5 Tips Kewangan Sebelum Menyambut Cahaya Mata Pertama

Setelah mendirikan rumah tangga, kehadiran cahaya mata pasti merupakan sesuatu yang dinanti-nantikan oleh pasangan mahupun keluarga kedua-dua belah pihak. Dalam keghairahan menyambut orang baharu dalam keluarga, pasti banyak perkara yang perlu disediakan. Ini bermakna perbelanjaan juga makin bertambah.

Jadi bagaimana caranya untuk anda menyediakan segala persiapan ini tetapi dalam masa yang sama turut berjimat?

1. BELANJA BERPADA-PADA

Ini merupakan perkara paling penting sekali semasa anda menantikan kelahiran cahaya mata. Tidak dinafikan, setiap pasangan pasti merasa teruja ingin menyambut orang baru. Setiap ibu bapa pasti ingin menyediakan yang terbaik untuk anak mereka.

Tetapi kadang-kadang keterujaan itu boleh membawa kepada pembaziran. Apa kata anda buat senarai barang keperluan bayi agar tidak terbeli benda yang tidak penting pula nanti. Lagipun, selalunya cahaya mata sulung, akan menerima banyak hadiah daripada keluarga serta kenalan rapat yang turut berkongsi kegembiraan ini.

2. SEDIAKAN TABUNG KECEMASAN

Anda semua pasti tahu tentang kepentingan tabung kecemasan bukan? Bagi yang ingin menimang cahaya mata, seeloknya anda menyediakan simpanan yang dapat menampung kos perbelanjaan selama 3-6 bulan.

Manalah tahu sekiranya terjadi sesuatu seperti kemalangan, masalah kesihatan atau komplikasi kepada bayi baru lahir, sekurang-kurangnya anda mempunyai tabung kecemasan untuk menghadapinya. Bukan kita nak perkara buruk itu berlaku, tetapi bak kata orang tua-tua, sediakan payung sebelum hujan.

3. TAKAFUL

Kata orang, malang itu tidak berbau dan setiap ibu bapa pasti ingin melihat anak-anak mereka membesar di depan mata. Tetapi ada yag tidak sempat merasai detik-detik berharga itu. Jadi dengan adanya takaful ini, ia pastinya dapat membantu menampung keperluan anak anda sehingga mereka dewasa kelak.

Baca juga Rugikah Jika Terus Bayar Takaful Setiap Bulan Sedangkan Sihat Walafiat?

4. PUSAT TASKA/JAGAAN

Bagi pasangan suami isteri yang bekerja, anda perlu mula melakukan survey tentang pusat jagaan ataupun taska untuk bayi yang bakal lahir itu. Selain daripada faktor keselamatan, kebersihan, dan juga kepercayaan kepada pusat jagaan tersebut, soal harga pasti menjadi persoalan utama bukan? Pastikan ianya bersesuaian dengan bajet bulanan anda.

Baca juga Ada Daftar Anak Di Pusat Asuhan Atau Pra-Sekolah? Jangan Lupa Claim RM1,000

5. TABUNGAN TAMBAHAN

Setelah si isteri hamil, pasangan perlu menyediakan pelbagai keperluan bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga untuk si ibu. Bakal ibu mungkin memerlukan pelbagai jenis makanan tambahan seperti susu, vitamin, pakaian untuk ibu mengandung dan sebagainya.

Jadi pasangan perlu menyediakan sedikit simpanan bagi menampung segala kos yang berkaitan. Bagi pasangan yang beragama Islam pula, anda perlu ingat tentang soal akikah anak anda.

Anak Itu Juga Merupakan Satu Rezeki

Senarai 5 perkara di atas merupakan sebahagian daripada perkara yang kami anggap penting, tapi kami percaya banyak lagi yang tidak tersenarai. Anda juga boleh meminta tips-tips lain daripada kenalan mahu pun ahli keluarga terdekat yang telah pun melalui pengalaman ini. Sekurang-kurangnya anda boleh juga buat persiapan untuk menyambut kelahiran orang baru dalam keluarga. Tahniah kami ucapkan!

Anak itu sendiri adalah rezeki daripada Allah, dan rezeki anak sudah pun ditetapkan sebelum bayi tersebut lahir lagi.

Sumber Rujukan:

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA