4 Cara Nak Membezakan Duit Palsu Dengan Tulen

Duit palsu adalah pengeluaran semula wang menggunakan bahan yang berkualiti rendah tetapi kelihatan sama dengan yang asli. Biasanya, duit palsu ini digunakan untuk menipu orang awam dalam pelbagai aspek.

Duit palsu tidak mempunyai nilai tetapi ianya digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan boleh melepaskan diri dari pengimbas duit dalam beberapa jangka masa tertentu. Terdapat beberapa cara untuk anda mengenal pasti duit palsu dan duit tulen.

1. Cetakan

Biasanya duit tulen dicetak dengan sangat teliti. Setiap tulisan dan gambar matawang agak jelas dan terang butirannya. Jika ia adalah duit palsu, cetakannya pudar dan segala butiran tidak jelas kelihatan.

Bagi wang kertas, ia boleh dilihat pada tanda bayang, warna cetakan dan ciri keselamatan mengikut keluaran setiap pemerintah.

Duit asli dan duit palsu boleh dikenali menerusi bentuknya, timbangan berat dan bentuk tulisan serta ketepatan kaligrafi.

2. Tekstur

Duit tulen biasanya mempunyai tekstur yang tersendiri. Jika anda menyentuh sekeping duit dan rasa amat ganjil dan pelik teksturnya, ia mungkin adalah duit palsu. Cara kenal pasti duit palsu dan duit tulen ini amat mudah sebenarnya.

Seperti gambar di bawah, di sebelah kiri adalah duit syiling tulen keluaran tahun 1971 seberat 2.85gram, manakala di sebelahnya adalah palsu.

Cara mengenal pasti duit palsu adalah menyentuh dan melihat permukaan duit palsu yang lebih cembung, salutan logam dan sebagainya ke atas duit syiling.

3. Nombor Siri

Tahukah anda, setiap duit tulen mempunyai nombor siri yang unik? Sekiranya anda menerima duit dengan nombor siri yang sama dan mencurigakan, ianya mungkin adalah duit palsu.

Orang ramai juga boleh menggunakan kanta untuk melihat pemalsuan yang sukar dikesan menerusi mata kasar, contohnya bentuk kaligrafi dengan ejaan salah.

4. Ciri-ciri keselamatan

Cara kenal pasti duit palsu dan duit tulen juga adalah dari segi ciri-ciri keselamatan.  Duit tulen mempunyai potret watermark, benang keselamatan dan sempurna melihat melalui ciri-cirinya.

Potret watermark Yang DiPertuan Agong mempunyai kesan tiga dimensi dan kelihatan lembut dan teduh tanpa potret tajam. Benang keselamatan akan sentiasa kelihatan tertanam di dalam kertas.

Bunga raya di depan akan sejajar dengan sempurna dengan bunga yang sama pada belakang wang kertas itu. Manakala watermark duit palsu pula tidak kelihatan. Segala ciri yang ada pada duit tulen, tidak ada pada duit palsu tersebut.

Apa Kita Perlu Buat Bila Dapat Duit Palsu?

Beritahu pihak polis dengan segera jika anda telah menerima wang kertas palsu. Menggunakan wang kertas palsu adalah sama haram seperti pembuatannya. Wang kertas palsu tidak layak untuk diganti dengan duit tulen.

Jom ikuti langkah ini:

  • Jika ada pihak yang memberi anda wang kertas palsu, sila perhatikan ciri-ciri orang tersebut. Sebaiknya, sila catat nombor pendaftaran kenderaan yang digunakan oleh mereka atau kedai di mana kita menerima wang tersebut.
  • Jangan menulis, memotong atau mengitar semula duit tiruan.
  • Catat semua butiran mengenai bagaimana anda memperolehi duit tiruan tersebut.
  • Bawa duit palsu tersebut ke balai polis terdekat. Serahkan duit palsu tersebut kepada mereka selepas membuat laporan polis.

Sumber Rujukan:

  1. Astro Awani
  2. Bank Negara Malaysia
Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!