4 Tips Kembangkan Perniagaan Di Rumah Anda

Ramai yang sudah mempunyai perniagaan sendiri dan boleh menguruskan perniagaan dari rumah sahaja. Selain menguruskan perniagaan, keperluan rumah dan keluarga juga dapat diuruskan pada masa yang sama.

Tetapi anda risau mengenai bagaimana untuk memajukan perniagaan anda sekiranya anda ‘terperap’ di rumah. Oleh itu, ini ada beberapa 4 tips yang dapat anda lakukan untuk mengembangkan perniagaan anda dan pada masa yang sama dapat melaksanakan tugas anda di rumah.

1. Guna E-mel Sebagai Alat Pemasaran

Percaya atau tidak, pemasaran memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan jualan anda. Bahkan, satu kempen pemasaran yang paling berjaya adalah dengan penggunaan e-mel.

E-mel adalah alat yang mudah untuk menarik pelanggan baru dan memastikan pelanggan sebelum ini ‘setia’ dengan perniagaan anda. Sebagai contoh, MailChimp adalah perkhidmatan yang memudahkan kempen e-mel anda dan mudah digunakan.

Oleh itu, pemasaran berdasarkan e-mel akan membolehkan promosi jualan anda dilakukan dengan lebih efisien.

2. Kaji Tabiat Pengunjung Laman Web

Anda perlu mengetahui apa yang OK dan apa yang tidak OK dengan laman web anda. Ada banyak cara untuk menganalisa dan memberitahu anda bagaimana pengguna berinteraksi dengan laman web anda.

Tempat yang baik untuk bermula adalah dengan menggunakan Google Analytics, alat yang mudah digunakan dan menawarkan fungsi yang bagus. Google Analytics membolehkan anda menjejaki trafik dan melihat kelakuan pengguna semasa di laman web anda.

Di mana tempat mereka masuk, ke mana mereka pergi selepas itu, berapa lama masa mereka luangkan dan bermacam-macam lagi.

3. Mantapkan Media Sosial

Selain itu, guna sepenuhnya media sosial yang ada untuk mengembangkan perniagaan anda dari rumah. Pengguna internet secara puratanya menghabiskan masa 2-3 jam setiap hari di media sosial dan ini menjadikan platform media sosial tempat yang penting untuk menarik pelanggan baru.

Perkhidmatan seperti Hootsuite membolehkan anda menguruskan semua akaun media sosial anda dalam satu tempat, dan dalam masa yang sama menyeragamkan kerja yang berkaitan dengan perniagaan. Hootsuite berupaya untuk mengurangkan jumlah masa yang anda perlukan untuk mengendalikan media-media sosial, sekaligus dapat membantu mengembangkan perniagaan anda.

4. Guna Sistem Sumber Manusia Online

Penting untuk anda menguruskan perniagaan dari rumah dengan menyelaraskan bayaran, gaji, cuti, manfaat – semua hal yang berkaitan dengan sumber manusia secara online. Ya, ini merupakan satu langkah yang baik untuk terus maju ke hadapan.

Akan tetapi, pengurusan sumber manusia mungkin menjadi rumit apabila bilangan pekerja mula bertambah dan anda tidak memiliki seorang pekerja HR yang tetap. Maka, perisian seperti Zenefits dan Gusto menyediakan ‘online software’ untuk menguruskan semua perihal sumber manusia anda.

Inilah sedikit sebanyak tips untuk mengembangkan syarikat atau perniagaan dari rumah tanpa perlu melangkah kaki ke pejabat. Selamat berjaya!

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform MoreRewardz Bantu Perkasakan PKS Untuk Capai Matlamat Jualan

Kuala Lumpur, 16 Februari 2023 – Aplikasi MoreRewardz menawarkan penyelesaian baharunya untuk mencapai matlamat jualan, yang mana boleh dilakukan dalam kurang  daripada 7 minit secara percuma.  

Melalui platform tersebut, pemilik perniagaan boleh menyemak, menganalisis dan membuat pelarasan dengan segera untuk menyelesaikan masalah dalam kempen mereka.  

Pengasas Platform Pengurusan Perhubungan Pelanggan dan Program Kesetiaan  MoreRewardz, Welson Ang berkata, berbanding dengan kempen jualan tradisional, ia menawarkan pengalaman yang memperkasakan pemilik perniagaan dan proses persediaan yang mudah diikuti dalam bentuk soal jawab.  

Katanya, selain daripada penjimatan kos dan masa yang jelas, pemilik perniagaan juga  dapat mengakses maklumat masa nyata mengenai kempen mereka terus dari telefon  mudah alih mereka.  

“Sebagai usahawan, saya tidak asing dengan titik perit menjalankan kempen jualan, justeru, saya menubuhkan MoreRewardz untuk memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan membolehkan mereka berhubung dengan pangkalan pelanggan dengan mudah. 

“Platform ini boleh digunakan hampir semua sektor, daripada premis cuci kereta ke restoran, daripada kelas tuisyen ke salon dan juga perkhidmatan pembersihan.  

“Kami berharap ini akan memberikan penyedia perkhidmatan dorongan tambahan untuk  berinteraksi lebih banyak dengan pangkalan pelanggan mereka tanpa sebarang kos tersembunyi atau tambahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.  

Menurut Welson, peniaga boleh mula mengumpul urus niaga daripada pelanggan sebelum kempen jualan dimulakan, sekali gus meningkatkan aliran tunai serta-merta dan memberikan jaminan dan keselamatan yang amat diperlukan.  

MoreRewardz menawarkan 4 peringkat dalam struktur harga mereka, semuanya  memberikan pelbagai ciri dan faedah bergantung pada saiz syarikat dan kes penggunaan, dengan peningkatan tertakluk kepada keperluan.  

Peringkat pertama, dibuat percuma untuk semua orang dan akan memberi perkhidmatan  terbaik kepada usahawan dan perniagaan yang baru berkembang, manakala peringkat  tertinggi membenarkan sehingga 5,000 pangkalan data pelanggan dan 15,000 transaksi  sebulan.  

Tanpa sebarang kos, MoreRewardz ialah salah satu pilihan terbaik untuk memulakan perjalanan pengembangan perniagaan dengan sedikit atau tanpa kos.