4 Tips Simpan Duit Lebih Banyak Setiap Bulan Walaupun Bergaji Kecil

Siapa kata mereka yang bergaji kecil dan sederhana tidak mampu untuk menyimpan duit lebih banyak pada setiap bulan? Segalanya terletak pada diri sendiri untuk membuat simpanan. Jangan jadikan gaji kecil sebagai alasan untuk tidak menyimpan.

Berikut dikongsikan 4 tips simpan duit lebih banyak setiap bulan walaupun dengan gaji yang ecil.

1. Ubah Kos Perbelanjaan

Tidak dinafikan, perbelanjaan kos sara hidup seperti sewa rumah, bil utiiti, makan minum dan sebagainya yang berkaitan merupakan punca utama yang menyebabkan kegagalan untuk membuat simpanan walaupun sedikit.

Apa yang penting, anda sendiri perlu lebih bijak untuk meminimumkan setiap perbelanjaan anda agar tidak mengganggu simpanan anda. Jika sewa rumah tinggi, carilah rumah dengan sewa yang lebih murah dan berpatutan dengan kemampuan anda.

Jika makan minum menyebabkan anda menanggung kos perbelanjaan yang tinggi, cuba berjimat dengan cara masak sendiri dan bawa bekal tanpa membeli makanan di luar. Cari alternatif lain yang dapat meminimumkan kos perbelanjaan anda.

2. Rancang Perbelanjaan Dengan Baik

Senaraikan terlebih dahulu barang-barang yang anda ingin beli dan pastikan barang tersebut adalah keperluan dan bukannya kehendak. Dengan cara ini, ia sedikit sebanyak dapat membantu anda berbelanja dengan lebih berhemah.

Jika anda mempunyai senarai barang yang perlu dibeli, ia sebenarnya lebih memudahkan anda untuk berbelanja. Sekaligus mengelakkan anda untuk membeli barang-barang yang sama sekali anda tidak perlukan.

3. Beli Barang Terpakai

Apa yang hendak dimalukan jika menggunakan barangan yang terpakai. Adakah setiap kali anda membeli periuk terpakai, baju terpakai dan segala jenis barangan terpakai, orang sekeliling akan bertanya anda ‘’periuk ini barangan terpakai ke?’’

Jangan fikir apa yang orang kata tetapi fikir apa yang kita mampu. Sampai bila-bila pun kita tidak akan dapat memuaskan orang lain. Jika kemampuan kita setakat itu, maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

4. Fokus Kepada Perbelanjaan Kecil

Biasanya, kerap kita melakukan perbelanjaan ke atas perkara kecil. Sehinggakan air mineral pun dibeli di kedai. Sedangkan anda boleh sahaja bawa bekalan air mineral dari rumah yang lebih mejimatkan.

Atau mungkin kita terbiasa beli air minuman di kedai yang berharga RM2 segelas setiap hari. Kalau sebulan dah berapa dapat berjimat sekiranya kita memesan air kosong atau membawa bekal air sendiri?

Walaupun ianya nampak seperti perbelanjaan yang remeh, tetapi yang remeh itulah sebenarnya yang boleh menjejaskan kemampuan kita untuk membuat simpanan.

Oleh itu, renung semula perbelanjaan anda selama ini dan gunakan wang anda dengan optimum.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.