Apa Itu Pengubahan Wang Haram (Money Laundering) Dan 3 Tahap Pengubahan Wang Haram

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan aktiviti pengubahan wang haram Macau Scam yang turut melibatkan artis selebriti tanah air dan usahawan kosmetik.

Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki telah mengeluarkan kenyataan bahawa SPRM mempunyai senarai individu yang terbabit dalam aktiviti mencuci wang sindiket Macau Scam.

Apa itu Pengubahan Wang Haram?

Pengubahan wang haram ialah proses menukar wang yang dijana dari pendapatan haram seperti rasuah, pengedaran dadah, sindiket penipuan wang dan lain-lain menjadi seolah-olah datang dari pendapatan yang bersih.

Bayangkan kalau ada ahli politik terima rasuah melalui pemindahan wang dalam bank atau deposit ke dalam akaun bank. Pihak bank akan membuat laporan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) sekiranya ada transaksi yang mencurigakan.

Wang yang diperolehi daripada sumber haram tidak boleh dimasukkan ke dalam akaun bank sesuka hati. Ini kerana pihak bank akan menganggap ada transaksi yang meragukan.

Masih ingat kes rasuah yang berlaku di Sabah? Duit disimpan di dalam peti besi untuk mengelak daripada diketahui pihak berkuasa.

Contoh: Ali bekerja sebagai kerani dengan gaji bulanan RM2,000. Pada suatu hari, ada seseorang memindahkan wang berjumlah RM1.5 juta ke dalam akaun bank Ali. Macam mana Ali boleh dapat duit sebanyak itu dengan gaji yang kecil?

3 Tahap Pengubahan Wang Haram

1. Placement
– wang haram perlu diletakkan ke dalam sistem kewangan

2. Layering
– pelbagai transaksi yang rumit dilakukan untuk menyembunyikan sumber wang haram

3. Integration
– duit yang telah dimasukkan ke dalam akaun yang sah sudah boleh digunakan

Cara Mudah Cuci Wang Haram

Ada pelbagai cara untuk mencuci wang haram, dari yang mudah sehingga rumit. Contoh paling mudah sekali ialah dengan menggunakan bisnes berasaskan tunai seperti kedai dobi, restoran dan kedai minuman.

Setiap hari wang haram akan dimasukkan ke dalam akaun bank restoran sebagai hasil jualan walaupun restoran tak laku dan tiada jualan. Cara ini mudah kerana segala transaksi restoran biasanya dilakukan dalam bentuk tunai dan tidak memerlukan resit.

Perniagaan ini didaftarkan dan keuntungan dari perniagaan bercampur dengan wang haram akan diisytihar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai keuntungan perniagaan yang telah dikenakan cukai.

Wang yang diperoleh daripada sumber haram kini telah diisytiharkan sebagai keuntungan perniagaan dan boleh digunakan untuk pembelian rumah dan kereta melalui pembiayaan bank.

Sudah pasti ada cara yang lebih rumit yang dilakukan untuk mengubah wang haram melibatkan berbilion ringgit. Cara ini melibatkan pelbagai transaksi yang rumit dan kompleks melibatkan pelbagai pihak. Wang akan dipindahkan ke akaun luar negara dan transaksi jualbeli lain.

Akta Berkaitan Pengubahan Wang Haram

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 menggariskan secara terperinci kesalahan pengubahan wang haram, kewajipan institusi kewangan untuk melaporkan sebarang transaksi meragukan serta pembekuan, penyitaan dan pelucuthakan harta.

Jangan sesekali terlibat dengan aktiviti pengubahan wang haram atau terlibat dengan sumber pendapatan yang haram. Ingatlah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah jua.

Nak kaya pastikan dengan cara yang halal. Pastikan juga kita daftarkan perniagaan dan isytihar pendapatan anda dari sumber yang halal.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bantuan Sara Hidup 2019 Gantikan BR1M

Kejayaan Pakatan Harapan dalam memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 9 Mei 2018 yang lalu, telah memberikan satu paradigma besar kepada Malaysia. Terdapat pelbagai perubahan yang telah dilakukan setelah tampuk pemerintahan bertukar tangan, di antaranya penggantian BR1M dengan Bantuan Sara Hidup (BSH).

