4 Tips Kembangkan Perniagaan Di Rumah Anda

Ramai yang sudah mempunyai perniagaan sendiri dan boleh menguruskan perniagaan dari rumah sahaja. Selain menguruskan perniagaan, keperluan rumah dan keluarga juga dapat diuruskan pada masa yang sama.

Tetapi anda risau mengenai bagaimana untuk memajukan perniagaan anda sekiranya anda ‘terperap’ di rumah. Oleh itu, ini ada beberapa 4 tips yang dapat anda lakukan untuk mengembangkan perniagaan anda dan pada masa yang sama dapat melaksanakan tugas anda di rumah.

1. Guna E-mel Sebagai Alat Pemasaran

Percaya atau tidak, pemasaran memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan jualan anda. Bahkan, satu kempen pemasaran yang paling berjaya adalah dengan penggunaan e-mel.

E-mel adalah alat yang mudah untuk menarik pelanggan baru dan memastikan pelanggan sebelum ini ‘setia’ dengan perniagaan anda. Sebagai contoh, MailChimp adalah perkhidmatan yang memudahkan kempen e-mel anda dan mudah digunakan.

Oleh itu, pemasaran berdasarkan e-mel akan membolehkan promosi jualan anda dilakukan dengan lebih efisien.

2. Kaji Tabiat Pengunjung Laman Web

Anda perlu mengetahui apa yang OK dan apa yang tidak OK dengan laman web anda. Ada banyak cara untuk menganalisa dan memberitahu anda bagaimana pengguna berinteraksi dengan laman web anda.

Tempat yang baik untuk bermula adalah dengan menggunakan Google Analytics, alat yang mudah digunakan dan menawarkan fungsi yang bagus. Google Analytics membolehkan anda menjejaki trafik dan melihat kelakuan pengguna semasa di laman web anda.

Di mana tempat mereka masuk, ke mana mereka pergi selepas itu, berapa lama masa mereka luangkan dan bermacam-macam lagi.

3. Mantapkan Media Sosial

Selain itu, guna sepenuhnya media sosial yang ada untuk mengembangkan perniagaan anda dari rumah. Pengguna internet secara puratanya menghabiskan masa 2-3 jam setiap hari di media sosial dan ini menjadikan platform media sosial tempat yang penting untuk menarik pelanggan baru.

Perkhidmatan seperti Hootsuite membolehkan anda menguruskan semua akaun media sosial anda dalam satu tempat, dan dalam masa yang sama menyeragamkan kerja yang berkaitan dengan perniagaan. Hootsuite berupaya untuk mengurangkan jumlah masa yang anda perlukan untuk mengendalikan media-media sosial, sekaligus dapat membantu mengembangkan perniagaan anda.

4. Guna Sistem Sumber Manusia Online

Penting untuk anda menguruskan perniagaan dari rumah dengan menyelaraskan bayaran, gaji, cuti, manfaat – semua hal yang berkaitan dengan sumber manusia secara online. Ya, ini merupakan satu langkah yang baik untuk terus maju ke hadapan.

Akan tetapi, pengurusan sumber manusia mungkin menjadi rumit apabila bilangan pekerja mula bertambah dan anda tidak memiliki seorang pekerja HR yang tetap. Maka, perisian seperti Zenefits dan Gusto menyediakan ‘online software’ untuk menguruskan semua perihal sumber manusia anda.

Inilah sedikit sebanyak tips untuk mengembangkan syarikat atau perniagaan dari rumah tanpa perlu melangkah kaki ke pejabat. Selamat berjaya!

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7-Eleven Buka 7Café, Outlet Terbesarnya Di Puchong

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) — Pengendali rangkaian kedai serbaneka 7-Eleven Malaysia Holdings Bhd (7-Eleven) melancarkan kedai 7CAFé terbesarnya bernilai RM1.8 juta di Bandar Puteri Puchong di sini.

Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Wong Wai Keong berkata kedai dua tingkat berkeluasan kira-kira 6,000 kaki persegi itu adalah empat kali ganda saiz kedai 7-Eleven biasa.

“Mengenai jangkaan jualan, saya tidak dapat berkongsi jumlah yang sebenar berikutan setiap kedai adalah berbeza, namun secara umumnya, membandingkan 7CAFé baharu ini dengan kedai yang biasa, ia mampu memperoleh jualan enam hingga tujuh kali ganda lebih banyak,” katanya kepada pemberita di sini hari ini. 

Wong berkata memandangkan kumpulan itu memasuki segmen baharu dalam makanan dan minuman, ia mahu menumpukan pada penyempurnaan standard operasi semua 7CAFé dengan penambahan penyediaan makanan dan pendekatan berorientasikan perkhidmatan.

“Kami mempunyai kaunter untuk makanan, serta makanan yang baru disediakan yang biasanya tidak kelihatan di kedai serbaneka 7-Eleven terdekat anda. Kami mahu pembukaan ini menjadi kesinambungan kepada semua 28 kedai 7CAFé setakat ini,” tambahnya.

Wong berkata kedai 7CAFé  juga dibuka dengan perkongsian dengan BookXcess yang menyediakan kedai buku mini manakala bahagian makanan dan minuman dilengkapi dengan pencuci mulut dan kek daripada jenama matcha artisan kontemporari  Niko Neko Matcha.

7CAFé oleh 7-Eleven menyasarkan untuk membuka lebih banyak cawangan tidak lama lagi, termasuk di luar Lembah Klang dalam usaha menawarkan tawaran unik untuk kemudahan gaya hidup kepada pelanggan.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/7-eleven-buka-7cafe-outlet-terbesarnya-di-puchong/