5 Tips Kewangan Sebelum Menyambut Cahaya Mata Pertama

Setelah mendirikan rumah tangga, kehadiran cahaya mata pasti merupakan sesuatu yang dinanti-nantikan oleh pasangan mahupun keluarga kedua-dua belah pihak. Dalam keghairahan menyambut orang baharu dalam keluarga, pasti banyak perkara yang perlu disediakan. Ini bermakna perbelanjaan juga makin bertambah.

Jadi bagaimana caranya untuk anda menyediakan segala persiapan ini tetapi dalam masa yang sama turut berjimat?

1. BELANJA BERPADA-PADA

Ini merupakan perkara paling penting sekali semasa anda menantikan kelahiran cahaya mata. Tidak dinafikan, setiap pasangan pasti merasa teruja ingin menyambut orang baru. Setiap ibu bapa pasti ingin menyediakan yang terbaik untuk anak mereka.

Tetapi kadang-kadang keterujaan itu boleh membawa kepada pembaziran. Apa kata anda buat senarai barang keperluan bayi agar tidak terbeli benda yang tidak penting pula nanti. Lagipun, selalunya cahaya mata sulung, akan menerima banyak hadiah daripada keluarga serta kenalan rapat yang turut berkongsi kegembiraan ini.

2. SEDIAKAN TABUNG KECEMASAN

Anda semua pasti tahu tentang kepentingan tabung kecemasan bukan? Bagi yang ingin menimang cahaya mata, seeloknya anda menyediakan simpanan yang dapat menampung kos perbelanjaan selama 3-6 bulan.

Manalah tahu sekiranya terjadi sesuatu seperti kemalangan, masalah kesihatan atau komplikasi kepada bayi baru lahir, sekurang-kurangnya anda mempunyai tabung kecemasan untuk menghadapinya. Bukan kita nak perkara buruk itu berlaku, tetapi bak kata orang tua-tua, sediakan payung sebelum hujan.

3. TAKAFUL

Kata orang, malang itu tidak berbau dan setiap ibu bapa pasti ingin melihat anak-anak mereka membesar di depan mata. Tetapi ada yag tidak sempat merasai detik-detik berharga itu. Jadi dengan adanya takaful ini, ia pastinya dapat membantu menampung keperluan anak anda sehingga mereka dewasa kelak.

Baca juga Rugikah Jika Terus Bayar Takaful Setiap Bulan Sedangkan Sihat Walafiat?

4. PUSAT TASKA/JAGAAN

Bagi pasangan suami isteri yang bekerja, anda perlu mula melakukan survey tentang pusat jagaan ataupun taska untuk bayi yang bakal lahir itu. Selain daripada faktor keselamatan, kebersihan, dan juga kepercayaan kepada pusat jagaan tersebut, soal harga pasti menjadi persoalan utama bukan? Pastikan ianya bersesuaian dengan bajet bulanan anda.

Baca juga Ada Daftar Anak Di Pusat Asuhan Atau Pra-Sekolah? Jangan Lupa Claim RM1,000

5. TABUNGAN TAMBAHAN

Setelah si isteri hamil, pasangan perlu menyediakan pelbagai keperluan bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga untuk si ibu. Bakal ibu mungkin memerlukan pelbagai jenis makanan tambahan seperti susu, vitamin, pakaian untuk ibu mengandung dan sebagainya.

Jadi pasangan perlu menyediakan sedikit simpanan bagi menampung segala kos yang berkaitan. Bagi pasangan yang beragama Islam pula, anda perlu ingat tentang soal akikah anak anda.

Anak Itu Juga Merupakan Satu Rezeki

Senarai 5 perkara di atas merupakan sebahagian daripada perkara yang kami anggap penting, tapi kami percaya banyak lagi yang tidak tersenarai. Anda juga boleh meminta tips-tips lain daripada kenalan mahu pun ahli keluarga terdekat yang telah pun melalui pengalaman ini. Sekurang-kurangnya anda boleh juga buat persiapan untuk menyambut kelahiran orang baru dalam keluarga. Tahniah kami ucapkan!

Anak itu sendiri adalah rezeki daripada Allah, dan rezeki anak sudah pun ditetapkan sebelum bayi tersebut lahir lagi.

Sumber Rujukan:

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: