Brokerage Fee Dan Kos-Kos Lain Untuk Jual Beli Saham

Sebelum membuka akaun CDS, antara kriteria yang perlu dilihat adalah berapa brokerage fee (fi pembrokeran) mereka. Ini kerana setiap transaksi jual beli saham nanti dikenakan brokerage fee. Fee ini berbeza-beza mengikut syarikat broker / bank pelaburan.

Tetapi sebelum itu, jom kita tengok dulu istilah-istilah yang terlibat:

  • Brokerage Fee – Fi yang dikenakan syarikat broker untuk setiap transaksi jual atau beli
  • Brokerage Minimum – Fi minima yang dikenakan syarikat broker untuk setiap transaksi
  • Clearing Fee – Fi yang dikenakan Bursa untuk setiap transaksi
  • Clearing Cap – Fi maksima yang dikenakan Bursa untuk setiap transaksi
  • Stamp Duty – Duti setem yang dikenakan kerajaan untuk setiap transaksi. RM1 dikenakan untuk setiap RM1,000 nilai saham
  • Stamp Duty Cap – Duti setem maksima yang dikenakan kerajaan untuk setiap transaksi. Maksima RM200
  • Sales and Services Tax (SST) – Cukai perkhidmatan yang dikenakan kerajaan bagi setiap transaksi (sekarang 6%)

Untuk memudahkan kita memahami brokerage fee dan kos-kos lain yang akan dikenakan untuk setiap transaksi jual beli saham, jom kita tengok contoh mudah seperti di bawah ini:

Transaksi Beli Saham

Anda punya modal sebanyak RM1,000 dan ingin membeli 10lot saham pada harga RM1.00.

Nilai Saham = RM1,000.00

Brokerage Fee (0.42% atau RM28 minima) = RM28.00

Clearing Fee (0.03%) = RM0.30

Stamp Duty = RM1.00

SST (6% ke atas Brokerage Fee & Clearing Fee) = (28.00 + 0.30) * 6% = RM1.70

Jumlah Kos Beli Saham = 28.00 + 0.30 + 1.00 + 1.70 = RM31.00

Kos Sebenar Beli Saham = 1,000.00 + 31.00 = RM1,031.00

Katakanlah sebulan kemudian, saham tersebut meningkat sebanyak 10% dan anda ingin menjual saham tersebut.

Transaksi Jual Saham

Nilai Saham (Meningkat 10%) = RM1,100.00

Brokerage Fee (0.42% atau RM28 minima) = RM28.00

Clearing Fee (0.03%) = RM0.33

Stamp Duty = RM2.00

SST (6% ke atas Brokerage Fee & Clearing Fee) = (28.00 + 0.33) * 6% = RM1.70

Jumlah Kos Jual Saham = 28.00 + 0.33 + 2.00 + 1.70 = RM32.03

Pulangan Sebenar Jual Saham = 1,100.00 – 32.03 = RM1,067.97

Untung Bersih (Harga Jual – Harga Beli – Kos Beli Saham – Kos Jual Saham = 1,100.00 – 1,000.00 – 31.00 – 32.03 = RM36.97

ROI = 3.67% untuk sebulan dengan modal RM1,000

Tu kalau berbekalkan modal RM1,000. Jom kita tengok contoh kedua untuk mereka yang mempunyai modal RM10,000 pula.

Transaksi Beli Saham 2

Anda punya modal sebanyak RM10,000 dan ingin membeli 100 lot saham pada harga RM1.00.

Nilai Saham = RM10,000.00

Brokerage Fee (0.42% atau RM28 minima) = RM42.00

Clearing Fee (0.03%) = RM3.00

Stamp Duty = RM10.00

SST (6% ke atas Brokerage Fee & Clearing Fee) = (42.00 + 3.00) * 6% = RM2.70

Jumlah Kos Beli Saham = 42.00 + 3.00 + 10.00 + 2.70 = RM57.70

Kos Sebenar Beli Saham = 1,000.00 + 31.00 = RM10,057.70

Dengan contoh yang sama, katakanlah sebulan kemudian saham tersebut meningkat sebanyak 10% dan anda ingin menjual saham tersebut.

Transaksi Jual Saham 2

Nilai Saham (Meningkat 10%) = RM11,000.00

Brokerage Fee (0.42% atau RM28 minima) = RM46.20

Clearing Fee (0.03%) = RM3.30

Stamp Duty = RM11.00

GST (6% ke atas Brokerage Fee & Clearing Fee) = (46.20 + 3.30) * 6% = RM2.97

Jumlah Kos Jual Saham = 46.20 + 3.30 + 11.00 + 2.97 = RM63.47

Pulangan Sebenar Jual Saham = 11,000.00 – 63.47 = RM10,963.53

Untung Bersih (Harga Jual – Harga Beli – Kos Beli Saham – Kos Jual Saham = 11,000.00 – 10,000.00 – 57.70 – 63.47 = RM878.83

ROI = 8.79% untuk sebulan dengan modal RM10,000

Ya, dalam situasi yang sama di mana harga saham meningkat 10%, jika anda mempunyai modal yang lebih – peratus ROI yang akan anda perolehi turut meningkat.

Berapa Modal Yang Sesuai Untuk Bermula?

Ini merupakan soalan cepumas kerana ianya bergantung kepada individu. Jika anda punya modal RM1,000 pun sudah memadai, tapi saham naik 10%, ROI mungkin hanya sekitar 3.67%. Cukup tinggi sebenarnya untuk tempoh pelaburan yang ambil masa hanya sebulan.

Nak pulangan yang lebih tinggi, cari broker yang mengenakan kadar minimum brokerage fee yang lebih rendah. Ada yang menawarkan caj sebanyak RM12 dan ada juga yang menawarkan kadar minimum brokerage fee yang lebih rendah lagi iaitu RM8.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!