4 Cara Nak Membezakan Duit Palsu Dengan Tulen

Duit palsu adalah pengeluaran semula wang menggunakan bahan yang berkualiti rendah tetapi kelihatan sama dengan yang asli. Biasanya, duit palsu ini digunakan untuk menipu orang awam dalam pelbagai aspek.

Duit palsu tidak mempunyai nilai tetapi ianya digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan boleh melepaskan diri dari pengimbas duit dalam beberapa jangka masa tertentu. Terdapat beberapa cara untuk anda mengenal pasti duit palsu dan duit tulen.

1. Cetakan

Biasanya duit tulen dicetak dengan sangat teliti. Setiap tulisan dan gambar matawang agak jelas dan terang butirannya. Jika ia adalah duit palsu, cetakannya pudar dan segala butiran tidak jelas kelihatan.

Bagi wang kertas, ia boleh dilihat pada tanda bayang, warna cetakan dan ciri keselamatan mengikut keluaran setiap pemerintah.

Duit asli dan duit palsu boleh dikenali menerusi bentuknya, timbangan berat dan bentuk tulisan serta ketepatan kaligrafi.

2. Tekstur

Duit tulen biasanya mempunyai tekstur yang tersendiri. Jika anda menyentuh sekeping duit dan rasa amat ganjil dan pelik teksturnya, ia mungkin adalah duit palsu. Cara kenal pasti duit palsu dan duit tulen ini amat mudah sebenarnya.

Seperti gambar di bawah, di sebelah kiri adalah duit syiling tulen keluaran tahun 1971 seberat 2.85gram, manakala di sebelahnya adalah palsu.

Cara mengenal pasti duit palsu adalah menyentuh dan melihat permukaan duit palsu yang lebih cembung, salutan logam dan sebagainya ke atas duit syiling.

3. Nombor Siri

Tahukah anda, setiap duit tulen mempunyai nombor siri yang unik? Sekiranya anda menerima duit dengan nombor siri yang sama dan mencurigakan, ianya mungkin adalah duit palsu.

Orang ramai juga boleh menggunakan kanta untuk melihat pemalsuan yang sukar dikesan menerusi mata kasar, contohnya bentuk kaligrafi dengan ejaan salah.

4. Ciri-ciri keselamatan

Cara kenal pasti duit palsu dan duit tulen juga adalah dari segi ciri-ciri keselamatan.  Duit tulen mempunyai potret watermark, benang keselamatan dan sempurna melihat melalui ciri-cirinya.

Potret watermark Yang DiPertuan Agong mempunyai kesan tiga dimensi dan kelihatan lembut dan teduh tanpa potret tajam. Benang keselamatan akan sentiasa kelihatan tertanam di dalam kertas.

Bunga raya di depan akan sejajar dengan sempurna dengan bunga yang sama pada belakang wang kertas itu. Manakala watermark duit palsu pula tidak kelihatan. Segala ciri yang ada pada duit tulen, tidak ada pada duit palsu tersebut.

Apa Kita Perlu Buat Bila Dapat Duit Palsu?

Beritahu pihak polis dengan segera jika anda telah menerima wang kertas palsu. Menggunakan wang kertas palsu adalah sama haram seperti pembuatannya. Wang kertas palsu tidak layak untuk diganti dengan duit tulen.

Jom ikuti langkah ini:

 • Jika ada pihak yang memberi anda wang kertas palsu, sila perhatikan ciri-ciri orang tersebut. Sebaiknya, sila catat nombor pendaftaran kenderaan yang digunakan oleh mereka atau kedai di mana kita menerima wang tersebut.
 • Jangan menulis, memotong atau mengitar semula duit tiruan.
 • Catat semua butiran mengenai bagaimana anda memperolehi duit tiruan tersebut.
 • Bawa duit palsu tersebut ke balai polis terdekat. Serahkan duit palsu tersebut kepada mereka selepas membuat laporan polis.

Sumber Rujukan:

 1. Astro Awani
 2. Bank Negara Malaysia
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.