Apa Itu Bankrap dan 7 Kesan Jika Diisytiharkan Bankrap

Statistik menunjukkan bahawa ramai golongan muda jatuh bankrap disebabkan oleh perbelanjaan yang melebihi pendapatan mereka.

Berdasarkan rekod Jabatan Insolvensi Malaysia, jumlah kes kebankrapan yang direkodkan selepas moratorium berakhir pada tahun lalu adalah sebanyak 933 kes bagi Oktober, 419 kes bagi November dan 711 kes pada Disember. Pada tahun 2021 pula, rekod menunjukkan, 459 kes bagi Januari, 445 kes bagi Februari dan Mac sebanyak 960 kes.

Majoriti kes kebankrapan ini dilihat berpunca daripada pinjaman peribadi. Seterusnya, pinjaman perniagaan, sewa beli kenderaan, pinjaman perumahan dan kad kredit juga menjadi asbab utama individu di Malaysia diisytiharkan bankrap.

Maka, setiap daripada kita perlu berhati-hati terutama dalam situasi pandemik ini bagi mengelakkan diri kita daripada diisytiharkan bankrap.

Apa Itu Bankrap?

This image has an empty alt attribute; its file name is office-stress-work-business-paperwork-person-1-700x700.jpg

Kebankrapan adalah satu proses di mana seorang penghutang itu diisytiharkan sebagai bankrap lanjutan daripada suatu Perintah Penghukuman yang dibuat di Mahkamah Tinggi terhadap penghutang tersebut atas kegagalan atau ketidakupayaan untuk membayar hutang sekurang-kurangnya RM50,000.00.

Dalam kata mudah, jika anda mempunyai hutang kepada pihak bank sebanyak RM50,000 dan ke atas dan tidak mempunyai kemampuan untuk membayar, anda boleh diisytiharkan bankrap. Ianya mungkin melibatkan hanya satu bank atau beberapa buah bank.

Selain daripada itu, anda juga boleh momohon secara sukarela untuk mengisytiharkan diri sendiri sebagai bankrap dan ia tidak melibatkan sebarang had atau jumlah hutang (tidak semestinya RM50,000). Permohonan sukarela ini dibuat untuk mengelakkan tuntutan yang berlebihan dari pihak bank.

7 Kesan Jika Disytiharkan Bankrap

  1. Sekatan ke luar negara tanpa kebenaran Mahkamah atau Ketua Pengarah Insolvensi
  2. Tidak boleh memegang jawatan sebagai pengarah syarikat
  3. Hilang kelayakan sebagai ahli parlimen
  4. Hilang kelayakan sebagai penjawat awam (tertakluk pada tindakan tatatertib)
  5. Tidak boleh memegang sebarang jawatan dalam mana-mana badan berkanun, koperasi berdaftar atau organisasi
  6. Tidak boleh menjalankan perniagaan secara persendirian atau perkongsian atau menubuhkan syarikat
  7. Pencen dan ganjaran lain yang diterima oleh bankrap hendaklah terletak hak kepada Ketua Pengarah Insolvensi untuk dibahagikan kepada pemiutang. Walau bagaimanapun, Ketua Pengarah Insolvensi mempunyai budi bicara untuk menentukan berapa jumlah pencen dan ganjaran yang boleh diberikan kepada bankrap

Jika anda mempunyai masalah kewangan dan tidak mempunyai keupayaan membayar balik pinjaman, bincang dahulu dengan pihak bank. Kebanyakan bank bersikap terbuka kerana mereka juga ingin mengelakkan masalah hutang tidak berbayar (NPL).

Jika masih tiada penyelesaian, anda boleh mendapatkan bantuan secara percuma melalui Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK). AKPK telah ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk membantu rakyat Malaysia dalam Kaunseling Kewangan, Program Pengurusan Kredit, dan Pendidikan Kewangan.

Elakkan berdiam diri kerana ia boleh menyebabkan anda diisytiharkan bankrap dan banyak sekatan yang akan dikenakan.

Sekian, semoga bermanfaat.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA