5 Tips Kewangan Sebelum Menyambut Cahaya Mata Pertama

Setelah mendirikan rumah tangga, kehadiran cahaya mata pasti merupakan sesuatu yang dinanti-nantikan oleh pasangan mahupun keluarga kedua-dua belah pihak. Dalam keghairahan menyambut orang baharu dalam keluarga, pasti banyak perkara yang perlu disediakan. Ini bermakna perbelanjaan juga makin bertambah.

Jadi bagaimana caranya untuk anda menyediakan segala persiapan ini tetapi dalam masa yang sama turut berjimat?

1. BELANJA BERPADA-PADA

Ini merupakan perkara paling penting sekali semasa anda menantikan kelahiran cahaya mata. Tidak dinafikan, setiap pasangan pasti merasa teruja ingin menyambut orang baru. Setiap ibu bapa pasti ingin menyediakan yang terbaik untuk anak mereka.

Tetapi kadang-kadang keterujaan itu boleh membawa kepada pembaziran. Apa kata anda buat senarai barang keperluan bayi agar tidak terbeli benda yang tidak penting pula nanti. Lagipun, selalunya cahaya mata sulung, akan menerima banyak hadiah daripada keluarga serta kenalan rapat yang turut berkongsi kegembiraan ini.

2. SEDIAKAN TABUNG KECEMASAN

Anda semua pasti tahu tentang kepentingan tabung kecemasan bukan? Bagi yang ingin menimang cahaya mata, seeloknya anda menyediakan simpanan yang dapat menampung kos perbelanjaan selama 3-6 bulan.

Manalah tahu sekiranya terjadi sesuatu seperti kemalangan, masalah kesihatan atau komplikasi kepada bayi baru lahir, sekurang-kurangnya anda mempunyai tabung kecemasan untuk menghadapinya. Bukan kita nak perkara buruk itu berlaku, tetapi bak kata orang tua-tua, sediakan payung sebelum hujan.

3. TAKAFUL

Kata orang, malang itu tidak berbau dan setiap ibu bapa pasti ingin melihat anak-anak mereka membesar di depan mata. Tetapi ada yag tidak sempat merasai detik-detik berharga itu. Jadi dengan adanya takaful ini, ia pastinya dapat membantu menampung keperluan anak anda sehingga mereka dewasa kelak.

Baca juga Rugikah Jika Terus Bayar Takaful Setiap Bulan Sedangkan Sihat Walafiat?

4. PUSAT TASKA/JAGAAN

Bagi pasangan suami isteri yang bekerja, anda perlu mula melakukan survey tentang pusat jagaan ataupun taska untuk bayi yang bakal lahir itu. Selain daripada faktor keselamatan, kebersihan, dan juga kepercayaan kepada pusat jagaan tersebut, soal harga pasti menjadi persoalan utama bukan? Pastikan ianya bersesuaian dengan bajet bulanan anda.

Baca juga Ada Daftar Anak Di Pusat Asuhan Atau Pra-Sekolah? Jangan Lupa Claim RM1,000

5. TABUNGAN TAMBAHAN

Setelah si isteri hamil, pasangan perlu menyediakan pelbagai keperluan bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga untuk si ibu. Bakal ibu mungkin memerlukan pelbagai jenis makanan tambahan seperti susu, vitamin, pakaian untuk ibu mengandung dan sebagainya.

Jadi pasangan perlu menyediakan sedikit simpanan bagi menampung segala kos yang berkaitan. Bagi pasangan yang beragama Islam pula, anda perlu ingat tentang soal akikah anak anda.

Anak Itu Juga Merupakan Satu Rezeki

Senarai 5 perkara di atas merupakan sebahagian daripada perkara yang kami anggap penting, tapi kami percaya banyak lagi yang tidak tersenarai. Anda juga boleh meminta tips-tips lain daripada kenalan mahu pun ahli keluarga terdekat yang telah pun melalui pengalaman ini. Sekurang-kurangnya anda boleh juga buat persiapan untuk menyambut kelahiran orang baru dalam keluarga. Tahniah kami ucapkan!

Anak itu sendiri adalah rezeki daripada Allah, dan rezeki anak sudah pun ditetapkan sebelum bayi tersebut lahir lagi.

Sumber Rujukan:

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

 • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
 • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
 • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

 • Personal Financing-i
  • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
  • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
 • Savings Pot
  • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
  • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
 • Rize menawarkan kadar keuntungan 3.8% setiap tahun
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana. Mereka bukan bank digital tetapi dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah e-services.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

Cara mendaftar akaun sangat mudah, hanya muat turun aplikasi Versa:

App Store: https://apps.apple.com/my/app/versa-asia/id1534696596
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=asia.versa.cms&pli=1

Jangan lupa masukkan kod AYJRPR4V untuk terima RM10 percuma! Bila dah deposit pertama kali bernilai RM100, nanti dapat RM10 dalam bentuk unit secara percuma.

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

 • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
 • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
 • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
 • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
 • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.