Bagaimana Untuk Tingkatkan Hasil Jualan Melalui Instagram?

Nak taknak, kita tidak lagi boleh bergantung kepada hanya satu punca pendapatan sahaja. Salah satu cara anda boleh lakukan adalah dengan berniaga di Instagram. Ramai yang buat cara ni, tapi bagaimana ya nak mula?

Zaman sekarang boleh dikatakan hampir semua orang mempunyai telefon pintar. Situasi ini telah menyebabkan rangkaian jaringan sosial semakin rancak berkembang. Tambahan pula dengan pelbagai aplikasi yang boleh dimuat turun dengan percuma.

Dan di antara aplikasi yang popular adalah Instagram. Ia merupakan aplikasi di mana penggunan boleh berkongsi pelbagai foto menarik. Dengan jumlah pengguna yang beratus juta orang, ia pasti dapat membuka peluang baru kepada para usahawan untuk mempromosikan produk mereka.

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk pengiklanan menggunakan Instagram.

4 Tips Nak Tingkatkan Hasil Jualan Di Instagram

1. Like Foto Pelanggan Sasaran

Antara tips yang paling mudah untuk anda gunakan adalah like foto pelanggan sasaran anda. Mudah bukan?

Mungkin ada yang beranggapan bahawa cara ini nampak temeh, tetapi sebenarnya ia boleh memberi kesan yang besar dalam perniagaan anda. Kebanyakkan pemilik Instagram akan berasa gembira sekiranya gambar mereka mendapat like yang banyak.

Anda pun samakan? Anda juga boleh meninggalkan komen berunsur pujian pada foto mereka. Tapi lakukanlah dengan ikhlas.

Mana tahu mereka akan follow anda pula lepas ni? Anda juga yang untung sebab selalunya pengguna akan tertarik kepada akaun Instagram yang mempunyai ramai pengikut.

2. Guna Foto Yang Menarik

Disebabkan Instagram ini menjurus kepada perkongsian foto, pastikan anda menggunakan foto yang menarik. Ini kerana terdapat jutaan foto yang dimuat naik setiap hari melalui aplikasi ini. Anda tidak perlu memiliki kelayakan sebagai jurugambar profesional, cuma perlu memastikan foto tersebut menonjol.

Dua perkara yang perlu dititik beratkan adalah pencahayaan dan juga sudut yang sesuai. Jika kedua-dua aspek ini digabungkan dengan betul, ia pasti akan membuatkan foto yang dikongsi itu kelihatan lebih unik dan menarik.

3. Guna Kamera Telefon Yang Elok

Satu lagi tips adalah untuk mengambil gambar menggunakan kamera telefon yang elok. Tak dinafikan aplikasi Instagram juga membolehkan anda untuk mengambil gambar yang menarik.

Tetapi untuk tujuan bisnes, mungkin lebih sesuai sekiranya anda mengambil gambar terlebih dahulu menggunakan kamera telefon pintar anda. Sekarang banyak telefon pintar yang dilengkapi dengan dwi-kamera yang dapat menghasilkan kualiti foto yang terbaik.

Kemudian gunakannya untuk membuat kawalan sewaktu ingin mengambil foto tersebut – samada ingin zoom, fokus atau mengubah pencahayaannya.

4. Beri Perhatian Kepada Background Foto

Anda juga perlu mengambil perhatian terhadap background foto yang ingin anda gunakan tersebut. Kadang-kadang background sesuatu foto itu lebih menonjol berbanding dengan objek utama yang ingin anda jual itu.

Anda pasti mahu produk anda menjadi perkara yang paling menonjol dalam foto tersebut bukan? Pasti menjadi satu kerugian sekiranya followers anda tidak perasan dengan produk yang ingin anda jual itu.

Jom Kita Berniaga, Tetapi Perlu Berilmu dan Bersabar

Dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar, kita perlu lakukan sesuatu. Nak berniaga ni bukannya mudah, dan tak susah asalkan anda pergi menuntut ilmu terlebih dahulu. Dan yang paling penting sekali adalah kesabaran. Memang agak sukar untuk mendapatkan jumlah followers yang tinggi.

Mana taknya, jumlah followers akan mempengaruhi rasa percaya prospek terhadap peniagaan online kita. Jika followers anda masih tidak mencapai sasaran yang anda harapkan, jangan risau; teruskan dan tingkatkan lagi usaha. Anggaplah ini sebagai salah satu usaha dalam pembinaan jenama dan produk atau servis anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA