Bagaimana Untuk Tingkatkan Hasil Jualan Melalui Instagram?

Nak taknak, kita tidak lagi boleh bergantung kepada hanya satu punca pendapatan sahaja. Salah satu cara anda boleh lakukan adalah dengan berniaga di Instagram. Ramai yang buat cara ni, tapi bagaimana ya nak mula?

Zaman sekarang boleh dikatakan hampir semua orang mempunyai telefon pintar. Situasi ini telah menyebabkan rangkaian jaringan sosial semakin rancak berkembang. Tambahan pula dengan pelbagai aplikasi yang boleh dimuat turun dengan percuma.

Dan di antara aplikasi yang popular adalah Instagram. Ia merupakan aplikasi di mana penggunan boleh berkongsi pelbagai foto menarik. Dengan jumlah pengguna yang beratus juta orang, ia pasti dapat membuka peluang baru kepada para usahawan untuk mempromosikan produk mereka.

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk pengiklanan menggunakan Instagram.

4 Tips Nak Tingkatkan Hasil Jualan Di Instagram

1. Like Foto Pelanggan Sasaran

Antara tips yang paling mudah untuk anda gunakan adalah like foto pelanggan sasaran anda. Mudah bukan?

Mungkin ada yang beranggapan bahawa cara ini nampak temeh, tetapi sebenarnya ia boleh memberi kesan yang besar dalam perniagaan anda. Kebanyakkan pemilik Instagram akan berasa gembira sekiranya gambar mereka mendapat like yang banyak.

Anda pun samakan? Anda juga boleh meninggalkan komen berunsur pujian pada foto mereka. Tapi lakukanlah dengan ikhlas.

Mana tahu mereka akan follow anda pula lepas ni? Anda juga yang untung sebab selalunya pengguna akan tertarik kepada akaun Instagram yang mempunyai ramai pengikut.

2. Guna Foto Yang Menarik

Disebabkan Instagram ini menjurus kepada perkongsian foto, pastikan anda menggunakan foto yang menarik. Ini kerana terdapat jutaan foto yang dimuat naik setiap hari melalui aplikasi ini. Anda tidak perlu memiliki kelayakan sebagai jurugambar profesional, cuma perlu memastikan foto tersebut menonjol.

Dua perkara yang perlu dititik beratkan adalah pencahayaan dan juga sudut yang sesuai. Jika kedua-dua aspek ini digabungkan dengan betul, ia pasti akan membuatkan foto yang dikongsi itu kelihatan lebih unik dan menarik.

3. Guna Kamera Telefon Yang Elok

Satu lagi tips adalah untuk mengambil gambar menggunakan kamera telefon yang elok. Tak dinafikan aplikasi Instagram juga membolehkan anda untuk mengambil gambar yang menarik.

Tetapi untuk tujuan bisnes, mungkin lebih sesuai sekiranya anda mengambil gambar terlebih dahulu menggunakan kamera telefon pintar anda. Sekarang banyak telefon pintar yang dilengkapi dengan dwi-kamera yang dapat menghasilkan kualiti foto yang terbaik.

Kemudian gunakannya untuk membuat kawalan sewaktu ingin mengambil foto tersebut – samada ingin zoom, fokus atau mengubah pencahayaannya.

4. Beri Perhatian Kepada Background Foto

Anda juga perlu mengambil perhatian terhadap background foto yang ingin anda gunakan tersebut. Kadang-kadang background sesuatu foto itu lebih menonjol berbanding dengan objek utama yang ingin anda jual itu.

Anda pasti mahu produk anda menjadi perkara yang paling menonjol dalam foto tersebut bukan? Pasti menjadi satu kerugian sekiranya followers anda tidak perasan dengan produk yang ingin anda jual itu.

Jom Kita Berniaga, Tetapi Perlu Berilmu dan Bersabar

Dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar, kita perlu lakukan sesuatu. Nak berniaga ni bukannya mudah, dan tak susah asalkan anda pergi menuntut ilmu terlebih dahulu. Dan yang paling penting sekali adalah kesabaran. Memang agak sukar untuk mendapatkan jumlah followers yang tinggi.

Mana taknya, jumlah followers akan mempengaruhi rasa percaya prospek terhadap peniagaan online kita. Jika followers anda masih tidak mencapai sasaran yang anda harapkan, jangan risau; teruskan dan tingkatkan lagi usaha. Anggaplah ini sebagai salah satu usaha dalam pembinaan jenama dan produk atau servis anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform MoreRewardz Bantu Perkasakan PKS Untuk Capai Matlamat Jualan

Kuala Lumpur, 16 Februari 2023 – Aplikasi MoreRewardz menawarkan penyelesaian baharunya untuk mencapai matlamat jualan, yang mana boleh dilakukan dalam kurang  daripada 7 minit secara percuma.  

Melalui platform tersebut, pemilik perniagaan boleh menyemak, menganalisis dan membuat pelarasan dengan segera untuk menyelesaikan masalah dalam kempen mereka.  

Pengasas Platform Pengurusan Perhubungan Pelanggan dan Program Kesetiaan  MoreRewardz, Welson Ang berkata, berbanding dengan kempen jualan tradisional, ia menawarkan pengalaman yang memperkasakan pemilik perniagaan dan proses persediaan yang mudah diikuti dalam bentuk soal jawab.  

Katanya, selain daripada penjimatan kos dan masa yang jelas, pemilik perniagaan juga  dapat mengakses maklumat masa nyata mengenai kempen mereka terus dari telefon  mudah alih mereka.  

“Sebagai usahawan, saya tidak asing dengan titik perit menjalankan kempen jualan, justeru, saya menubuhkan MoreRewardz untuk memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan membolehkan mereka berhubung dengan pangkalan pelanggan dengan mudah. 

“Platform ini boleh digunakan hampir semua sektor, daripada premis cuci kereta ke restoran, daripada kelas tuisyen ke salon dan juga perkhidmatan pembersihan.  

“Kami berharap ini akan memberikan penyedia perkhidmatan dorongan tambahan untuk  berinteraksi lebih banyak dengan pangkalan pelanggan mereka tanpa sebarang kos tersembunyi atau tambahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.  

Menurut Welson, peniaga boleh mula mengumpul urus niaga daripada pelanggan sebelum kempen jualan dimulakan, sekali gus meningkatkan aliran tunai serta-merta dan memberikan jaminan dan keselamatan yang amat diperlukan.  

MoreRewardz menawarkan 4 peringkat dalam struktur harga mereka, semuanya  memberikan pelbagai ciri dan faedah bergantung pada saiz syarikat dan kes penggunaan, dengan peningkatan tertakluk kepada keperluan.  

Peringkat pertama, dibuat percuma untuk semua orang dan akan memberi perkhidmatan  terbaik kepada usahawan dan perniagaan yang baru berkembang, manakala peringkat  tertinggi membenarkan sehingga 5,000 pangkalan data pelanggan dan 15,000 transaksi  sebulan.  

Tanpa sebarang kos, MoreRewardz ialah salah satu pilihan terbaik untuk memulakan perjalanan pengembangan perniagaan dengan sedikit atau tanpa kos.