BSH adalah bantuan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan. Tambahan lagi, jumlah yang akan adalah diberikan dalam BSH adalah sama dengan BR1M. Ini adalah salah satu usaha kerajaan bagi meningkatkan taraf ekonomi rakyat Malaysia.

Di antara syarat-syarat umum bagi permohonan BSH adalah:

 • Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia
 • Isi rumah yang berpendapatan kasar RM4,000 dan ke bawah
 • Warga emas sebatang kara dengan jumlah berpendapatan kasar RM4,000 dan ke bawah

Selain daripada itu, terdapat juga perubahan baru dalam jumlah agihan BSH untuk setiap anak adalah sebanyak RM120 seorang dan dihadkan kepada empat orang anak yang berumur 18 tahun ke bawah sahaja. Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng telah mengumumkan bahawa bayaran fasa pertama bagi BSH adalah pada 28 Januari 2019 iaitu sebanyak RM300.

Ia bakal memanfaatkan sehingga 4.1 juta isi rumah melalui pembayaran fasa pertama sebanyak RM300 bagi setiap isi rumah, yang akan melibatkan peruntukan berjumlah RM1.2 Bilion. Bayaran akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank mereka.

Lim Guan Eng berkata, “Kerajaan tidak menetapkan had umur dalam menyalurkan bantuan tambahan BSH kepada anak orang kelainan upaya (OKU)”. Tambahnya lagi, jumlah keseluruhan bantuan yang diterima bagi golongan isi rumah yang berpendapatan RM2,000 ke bawah dan mempunyai empat orang anak adalah sebanyak RM1,480.”

Ini merupakan satu penambahkan yang baik sebagai usaha kerajaan dalam membantu isi rumah berpendapatan 40 peratus dan kebawah. Diharapkan pada masa akan datang lebih banyak usaha yang diwujudkan demi kesejahteraan hidup rakyat Malaysia.

Ditulis Nur Atiqah Bt Ahmad, pelajar Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Untuk maklumat lanjut berkenaan Bantuan Sara Hidup 2019, boleh layari laman web Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia https://bsh.hasil.gov.my/, emel ke [email protected] atau hubungi 1-800-88-2747.

Iklan

Kita Boleh Tukar Duit Rosak Di Bank, Begini Caranya

Jangan terkejut jika ada orang yang membuang duit yang rosak. Bagi mereka, ia tidak bernilai lagi, ditukar di kedai-kedai pun takkan diterima. Sebenarnya itu adalah kesilapan terbesar yang ramai buat.

Tahukah anda, duit rosak terdiri daripada pelbagai kategori.  Setiap kategori kerosakan duit itu mempunyai nilainya yang tersendiri. Biar betul?

Sebelum menukar duit yang rosak, anda perlu memastikan terlebih dahulu jenis kerosakan duit tersebut. Duit yang rosak boleh ditukarkan di mana-mana jenis bank dan juga bank utama iaitu Bank Negara Malaysia. Namun jika kerosakannya teruk, ia hanya boleh ditukarkan di Bank Negara Malaysia sahaja.

Sebelum kita ketahui cara menukar duit rosak tersebut, mari sama-sama kita kenali terlebih dahulu ciri-ciri kerosakan pada duit yang ramai terlepas pandang. Tidak semua duit rosak boleh ditukar di bank tetapi kebanyakan jenis kerosakan tersebut sememangnya diterima di bank.

8 Kerosakan Pada Duit Syiling

 1. Kakis – Keadaan sebahagian permukaan rosak teruk atau terkakis akibat tindak balas bahan kimia.
 2. Kemek – Keadaan duit menjadi kemek tetapi tidak hancur atau relai.
 3. Berlubang – Situasi di mana terdapat lubang pada permukaan duit syiling.
 4. Potong – Keadaan duit syiling yang telah terpotong dengan sesuatu alat.
 5. Pecah – Keadaan duit syiling menjadi pecah kepada beberapa kepingan.
 6. Terbakar – Kerosakan duit akibat terbakar menyebabkan duit berubah warna serta kusam.
 7. Syiling ganjil – Keadaan rupa duit ganjil akibat proses penempaan.
 8. Kotor – Warna syiling menjadi kotor, haus dan lusuh.

12 Kerosakan Pada Duit Kertas

 1. Lembik – Lipatan yang berlebihan pada duit kertas tersebut (menyebabkan kerosakan dan berubah bentuk duit kertas tersebut)
 2. Kotor – Duit kertas menjadi kotor keseluruhan atau menjadi bertompok-tompok.
 3. Renyuk – Lipatan secara rawak meliputi keseluruhan duit kertas sehingga keadaan visual duit itu terjejas dan menjadi kecut.
 4. Luntur Warna – warna duit kertas menjadi luntur akibat telah terkena bahan kimia atau pun dibasuh.
 5. Conteng – Terdapat lakaran atau simbol lukisan pada permukaan duit kertas.
 6. Koyak – Terdapat koyakan pada mana-mana bahagian duit kertas.
 7. Ubah Suai – Duit kertas yang dicantum menggunakan pita pelekat ataupun gam.
 8. Berlubang – Duit kertas mempunyai lubang melebihi saiz 5 milimeter.
 9. Lipatan Bucu – Lipatan bucu yang tidak boleh dipulihkan, lebar atau panjang duit kertas itu menjadi kurang melebihi 5 milimeter.
 10. Cantuman – duit yang telah terpisah bahagiannya kemudian dicantumkan.
 11. Terbakar / Dimakan anai-anai – Kerosakan akibat dimakan anai-anai atau terbakar melebihi 5 milimeter pada mana-mana bahagian duit kertas tersebut.
 12. Hilang Ciri-ciri – Salah satu ciri keselamatan didapati rosak atau hilang apabila diperiksa.

Sekiranya duit syiling mahupun duit kertas anda menepati salah satu ciri-ciri duit rosak yang dinyatakan di atas, anda boleh segera tukarkannya. Ikuti panduan di bawah.

 1. Bawa wang rosak tersebut ke bank.
 2. Kemudian pihak atau kakitangan bank akan menilai kerosakan duit tersebut.
 3. Jika duit tersebut kehilangan 50% daripada bentuk asal maka duit yang akan dapat hanya 50% daripada harga asal.
 4. Tunggu proses penukaran wang tersebut. Apabila proses selesai, anda akan terima duit yang baru mengikut nilai kerosakan duit tersebut.

Kesimpulannya, duit yang rosak pun masih ada nilainya. Namun jika kerosakannya teruk sangat, ianya sudah tidak bernilai lagi. Oleh itu, jangan buang terus setiap kali duit mengalami kerosakan, kenal pasti terlebih dahulu kerosakannya!

Sumber Rujukan:

 1. Oh Bulan
 2. Photoinzone

Iklan

Ini 10 Jenama Terbaik Malaysia Tahun 2018

Sebuah laporan yang dikeluarkan Brand Finance telah menyenaraikan 10 jenama terbaik Malaysia bagi tahun 2018. Rupa-rupanya, nak menilai sesuatu jenama pun ada standard tersendiri – ISO10668.

Berdasarkan standard inilah, 10 jenama terbaik Malaysia bagi tahun 2018 adalah seperti berikut:

Bagaimana Kekuatan Jenama (Brand Strength) Dinilai?

Kekuatan Jenama adalah prestasi jenama tersebut berbanding dengan pesaing-pesaing mereka di dalam industri. Terdapat 3 kriteria yang dilihat, iaitu:

1. Pelaburan Pemasaran

Pemasaran yang dilakukan syarikat bagi membina kesetiaan jenama dan pegangan dalam pasaran

2. Ekuiti Pemegang Saham

Persepsi terhadap jenama daripada pelbagai pihak, dengan pelanggan menjadi keutamaan

3. Prestasi Perniagaan

Pasaran kuantitatif dan langkah-langkah kewangan mewakili kejayaan jenama dalam mencapai harga dan permintaan yang tinggi

Lain-lain Anugerah Pencapaian

1. Jenama Paling Meningkat Naik (Berdasarkan Nilai Mutlak)

Petronas – Meningkat $905 Juta USD

2. Jenama Paling Meningkat Naik (Berdasarkan Kekuatan Jenama)

Takaful Malaysia – Meningkat dari A- (50) ke AA (72)

3. Pertumbuhan Ranking Tertinggi (Dengan Pertumbuhan Positif)

Bank Muamalat – Meningkat 55 Anak Tangga

4. Nilai Tidak Ketara (Intangible) Tertinggi

DRB-Hicom – Nisbah Nilai Jenama / Nilai Syarikat = 152%

Sumber: Brand Finance – fail PDF

Semua Dalam Senarai Ada Di Bursa Malaysia

Syarikat-syarikat gergasi yang tersenarai dalam Top 10 Jenama Terbaik Malaysia bagi tahun 2018 ini, kita boleh beli saham-saham syarikat mereka di pasaran saham. Kesemuanya bernilai berbilion Ringgit, dengan Maybank di tempat pertama.

Suka beli barangan atau guna perkhidmatan jenama-jenama hebat Malaysia ni? Sudah tiba masanya anda beli saham-saham syarikat mereka pula.

Tak tahu macamana nak mula melabur saham? Jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

FinCEN Files Mendapati USD2 Trilion Transaksi Yang Meragukan Telah Berlaku Sepanjang Tempoh 18 Tahun

FinCEN adalah singkatan bagi Financial Crimes Enforcement Network yang merupakan biro di bawah United States Treasury yang ditugaskan untuk mengumpul dan menganalisa data bagi membanteras kegiatan penggubahan wang haram dan pembiayaan pengganas.

Institusi kewangan dikehendaki memfailkan Suspicious Activity Report (SAR) sekiranya mereka mengesan transaksi yang meragukan.

Pada bulan lalu, penemuan berdasarkan lebih 2,500 dokumen dan 2,100 SAR oleh FinCEN yang telah bocor bertarikh di antara tahun 2000 sehingga 2017 telah diterbitkan dan diberi nama FinCEN Files.

Dokumen-dokumen tersebut dibocorkan oleh bekas pekerja di US Treasury Department kepada Buzzfeed News yang kemudiannya telah dikongsikan kepada 108 rakan media lain dari 88 buah negara yang berbeza.

Penelitian dan penyiasatan telah dijalankan oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dan ianya mengambil masa selama 16 bulan.

Hasil dari siasatan yang dijalankan, ICIJ mendedahkan sejumlah USD2 trilion transaksi yang meragukan telah berlaku sepanjang tempoh 18 tahun tersebut. Di antara bank-bank yang terlibat dan telah dinamakan adalah JP Morgan Chase, HSBC, Barclays Bank, Standard Chartered Bank dan juga Deutsche Bank.

Persoalan besar yang diajukan kepada mereka adalah mengapa bank-bank ini meluluskan dan meneruskan transaksi tersebut walaupun ianya meragukan.

Deutsche Bank menjadi tumpuan apabila hasil daripada pendedahan FinCEN Files menunjukkan lebih daripad USD1.3 trilion dari jumlah transaksi yang meragukan adalah melalui bank tersebut. Bank tersebut melalui laman sesawang mereka telah membuat satu kenyataan bahawa segala dokumen yang telah bocor itu telah difailkan, disiasat dan penyelesaian telah dipersetujui bersama pengawal selia institusi perbankan tersebut.

Bagi pihak bank, mereka berpendapat bahawa tugas mereka adalah hanya untuk melaporkan sebarang transaksi yang meragukan kepada pihak yang berkenaan. Ini kerana transaksi yang meragukan tidak membuktikan terdapat sebarang kesalahan telah dilakukan oleh pengirim dan penerima wang berkenaan.

Namun, apa yang cuba ditekankan oleh ICIJ di sini adalah, jumlah wang yang meragukan dan diluluskan oleh bank-bank ini sangat besar dan nama bank yang terlibat adalah nama bank yang sama pernah terlibat dengan pelbagai masalah berkaitan AMLA sebelum ini.

Baca: Skandal ‘Cuci Duit’ Yang Melibatkan HSBC

Kredit: ICIJ

Akhir sekali, terdapat banyak lagi penemuan oleh ICIJ yang telah dikongsikan termasuklah penglibatan bank-bank di Malaysia sendiri. Terdapat 23 SAR yang melibatkan Malaysia dan dilaporkan melebih USD13.3 juta telah keluar dan USD4.8 juta telah diterima melalui bank-bank besar di Malaysia.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!