Apa Itu Pengubahan Wang Haram (Money Laundering) Dan 3 Tahap Pengubahan Wang Haram

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan aktiviti pengubahan wang haram Macau Scam yang turut melibatkan artis selebriti tanah air dan usahawan kosmetik.

Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki telah mengeluarkan kenyataan bahawa SPRM mempunyai senarai individu yang terbabit dalam aktiviti mencuci wang sindiket Macau Scam.

Apa itu Pengubahan Wang Haram?

Pengubahan wang haram ialah proses menukar wang yang dijana dari pendapatan haram seperti rasuah, pengedaran dadah, sindiket penipuan wang dan lain-lain menjadi seolah-olah datang dari pendapatan yang bersih.

Bayangkan kalau ada ahli politik terima rasuah melalui pemindahan wang dalam bank atau deposit ke dalam akaun bank. Pihak bank akan membuat laporan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) sekiranya ada transaksi yang mencurigakan.

Wang yang diperolehi daripada sumber haram tidak boleh dimasukkan ke dalam akaun bank sesuka hati. Ini kerana pihak bank akan menganggap ada transaksi yang meragukan.

Masih ingat kes rasuah yang berlaku di Sabah? Duit disimpan di dalam peti besi untuk mengelak daripada diketahui pihak berkuasa.

Contoh: Ali bekerja sebagai kerani dengan gaji bulanan RM2,000. Pada suatu hari, ada seseorang memindahkan wang berjumlah RM1.5 juta ke dalam akaun bank Ali. Macam mana Ali boleh dapat duit sebanyak itu dengan gaji yang kecil?

3 Tahap Pengubahan Wang Haram

1. Placement
– wang haram perlu diletakkan ke dalam sistem kewangan

2. Layering
– pelbagai transaksi yang rumit dilakukan untuk menyembunyikan sumber wang haram

3. Integration
– duit yang telah dimasukkan ke dalam akaun yang sah sudah boleh digunakan

Cara Mudah Cuci Wang Haram

Ada pelbagai cara untuk mencuci wang haram, dari yang mudah sehingga rumit. Contoh paling mudah sekali ialah dengan menggunakan bisnes berasaskan tunai seperti kedai dobi, restoran dan kedai minuman.

Setiap hari wang haram akan dimasukkan ke dalam akaun bank restoran sebagai hasil jualan walaupun restoran tak laku dan tiada jualan. Cara ini mudah kerana segala transaksi restoran biasanya dilakukan dalam bentuk tunai dan tidak memerlukan resit.

Perniagaan ini didaftarkan dan keuntungan dari perniagaan bercampur dengan wang haram akan diisytihar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai keuntungan perniagaan yang telah dikenakan cukai.

Wang yang diperoleh daripada sumber haram kini telah diisytiharkan sebagai keuntungan perniagaan dan boleh digunakan untuk pembelian rumah dan kereta melalui pembiayaan bank.

Sudah pasti ada cara yang lebih rumit yang dilakukan untuk mengubah wang haram melibatkan berbilion ringgit. Cara ini melibatkan pelbagai transaksi yang rumit dan kompleks melibatkan pelbagai pihak. Wang akan dipindahkan ke akaun luar negara dan transaksi jualbeli lain.

Akta Berkaitan Pengubahan Wang Haram

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 menggariskan secara terperinci kesalahan pengubahan wang haram, kewajipan institusi kewangan untuk melaporkan sebarang transaksi meragukan serta pembekuan, penyitaan dan pelucuthakan harta.

Jangan sesekali terlibat dengan aktiviti pengubahan wang haram atau terlibat dengan sumber pendapatan yang haram. Ingatlah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah jua.

Nak kaya pastikan dengan cara yang halal. Pastikan juga kita daftarkan perniagaan dan isytihar pendapatan anda dari sumber yang halal.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee