4 Kelebihan Menabung Yang Perlu Anda Tahu

Pada era globalisasi ini, tak begitu ramai orang yang ingin menabung. Ini kerana mereka tidak mengambil cakna akan kebaikan atau kelebihan menabung. Amalan menabung merupakan amalan yang harus diamalkan oleh setiap individu dalam kehidupan seharian. Terdapat banyak kelebihan dalam amalan menabung.

1. Dapat Berdikari

Ramai anak muda masa kini yang tidak suka menabung.

Malah ada juga dalam kalangan kanak-kanak yang tidak tahu tentang menabung. Ini kerana kurangnya pendedahan daripada ibu bapa itu sendiri. Ini juga merupakan salah satu punca apabila anak-anak tidak mahu bekerja keras kerana segala keperluan yang mereka inginkan akan ditunaikan oleh ibu bapa mereka. Ini juga menyebabkan mereka malas belajar kerana sudah ada mindset dalam bahawa mereka boleh meminta sahaja duit daripada ibu bapa.

Percayalah, menabung akan dapat membantu anda pada masa akan datang. Menabung dapat meringankan beban ibu bapa dan menabung juga dapat mengurangkan kos pelajaran yang tinggi. Dengan menabung, anda dapat berdikari dalam menguruskan kehidupan seharian.

2. Dapat Mengamalkan Sikap Berjimat Cermat

Bagi memastikan perbelanjaan harian berjalan lancar, kita boleh mengamalkannya melalui pengamalan berjimat cermat. Oleh itu, anda perlu merancang perbelanjaan harian dengan cara membawa bekalan air dan makanan ke sekolah atau pejabat. Dengan demikian, duit yang seharusnya digunakan untuk membeli makanan pada waktu rehat boleh disimpan ke dalam tabung.

Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan duit yang telah disimpan dapat digunakan pada masa hadapan apabila berlaku kecemasan atau darurat. Contohnya juga, apabila anda mempunyai wang yang banyak di tangan, anda akan bertindak dengan membelanjakan wang tersebut untuk membeli barangan mengikut hawa nafsu bukannya mengikut keperluan. Ini menunjukkan bahawa berlakunya pembaziran dalam berbelanja.

Tegasnya, sikap menabung dapat mendidik anda daripada menjadi seorang yang suka berboros.

3. Kelangsungan Kehidupan

Tabungan ini juga penting untuk kelangsungan hidup pada hari tua. Ini kerana pada hari tua nanti, kita tidak dapat menjangkakan akan kesihatan kita. Andai kata, pada hari tua nanti kita akan mengalami penyakit yang berbahaya seperti kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung tetapi kita tidak mempunyai wang simpanan. Di manakah kita akan mencari wang untuk membiayai rawatan kita yang memerlukan kos yang tinggi?

Oleh itu, amalan menabung sangatlah penting untuk masa depan atau pada masa tua nanti. Dengan adanya tabungan di dalam bank maka kita tidak perlu risau akan kos yang perlu dibiayai untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.

Kesimpulannya, saya menyarankan kepada anda semua supaya mulakan menabung kerana menabung merupakan suatu amalan yang mulia. Ibu bapa juga haruslah memberi pendedahan dan galakan kepada anak-anak untuk menabung sejak kecil seperti peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya supaya masa depan mereka lebih terjamin.

Jom Mula Menabung Hari Ini!

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA