Tyler Perry, Bilionaire Berkulit Hitam Di Hollywood Yang Tak Dikenali Ramai

Industri hiburan menjanjikan pulangan yang lumayan bagi mereka yang menceburinya. Industri hiburan di Hollywood pula merupakan industri yang menjanjikan pulangan yang luar biasa tinggi kepada mereka yang terlibat di dalamnya.

Sebelum ini kita telah membaca kisah bagaimana David Geffen yang merupakan orang di belakang tabir menjadi begitu kaya di dalam industri hiburan pada ketika ini.

Baca: David Geffen, Lelaki Terkaya Dalam Industri Hiburan Di Hollywod

Pada artikel kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang lelaki berkulit hitam yang berjaya di Hollywod yang mana industri ini dikuasai oleh golongan berkulit putih.

Siapa Tyler Perry?

Tyler Perry atau nama sebenarnya Emmitt Perry, Jr dilahirkan di New Orleans, Louisiana pada tahun 1969. Beliau dilahirkan di dalam keluarga yang sangat miskin. Sejak kecil lagi, bapanya sering menderanya dan beliau tidak gemar untuk tinggal bersama dengan bapanya.

Ketika remaja, beliau gagal untuk menghabiskan pelajaran di peringkat sekolah menengah dan pernah cuba untuk membunuh diri akibat daripada tekanan hidup.

Pada usia 16 tahun, beliau telah membuang nama keluarganya kerana tidak mahu ada kaitan dengan ayahnya yang selalu mendera dirinya.

Kredit Gambar: Shadow and Act

Ketika berusia 20 tahun, Tyler Perry mula berpindah ke Atlanta untuk hidup berdikari. Beliau terpaksa bekerja beberapa jenis pekerjaan termasuk menjadi jurujual kenderaan. Beliau kemudiannya bekerja hampir 25 jenis pekerjaan sebelum berjumpa dengan passion yang ada di dalam dirinya.

Kehidupanya mula berubah apabila melihat rancangan temubual Oprah Winfrey pada awal tahun 1990-an. Dalam rancangan tersebut, ianya telah menyedarkan beliau tentang seseorang boleh berubah jika betul-betul mahukannya.

Tyler Perry kemudianya menggunakan wang simpanan peribadinya berjumlah USD12,000 untuk membuka studio kecil menghasilkan filem.

Kredit Gambar: Forbes

Filem pertama yang dihasilkan berjudul ‘I Know I’ve Been Changed’ yang telah berjaya menjadikannya seorang pengarah dan juga producer. Filem tersebut telah menjadi batu loncatan kepada Tyler Perry di dalam industri hiburan di Hollywood.

Watak Yang Menaikkan Nama Tyler Perry Di Hollywood

Kredit Gambar: Eonline

Di antara watak yang berjaya menjadikan Tyler Perry sebagai pelakon yang terkenal adalah Madea. Watak ini merupakan seorang wanita pertengahan abad berkulit hitam yang sering memberontak dengan keadaan sekelilingnya.

Madea sinonim dengan kegiatan jenayah kecil di dalam kehidupan sehariannya. Watak yang dibawa oleh Tyler Perry ini dilhamkan dari ibu dan makciknya. Ianya diperkenalkan di dalam filem yang berjudul ‘I Can Do Bad All by Myself’.

Watak ini sangat popular dan sering kali digunakan di dalam filem-filem yang dikeluarkan beliau. Sepanjang dua dekad sejak watak ini diperkenalkan kepada umum, sebanyak 11 buah filem telah dihasilkan dengan kutipan mencecah USD670 juta.

Kejayaan Tyler Perry

Setelah menempa nama di Hollywood, banyak syarikat penyiaran gergasi mula bekerjasama dengan Tyler Perry dalam menghasilkan drama dan juga filem. Selama hampir 3 dekad di dalam industri hiburan, syarikat beliau kini mempunyai hak cipta sebanyak 1,200 episod drama, 22 buah filem dan memiliki studio yang berkeluasan 330 ekar.

Beliau juga memiliki kontrak penyiaran dengan ViacomCBS yang bernilai USD150 juta setahun.

Kredit Gambar: Forbes

Kini beliau merupakan seorang ikon terkenal di Hollywood yang bertaraf bilionaire. Pihak Forbes telah meletakkan Tyler Perry ini sebaris dengan David Geffen, Steven Spielberg, George Lucas dan Oprah Winfrey di dalam industry Hollywood.

Walaupun tidak sepopular seperti pelakon Kelas A di Hollywood, peranan Tyler Perry di belakang tabir mampu memberikan sentuhan yang diperlukan.

Kejayaan yang diperolehi oleh Tyler Perry ini boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana dengan menempa nama dari bawah sehinggalah berjaya menjadi seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing