4 Perniagaan Online Yang Boleh Dimulakan Tanpa Wang

Sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan online untuk menjana pendapatan. Sesiapa sahaja yang mempunyai komputer boleh melakukannya.

Anda juga boleh hidup di mana sahaja anda mahu, menetapkan jadual anda sendiri, dan bekerja sedikit atau seberapa banyak yang anda mahukan, bergantung kepada berapa cepat atau sebesar mana anda inginkan perniagaan anda berkembang. Tiada pengalaman perniagaan atau pemasaran yang diperlukan menjadikan ia medium yang sangat demokratik untuk usahawan.

Jom kita lihat beberapa perniagaan online yang boleh dimulakan dengan sedikit atau tiada kos sama sekali.

1. Dropship

Idea asas di sebalik perniagaan dropship adalah, sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak perlu menyimpan inventori yang besar (atau sebarang inventori apa pun) produk atau mengendalikan sebarang penghantaran kepada pelanggan anda.

Ini mengurangkan kos dan juga risiko memiliki gudang yang penuh dengan barangan yang mungkin tidak terjual, serta kerumitan menghantar pesanan ke seluruh negara atau dunia.

Satu-satunya perkara yang perlu anda tumpukan adalah pemasaran dan pengiklanan untuk mencari pelanggan dan membuat jualan. Sebaik sahaja penjualan dibuat, selebihnya ditangani oleh orang lain.

Satu-satunya kos yang mungkin terlibat adalah perbelanjaan pemasaran dan pengiklanan untuk memperoleh pelanggan baru.

Namun dropship ada kelemahannya. Anda perlu mencari syarikat atau organisasi yang bereputasi yang boleh dipercayai untuk dihantar kepada pelanggan anda. Sekiranya pesanan terlambat, tidak dihantar atau produk tersebut berkualiti rendah, anda boleh dipersalahkan kerana anda mewakili pengalaman produk dan pelanggan.

2. Affiliate Marketing

Pemasaran affiliate ini hampir serupa dengan dropship tetapi dengan beberapa perbezaan utama. Dengan model e-dagang ini, anda sekali lagi tidak menyimpan inventori produk anda sendiri, dan anda tidak perlu bimbang tentang penghantaran produk kepada pelanggan.

Pada asasnya, anda memilih niche yang menguntungkan untuk perniagaan dalam talian anda, dan mencari sesiapa mempunyai produk yang tersedia dalam bidang tersebut.

Dengan pemasaran affiliate ini, anda menawarkan produk untuk dijual, sebagai contoh, di blog atau laman web e-dagang anda. Setiap produk mempunyai pautan unik yang boleh tahu anda yang merujuk pelanggan tersebut.

Prospek yang mengklik pautan anda akan dibawa ke produk affiliate tersebut. Sebaik sahaja mereka membeli, pembelian itu direkodkan dan anda akan menerima komisen.

Anda tidak perlu menghantar produk atau mengendalikan sebarang pertanyaan perkhidmatan pelanggan dan  pastinya anda tidak perlu menyimpan inventori.

3. Blogging

Sekiranya anda mempunyai kepakaran atau semangat atau minat untuk sesuatu, anda sudah bersedia untuk mula membuat wang dengan blog. Ada laman web yang percuma atau anda juga boleh membuat laman web sendiri dengan hosting sendiri.

Anda mungkin berfikir blog adalah mengenai penulisan. Dan boleh jadi jika itu yang anda mahu lakukan. Tetapi tulisan blog bertulis hanyalah permulaan.

Anda boleh menyiarkan foto, video, dan pautan ke laman web lain, anda juga boleh menghantar berita dan artikel lain selagi ia berkaitan dengan niche anda.

Kuncinya adalah menyiarkan kandungan asli yang berguna kepada khalayak sasaran anda. Itulah cara terbaik untuk mendapatkan ranking di enjin carian dan juga untuk mendapatkan penonton anda untuk bertindak balas.

Apa jenis kandungan yang perlu anda berikan? Apa-apa sahaja yang melibatkan prospek anda. Topik cara, senarai teratas, ulasan tentang trend dalam bidang khusus atau petua.

Anda membuat wang dalam pelbagai cara dengan blog perniagaan dalam talian seperti Google AdSense. Iklan bayar per klik ini akan muncul di blog anda. Setiap kali seseorang mengklik iklan (yang sepatutnya menjadi subjek yang berkaitan dengan niche anda), anda akan mendapat beberapa sen atau lebih. Jumlah yang kecil setiap kali, tetapi ia bertambah.

4. Online Video

Cuba mengaku, berapa jam anda habiskan untuk menonton video di YouTube setiap hari?

Ianya merupakan salah satu laman web yang paling popular di dunia, dengan lebih daripada 1 bilion pengguna menonton ratusan juta jam video setiap hari.

Anda boleh memanfaatkan jangkauan YouTube untuk membuat wang dalam talian. Anda tidak perlu membuat video viral. Sebaliknya, anda bangunkan kandungan berguna yang melibatkan orang yang ingin menonton. Boleh jadi video tentang topik yang anda minat.

Kalau suka masak, buat video masakan. Kalau suka baca buku, buat video tentang buku yang anda akan atau sedang baca.

Langkah pertama adalah membuat akaun YouTube dan mula memuat naik video. Kemudian anda boleh mula ‘monetizate’ sekiranya channel anda menepati syarat-syarat yang ditetapkan.

Selain daripada pendapatan iklan daripada YouTube, anda juga boleh menggunakan saluran YouTube untuk menarik para pelanggan untuk ke laman web anda. Boleh gabungkan sekali dengan teknik dropship atau affiliate di atas.

Dah bersedia untuk jana pendapatan secara online? Zaman sekarang ramai yang duduk di rumah, jadi masa untuk online pun lebih lama. Oleh itu, rebut peluang untuk menjana pendapatan daripada membuang masa tak tentu hala.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pembiayaan Kewangan PKS

Adakah seorang usahawan perlu mendapatkan pembiayaan bagi perniagaannya? Jawapannya adalah perlu sekiranya untuk membantu atau mengekalkan aktiviti perniagaan, terutamanya untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Selain daripada bank konvensional yang terdapat di Malaysia, usahawan boleh mencari institusi kewangan lain yang sesuai dengan perniagaan mereka. Antaranya ialah:

1. Institusi Kewangan Perbankan (Banking Financial Institutions)

Contoh institusi kewangan perbankan yang terdapat di Malaysia adalah seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agro Bank, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat), Bank Pembangunan dan lain-lain lagi.

2. Institusi Kewangan Bukan Perbankan (Non-Banking Financial Institutions)

Terdapat dua contoh institusi kewangan bukan perbankan di Malaysia iaitu Credit Guarantee Corporation Malaysia (CGC) dan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF). CGC berperanan untuk membantu usahawan mikro dan PKS yang tidak mempunyai cagaran/rekod yang mencukupi untuk mendapatkan kemudahan kredit daripada institusi kewangan dengan menyediakan perlindungan jaminan ke atas kemudahan tersebut manakala MIDF bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan kewangan dalam tiga (3) bidang teras perniagaan: perbankan pelaburan, pinjaman/pembiayaan pembangunan perniagaan dan pengurusan aset/dana.

3. Organisasi Pembangunan Usahawan (Entrepreneur Development Organisations)

Terdapat tiga organisasi di bawah Organisasi Pembangunan Usahawan yang terlibat dalam membantu usahawan dalam pembiayaan kewangan iaitu Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan TEKUN Nasional. Pernas bertanggungjawab dalam membangunkan industri francais dan menambah bilangan usahawan francais melalui kepakarannya dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti. Seterusnya, PUNB adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan PKS berdaya maju dalam bidang keusahawanan. Akhir sekali, TEKUN Nasional berperanan menyediakan kemudahan pinjaman/pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum anda membuat permohonan pinjaman/pembiayaan kewangan, pastikan anda mempertimbangkan perkara penting yang berikut. Dari manakah sumber pinjaman/pembiayaan anda? Pastikan pihak pemberi pinjaman/pembiayaan adalah yang berlesen dan berdaftar. Ini adalah kerana terdapat banyak laporan kes penipuan perkhidmatan pinjaman/pembiayaan kewangan, termasuklah yang menggunakan laman media sosial. Elakkan daripada menerima bantuan daripada ah long, iaitu syarikat atau individu yang tidak berlesen dan tidak berdaftar.

Sekiranya anda berhajat untuk membuat pinjaman dengan pihak bank, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira untuk persediaan anda. Kertas kerja pinjaman dan pembiayaan sudah dibuat kemas dan lengkap. Upah konsultan pula mencecah ribuan ringgit. Namun, permohonan pinjaman masih ditolak pihak bank. Jadi, apakah faktor pertimbangan oleh pihak bank yang sebenarnya? Ini 5C yang sering menjadi pertimbangan mereka:

1. Character – Karakter

Bank akan mengkaji sejarah atau skor kredit pemohon yang telah diselaraskan kepada skala umum oleh agensi laporan kredit – sejarah kredit masa lalu. Misalnya, laporan CCRIS anda menunjukkan adakah anda membayar balik pinjaman/pembiayaan mengikut masa yang ditetapkan atau dipersetujui.

2. Capacity – Keupayaan

Bank akan mengkaji penyata aliran tunai syarikat yang lepas untuk mengenal pasti jangkaan jumlah pendapatan yang akan diperolehi daripada operasi perniagaan. Contohnya adalah kiraan Debt Service Ratio (DSR). Formula untuk kiraan DSR ialah Jumlah komitmen pinjaman / Pendapatan bersih (selepas ditolak cukai, KWSP, PERKESO dan lain-lain) x 100. Jawapan anda mesti kurang daripada 50% untuk rekod yang baik manakala anda mendapat lebih daripada 50%, bermakna rekod anda adalah tidak baik.

3. Capital – Modal

Modal untuk permohonan pinjaman/pembiayaan perniagaan sebaiknya mengandungi pelaburan peribadi ke dalam syarikat, perolehan tertahan (retained earnings), dan aset-aset lain yang dikawal oleh pemilik perniagaan.

4. Conditions – Tujuan

Pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan mengkaji keadaan seperti kekuatan dan kelemahan keseluruhan ekonomi syarikat dan tujuan pinjaman/pembiayaan termasuklah pelan semasa, masa hadapan dan sandaran (backup) untuk mengekalkan perniagaan semasa jika menghadapi perubahan ekonomi dan sama ada sektor perniagaan anda berada di bawah industri Berisiko Tinggi, contohnya seperti sektor pembinaan, kedai telefon dan lain- lain.

5. Collateral – Cagaran

Peminjam perniagaan mungkin menggunakan peralatan atau akaun belum terima, sebagai contoh hasil jualan ansuran seperti melalui kad kredit sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan, sementara penghutang individu pula biasanya meletakkan simpanan, pengangkutan atau rumah sebagai cagaran. Oleh itu, pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan melihat jenis keselamatan aset yang menjamin pembayaran balik seperti harta, peralatan besar/aset tetap/mesin dan sebagainya.

Jadi, berapa banyakkah C yang anda ada setakat ini?

Sebagai seorang usahawan, ilmu untuk membuat pinjaman/pembiayaan sangat penting agar anda tahu apa yang dilihat oleh institusi kewangan untuk meluluskan pinjaman/pembiayaan anda. Malah, anda juga akan mengetahui punca mengapa dan kenapa pinjaman anda tidak diluluskan oleh pihak bank. Kesimpulannya, penyata kewangan adalah amat penting bagi memperlihatkan keadaan kewangan dan prestasi sesebuah perniagaan. Hal ini adalah kerana ia menentukan tahap kesihatan kewangan perniagaan tersebut, malah menjadi tunjang utama untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai institusi kewangan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan AKPK, pihak AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda