5 Petua Untuk Tepis Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia

Sepuluh ringgit pada hari ini sangat berbeza berbanding dengan satu dekad atau dua dekad lalu, di mana jumlah wang yang sama mungkin dapat membawa satu bakul penuh dengan barangan runcit.

Sekarang ini, untuk mengekalkan taraf hidup semasa, ramai akan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan perkhidmatan atau barang yang lebih sedikit. 

Apabila wang anda tidak lagi dapat membeli barang-barang yang anda perlukan dalam kuantiti yang anda inginkan, sudah tiba masanya untuk menjadi serius tentang bagaimana anda membelanjakan wang.

 

Tetapi adakah dengan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan apa sahaja adalah cara terbaik untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia? Dengan membuat sedikit perubahan dalam gaya hidup anda untuk menangani keadaan ini, tidak perlu terlalu drastik sangat. 

Kami mengesyorkan 5 petua mudah ini untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia:

1. Tanam Sayuran, Herba, Dan Buah-Buahan Sendiri

  

Terdapat banyak sebab yang baik untuk menumbuhkan sayuran, herba, dan buah-buahan sendiri. Selain menjimatkan bil runcit anda, beberapa faedah lain termasuklah:

 • Meminimumkan pendedahan racun perosak
 • Meminimumkan penggunaan hasil tercemar
 • Kesegaran rasa

Kami sedar bahawa sukar untuk menguruskan tumbuhan sambil mempunyai pekerjaan sepenuh masa, jadi mulakan secara kecil-kecilan. Jika anda tanam tiga hingga lima jenis tumbuhan yang boleh dimakan (dan yang biasanya anda makan), ianya tidak memerlukan banyak masa untuk berkebun dan mudah untuk dijaga.

Berikut adalah beberapa sayuran, herba, dan buah-buahan yang paling mudah untuk anda tanam di cuaca Malaysia: 

 • Kangkung
 • Cili merah
 • Tomato
 • Rambutan
 • Oren

2. Bawa Bekalan Makanan Anda Sendiri

Sumber: Pixabay

Membawa bekalan makanan tengah hari sendiri boleh menjimatkan kira-kira RM200 sebulan (kos purata untuk makan tengahari sehari ialah RM10). Cukup banyak wang yang dapat disimpan! Selain membantu anda menjimatkan wang lebih banyak, manfaat lain untuk membawa bekalan sendiri termasuklah: 

 • Menyelamatkan anda dari godaan-godaan makanan bergula / tidak sihat
 • Mengambil saiz bahagian yang betul
 • Kurang penggunaan garam, lemak, dan gula 

Beberapa makanan paling mudah dan paling cepat yang boleh anda buat untuk dibawa ke tempat kerja adalah: 

 • Nasi goreng
 • Sandwic
 • Salad
 • Roti bakar

Sekiranya anda konsisten melakukannya, dijangka boleh jimat sehingga RM2400 setahun.

 3. Kongsi Kereta

Sumber: Toby / Pexels

Katakan kos untuk pengangkutan dan tempat letak kereta setiap hari (tidak termasuk hujung minggu) ialah RM30. Dalam sebulan, jumlah ialah RM600 untuk pengangkutan (dan tempat letak kereta) sahaja. Pertimbangkan untuk carpooling sekali atau dua kali seminggu untuk menjimatkan wang, jika anda mampu.

Carpooling bukan hanya menjimatkan, tetapi juga dapat menyelamatkan alam sekitar. Carpooling mengakibatkan kurang emisi karbon dan pencemaran, dan anda dapat bertemu dengan pelbagai orang yang menarik. Carpooling juga menawarkan kemudahan untuk bergerak lebih jauh, berbanding dengan pengangkutan awam.

Sekiranya anda tidak mempunyai sesiapa yang boleh anda tumpang, boleh gunakan aplikasi carpooling yang tersedia di Malaysia: 

 4. Bajet Belanja Anda Seperti Seorang Pro

Sumber: Ashim D’Silva / Pexels

Kita semua tahu bahawa membeli-belah semasa jualan mega di Malaysia boleh menjimatkan sehingga 70% diskaun, tetapi jualan mega hanya berlangsung dalam masa yang singkat. Membeli-belah dalam tempoh yang singkat ini, tidak beberapa disyorkan kerana anda akan cenderung untuk membeli apa sahaja yang ditawarkan. Berlatih untuk pandai meletakkan bajet dan ketahui bagaimana untuk mencari untuk dan mendapatkan tawaran terbaik.

Semak beberapa tempat paling disyorkan di Lembah Klang untuk membeli belah dengan harga yang rendah:

 • GM Klang Wholesale City Complex – Untuk barangan murah di mana anda boleh menemui segala-galanya di satu tempat, seperti barangan runcit, hiasan perkahwinan, perabot rumah, alat teknologi, mainan, alat tulis, tekstil, peralatan sukan, dan pakaian dan aksesori fesyen
 • Low Yat Plaza – Untuk barangan IT yang harga berpatutan misalnya. komputer dan telefon bimbit
 • Kenanga Wholesale City – Untuk beg tangan murah, kasut, aksesori dan pakaian.
 • Amcorp Mall Flea Market – Untuk perabot rumah, barangan antik, karya seni, patung-patung retro dan bermacam-macam lagi

 5. Gunakan Kad Kredit Dengan Lebih Bijak

Sumber: Pixabay / Pexels

Menggunakan kad kredit anda dengan cara yang betul, dapat membantu dalam berjimat. Ikut petua berikut: 

 • Gunakan kad kredit dengan kadar faedah yang rendah: Gunakan kad yang mengenakan kadar faedah yang lebih rendah untuk membuat pembelian besar dan jadikannya ansuran bulanan yang disamakan ( equated monthly installments (EMI) )
 • Sentiasa bayar penuh bil dan tepat pada masa: Ini membantu dalam menjimatkan kadar faedah dalam jangka masa panjang.
 • Menyatukan hutang: Jika anda memiliki banyak kad kredit, pertimbangkan untuk menyatukannya. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat memberi perhatian kepada hanya satu kad dan menjimat lebih banyak pada pelbagai faedah dan yuran tahunan pada kad yang berbeza.
 • Manfaatkan kredit tanpa faedah: Beberapa pembekal kad kredit menawarkan kredit tanpa faedah selama sebulan.
 • Gunakan kad ganjaran atau kad yang menawarkan cashback, mile udara, dan sebagainya: Dengan setiap pembelian yang dibuat, anda akan diberi ganjaran mata yang boleh digunakan di lain hari.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!