4 Cara Simpan Duit Secara Paksa

Susah nak simpan duit, asyik terguna saja! Ini cara simpan duit secara paksa yang boleh kita lakukan.

Simpan duit secara paksa pasti akan memberikan hasil tetapi memerlukan disiplin yang tinggi dan kreativiti. 

Kita semua ingin mencapai matlamat kewangan iaitu bebas hutang dan mempunyai simpanan yang banyak. Siapa yang tak nak ada duit yang banyak, aset dan tak terbelenggu dengan masalah kewangan kan? 

Namun, dalam proses untuk menjana pendapatan dan membuat simpanan, tidak semua orang mampu melakukannya secara konsisten. Itulah sebabnya kita perlu membuat simpanan duit secara paksa. Jom lihat 4 cara simpan duit secara paksa yang boleh kita amalkan.

1. Simpanan Melalui Pinjaman ASB

Cara simpan duit secara paksa yang paling terbaik adalah melalui simpanan ASB. Ia amat berkesan kerana setiap bulan kita perlu mengasingkan duit gaji kita untuk akaun ASB. Cara simpan duit secara paksa ini berlaku apabila pinjaman ASB yang dibuat akan ditolak dalam akaun bank kita setiap bulan. Kebanyakan yang menggunakan cara ini mengatakan ianya berkesan.

Baca : ASB Atau Tabung Haji Lebih Baik?

2. Ganti Duit Simpanan Yang Digunakan Secara Dua Kali Ganda

Bagi anda yang gemar menggunakan duit simpanan anda, anda juga boleh menggunakan cara ini. Sebagai contoh, sekiranya anda menggunakan RM 100 daripada duit simpanan anda, anda perlu menggantikannya sebanyak dua kali ganda jumlah tersebut.

Cara simpan duit secara paksa ini bukan sahaja berkesan, malah akan membuat kita terasa terbeban sekiranya menggunakan duit simpanan tersebut dimana kita terpaksa membayarnya secara dua kali ganda.

3. Teknik Simpan Duit Secara Ganjil

Selain itu, anda juga boleh menggunakan teknik simpan duit secara ganjil untuk menyimpan duit secara paksa. Duit tersebut mestilah disimpan di dalam sampul surat ataupun tabung yang telah dilabelkan dengan nilai wang ganjil, contohnya RM1 dan RM5. 

Jadi, jangan lupa setiap kali berbelanja dan ada duit RM1 atau RM5, cepat-cepatlah simpan di dalam tabung yang telah dilabelkan. Cara simpan duit secara paksa ini agak kreatif dan menyeronokkan.

4. Melalui Potongan Gaji Di Dalam Bank

Cara terakhir untuk simpan duit secara paksa adalah melalui pemotongan gaji di dalam bank. Kini, anda juga boleh membuat simpanan secara automatik ke dalam akaun simpanan kedua dengan bank yang anda gunakan. Jadi, apabila telah terima gaji setiap bulan, duit tersebut akan terus didebitkan ke dalam akaun kedua anda secara automatik.

Selain dari simpan dalam akaun bank sendiri, anda boleh setkan untuk wang terus dimasukkan ke akaun simpanan ASB, Tabung Haji ataupun pelan simpanan yang lain juga.

Akhir kata, cara simpan duit secara paksa di atas sememangnya berkesan namun ia juga mempunyai kelemahan yang tersendiri. Oleh itu, bagi melaksanakan simpanan secara paksa ini, ia memerlukan komitmen dan disiplin yang amat tinggi. 

Jika bertahun lamanya anda belum cukup simpanan, inilah masanya untuk mula buat simpanan wang secara paksa.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA