4 Cara Simpan Duit Secara Paksa

Susah nak simpan duit, asyik terguna saja! Ini cara simpan duit secara paksa yang boleh kita lakukan.

Simpan duit secara paksa pasti akan memberikan hasil tetapi memerlukan disiplin yang tinggi dan kreativiti. 

Kita semua ingin mencapai matlamat kewangan iaitu bebas hutang dan mempunyai simpanan yang banyak. Siapa yang tak nak ada duit yang banyak, aset dan tak terbelenggu dengan masalah kewangan kan? 

Namun, dalam proses untuk menjana pendapatan dan membuat simpanan, tidak semua orang mampu melakukannya secara konsisten. Itulah sebabnya kita perlu membuat simpanan duit secara paksa. Jom lihat 4 cara simpan duit secara paksa yang boleh kita amalkan.

1. Simpanan Melalui Pinjaman ASB

Cara simpan duit secara paksa yang paling terbaik adalah melalui simpanan ASB. Ia amat berkesan kerana setiap bulan kita perlu mengasingkan duit gaji kita untuk akaun ASB. Cara simpan duit secara paksa ini berlaku apabila pinjaman ASB yang dibuat akan ditolak dalam akaun bank kita setiap bulan. Kebanyakan yang menggunakan cara ini mengatakan ianya berkesan.

Baca : ASB Atau Tabung Haji Lebih Baik?

2. Ganti Duit Simpanan Yang Digunakan Secara Dua Kali Ganda

Bagi anda yang gemar menggunakan duit simpanan anda, anda juga boleh menggunakan cara ini. Sebagai contoh, sekiranya anda menggunakan RM 100 daripada duit simpanan anda, anda perlu menggantikannya sebanyak dua kali ganda jumlah tersebut.

Cara simpan duit secara paksa ini bukan sahaja berkesan, malah akan membuat kita terasa terbeban sekiranya menggunakan duit simpanan tersebut dimana kita terpaksa membayarnya secara dua kali ganda.

3. Teknik Simpan Duit Secara Ganjil

Selain itu, anda juga boleh menggunakan teknik simpan duit secara ganjil untuk menyimpan duit secara paksa. Duit tersebut mestilah disimpan di dalam sampul surat ataupun tabung yang telah dilabelkan dengan nilai wang ganjil, contohnya RM1 dan RM5. 

Jadi, jangan lupa setiap kali berbelanja dan ada duit RM1 atau RM5, cepat-cepatlah simpan di dalam tabung yang telah dilabelkan. Cara simpan duit secara paksa ini agak kreatif dan menyeronokkan.

4. Melalui Potongan Gaji Di Dalam Bank

Cara terakhir untuk simpan duit secara paksa adalah melalui pemotongan gaji di dalam bank. Kini, anda juga boleh membuat simpanan secara automatik ke dalam akaun simpanan kedua dengan bank yang anda gunakan. Jadi, apabila telah terima gaji setiap bulan, duit tersebut akan terus didebitkan ke dalam akaun kedua anda secara automatik.

Selain dari simpan dalam akaun bank sendiri, anda boleh setkan untuk wang terus dimasukkan ke akaun simpanan ASB, Tabung Haji ataupun pelan simpanan yang lain juga.

Akhir kata, cara simpan duit secara paksa di atas sememangnya berkesan namun ia juga mempunyai kelemahan yang tersendiri. Oleh itu, bagi melaksanakan simpanan secara paksa ini, ia memerlukan komitmen dan disiplin yang amat tinggi. 

Jika bertahun lamanya anda belum cukup simpanan, inilah masanya untuk mula buat simpanan wang secara paksa.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: