3 Punca Utama Tabung Simpanan Rosak

Ramai yang sanggup menghabiskan duit hanya semata-mata untuk ‘reward’ diri sendiri setelah berhempas-pulas bekerja mengumpul duit siang dan malam. Golongan begini biasanya mudah lupa diri yang akhirnya menghabiskan duit yang dikumpul begitu saja.

Tidak salah sekiranya hendak berbelanja, tetapi bukan dengan cara yang berlebihan. Berpada-padalah dalam berbelanja kerana ditakuti ianya akan memakan diri sendiri di kemudian hari.

Berikut adalah beberapa perkara yang biasa dilakukan oleh kebanyakan orang, yang akan menyebabkan tabung simpanan mereka rosak tanpa disedari.

1. Beli Kereta Luar Kemampuan

Hari ini, kereta dilihat sebagai salah satu keperluan bagi setiap keluarga mahupun individu. Tidak salah jika kita beli kereta untuk kegunaan harian.

Yang menjadi salahnya adalah apabila kita membeli kereta melebihi kemampuan diri sendiri. Ramai yang menurut hawa nafsu dan ingin menunjuk-nunjuk kereta apa yang dipakai.

Sedangkan kereta adalah aset yang semakin berkurang nilainya saban tahun. Hari ini beli kereta, keluar saja showroom harganya dah turun sebanyak 10%.

Sebaiknya kita beli kereta berdasarkan gaji bulanan didarabkan dengan 12. Sebagai contoh sekiranya sebulan gaji kita adalah RM3,000, maka belilah kereta yang berharga RM36,000.

2. Gaya Hidup Mewah

Perkara ini sering berlaku di kalangan anak muda. Terikut sangat dengan gelora jiwa muda yang mementingkan keseronokan dan gaya hidup mewah.

Ada segelintir anak muda yang sanggup berhabis beribu-ribu ringgit hanya untuk memiliki telefon pintar yang terkini walaupun bergaji kecil. Ada juga yang membuat instalment selama 12 bulan atau 24 bulan, bagi membeli telefon yang berharga lebih tinggi daripada gaji bulanan.

Itu belum masuk lagi menghabiskan duit untuk makan dan minum di kafe-kafe hipster atau meminum kopi mahal hampir setiap minggu.

3. Hutang Jahat

Tidak dinafikan, hari ini kita tidak boleh lari daripada bebanan hutang. Namun, jika bijak mengatur kewangan dan menjaga tabung simpanan sendiri, tidak semu hutang ini adalah hutang jahat.

Kalau muda-muda telah membiasakan diri dengan hutang, sampai bila-bila pun hidup akan terikat dengan hutang. Bergelumang dengan hutang  akan menyebabkan hidup kita terus dalam kesempitan.

Sebaliknya kita kena fokus untuk membuat hutang yang bakal meningkatkan nilai aset seperti membeli hartanah.

Baca lagi Kebodohan Yang Aku Buat Dari Segi Kewangan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.