Apa Itu Pengubahan Wang Haram (Money Laundering) Dan 3 Tahap Pengubahan Wang Haram

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan aktiviti pengubahan wang haram Macau Scam yang turut melibatkan artis selebriti tanah air dan usahawan kosmetik.

Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki telah mengeluarkan kenyataan bahawa SPRM mempunyai senarai individu yang terbabit dalam aktiviti mencuci wang sindiket Macau Scam.

Apa itu Pengubahan Wang Haram?

Pengubahan wang haram ialah proses menukar wang yang dijana dari pendapatan haram seperti rasuah, pengedaran dadah, sindiket penipuan wang dan lain-lain menjadi seolah-olah datang dari pendapatan yang bersih.

Bayangkan kalau ada ahli politik terima rasuah melalui pemindahan wang dalam bank atau deposit ke dalam akaun bank. Pihak bank akan membuat laporan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) sekiranya ada transaksi yang mencurigakan.

Wang yang diperolehi daripada sumber haram tidak boleh dimasukkan ke dalam akaun bank sesuka hati. Ini kerana pihak bank akan menganggap ada transaksi yang meragukan.

Masih ingat kes rasuah yang berlaku di Sabah? Duit disimpan di dalam peti besi untuk mengelak daripada diketahui pihak berkuasa.

Contoh: Ali bekerja sebagai kerani dengan gaji bulanan RM2,000. Pada suatu hari, ada seseorang memindahkan wang berjumlah RM1.5 juta ke dalam akaun bank Ali. Macam mana Ali boleh dapat duit sebanyak itu dengan gaji yang kecil?

3 Tahap Pengubahan Wang Haram

1. Placement
– wang haram perlu diletakkan ke dalam sistem kewangan

2. Layering
– pelbagai transaksi yang rumit dilakukan untuk menyembunyikan sumber wang haram

3. Integration
– duit yang telah dimasukkan ke dalam akaun yang sah sudah boleh digunakan

Cara Mudah Cuci Wang Haram

Ada pelbagai cara untuk mencuci wang haram, dari yang mudah sehingga rumit. Contoh paling mudah sekali ialah dengan menggunakan bisnes berasaskan tunai seperti kedai dobi, restoran dan kedai minuman.

Setiap hari wang haram akan dimasukkan ke dalam akaun bank restoran sebagai hasil jualan walaupun restoran tak laku dan tiada jualan. Cara ini mudah kerana segala transaksi restoran biasanya dilakukan dalam bentuk tunai dan tidak memerlukan resit.

Perniagaan ini didaftarkan dan keuntungan dari perniagaan bercampur dengan wang haram akan diisytihar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai keuntungan perniagaan yang telah dikenakan cukai.

Wang yang diperoleh daripada sumber haram kini telah diisytiharkan sebagai keuntungan perniagaan dan boleh digunakan untuk pembelian rumah dan kereta melalui pembiayaan bank.

Sudah pasti ada cara yang lebih rumit yang dilakukan untuk mengubah wang haram melibatkan berbilion ringgit. Cara ini melibatkan pelbagai transaksi yang rumit dan kompleks melibatkan pelbagai pihak. Wang akan dipindahkan ke akaun luar negara dan transaksi jualbeli lain.

Akta Berkaitan Pengubahan Wang Haram

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 menggariskan secara terperinci kesalahan pengubahan wang haram, kewajipan institusi kewangan untuk melaporkan sebarang transaksi meragukan serta pembekuan, penyitaan dan pelucuthakan harta.

Jangan sesekali terlibat dengan aktiviti pengubahan wang haram atau terlibat dengan sumber pendapatan yang haram. Ingatlah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah jua.

Nak kaya pastikan dengan cara yang halal. Pastikan juga kita daftarkan perniagaan dan isytihar pendapatan anda dari sumber yang halal.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Penama Tidak Memiliki Harta Yang Diwariskan?

Banyak kisah yang dikongsi oleh orang ramai terutamanya individu yang kecewa akibat menjadi waris yang dinafikan hak mereka. Pada mulanya dah seronok kerana ingatkan dapat mewarisi harta daripada ahli keluarga yang telah meninggal dunia, tetapi hakikatnya tidak seperti yang disangka.

Si mati mewariskan harta miliknya kepada waris, namun terdapat pelbagai masalah yang menyukarkan waris untuk memiliki harta tersebut. Adakah benar bahawa meletakkan penama sahaja sudah cukup untuk memastikan waris mendapat hak mereka?

Penama Tidak Diberikan Hak Mutlak

Sebenarnya penama hanyalah seorang wasi atau pemegang amanah kecuali ianya adalah Hibah. Sekiranya Hibah, penama tersebut diberi hak mutlak ke atas harta yang ditinggalkan oleh si mati.

Ramai yang berpendapat bahawa mempunyai penama sudah cukup untuk memudahkan membuat tuntutan harta yang ditinggalkan apabila meninggal dunia nanti. Ada yang meletakkan nama pasangan, ibu, ayah dan anak-anak sebagai penama untuk memastikan nasib mereka terus terbela setelah si mati tiada.

Tanggungjawab Penama Membahagikan Harta Mengikut Faraid

Penama tersebut haruslah membahagikan wang yang ditinggalkan oleh si mati mengikut undang-undang faraid dan bukannya mengambil kesemua wang itu dan menjadikannya sebagai hak mutlak. Melainkan jika si mati telah hibahkan kepada penama, barulah ia menjadi milik mutlak penama yang dihibahkan itu.

Sedih sebenarnya apabila kita dapat tahu ramai penama yang tamak dan membolot harta tersebut sehingga menyebabkan mereka yang berhak tidak mendapat bahagian yang sepatutnya. Mereka yang tidak bertanggungjawab akan menanggung dosa kerana mengambil harta benda yang bukan milik mereka.

Proses untuk membuat tuntutan juga tidak mudah, waris atau penama kena pergi ke mahkamah atau Amanah Raya untuk mendapatkan surat kuasa. Dan tidak mustahil ianya mengambil masa bertahun-tahun sekiranya waris atau penama gagal untuk mencapai persetujuan atau berlakunya pertikaian di antara mereka.

Hibah Beri Hak Mutlak, Penama Kena Ikut Faraid

Kesimpulannya, walaupun si suami telah menamakan si isteri sebagai penama, isteri tersebut bukanlah penerima mutlak harta tersebut. Sebaliknya harta peninggalan tersebut perlu diagihkan kepada semua waris si suami yang berhak mengikut kepada kaedah faraid.

Sebab itulah kita kena perbetulkan anggapan bahawa dengan menetapkan penama, masalah pengurusan harta pusaka dapat diselesaikan.

Sumber Rujukan:

  1. Xtra
  2. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kelantan
  3. BH Online

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!