Anda Dan Pasangan Kerap Menghadapi Masalah Kewangan? 2 Langkah Ini Pasti Membantu

Mengikut kepada kajian yang telah dijalankan, lebih daripada 20% pasangan suami isteri bercerai disebabkan oleh masalah kewangan ketika usia lima tahun perkahwinan. Pastinya, setiap pasangan yang telah mengambil keputusan bersama untuk mendirikan rumah tangga menginginkan sebuah perkahwinan yang bahagia hingga ke akhir hayat.

Ternyata, ia bukanlah semudah yang disangka oleh pasangan muda yang masih baru dalam mendirikan rumah tangga. Lebih – lebih lagi hidup di zaman yang sedang tinggi kos sara hidupnya. Bermacam liku dan onak duri harus ditempuh bersama. Kekukuhan kewangan yang jitu amat diperlukan bagi membentuk sebuah kelaurga yang mampan dan stabil.

Ianya merupakan cabaran yang perlu dihadapi bersama oleh setiap pasangan. Perancangan kewangan yang kukuh mampu menjadi bekalan untuk pasangan berumah tangga menempuh kehidupan pada masa akan datang. Oleh yang demikian, kerjasama dan saling bertoleransi antara suami isteri amat diperlukan.

Berikut merupakan langkah-langkah pencegahan daripada mengalami masalah kewangan untuk pasangan suami isteri telah mendirikan rumah tangga.

1. Ubah Cara Berbelanja Dan Gaya Hidup

Kaji semula corak perbelanjaan anda suami isteri. Selarikan dengan kehidupan selepas berkahwin terutama bagi pasangan yang baru mendirkan rumah tangga. Jika sebelum berkahwin, anda mengamalkan gaya hidup yang mewah, namun selepas berkahwin, anda perlu ubah cara gaya hidup tersebut. Ingat, anda bukan hidup bersendiri lagi, tetapi anda sudah punya tanggungjawab dalam membina sebuah keluarga.

Selain berjimat-cermat dalam berbelanja, jangan lupa untuk membuat tabungan simpanan dan juga dana kecemasan. Ianya penting dan sangat perlu sekiranya berlaku perkara-perkara yang tidak anda ingini.

2. Meningkatkan Ilmu Pengurusan Kewangan

Pengurusan kewangan yang stabil dan kukuh sebenarnya menjadi bekal kepada diri anda untuk menghadapi sebarang cabaran dalam krisis kewangan sekiranya berlaku dalam rumahtangga anda.

Jangan pernah berasa malu untuk menuntut ilmu kewangan kerana dalam anda menimba ilmu, anda sebenarnya sedang memperbaiki tahap hidup anda dan pasangan. Jika anda mengalami masalah tentang bayaran untuk mendapatkan nasihat kewangan, anda boleh mendapatkan khidmat kewangan secara percuma di AKPK.

Apa yang penting adalah sifat kesedaran dalam diri dan juga pasangan untuk meningkatkan ilmu pengurusan kewangan dalam rumahtangga anda.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA