Big Five, Syarikat Gergasi Teknologi Dunia Dan Sumber Pendapatan Utama Mereka

Seperti yang kita sedia maklum, kesan pandemik Covid-19 telah menyebabkan banyak syarikat mengalami kerugian yang besar dalam pelbagai sektor. Hanya sektor teknologi dan kesihatan sahaja yang masih lagi stabil walaupun sektor lain berdepan dengan keadaan yang tidak menentu.

Big Five ini merupakan syarikat gergasi teknologi di mana apabila digabungkan kelima-lima syarikat ini menghasilkan jualan yang hampir mencecah $1 trilion. Mereka ini adalah Amazon, Apple, Alphabet (dulu dikenali sebagi Google), Microsoft dan juga Facebook.

Mari kita lihat bagaimana syarikat Big Five ini menjana pendapatan syarikat dan pecahan pendapatan perniagaan mereka.

1. Amazon

Gergasi e-Commerce ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Walaupun di Malaysia kita jarang menggunakan produk yang dikeluarkan oleh Amazon, namun ada segelintir dari kita menggunakan produk Kindle keluaran Amazon untuk membaca e-Book.

Walaupun digelar sebagai gergasi e-Commerce, sumber pendapatan utama syarikat ini adalah dari  sistem simpanan awan mereka yang dikenali sebagai AWS (Amazon Web Service).

2. Apple

Syarikat yang mempunyai die-hard fans luar biasa yang sanggup berbuat apa sahaja untuk mendapatkan produk keluaran syarikat ini. Apple terkenal di dalam menghasilkan telefon pintar pertama di dunia secara komersil dan terus menguasai pasaran tersebut.

Pendapatan utama syarikat ini adalah dengan penjualan iPhone yang merangkumi separuh dari jumlah perolehan syarikat. Kebanyakan harga barangan yang dikeluarkan oleh syarikat ini agak mahal berbanding pesaing mereka di dalam kategori yang sama.

3. Alphabet (Google)

Syarikat yang dulunya dikenali sebagai Google ini merupakan syarikat gergasi di dalam carian internet dunia. Mereka juga menguasai pasaran telefon pintar melalui software mereka iaitu Android.

Walaupun menguasai pasaran telefon pintar melalui software Android, Alphabet tidak mendapat keuntungan yang lumayan berbanding dengan Apple kerana pendapatan utama syarikat ini adalah melalui pengiklanan di laman carian utama mereka iaitu Google.

4. Microsoft

Merupakan syarikat tertua di kalangan Big Five ini. Microsoft pernah menguasai sehingga 90% daripada pasaran perisian komputer di era milenium.

Ketika era telefon pintar menguasai dunia, syarikat ini seolah hilang arah perniagaan kerana tidak mempunyai matlamat yang jelas untuk menguasai kembali pasaran komputer dunia. Dengan perlantikan CEO yang baru, syarikat ini berjaya menjadi jaguh dalam dunia perkomputeran semula.

Di antara penyumbang utama pendapatan syarikat adalah sistem simpanan awan, Microsoft Azure yang semakin berkembang walaupun baru sahaja diperkenalkan berbanding dengan AWS.

5. Facebook

Syarikat yang penuh kontroversi walaupun merupakan yang paling baru di kalangan Big Five. Syarikat ini juga merupakan syarikat yang belum mencapai nilai $1 trilion di antara mereka berlima.

Facebook mendapat keuntungan sepenuhnya daripada pengiklanan yang dilakukan oleh pelanggan mereka. Dengan memegang status sebagai platform media sosial terbesar di dunia, syarikat ini dijangka bakal mencecah nilai $1 trilion dalam masa terdekat.

Sumber Rujukan: https://www.visualcapitalist.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.