3 Agensi Pelaporan Kredit Terkemuka Di Malaysia: CTOS, Experian Dan CBM

Agensi Pelaporan Kredit adalah entiti berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. Mereka ini melaksanakan kegiatan pelaporan kredit serta mengumpul dan menyusun maklumat kredit, supaya dapat membantu institusi kewangan dan entiti lain menentukan kebolehpercayaan kredit seseorang sebelum layak mendapatkan pinjaman.

Secara umumnya, setiap rekod buruk yang dilaporkan kepada biro kredit akan menjejaskan skor kredit dalam laporan kredit peminjam. Contohnya, walaupun peminjam telah bebas muflis, status muflis tersebut akan kekal dalam laporan kredit sehingga 2 tahun dari tarikh bebas muflis.

Selain daripada itu, skor kredit turut terjejas apabila peminjam lewat membuat pembayaran hutang, mempunyai litigasi (rekod tindakan undang-undang), dan terlibat dalam penyitaan rumah/kereta.

Laporan kredit perlu disemak dari semasa ke semasa walaupun peminjam tidak ada hutang yang banyak. Selain dapat mengetahui skor kredit yang terkini, peminjam juga dapat mengelakkan ‘fraud cases’ iaitu kecurian atau pemalsuan indentiti.

Jika hal tersebut berlaku, boleh laporkan dengan segera kepada agensi-agensi pelaporan kredit yang berdaftar.

Di Malaysia, terdapat 3 Agensi Pelaporan Kredit (APK) berdaftar yang perlu diketahui oleh peminjam kredit iaitu:-

1. CTOS DATA SYSTEMS SDN. BHD.  (CTOS)
https://ctoscredit.com.my/

2. EXPERIAN INFORMATION SERVICES (MALAYSIA) SDN. BHD.  (EXPERIAN)
(dahulu dikenali sebagai RAM CREDIT INFORMATION SDN. BHD.)
https://creditinfo.experian.com.my/

3. CREDIT BUREAU MALAYSIA SDN. BHD.  (CBM)
https://www.creditbureau.com.my/

Selain mempunyai akses kepada CCRIS, agensi-agensi tersebut juga mendapatkan maklumat kredit dari sumber awam seperti Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Insolvensi Negara (kes undang-undang), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan notis di akhbar.

Malah terdapat sedikit perbezaan dari segi beberapa perkara yang diambil kira untuk pengiraan skor kredit bagi ketiga-tiga agensi tersebut. Ringkasan seperti di bawah:-

Baca: Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

Agensi Kos satu salinan laporan kredit
CTOSMyCTOS Score Report = RM 25 (tidak termasuk cukai)
MyCTOS Basic Report = Percuma
EXPERIANPersonal Credit Report BASIC = RM10.60 (termasuk SST)
Personal Credit Report PLUS = RM19.50 (termasuk SST)
CBMIndividual Credit Report = RM60

Laporan CTOS, Experian, dan CBM sering menjadi rujukan oleh pihak bank untuk membantu membuat keputusan sama ada meluluskan atau menolak permohonan pinjaman. Menjadi tugas kita untuk menumpukan perhatian kepada status kewangan yang lebih baik agar kita dapat laporan kredit yang lebih ‘sihat’.

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman. Beliau boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: