Rolex: Bermula Sebagai Penterjemah, Akhirnya Menjadi Pengeluar Jam Tangan Terkemuka Dunia

Rolex merupakan satu jenama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan salah satu jenama jam tangan mewah dan cukup terkenal di seluruh dunia.

Syarikat ini berdiri teguh lebih daripada seratus tahun, sudah tentu terdapat kisah menarik yang boleh kita pelajari bukan?

Asal-Usul Pengasas Rolex

Jenama ini telah diasaskan oleh Hans Eberhard Wilhelm Wilsdolf. Beliau dilahirkan di Jerman pada tahun 1881. Beliau dilahirkan dalam keluarga bisnes. Bapanya menjalankan perniagaan barangan hardware. Dan Wilsdolf sepatutnya mewarisi perniagaan ini.

Tetapi, kematian kedua ibu bapanya sewaktu beliau masih kecil telah merubah semuanya. Saudara-mara Wilsdolf telah menjual perniagaan tersebut dan hasilnya dimasukkan ke dalam Wilsdolf Trust.

Wilsdolf kemudiannya telah dihantar ke sekolah asrama untuk melanjutkan pelajarannya. Setelah menamatkan pengajiannya, lelaki ini berhijrah ke Geneva, Switzerland dan memulakan kerjaya di syarikat pengedar mutiara. Di sinilah beliau belajar tentang perdagangan dunia.

Bermula Sebagai Penterjemah

Beliau kemudiannya meninggalkan syarikat tersebut untuk menyertai syarikat pengeksport jam, Cuno, Korten. Disebabkan beliau tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam bidang pembuatan jam, beliau dilantik sebagai seorang penterjemah. Beliau mula menimba pengalaman penting yang akhirnya digunakan dalam bisnesnya di masa akan datang.

Pada tahun 1903, lelaki ini kemudiannya berpindah ke London untuk membuka bisnes pembuatan jam dengan dibantu oleh rakan kongsinya iaitu Alfred James Davis yang juga merupakan abang iparnya.

Kelahiran Rolex Pada Tahun 1908

Di zaman itu, kebanyakan lelaki masih menggunakan jam poket, Wilsdorf pula menyedari potensi masa untuk jam tangan. Jadi, pada tahun 1908, jenama Rolex telah didaftarkan sebagai trademark dan meneruskan usaha untuk menghasilkan jam tangan yang menarik dan bergaya.

Kalau anda nak tahu, Rolex telah mendapat pengiktirafan jam tangan pertama yang lulus ujian ketahanan dan ketepatan yang hanya diberi kepada kronometer marin. Rolex juga menjadi antara pengeluar jam pertama yang memperkenalkan jam tangan kalis air dan kedap udara.

Branding Yang Kukuh

Rolex telah membina reputasi sebagai jenama yang tahan lasak apabila sering digunakan oleh para atlet kelas dunia. Di antaranya adalah Mercedes Gleitz, perenang wanita pertama yang cuba menyeberangi Selat Inggeris, Sir Malcolm Campbell pemandu British, Edmund Hillary, pendaki pertama yang berjaya menawan Gunung Everest dan ramai lagi.

Walaupun setelah kematian Wilsdorf pada tahun 1960, pengeluar jam tangan mewah ini masih kekal berada dalam kelas tersendiri. Mereka masih terus menaja acara-acara sukan hebat seperti perlumbaan motorsikal, perlumbaan kapal layar dan sebagainya.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/rolex
  2. https://www.britannica.com/topic/Rolex#ref1246294
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.