10 Tokoh Saham Dunia Yang Mantap Dan Menjadi Idola Ramai

Pelabur terhebat di dunia adalah mereka yang bukan sahaja melabur untuk kekayaan diri mereka sendiri, tetapi juga telah banyak membantu berjuta-juta orang lain memperoleh pulangan yang sama seperti mereka.

Kebanyakan pelabur menggunakan cara, strategi dan falsafah yang berbeza dalam pelaburan mereka. Ada yang menggunakan kaedah baru dan inovatif untuk menganalisis pelaburan mereka malah ada juga menggunakan kaedah naluri.

Ramai sebenarnya banyak tokoh dari dulu sampai sekarang, ada yang masih hidup ada yang telah meninggal dunia.

Jom kami sajikan anda dengan 10 Tokoh Saham Dunia Yang Mantap Dan Menjadi Idola Ramai.

1. Sir John Templeton

Sir John Templeton berjaya membangunkan beberapa dana pelaburan antarabangsa terbesar dan yang paling berjaya di dunia. Beliau menjual dananya pada tahun 1992 kepada Franklin Group.

Pada tahun 1999, majalah Money menggelarnya sebagai ‘pemilih saham global terbesar abad ini.’

Baca: Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton

2. John Neff

John Neff bergabung dengan Wellington Management Co. pada tahun 1964 dan bersama syarikat itu selama lebih dari 30 tahun dengan menguruskan tiga dana.

Beliau dianggap sebagai pelabur nilai (value investor) kerana beliau menumpukan perhatian kepada syarikat dengan nisbah P/E rendah dan hasil dividen yang kuat dengan tekniknya yang tersendiri.

Baca: Apa Itu P/E Ratio (Price-To-Earnings Ratio)?

3. Peter Lynch

Peter Lynch menguruskan Fidelity Magellan Fund dari tahun 1977 sehingga 1990, di mana aset dana beliau meningkat dari $20 juta menjadi $14 bilion. Lebih penting lagi, Lynch dilaporkan telah mengalahkan penanda aras Indeks S&P 500 dalam 11 dari 13 tahun tersebut sehingga mencapai pulangan purata tahunan sebanyak 29%.

Peter Lynch juga telah menyesuaikan diri dengan apa sahaja gaya pelaburan yang digunakan pada masa itu. Tetapi ketika memilih saham tertentu, tokoh saham dunia ini tetap berpegang kepada apa yang beliau tahu dan sesuatu yang mudah difahami.

Baca: 8 Nasihat Daripada Peter Lynch, ‘The Greatest Unit Trust Investor Ever’

4. Warren Buffett

Dikenali sebagai ‘Oracle of Omaha’, Warren Buffett dipandang sebagai salah seorang pelabur paling berjaya dalam sejarah. Mengikuti prinsip-prinsip yang ditetapkan oleh Benjamin Graham, beliau telah mengumpulkan kekayaan berjuta-juta dolar terutamanya melalui belian saham dan syarikat Berkshire Hathaway.

Gaya disiplin, kesabaran dan nilai pelaburan Buffett secara konsisten ini mengungguli pasaran selama beberapa dekad.

Baca: 8 Tips Pelaburan Daripada Warren Buffett Kepada Pelabur Baru

5. Carl Icahn

Carl Icahn adalah seorang pelabur yang dikenali dengan sikap sombongnya yang menggunakan kedudukan pemilikan di syarikat-syarikat awam untuk memaksa perubahan bagi meningkatkan nilai sahamnya.

Tokoh saham dunia ini memulakan kegiatan penyerbuan korporatnya dengan bersungguh-sungguh pada akhir 1970-an sehinggalah beliau telah berjaya mengaut keuntungan yang hebat dan lumayan.

Baca: Kenali 4 Falsafah Pelaburan Yang Terkenal, Cuba Tengok Anda Yang Mana

6. William H. Gross

Dianggap sebagai ‘raja bon’, William H. Gross merupakan seorang pengurus dana bon terkemuka di dunia. Sebagai pengasas dan pengarah urusan keluarga bon PIMCO, beliau dan pasukannya mempunyai lebih daripada $600 bilion USD aset yang berpendapatan tetap di bawah pengurusannya.

Pada tahun 1996, Gross adalah pengurus portfolio pertama yang dimasukkan ke dalam dewan kemasyhuran Fixed-Income Analyst Society Inc. kerana sumbangannya terhadap kemajuan analisis bon dan portfolio yang amat mengagumkan.

7. John ‘Jack’ Bogle

Tokoh saham dunia dan pelabur terkenal ini mengasaskan syarikat dana bersama Kumpulan Vanguard pada tahun 1974 dan menjadikannya sebagai salah sebuah dana terbesar yang paling dihormati di dunia.

Bogle mempelopori dana dan memperjuangkan pelaburan indeks kos rendah untuk berjuta-juta pelabur. Beliau mencipta dan memperkenalkan dana indeks pertama dunia yang dikenali sebagai Vanguard 500, pada tahun 1976.

Baca: Kenali John Clifton ‘Jack’ Bogle, Pengasas The Vanguard Group Dan Saham Indeks Pertama Dunia

8. George Soros

George Soros adalah pakar dalam menterjemahkan tren ekonomi yang luas. Sebagai pelabur, Soros adalah spekulator jangka masa pendek dan beliau pernah membuat pertaruhan besar terhadap arah pasaran kewangan.

Pada tahun 1973, George Soros mengasaskan syarikat Soros Fund Management, yang akhirnya berkembang menjadi Quantum Fund yang terkenal dan dihormati. Selama hampir dua dekad, beliau telah dilaporkan memperolehi pulangan melebihi 30% setahun dan ada jug yang berjaya mencatat pulangan tahunan lebih daripada 100%.

Baca: George Soros, Seorang Spekulator Yang Dapat Merubah Landskap Politik Sesebuah Negara

9. Jesse Livermore

Jesse Livermore tidak mempunyai pendidikan formal atau pengalaman perdagangan saham. Beliau belajar secara bersendirian dan telah menempuh pelbagai dugaan.

Kejayaan dan kegagalan inilah yang membantunya mengukuhkan idea perdagangan yang masih terdapat di pasaran sehingga kini.

Tokoh saham dunia ini mula berniaga di awal usia remaja dan ketika berusia lima belas tahun, beliau dilaporkan telah menghasilkan keuntungan lebih daripada $1,000, yang merupakan wang yang sangat banyak pada masa itu.

Baca: Nilai Dan Pengajaran Dari Kehidupan Jesse Livermore, Seorang Trader Lagenda

10. Benjamin Graham

Benjamin Graham amat popular sebagai pengurus pelaburan dan pendidik kewangan yang cemerlang. Beliau juga diakui sebagai penganalisis keselamatan dan pelaburan nilai.

Beliau akan melabur dengan syarikat yang mempunyai hutang rendah serta mempunyai nilai aset yang tinggi.

Baca: Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Itulah dia 10 tokoh saham dunia dan pelabur terkenal yang mantap dan menjadi idola ramai. Banyak ilmu serta panduan yang boleh dipelajari daripada mereka yang berpengalaman ini.

Sumber Rujukan:

Jemput baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: