Beli Rumah Atau Tanah?

Topik mengenai rumah tidak pernah lapuk dek zaman. Apatah lagi bila masuk soal beli rumah yang sudah siap atau tanah untuk dibina rumah di atasnya.

Semenjak tahun 1990-an lagi, banyak projek perumahan swasta mula dijual kepada orang awam ekoran langkah Kerajaan pada ketika itu yang membuka pasaran hartanah kepada pemaju hartanah swasta.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Begitu juga dengan pasaran tanah untuk kediaman yang juga meningkat pada era ini.

Artikel kali ini akan membincangkan secara kasar apa yang anda perlu buat sebelum membeli tanah untuk bina rumah sendiri.

Beli Rumah Yang Dah Siap

Sebenarnya, ada banyak faedah jika anda beli rumah yang sudah siap atau kita panggil rumah industri (rumah yang dibina dalam kuantiti banyak oleh pemaju hartanah).

Antara kelebihannya adalah:

  • Saluran air
  • Aliran elektrik
  • Jalan yang berturap
  • Sistem kumbahan dan longkang konkrit

Selain itu, anda juga tidak perlu risau dengan fasiliti kerana pemaju hartanah biasanya mempunyai bank tanah yang banyak di kawasan bandar atau sekurang-kurangnya pinggir bandar yang mempunyai jaringan lebuh raya dan infrastruktur.

Hospital, sekolah, kawasan perindustrian dan taman permainan sudah pasti ada.

Kekurangannya adalah, seni bina rumah adalah tetap dan anda tidak boleh suka-suka minta pemaju hartanah menukar seni bina luaran dan dalaman rumah anda sungguhpun anda mempunyai wang berkoyan-koyan di dalam bank.

Anda juga tidak boleh mengubah saiz rumah yang statik seperti menambah bilik, membesarkan ruang parkir dan sebagainya khususnya jika geran rumah anda berstatus strata.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Lain kisahnya jika anda membeli tanah untuk membina rumah sendiri.

Anda boleh custom seni bina dan fasiliti kediaman anda. Contohnya, anda berkuasa sepenuhnya menukar saiz bilik, ruang parkir atau juga menambah fasiliti kolam renang dengan fungsi ombak.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Itu semua boleh dilakukan jika anda ada kuasa modal.

Apa yang lebih menarik, nilai tanah yang anda beli untuk bina rumah yang mempunyai Certificate of Fitness (CF) dan CCC untuk menggantikan Certificate of Fitness for Occupation (CFO) juga lebih tinggi.

Tanah yang dibeli pada harga RM150,000 di Janda Baik boleh menjadi RM350,000 beserta dengan binaan rumah.

Banyak pembeli tanah yang bina rumah sendiri terlepas perkara ini menyebabkan bank value tanah menjadi rendah.

Baca : Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Menerusi RBN (Rumah Bina Negara)

Jadi, macam mana nak bina rumah di atas tanah sendiri? Ini penjelasannya.

1. Semak Status

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan melakukan semakan status tanah tersebut samada jenis:

  •  kediaman
  •  pertanian atau
  •  perindustrian

Selepas itu, sekiranya tanah itu merupakan tanah untuk kediaman, sila buat semakan rasmi di Pejabat Tanah Daerah.

Dengan modal sekitar RM50 – RM100, buat semakan untuk sebarang sekatan ke atas tanah itu seperti kaveat, cagaran ke bank dan sebagainya.

2. Infrastruktur

Banyak orang membeli tanah lot individu lupa untuk membuat semakan infrastruktur pada lokasi tanah tadi merangkumi:

  •  jalan yang berturap
  •  longkang konkrit
  •  saluran air dan elektrik

Jika tanah yang anda beli tidak mempunyai asas infrastruktur seperti di atas, maka anda perlu mengeluarkan kos untuk membiayai kos ketiga-tiga infrastruktur tadi.

Lokasi tanah yang terlalu jauh sehingga perlu menggunakan kenderaan pacuan empat roda juga tidak digalakkan sama sekali.

3. Geografi Tanah

Image by Frank Winkler from Pixabay

Sebaiknya, belilah tanah di permukaan yang rata dan sesuai untuk dibina dan didiami. Lebih banyak baik dari buruk.

Ada orang yang ‘terbeli’ tanah di lereng bukit terpaksa mengeluarkan kos tambahan untuk levelkan tanah, retaining wall, mendapatkan perkhidmatan arkitek dan jurutera sebelum mendapat kebenaran PBT.

4. Bentuk Tanah

Kalau boleh elakkan membeli tanah lot yang bersaiz memanjang, segi tiga dan juga diamond.

Bentuk tanah yang terbaik adalah segi empat tepat kerana dengan saiz ini, anda boleh merancang dan membina rumah idaman pada saiz yang lebih realistik.

Rumah anda yang siap kelak pun lebih cantik.

Jika anda bosan dengan seni bina rumah kediaman yang sedia ada di pasaran oleh pemaju hartanah, tidak salah sekiranya anda membina rumah atas tanah sendiri.

Di Malaysia, kita mempunyai ramai pemaju hartanah Bumiputera yang mempunyai pengalaman dan kepakaran membina rumah mengikut seni bina yang anda ingini.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Beli tanah untuk bina rumah tetap pilihan terbaik lebih – lebih lagi jika anda berjaya membeli tanah di lokasi strategik.

Di hujung hari, tanah tersebut boleh digunakan untuk tujuan pertanian dan rumah itu kekal milik anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.



Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo