Cerita Di Sebalik Pemilikan Saham Coca-Cola Oleh Warren Buffett

Chupp!!!…Coca Cola…Pasti generasi yang lahir tahun 1990-an kebawah mengingati iklan ini sering diputar di kaca televisyen pada awal tahun melenial dahulu.

Begitu hebat penangan pengiklanan Coca-Cola sehingga mampu memberi gambaran yang jelas didalam fikiran kita tentang minuman tersebut pada waktu itu.

Coca-Cola merupakan syarikat minuman yang paling besar didalam dunia dari segi market capitlization dan mempunyai jenama yang sangat kukuh berbanding dengan syarikat minuman yang lain.

Iklan Coca-Cola yang pernah menghiasi kaca televisyen satu ketika dahulu

Di antara pemegang saham terbesar Coca-Cola adalah Syarikat Berkshire Hathaway, yang mempunyai pegangan saham hampir 10% daripada jumlah saham dan merupakan pemegang terbesar saham syarikat tersebut.

Kisah Warren Buffett Dengan Coca-Cola

Sejak kecil lagi ketika berusia 6 tahun, Warren Buffett telah menjual minuman Coca-Cola dari pintu rumah ke rumah dan memperolehi keuntungan walaupun tidak banyak.

Bagaimanakah Warren Buffett yang dari kecil menjual minuman Coca-Cola ini akhirnya menjadi pemegang saham yang terbesar di dalam syarikat tersebut? Kisahnya begitu aneh dan sukar untuk diterima tetapi itulah kenyataan.

Warren Buffett sebenarnya merupakan peminat tegar minuman Pepsi hampir 50 tahun, sebelum memiliki saham Coca-Cola. Hal ini sendiri diakui oleh anak pertamanya Howard yang menggelar bapanya “Pepsi Warren”.

Kisahnya bermula dengan jiran Warren Buffett yang bernama Don Keough, yang merupakan Presiden Coca-Cola pada tahun 1980-an. Pada tahun 1985, beliau dapat tahu bahawa Warren Buffett amat menggemari minuman Pepsi Cherry melalui sebuah majalah tempatan.

Pada masa itu, Coca-Cola mengalami persaingan yang sangat sengit dengan Pepsi. Cabaran Pepsi Challenge telah memberi kesan kepada penguasaan Coca-Cola sehingga memaksa syarikat tersebut membuat minuman baru yang diberi nama New Coke untuk bersaing semula.

Don Keough telah menghantar sampel minuman Coca-Cola Cherry kepada Warren Buffett yang pada ketika itu, minuman tersebut masih lagi di dalam peringkat kajian. Beliau terkejut dengan penerimaan Warren Buffett terhadap minuman tersebut dan terus menyukainya.

Don Keough merupakan jiran lama Warren Buffett dan pernah tinggal di Omaha pada tahun 1960-an. Warren Buffett pernah menawarkan kepadanya untuk membuat pelaburan, namun pada ketika itu Don Keough berasa ragu-ragu terhadap Warren Buffett.

Ini kerana Don melihat Warren Buffett tidak bekerja dan hanya menghabiskan masanya dengan bermain dengan anak-anaknya, sedangkan dirinya adalah seorang lelaki yang bekerja keras seperti kebanyakan ketua keluarga yang lain.

Warren Buffett yang menyukai Coca-Cola Cherry dan beliau mengambil peluang untuk membeli saham Coca-Cola ketika krisis ekonomi Amerika Syarikat pada tahun 1987, yang dikenali sebagai Black Monday.

Pada ketika itu, Wall Street telah mengalami satu krisis yang mana indeks Dow Jones telah mengalami penurunan sebanyak 20%. Pada ketika itu, krisis ekonomi telah melanda Amerika Syarikat dan kebanyakan saham syarikat telah jatuh teruk.

Krisis ini berlaku dipercayai kesilapan teknikal yang melibatkan sistem komputer ketika melakukan trading saham di luar kawalan.

Gabungan mantap pengurusan Don Keough dan Roberto Goizueta memberi keyakinn yang tinggi untuk Warren Buffett memiliki saham Coca-Cola

Warren Buffett yang pada ketika itu percaya Coca-Cola mampu untuk berkembang dengan lebih baik di bawah pengurusan Roberto Goizueta yang menjadi CEO syarikat tersebut, di mana Roberto mempunyai pengetahuan yang luas di dalam pemasaran.

Warren Buffett telah membeli saham Coca-Cola yang berjumlah 23.85 juta unit saham, yang pada masa itu bernilai $1.8 bilion. Beliau berjaya membeli sebahagian Coca-Cola pada harga diskaun dan bertepatan dengan prinsip pelaburan yang diamalkan olehnya iaitu Value Investing.

Dengan jumlah yang dimiliki oleh Syarikat Berkshire Hathaway pada ketika itu, Syarikat Coca-Cola merupakan di antara portfolio pegangan terbesar untuk Berkshire Hathaway.

Kini, Coca-Cola telah memberi pulangan yang sangat lumayan kepada Berkshire Hathaway. Sejak tahun 1988, saham Coca-Cola telah meningkat sebanyak 1,750% dan telah memberi pendapatan sebanyak $7 bilion daripada segi dividen.

Warren Buffett sehingga kini masih lagi tidak  menjual walaupun seunit saham Coca-Cola, kerana syarikat itu masih lagi memberi pulangan yang memberangsangkan walaupun bersaing secara sengit dengan syarikat minuman yang lain terutamanya Pepsi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!