancis. Menariknya, apabila pemilik syarikat tersebut ingin kembali ke Perancis, beliau telah menyerahkan syarikat tersebut kepada Clouet. Dan disinilah permulaan kepada perjalanan Clouet sebagai sorang usahawan.

Pada mulanya, Clouet ingin mengusahakan perniagaan mengimport barangan dari Perancis seperti wangian dan juga wain. Namun, sambutan yang diterima agak menghampakan. Jadi, beliau mengambil keputusan untuk mengedarkan makanan dalam tin. Pada waktu itu, makanan di dalam tin dianggap sebagai makanan mewah. Jadi hanya golongan kaya sahaja yang mampu untuk membelinya.

Logo Cap Ayam Yang Terkenal

Clouet mahu memecahkan tradisi ini dan menjualnya dengan skala yang besar kepada penduduk British Malaya ketika itu. Lalu terciptalah logo yang mengandungi imej ayam jantan yang dikenali sebagai Gallic Rooster pada setiap produk syarikatnya. Gallic Rooster ini sebenarnya merupakan simbol tidak rasmi negara Perancis. Inilah permulaan kepada panggilan ‘Cap Ayam’ kepada semua produk syarikatnya. Sekaligus dijadikan nama kepada jenama produk makanan dalam tin syarikat tersebut.

Iklan

Beliau kemudian telah mempelbagaikan lagi produk keluarannya seperti cendawan dan kacang peas. Namun menu sardin tetap menjadi produk nombor satu pilihan pembeli. Namun, penglibatannya bersama syarikat ini tidak panjang apabila beliau mengambil keputusan untuk berhijrah ke Mesir. Perniagaan ini kemudiannya diambil alih dan dijadikan perniagaan keluarga oleh Kumpulan Syarikat Denis Freres yang juga merupakan bangsa Perancis.

Kini jenama ini, bukan sahaja mendapat tempat dihati pengguna di rantau Asia Tenggara, tetapi juga turut menerima sambutan di negara lain seperti Australia, Perancis dan juga New Zealand. Kejayaan jenama yang bertahan lebih dari 120 tahun ini boleh dijadikan inspirasi oleh kita semua.

Nama pengasas diabadikan dalam beberapa nama syarikat pengedaran : A.Clouet & Co (KL) Sdn Bhd di Malaysia; Clouet Trading Pte. Ltd. di Singapura; A. Clouet (Australia) Pty. Ltd. di Australia.

Bagaimana seorang lelaki asing di negara ini berjaya mencipta kejayaan yang luar biasa?

Kita sebagai penduduk jati pasti boleh melakukan lebih lagi bukan? Jika adanya usaha, segala yang mustahil boleh berlaku.

Sumber Rujukan:

 1. https://ms.wikipedia.org/wiki/Ayam_Brand
 2. https://www.freemalaysiatoday.com
 3. https://says.com
 4. https://www.scmp.com

Iklan

Bagaimana Bilionaire Ini Mengambil Kesempatan Untuk Kembangkan Perniagaan Ketika Berdepan Pandemik

Saat ini, seluruh dunia sedang berhadapan dengan satu pandemik yang sangat serius iaitu corona virus. Kebanyakan negara mengambil inisiatif melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai salah satu cara untuk mengekang wabak ini daripada terus merebak di kalangan rakyat.

Semua orang terkesan dengan langkah ini terutamanya bagi mereka yang menjalankan perniagaan. Mana taknya, bisnes tidak dapat dijalankan seperti biasa.

Ramai yang takut sekiranya perniagaan mereka terjejas teruk dan bakal gulung tikar nanti. Tetapi, masih ada golongan usahawan yang positif dan mengambil kesempatan untuk mengukuhkan lagi bisnes mereka pada musim ini seperti Min-Liang Tan.

Tan merupakan pengasas bersama dan juga CEO bagi syarikat permainan video terkemuka dunia iaitu Razer. Bekas peguam ini telah menubuhkan syarikat ini bersama-sama rakannya, Robert Krakoff pada tahun 2005.

Seperti yang kita sedia maklum, permainan video memang mendapat tempat terutamanya di kalangan para remaja. Dengan akses meluas dan pantas kemudahan internet, permainan atas talian semakin berkembang pesat di seluruh dunia. Sehinggakan muncul pula sukan digital yang dikenali sebagai Esports.

Tan sendiri pernah menjangkakan yang Esports ini akan berkembang pada masa akan datang. Tetapi, dengan situasi Covid-19 yang semakin membimbangkan, ianya telah berkembang lebih cepat daripada apa yang dijangka beliau.

Bila terpaksa berkurung di dalam rumah, kebanyakan daripada kita pasti mudah berasa bosan dan mencari jalan untuk menghilangkan kebosanan tersebut. Bagi golongan belia, salah satu cara untuk menghilangkannya adalah dengan bermain permainan video.

Iklan

Mengikut kajian yang dilakukan oleh syarikat seperti Verizon, terdapat peningkatan sebanyak 75% penggunaan permainan video di Amerika Syarikat semenjak penularan virus Covid-19 di sana. Pada 22 Mac pula, sebanyak 1.2 bilion mobile games telah di muat turun di sana.

Jadi kita boleh nampak keuntungan yang bakal diperoleh oleh syarikat-syarikat permainan video ini?

Kredit: Straits Times

Tan sendiri sebenarnya sudah melabur banyak dalam bidang ini sebelum berlakunya pandemik ini lagi. Sebagai contoh, beliau telah melabur di dalam bidang ini dan juga new media. Beliau ingin menjadikan permainan video dan juga Esports sebagai salah satu platform hiburan yang baru.

Selain daripada keuntungan, beliau juga mengganggap ini merupakan salah satu tanggungjawab sosialnya bagi menyediakan salah satu bentuk hiburan kepada pengguna; selain daripada mengajak mereka untuk sama-sama duduk di rumah bagi mengelakkan penularan wabak ini.

Walaupun kita semua sedang berdepan dengan masa-masa sukar, tetapi kita harus sentiasa berfikiran positif. Bagi para usahawan, keadaan ini mungkin dapat memberikan peluang perniagaan baru yang boleh kita terokai.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/04/07/how-this-self-made-billionaire-built-a-pandemic-proof-business.html

Dan yang terkini, katanya Razer akan menubuhkan bank digital mereka sendiri di bawah nama Razer Youth Bank. Kalau ianya menjadi kenyataan, semakin majulah syarikat Razer nampak gayanya.

Iklan

7 Tokoh Pelabur Bertaraf Bilionaire Yang Masih Lagi Hidup

Pasaran saham merupakan tempat atau lubuk membuat duit bagi orang yang sabar dan sanggup mengambil risiko untuk berjaya, serta tidak berputus asa. Ramai di kalangan kita yang ingin menjadi kaya dengan cepat, sehingga sanggup ditipu oleh skim yang menjajnjikan seribu satu janji manis yang akhirnya menjerat diri sendiri.

Dalam pasaran saham, ada sebilangan kecil yang mampu menjadi billionaire disebabkan pembelian saham yang berkualiti. Berikut adalah senarai para pelabur tersohor dunia yang berjaya merubah hidup mereka dalam pasaran saham dengan tindakan yang betul

1. Warren Buffett

Warren Buffett merupakan pelabur yang paling kaya pernah hidup di dunia. Beliau terkenal dengan gelaran pelabur “value investing” yang mana membeli saham syarikat yang betul-betul memberi pulangan kepada beliau dalam tempoh jangka masa yang lama.

Apa yang menarik mengenai beliau, walaupun beliau kekayaan mencecah $84 billion USD, beliau masih lagi tinggal di rumah yang sama yang dibeli dengan harga $31,500 USD pada tahun 1958 atau dengan $250,000 USD nilai sekarang.

