4 Perniagaan Online Yang Boleh Dimulakan Tanpa Wang

Sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan online untuk menjana pendapatan. Sesiapa sahaja yang mempunyai komputer boleh melakukannya.

Anda juga boleh hidup di mana sahaja anda mahu, menetapkan jadual anda sendiri, dan bekerja sedikit atau seberapa banyak yang anda mahukan, bergantung kepada berapa cepat atau sebesar mana anda inginkan perniagaan anda berkembang. Tiada pengalaman perniagaan atau pemasaran yang diperlukan menjadikan ia medium yang sangat demokratik untuk usahawan.

Jom kita lihat beberapa perniagaan online yang boleh dimulakan dengan sedikit atau tiada kos sama sekali.

1. Dropship

Idea asas di sebalik perniagaan dropship adalah, sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak perlu menyimpan inventori yang besar (atau sebarang inventori apa pun) produk atau mengendalikan sebarang penghantaran kepada pelanggan anda.

Ini mengurangkan kos dan juga risiko memiliki gudang yang penuh dengan barangan yang mungkin tidak terjual, serta kerumitan menghantar pesanan ke seluruh negara atau dunia.

Satu-satunya perkara yang perlu anda tumpukan adalah pemasaran dan pengiklanan untuk mencari pelanggan dan membuat jualan. Sebaik sahaja penjualan dibuat, selebihnya ditangani oleh orang lain.

Satu-satunya kos yang mungkin terlibat adalah perbelanjaan pemasaran dan pengiklanan untuk memperoleh pelanggan baru.

Namun dropship ada kelemahannya. Anda perlu mencari syarikat atau organisasi yang bereputasi yang boleh dipercayai untuk dihantar kepada pelanggan anda. Sekiranya pesanan terlambat, tidak dihantar atau produk tersebut berkualiti rendah, anda boleh dipersalahkan kerana anda mewakili pengalaman produk dan pelanggan.

2. Affiliate Marketing

Pemasaran affiliate ini hampir serupa dengan dropship tetapi dengan beberapa perbezaan utama. Dengan model e-dagang ini, anda sekali lagi tidak menyimpan inventori produk anda sendiri, dan anda tidak perlu bimbang tentang penghantaran produk kepada pelanggan.

Pada asasnya, anda memilih niche yang menguntungkan untuk perniagaan dalam talian anda, dan mencari sesiapa mempunyai produk yang tersedia dalam bidang tersebut.

Dengan pemasaran affiliate ini, anda menawarkan produk untuk dijual, sebagai contoh, di blog atau laman web e-dagang anda. Setiap produk mempunyai pautan unik yang boleh tahu anda yang merujuk pelanggan tersebut.

Prospek yang mengklik pautan anda akan dibawa ke produk affiliate tersebut. Sebaik sahaja mereka membeli, pembelian itu direkodkan dan anda akan menerima komisen.

Anda tidak perlu menghantar produk atau mengendalikan sebarang pertanyaan perkhidmatan pelanggan dan  pastinya anda tidak perlu menyimpan inventori.

3. Blogging

Sekiranya anda mempunyai kepakaran atau semangat atau minat untuk sesuatu, anda sudah bersedia untuk mula membuat wang dengan blog. Ada laman web yang percuma atau anda juga boleh membuat laman web sendiri dengan hosting sendiri.

Anda mungkin berfikir blog adalah mengenai penulisan. Dan boleh jadi jika itu yang anda mahu lakukan. Tetapi tulisan blog bertulis hanyalah permulaan.

Anda boleh menyiarkan foto, video, dan pautan ke laman web lain, anda juga boleh menghantar berita dan artikel lain selagi ia berkaitan dengan niche anda.

Kuncinya adalah menyiarkan kandungan asli yang berguna kepada khalayak sasaran anda. Itulah cara terbaik untuk mendapatkan ranking di enjin carian dan juga untuk mendapatkan penonton anda untuk bertindak balas.

Apa jenis kandungan yang perlu anda berikan? Apa-apa sahaja yang melibatkan prospek anda. Topik cara, senarai teratas, ulasan tentang trend dalam bidang khusus atau petua.

Anda membuat wang dalam pelbagai cara dengan blog perniagaan dalam talian seperti Google AdSense. Iklan bayar per klik ini akan muncul di blog anda. Setiap kali seseorang mengklik iklan (yang sepatutnya menjadi subjek yang berkaitan dengan niche anda), anda akan mendapat beberapa sen atau lebih. Jumlah yang kecil setiap kali, tetapi ia bertambah.

4. Online Video

Cuba mengaku, berapa jam anda habiskan untuk menonton video di YouTube setiap hari?

Ianya merupakan salah satu laman web yang paling popular di dunia, dengan lebih daripada 1 bilion pengguna menonton ratusan juta jam video setiap hari.

Anda boleh memanfaatkan jangkauan YouTube untuk membuat wang dalam talian. Anda tidak perlu membuat video viral. Sebaliknya, anda bangunkan kandungan berguna yang melibatkan orang yang ingin menonton. Boleh jadi video tentang topik yang anda minat.

Kalau suka masak, buat video masakan. Kalau suka baca buku, buat video tentang buku yang anda akan atau sedang baca.

Langkah pertama adalah membuat akaun YouTube dan mula memuat naik video. Kemudian anda boleh mula ‘monetizate’ sekiranya channel anda menepati syarat-syarat yang ditetapkan.

Selain daripada pendapatan iklan daripada YouTube, anda juga boleh menggunakan saluran YouTube untuk menarik para pelanggan untuk ke laman web anda. Boleh gabungkan sekali dengan teknik dropship atau affiliate di atas.

Dah bersedia untuk jana pendapatan secara online? Zaman sekarang ramai yang duduk di rumah, jadi masa untuk online pun lebih lama. Oleh itu, rebut peluang untuk menjana pendapatan daripada membuang masa tak tentu hala.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.