Rolex: Bermula Sebagai Penterjemah, Akhirnya Menjadi Pengeluar Jam Tangan Terkemuka Dunia

Rolex merupakan satu jenama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan salah satu jenama jam tangan mewah dan cukup terkenal di seluruh dunia.

Syarikat ini berdiri teguh lebih daripada seratus tahun, sudah tentu terdapat kisah menarik yang boleh kita pelajari bukan?

Asal-Usul Pengasas Rolex

Jenama ini telah diasaskan oleh Hans Eberhard Wilhelm Wilsdolf. Beliau dilahirkan di Jerman pada tahun 1881. Beliau dilahirkan dalam keluarga bisnes. Bapanya menjalankan perniagaan barangan hardware. Dan Wilsdolf sepatutnya mewarisi perniagaan ini.

Tetapi, kematian kedua ibu bapanya sewaktu beliau masih kecil telah merubah semuanya. Saudara-mara Wilsdolf telah menjual perniagaan tersebut dan hasilnya dimasukkan ke dalam Wilsdolf Trust.

Wilsdolf kemudiannya telah dihantar ke sekolah asrama untuk melanjutkan pelajarannya. Setelah menamatkan pengajiannya, lelaki ini berhijrah ke Geneva, Switzerland dan memulakan kerjaya di syarikat pengedar mutiara. Di sinilah beliau belajar tentang perdagangan dunia.

Bermula Sebagai Penterjemah

Beliau kemudiannya meninggalkan syarikat tersebut untuk menyertai syarikat pengeksport jam, Cuno, Korten. Disebabkan beliau tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam bidang pembuatan jam, beliau dilantik sebagai seorang penterjemah. Beliau mula menimba pengalaman penting yang akhirnya digunakan dalam bisnesnya di masa akan datang.

Pada tahun 1903, lelaki ini kemudiannya berpindah ke London untuk membuka bisnes pembuatan jam dengan dibantu oleh rakan kongsinya iaitu Alfred James Davis yang juga merupakan abang iparnya.

Kelahiran Rolex Pada Tahun 1908

Di zaman itu, kebanyakan lelaki masih menggunakan jam poket, Wilsdorf pula menyedari potensi masa untuk jam tangan. Jadi, pada tahun 1908, jenama Rolex telah didaftarkan sebagai trademark dan meneruskan usaha untuk menghasilkan jam tangan yang menarik dan bergaya.

Kalau anda nak tahu, Rolex telah mendapat pengiktirafan jam tangan pertama yang lulus ujian ketahanan dan ketepatan yang hanya diberi kepada kronometer marin. Rolex juga menjadi antara pengeluar jam pertama yang memperkenalkan jam tangan kalis air dan kedap udara.

Branding Yang Kukuh

Rolex telah membina reputasi sebagai jenama yang tahan lasak apabila sering digunakan oleh para atlet kelas dunia. Di antaranya adalah Mercedes Gleitz, perenang wanita pertama yang cuba menyeberangi Selat Inggeris, Sir Malcolm Campbell pemandu British, Edmund Hillary, pendaki pertama yang berjaya menawan Gunung Everest dan ramai lagi.

Walaupun setelah kematian Wilsdorf pada tahun 1960, pengeluar jam tangan mewah ini masih kekal berada dalam kelas tersendiri. Mereka masih terus menaja acara-acara sukan hebat seperti perlumbaan motorsikal, perlumbaan kapal layar dan sebagainya.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/rolex
  2. https://www.britannica.com/topic/Rolex#ref1246294

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Wanita Terkaya Dunia Zhou Qunfei

Dalam pertemuan kita yang lalu, kita dapat lihat bagaimana Lahir Di Dalam Keluarga Yang Miskin, Akhirnya Menjadi Wanita Terkaya Dunia. Walaupun tanpa persekolahan yang tinggi, beliau mampu berjaya dan meraih kekayaan pada usia yang muda.

Pada kali ini, kami akan berkongsi sedikit sebanyak fakta-fakta diri beliau yang kita boleh jadikan pengajaran kita bersama.

1. Berkeluarga Dan Berkerjaya

Beliau berkahwin sebanyak dua kali, dan mempunyai dua orang anak. Dan yang paling utama sekali, Zhou Qunfei memiliki kekayaan yang luar biasa mengatasi wanita lain.

Seorang wanita yang berkeluarga, semestinya boleh berjaya dalam kerjaya kalau pandai membahagikan masa.

2. Tidak Pernah Menyesal

Menurut beliau, kebanyakan kaum wanita di perkampungan asal beliau, hanya menumpukan pada perkahwinan dan ingin menjaga keluarga selepas berkahwin, tetapi bukan dirinya. Ramai wanita tidak mempunyai impian yang tinggi.

Seperti kata-katanya ‘I choose to be in business and I don’t regret it’

3. Berhijrah Untuk Menimba Ilmu Dan Pengalaman

Beliau berhijrah ke Shenzhen dengan tujuan untuk menambah ilmu, kemahiran dan pengetahuan dalam teknologi. Terlalu banyak yang beliau pelajari ketika itu, namun beliau sedikit menyesal kerana tidak mempelajari bahasa Inggeris.

Kalau kita ingin berjaya dalam kehidupan, ilmu adalah sangat penting. Carilah ilmu sebanyak mungkin dan jangan pernah jemu untuk belajar sesuatu yang baru.

4. Bekerja 16 Sehingga 18 Jam Sehari

Jika dibandingkan waktu beliau bekerja dengan kebanyakan daripada kita, beliau lebih banyak meluangkan masa untuk bekerja. Tahukah anda ketika beliau bekerja 16 hingga 18 jam sehari pada tahun 1986, beliau hanya berpendapatan $1 USD sehari?

Namun yang demikian, Zhou Qunfei sentiasa menanam impian untuk memulakan perniagaan beliau sendiri suatu hari nanti.

5. Hanya Menumpukan Kepada 1 Produk Untuk Tempoh 20 Tahun

Skrin sentuh telefon pintar adalah satu-satunya produk yang syarikat beliau tumpukan dan membuatnya sebaik yang mungkin. Tidak hairanlah ramai syarikat gergasi telefon pintar menginginkan perkhidmatan beliau untuk produk telefon pintar mereka.

Jika kita jumpa sesuatu yang kepakaran dalam diri, pastikan kita bersungguh-sungguh untuk menjadi yang terbaik dalam bidang tersebut.

6. Bekerjasama Dengan Individu Yang Rapat Dengan Dirinya

Perkahwinan pertamanya adalah dengan majikan beliau sendiri. Selepas bercerai beliau mendirikan rumah tangga dengan orang kanan beliau sendiri.

Jika kita rasa senang untuk bekerjasama dengan orang yang paling rapat dengan kita, silakan. Pasangan suami isteri, adik-beradik, rakan karib dan sebagainya boleh bersama-sama membangunkan perniagaan.

7. Memahami Pekerja Dengan Mendalam

Salah satu strategi beliau dalam mendekati pekerjanya adalah beliau tinggal berdekatan dengan pejabat utama syarikatnya. Ini membolehkan beliau sering ada di pejabat dan dapat memantau kilangnya ketika beroperasi di sebelah malam.

Lagi dekat kita dengan pekerja, lagi mesra kita dengan mereka, lagi bersemangat mereka untuk melakukan kerja. Produktiviti meningkat, keuntungan pun meningkat.

8. Ada Pelan B

Pada asalnya, Zhou Qunfei mengimpikan untuk menjadi pereka fesyen tetapi mempunyai pelan B beliau – iaitu beliau akan lebih berjaya dengan membina empayar perniagaan. Lalu beliau memilih pelan B tersebut dan memulakan perniagaan dalam industri perkilangan.

Ramai daripada kita hanya tahu satu saja cara untuk berjaya, sedangkan ada banyak lagi jalan yang boleh kita terokai. Sekurang-kurangnya kalau satu tak mendatangkan hasil yang kita harapkan, boleh cuba benda lain pula.

Iklan

Kena Blacklist Dengan PTPTN? Jangan Risau, Belajar Dari Pengalaman Wanita Ini

Dah habis belajar, tapi masih tak mampu bayar balik study loan @ PTPTN? Apa kata anda usaha lebih dengan bekerja lebih masa atau buat kerja part-time untuk cari jalan nak bayar balik hutang tersebut.

Tapi ada satu lagi cara untuk bayar PTPTN, iaitu dengan menggunakan KWSP Akaun 2.

Sebelum ini, kami ada juga berkongsi Cara Saya Bayar Hutang PTPTN Bila Berhenti Kerja & Jadi Surirumah.

Jom kita baca pula pengalaman Intan Irfan yang berjaya mengeluarkan nama beliau daripada blacklist PTPTN. Kalau dulu nak buat loan atau travel ke luar negara pun tak boleh sebab blacklist, alhamdulillah sekarang dah boleh.

JIKA KENA BLACKLIST PTPTN

Memang nak tak nak terpaksa bayar. Tapi kalau tunggakan PTPTN sampai berbelas belas ribu, menangis jugak nak bayar kan? Lain lah kalau mak bapak laki bini boipren gelpren korang kerja cop duit.

Ni saya ajar cara meminimumkan jumlah bayaran dari berbelas ribu tu. Mungkin korang ada cara sendiri tapi saya buat cara ni dan berjaya. Yeyy!

Post ini agak panjang. Maklumlah blogger pencen. Please excuse my rojak words.

*Februari 2017*
Pada mulanya awal tahun ini, saya nak beli kereta tapi sangkut! Memang tahu dah PTPTN blacklist sebab check dekat web imigresen dah kena blacklist.

Tapi since memang tak de nak keluar negara, so biar je lah.

Tapi bila nak beli kereta pon tak lepas, rasa memang stressss gila lah. Bank cakap tengok acc statement semua lepas. Kereta sebelum ni pun bayaran cantik. So memang boleh beli 2nd car. (Saya online bisnes. Jadi takde slip gaji. Guna bank statement sahaja)

So bila dah tak lepas tu memang dah give up. Zzzzz. Lepas tu PTPTN pulak asyik hantar email pasal tunggakan. Aku lempang jugak. Menganjing nampak. Haha.. Dah lah tunggakan berbelas ribu. Diploma n degree..

*June 2017*
Ada satu hari tu, jalan-jalan dekat Giant. Ada kiosk PTPTN. Pastu cakap dengan husband, “Jom lah. Singgah jap” Husband memula macam dah give up juga. Tapi dia ikut je la.

Pastu tanya lah kakak dekat kiosk tu, dia cakap boleh bayar guna “Account 2 KWSP.” Dia suruh datang ofis PTPTN dekat Muar tu untuk discussion.

Yup. Saya memang dah lama tahu pasal boleh bayar guna KWSP. Tapi cuma tak berapa yakin nak bayar sebab KWSP saya ada ciput. Tak sampai RM1k. Haha… Lepas degree kerja kejap then kahwin then jadi housewife sampailahhh sekarang.

Dan setahu saya, paling sikit pun boleh bayar tunggakan tu pun half. Half pun banyak weyy. Kalau tunggakkan RM12k, half dah RM6k. Nangis ujung bucu katil lah jawapnya.

Lepas tu dia cakap, boleh bayar. Even KWSP korang tu macam agak menyedihkan. Haha. (Aku lah tu haha)

Sebelum tu nak bagitau, KWSP ni boleh bayar PTPTN untuk anak kandung, anak angkat, anak tiri dan diri sendiri. Untuk isteri TAK BOLEH. Kalau boleh, memang aku korek KWSP laki aku. Kah kah kah.

1) Pergi KWSP dulu. Print latest statement KWSP. Kemudian daftar online kwsp tu. Namanya EPF i-akaun. Nanti orang kat KWSP tu akan ajar cara macamana nak register. Lepas tu dia akan suruh korang tunggu SMS pengaktifan. Dalam 2-3 hari je dah dapat.

2) Pergi ofis PTPTN bawa statement KWSP. Masa saya pergi ofis PTPTN tu, buatlah rundingan. Cakap nak reschedule semula PTPTN . Cakap dengan dia, nak tukar PTPTN korang dari konvensional ke ujrah. Kalau korang stay dekat konvensional, memang makin tinggi lah loan korang dari sehari ke sehari.

Nanti dia akan tanya..berapa mampu bayar?

Ikut hati nak cakap mampu bayar RM10 je. Tapi nampak benor menipunya. Dia cakap minimum boleh bayar RM100. So saya pun setuju. Dia cakap nak habiskan ke duit dalam AKAUN 2 KWSP. Saya cakap YA. Sebab itu je yang ada.

3) Lepas dapat SMS pengaktifan tu, kena bawa salinan sijil diploma/degree korang ke KWSP semula. Dieorang nak cop dan nak approve permohonan korang tu. Untuk approve permohonan tu akan mengambil masa sebulan. Once approved, PTPTN akan hantar email.

4) Bila dapat email dari PTPTN, just ikut arahan yang diberi. Kena siapkan beberapa dokumen dan submit ke ofis PTPTN . Lepas tu settle. Simple je.

5) Proses ni start bulan 6. Bulan 8 dah dapat dah kereta baru. Hihi…. Kalau tak, mungkin boleh settle awal. Lebih kurang macam ni lah prosesnya. Saya pun ingat-ingat lupa.

Dalam Akaun 2 KWSP saya ada dalam RM800+ sahaja. Tunggakan saya berbelas ribu. Sekarang bulan bulan saya bayar RM100.24 selama 131 bulan. Lama weyyy. Haha… Lama pun lama lah. Janji tak blacklist.

Siapa yang nak pergi travel nextyear tu dah boleh pergi KWSP dan PTPTN sekarang. Masih sempat sediakan payung sebelum korang menangis dekat airport nanti.

Yang saya reschedule ni untuk diploma je tau. Degree saya dah memang ujrah.

Tadi saya discuss dengan pegawai PTPTN, dia cakap saya belum combine both. So yang clear tu diploma. Degree ada tunggakan. And dia offer saya untuk combine both, diploma & degree. Bila combine, ada sekian sekian jumlah yang perlu saya bayar. Baru proses tu boleh dibuat. Kalau tak bayar memang tak boleh combine.

Alamak. Duit KWSP akaun 2 dah “0”. Haha…

Bayar half memang tak mampu. Nego punya nego, kena bayar 3 angka je. Bulan-bulan pun cuma RM200. Tu dah combine dah diploma dan degree. Alhamdulillah. Hihi. Nanti saya update lagi bila dah settle prosesnya.

Hari tu tak dapat nak combine sebab degree je yang ujrah, diploma masih konvensional. Kena tukar diploma ke ujrah dulu, baru boleh combine.

*Update 15 September 2017*

Kelmarin saya ada deal dengan dua orang pegawai PTPTN untuk combine loan diploma & degree saya.

Seorang suruh bayar sedikit dari jumlah loan saya iaitu sebanyak RM2k untuk proses penggabungan tu. Saya nego, dapat RM1k.

Dalam masa yang sama, saya ada contact dengan seorang lagi pegawai PTPTN yang juga rakan Facebook saya. Dia suruh saya bayar RM1k. Saya nego dapat RM500. Nego melalui WhatsApp sahaja. Dan saya terus bayar ke akaun PTPTN RM500.

Dan hari ni, proses penggabungan tu berjaya. Syukurrrrrr…. Sekarang loan diploma & degree dah selamat combine. So bulanan saya kena bayar RM199.31. Kira RM200 je lah. Selama 186 bulan. Huhiii. Berpeluh bila tengok jumlah bulan. Huhuuu. Tapi at least I am free from blacklist!!!!!

Alhamdulillah..syukur sangat…

Kesimpulannya;

**Diploma**

  • Tunggakkan + loan RM11k+ (sebab tempoh bayaran dah tamat. sepatutnya saya dah habis bayar pun haha)
  • Bayar RM800+ menggunakan KWSP Acc-2 untuk convert konvensional ke ujrah
  • Nama clear dari blacklist dan boleh buat loan kereta. Yahoo!

**Degree**

  • Loan memang dah convert ujrah
  • Total loan RM20k+
  • Tunggakkan RM8k
  • Bayar RM500 cash untuk proses penggabungan diploma & degree

SEKARANG

  • Total loan diploma & degree RM32k+
  • Monthly bayar RM199.31 start bulan Oct nanti secara auto debit (kena register di website ptptn) selama 186 bulan
  • Free from blacklist & CCRIS ke ape benda sume tu

Sumber: FB Intan Irfan

Wajib Bayar Hutang

Rasulullah SAW bersabda:
يُغْفَرُ لِلشَّهِيدِ كُلُّ ذَنْبٍ إِلاَّ الدَّيْنَ
“Akan diampuni orang yang mati syahid semua dosanya, kecuali hutangnya.” (HR. Muslim III/1502 no.1886, dari Abdullah bin Amr bin Ash).

Sebagai kesimpulan, hidup kita takkan tenang selagi kita ada hutang. Tak kisahlah hutang dengan PTPTN ke, hutang dengan bank ke, mahu pun hutang dengan sesama manusia. Tapi hutang pun ada hutang yang baik tau, contohnya hutang untuk beli rumah.

Apa-apa pun, bersegeralah untuk bayar hutang.

*P/S: Nak WhatsApp pegawai PTPTN untuk semakan baki pinjaman, tunggakan atau penyelesaian melalui KWSP, boleh ke link berikut:

Selangor

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-selangor

Haritu kami cek, website tersebut down, boleh cuba untuk akses web cache tersebut:

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-selangor

Kuala Lumpur

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kl

Kalau down, cuba akses web cache pula.

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kl

Johor

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-johor

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-johor

Kedah

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kedah

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kedah

Kelantan

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kelantan

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-kelantan

Melaka

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-melaka

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-melaka

Negeri Sembilan

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-n9

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-n9

Pahang

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-pahang

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-pahang

Perak

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-perak

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-perak

Perlis

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-perlis

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-perlis

Pulau Pinang

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-penang

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-penang

Sabah

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-sabah

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-sabah

Sarawak

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-sarawak

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-sarawak

Terengganu

URL: http://ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-terengganu

Cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ptptn.gov.my/web/guest/cwgn-negeri-terengganu

Iklan

10 Pemain Bola Terkaya di Dunia

Bola sepak boleh dikatakan sukan yang sinonim dengan rakyat Malaysia. Pergilah mana-mana kedai mamak pada hujung minggu ketika siaran bola sepak sedang berlangsung, memang payah nak dapat tempat duduk.

Tak hairanlah kerana bola sepak memang merupakan sukan yang paling popular di dunia. Menurut World Atlas, bola sepak mempunyai jumlah peminat melebihi 4 bilion orang, iaitu lebih daripada 50% daripada keseluruhan populasi dunia!

Dengan jumlah peminat yang begitu besar, sudah tentulah pemain-pemain bola sepak yang hebat seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi sangat dijulang oleh peminat dan menjadi pemain idaman kelab-kelab bola sepak profesional di seluruh dunia. Bayangkan kalau Malaysia ada pemain setaraf mereka ni.

Fuh, penulis tak dapat bayangkan betapa gahnya Malaysia di pentas antarabangsa.

Dengan populariti dan kehebatan pemain-pemain bola ini, sudah tentulah mereka dibayar dengan gaji dan pampasan yang tinggi, setaraf dengan aksi mereka di atas padang. Ditambah lagi dengan tajaan jenama seperti Adidas, Nike, Herbalife, dan banyak lagi.

Persoalannya, siapa di antara mereka ini yang terkaya dari segi nilai bersih atau net worth?

Jom kita tengok.

10. Paul Pogba – Manchester United (USD85 juta)

Gambar ihsan Антон Зайцев di bawah lesen CC BY-SA 3.0

Pemain tengah pasukan Manchester United ini disunting oleh kelab tersebut pada tahun 2011 dengan harga EUR105 juta iaitu lebih kurang USD115 juta.

Dengan gaji berupa USD29 juta setahun dan perjanjian bersama Adidas, tidak hairanlah pemain ini mempunyai nilai bersih setinggi USD 85 juta.

9. Eden Hazard – Real Madrid (USD100 juta)

Gambar ihsan Кирилл Венедиктов di bawah lesen CC BY-SA 3.0

Baru sahaja berpindah kelab dari Chelsea ke Real Madrid, bekas bintang Liga Perdana Inggeris ini terkenal dengan kehebatannya menggelecek bola di kawasan gol lawan. Mana-mana pemain pertahanan pasti takut sekiranya Hazard memegang bola dan mula menyerang. Nama pun Hazard!

Di Real Madrid, Hazard menerima gaji setinggi USD24.8 juta setahun. Selain gaji yang tinggi, Hazard juga mempunyai perjanjian dengan jenama Nike, Topps dan Electronic Arts.

8. Andres Iniesta – Vissel Kobe (USD120 juta)

Gambar ihsan Кирилл Венедиктов di bawah lesen CC BY-SA 3.0

Andres Iniesta merupakan antara pemain Sepanyol yang paling dipuja peminat bola sepak, dengan gandingan hebatnya bersama Lionel Messi dahulu ketika beliau masih bersama Barcelona. Seumur hidupnya bermain bola sepak, beliau telah memenangi banyak trofi bersama pasukan Barcelona dan Sepanyol termasuklah UEFA Champions League dan Piala Dunia.

Kini di Vissel Kobe, beliau menerima gaji sebanyak JPY3.25 bilion setahun, bersamaan USD30 juta (USD577 ribu seminggu). Beliau juga mempunyai perjanjian bersama jenama kasut Asics dan memiliki bisnes minuman beralkohol bernama Minuto 116.

7. Gareth Bale – Real Madrid (USD125 juta)

Gambar ihsan Steindy di bawah lesen CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0]

Pemain yang berasal dari Wales ini kini bermain untuk pasukan Real Madrid setelah berpindah dari Tottenham. Di Real Madrid, Bale menerima gaji sebanyak USD20.6 juta setahun, dan mempunyai perjanjian dengan banyak jenama termasuklah Adidas, Nissan, Konami, dan Lucozade.

Beliau juga memiliki sebuah bar dan restoran di Cardiff.

6. Wayne Rooney – Derby County (USD160 juta)

Gambar ihsan Football.ua di bawah lesen CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0]

Dahulunya bintang penyerang Manchester United yang ditakuti permain pertahanan lawan, Rooney kini bekerja di kelab Derby County sebagai pemain dan jurulatih.

Beliau kini menerima gaji sebanyak USD1.6 ribu, namun masih mempunyai perjanjian dengan jenama Samsung, Coca Cola, EA Sports dan Nike.

5. Neymar Jr. – Paris Saint Germain (USD185 juta)

Gambar ihsan Кирилл Венедиктов di bawah lesen CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0]

Bintang Brazil ini menerima gaji sebanyak USD45 juta setahun untuk menyertai pasukan Paris Saint-Germain, setelah meninggalkan Barcelona.

Beliau mempunyai perjanjian bersama MasterCard, Gillette, Electronic Arts, Nike dan McDonald’s.

4. Zlatan Ibrahimovic – LA Galaxy (USD190 juta)

Gambar ihsan Tasnim News Agency di bawah lesen CC BY-SA 4.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0]

Salah satu pemain yang paling menonjol di dunia, Zlatan kini bermain untuk pasukan LA Galaxy di MLS dengan gaji bernilai USD1.4 juta setahun.

Beliau mempunyai perjanjian dengan jenama Nike, Nivea, Microsoft dan Vitamin Well.

3. Lionel Messi – Barcelona (USD400 juta)

Gambar ihsan Кирилл Венедиктов di bawah lesen CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0]

Pemain bertubuh kecil ini adalah antara pemain terbaik dunia bola sepak pernah saksikan, tak padan dengan saiznya. Kalau sebut Barcelona, manusia pertama yang setiap peminat bola sepak akan bayangkan ialah, tidak lain tidak bukan iaitu Messi.

Messi menerima gaji setinggi USD92 juta setiap tahun. Selain gajinya yang memang sudah tinggi, Messi mempunyai perjanjian dengan jenama Adidas, Pepsi, MasterCard dan Huawei.

2. Cristiano Ronaldo – Juventus (USD450 juta)

Gambar ihsan Анна Нэсси di bawah lesen CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0]

Ronaldo adalah pesaing utama kepada Messi untuk dinobatkan sebagai pemain terbaik dunia ketika ini. Bintang Portugal ini bermain untuk kelab Juventus dan menerima gaji setinggi USD65 juta setahun sepanjang kontrak beliau bersama kelab itu.

Pemain bola sepak kegilaan ramai gadis ini juga mempunyai perjanjian bersama Nike, Electronic Arts, DAZN, Altice dan banyak lagi.

1. Faiq Bolkiah – Leicester City (USD20 bilion)

Gambar dari Instagram Faiq Bolkiah [hyperlink: www.instagram.com/fjefrib]

Faiq Bolkiah? Siapa? Kalau anda rasa nama “Bolkiah” itu seperti pernah didengari, perasaan anda itu mungkin betul.

Faiq merupakan keturunan kesultanan Brunei, iaitu anak buah kepada Sultan Brunei, Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Sejak penemuan telaga minyak di Brunei, kekayaan kerabat diraja Brunei telah berkembang dengan begitu cepat, sehinggakan Sultan Hassanal Bolkiah menjadi orang terkaya di dunia sehingga tahun 90-an.

Namun begitu, sebagai pemain yang baru bermain secara professional dalam pasukan simpanan Leicester City, gaji mingguan beliau di kelab itu hanyalah USD1 ribu seminggu.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Ritesh Agarwal, Kisah Self-Made Bilionaire dari India Dengan OYO

Ritesh Agarwal, founder dan CEO untuk Kumpulan OYO telah mengumumkan bahawa beliau tidak akan mengambil keseluruhan gaji tahun ini bermula April 2020. Selain daripada itu, keseluruhan pasukan pengurusan tertinggi juga telah dipotong gaji antara 25-50%.

Ini susulan daripada penulaan wabak Covid-19 yang telah memberi impak yang sangat besar kepada ekonomi dunia.

Siapakah Ritesh Agarwal Ini?

Ritesh Agarwal merupakan self-made bilionaire termuda di dunia selepas Kylie Jenner. Ini selepas nilai kekayaan beliau dianggarkan sekitar $1.1 bilion pada tahun 2020.

Beliau menubuhkan syarikat OYO Hotels pada usia yang sangat muda di India. Kini, OYO Hotels telah berkembang dengan pesat ke seluruh dunia.

Ketika Agarwal mengembara sekitar India selama 3 bulan dengan menginap di hotel bajet, beliau berhadapan dengan pelbagai isu kebersihan seperti lipas, cadar kotor dan lain-lain. Agarwal lantas sedar potensi dalam menambahbaik mutu dan kualiti hotel bajet.

OYO Hotels bermula dengan sebuah hotel dengan menukar cadar berkualiti tinggi, tilam tebal, televisyen dan air panas. Ini menyebabkan kadar penghunian hotel meningkat dari 18% kepada 90% hanya pada bulan pertama.

OYO Hotels bekerjasama dengan hotel bajet dan guest house dengan mengubahsuai hotel dan memberi latihan kepada pekerja hotel untuk memastikan kualiti dan piawaian yang ditetapkan. Selain itu, hotel-hotel ini akan diberi ruang dalam platform tempahan OYO.

Kebanyakan hotel-hotel bajet di India pada ketika itu tidak mempunyai sebarang iklan di internet. OYO Hotels mampu menarik pelanggan ke hotel-hotel yang diuruskan setelah mengalami perubahan besar dalam operasi hotel mereka.

Umum mengetahui antara industri yang paling terjejas dengan Covid-19 ialah industri penerbangan, pelancongan dan perhotelan. Ini adalah kerana kebanyakan negara yang rakyatnya telah dijangkiti Covid-19 telah mengenakan sekatan perjalanan dan juga darurat yang memaksa setiap rakyat untuk kekal di rumah masing-masing.

Namun begitu, syarikat ini turut sama-sama membantu memerangi wabak Covid-19 dalam keadaan pendapatan syarikat yang terjejas teruk. OYO Hotels telah bekerjasama dengan pihak hospital di India dengan menawarkan katil dan fasiliti kepada pesakit yang disyaki telah dijangkiti Covid-19 untuk menjalani kuarantin dengan pemerhatian petugas perubatan.

Berdasarkan tweet dari Ivanka Trump, OYO Hotels juga menawarkan penginapan percuma kepada petugas perubatan dan frontliners yang bekerja di Amerika Syarikat untuk melawan virus Covid-19. Tawaran penginapan percuma ini merangkumi semua OYO Hotels di US.

Lain pula keadaan di Malaysia, apabila CEO Malaysian Association of Hotels mengatakan bahawa hotel yang menjadi pusat kuarantin akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak kerajaan dengan kadar yang rendah. Ini bertentangan dengan kenyataan Menteri Pertahanan yang mengatakan kerajaan memberi subsidi RM150 untuk setiap bilik di hotel 3 bintang dan kebawah.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Oh ya, kalau nak tahu OYO bermaksud ‘Own Your Own’. Kalau OYO Hotel bermaksud ‘Own Your Own Hotel’, kalau OYO Room bermaksud ‘Own Your Own Room’; dan begitulah seterusnya.

Kalau minat dengan kisah inspirasi seterusnya, jemput baca Kekuatan Pengaruh Media Sosial Menjadikan Kylie Jenner Bilionaire Termuda Dalam Sejarah Moden ketika berusia 21 tahun.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!