Beliau membina kekayaan dengan syarikatnya yang bernama Brekshire Heathway. Syarikat ini merupakan syarikat konglomerat keempat terbesar di dunia dan mempunyai nilai saham yang paling mahal dengan harga $306,500 USD per unit saham. Warren hanya mengamalkan dua prinsip yang perlu dipatuhi oleh CEO syarikat di bawah selianya untuk melabur dalam pasaran saham.

Pertama jangan hilang duit pelaburan, kedua jangan lupa prinsip yang pertama.

Warren juga seorang dermawan yang mana akan menderma seluruh kekayaan yang dimiliki ke dalam yayasan Melinda dan Bill Gates untuk digunakan badan kebajikan selepas kematianya iaitu sebanyak $82.5 bilion USD.

Boleh baca mengenai kisah hidup beliau dalam artikel Tak Mampu Nak Beli Saham Nestle Seunit RM140? Tahu Tak Saham Berkshire Seunit RM1.2 Juta?

2. Michael Bloomberg

Michaael merupakan bekas Gabenor New York dari tahun 2002 hingga 2012. Beliau merupakan salah seorang billioanaire top 15 dunia dengan nilai kekayaan 48 billion USD.

Beliau memulakan kerjaya di Bank Salomon (sebuah syarikat pelaburan) pada tahun 1966 dan dipecat 15 tahun kemudian. Beliau kemudiannya menubuhkan Syarikat Bloomberg LP iaitu sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan data harga saham di Wall Street.

Syarikatnya kini mempunyai pekerja seramai 19,000 orang di 176 lokasi serata dunia. Dengan memiliki sebanyak 88% pegangan saham dalam syarikat tersebut. beliau juga menyediakan khidmat berita mengenai pasaran di Wall Street secara aktif.

3. George Soros

Dilahirkan di Hungary dan memiliki dua warga negara iaitu Amerika Syarikat dan Hungary. Beliau merupakan trader lagenda yang paling hebat dalam perdagangan pertukaran mata wang dunia dan pernah mengejutkan dunia dengan short trading terhadap nilai Pound Sterling yang  menyebabkan Bank England mengalami kerugian sebanyak $1 bilion Pound.

Soros juga merupakan seorang hedge fund yang berjaya di  Amerika dan merupakan pejuang hak asasi manusia yang terkenal. Nilai kekayaan yang dimiliki oleh beliau adalah sebanyak $8.3 billion USD dan merupakan seorang dermawan yang telah menderma sebanyak $32 billion USD sepanjang hidupnya.

4. Ray Dalio

Ray Dalio merupakan seorang hedge fund bagi syarikat yang diasaskanya iatu Bridgewater Association. Syarikat ini merupakan hedge fund terbesar di dunia dari segi pengurusan aset dengan nilaian sebanyak $160 bilion USD.

Iklan

Ray mula berjinak dalam dunia pelaburan saham semasa usianya 12 tahun lagi. Saham pertama yang dibelinya telah memberi keuntungan kepadanya iaitu sebanyak 3 kali ganda daripada nilai asalnya.

Di antara kejayaannya yang paling menonjol adalah ketika krisis ekonomi pada tahun 2008, di mana beliau bersama dengan pasukannya berjaya meramal tentang kemerosotan ekonomi yang bakal berlaku pada tahun 2008 setahun sebelumnya. Oleh sebab itu, syarikatnya dapat menangani krisis kejatuhan ekonomi dengan begitu baik sekali, kerana telah bersedia daripada awal lagi.

Ray juga seorang penulis buku dan mengeluarkan buku yang popular yang bertajuk “The Principle”, yang membahaskan bagaimana untuk membuat keputusan yang tepat di dalam hidup dan kerjaya. Nilai kekayaanya yang dimilikinya adalah sebanyak 18.6 billion USD.

5.Carl Icahn

Carl Icahn merupakan seorang pelabur yang terkenal dengan teknik membeli saham sesebuah syarikat dan menukar tampuk pengurusan syarikat dengan kuasa mengundi yang ada pada kedudukanya sebagai pemengang saham syarikat tersebut.

Beliau seorang bilionaire dengan nilai kekayaan sebanyak $17.2 USD bilion. Icahn juga seorang pelabur yang aktif dalam jual beli syarikat teknologi seperti Netflix, E-bay, Dell Computer, Time Warner dan Apple.

Beliau juga pernah hedge fund sendiri yang dibukanya pada tahun 2004, namun telah menutupnya 7 tahun kemudian.

6. James Simons

Beliau digelar biionaire terbijak dunia oleh majalah Financial Times. Ini kerana Simmons adalah seorang bekas profesor matematik di Universiti Harvard dan MIT. Beliau merupakan pengerusi hedge fund yang diasaskannya pada tahun 1980-an yang bernama Renaissance Technologies yang mana menggunakan formula matematik untuk memilih saham yang berpontensi untuk memberi keuntungan kepada syarikatnya.

Syarikat hedge fund yang diasaskanya itu merupakan syarikat hedge fund yang secara konsisten memberi pulangan sebanyak 40% setiap tahun semenjak tahun 1988 lagi.

7. Steven A. Cohen

Seorang hedge fund yang dikategorikan sebagai manager portfolio kelas A. Beliau mula berjinak dalam pasaran saham dengan menjalankan trading saham semasa masih bergelar mahasiswa, dengan menggunakan duit yuran pengajianya yang sepatutnya digunakan untuk membayar kos pengajian.

Semasa usia remaja, beliau melibatkan dirinya dalam permainan poker (sejenis permainan yang melibatkan perjudian) dan telah memberi gambaran mengenai pengurusan risiko dalam kewangan.

Pada tahun 1984, Cohen berkerja sebagai junior trader untuk sebuah syarikat investment bank bernama Gruntal & Co, dan dapat membuat keuntungan sebanyak $100,000 USD sehari. Pada tahun 1992, beliau membuka hedge fund sendiri yang diberi nama Point 72 Asset Management. Kini nilai kekayaanya adalah sebanyak $12.9 USD bilion.

Syarikat beliau pernah didenda oleh pihak SAC kerana terlibat dalam pengaturan dalam trading saham sebuah syarikat farmaseutikal. Namun begitu, tiada dakwaan yang membuktikan Cohen turut serta dalam skandal ini

Sumber Rujukan Utama:

https://groww.in/blog/meet-10-richest-investors/

Sumber Rujukan Kedua:

 1. https://www.forbes.com/billionaires/list/
 2. https://www.investopedia.com/financial-edge/0210/rules-that-warren-buffett-lives-by.aspx
 3. https://www.weforum.org/agenda/2017/01/worlds-biggest-corporate-giants/
 4. https://www.forbes.com/profile/michael-bloomberg/#2ea6ba601417
 5. https://www.bloomberg.org/about/mike-bloomberg/
 6. https://www.forbes.com/profile/george-soros/#3b2f68472024
 7. https://www.forbes.com/profile/ray-dalio/#67ab8311663a
 8. https://www.cnbc.com/2018/09/14/bridgewater-associates-ray-dalio-on-anniversary-of-financial-crisis.html
 9. https://www.investopedia.com/university/carl-icahn-biography/carl-icahn-success-story.asp
 10. https://www.investopedia.com/articles/financial-theory/08/carl-icahn-lift.asp
 11. https://www.bloomberg.com/billionaires/profiles/james-h-simons/
 12. https://www.investopedia.com/terms/s/steve-cohen.asp
 13. https://www.businessinsider.com/the-fabulous-life-of-steve-cohen-2012-12/?IR=T
 14. https://www.thestreet.com/video/14428122/six-things-you-didn-t-know-about-billionaire-hedge-fund-investor-steven-a-cohen.html

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!