Kerjasama KWSP, Prudential Bagi Inisiatif i-Lindung Bantu Jamin Kesejahteraan Minda

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Separuh daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan kewangan tambahan bagi keperluan penjagaan kesihatan mereka, kata Prudential Assurance Malaysia Bhd (PAMB).

Malah, walaupun kerajaan menyediakan subsidi dalam bentuk penjagaan kesihatan dan perubatan, rakyat Malaysia masih perlu mengeluarkan wang sendiri bagi membayar yuran perubatan menceca lebih daripada RM23 bilion.

Kaji Selidik Celik Kewangan Rakyat Malaysia RinggitPlus 2021 menunjukkan lebih separuh daripada penduduk Malaysia tidak mampu untuk bertahan lebih daripada tiga bulan jika kehilangan pekerjaan masing-masing.

“Memandangkan situasi sedemikian, (langkah mengambil) perlindungan insurans atau takaful dilihat akan membantu untuk memberi jaminan kewangan dari segi jaringan keselamatan apabila menghadapi sesuatu situasi di luar jangkaan,” kata PAMB dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi menangani masalah itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bertindak melancarkan program i-Lindung pada Julai 2022 demi membantu rakyat Malaysia memperoleh pelan insurans atau takaful pada kadar premium atau caruman yang berpatutan.

Di bawah inisiatif i-Lindung KWSP, ahli-ahli dibenarkan menggunakan dana KWSP mereka untuk mendaftar dan melanggan perlindungan insurans atau takaful melalui i-Akaun dengan tawaran perlindungan yang berkuatkuasa serta-merta.

Sebagai salah satu pengendali insurans dan takaful di bawah skim i-Lindung KWSP, Prudential Malaysia telah memperkenalkan empat pelan perlindungan mampu milik atau berpatutan iaitu PRUGuard Life dan PruBSN Lindung (Perlindungan Bertempoh) selain PRUCare Life dan PruBSN Cegah (Perlindungan Penyakit Kritikal).

“Menerusi pelan-pelan perlindungan ini, ahli KWSP dan keluarga mereka akan menerima bantuan kewangan sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak dijangkakan atau masalah kesihatan yang tidak diduga tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada wang simpanan atau dana persaraan mereka,” katanya.

PRUGuard Life dan PruBSN Lindung merupakan pelan insurans/takaful bertempoh yang memastikan kebajikan keluarga terjamin sekiranya berlaku kehilangan nyawa atau kehilangan sumber pendapatan akibat hilang upaya dengan memberikan manfaat sekali gus.

“Pelanggan boleh memilih jumlah perlindungan yang paling sesuai dengan keperluan dan kemampuan masing-masing, bermula serendah RM10.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

Selain itu, PRUCare Life dan PruBSN Cegah pula adalah pelan penyakit kritikal yang menyediakan bantuan kewangan kepada ahli KWSP apabila didiagnosis dengan salah satu daripada 43 jenis penyakit kritikal, serta demam denggi.

“Ahli juga dapat menggunakan pembayaran sekali gus untuk membiayai rawatan perubatan atau meringankan beban kehilangan sumber pendapatan disebabkan penyakit tersebut dengan premium/sumbangan bermula serendah RM8.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

PAMB berkata kalangan ahli KWSP boleh mendaftar serta-merta untuk pelan-pelan perlindungan berkenaan hanya dengan melengkapkan beberapa soalan mudah berkaitan kesihatan.

Selepas pendaftaran itu, pelanggan terbabit dapat melihat polisi atau sijil mereka hanya dengan beberapa klik melalui ciri PRUServices dalam aplikasi Pulse by Prudential yang dikuasakan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) sertag menyediakan pelbagai ciri kesihatan dan pengurusan kewangan yang boleh dimuat turun secara percuma di App Store dan Google Play Store.

Pelanggan turut mendapat akses ciri-ciri pengurusan kesihatan dan kekayaan terbaik dalam aplikasi Pulse.

Pelan i-Lindung KWSP oleh Prudential Malaysia direka khas untuk membolehkan lebih ramai keluarga Malaysia memanfaatkan kehidupan dengan sepenuhnya, menjadikan penjagaan kesihatan mampu milik dan mudah akses.

Maklumat lanjut mengenai kaedah melindungi diri dan masa depan keluarga boleh diperoleh menerusi https://www.prudential.com.my/en/our-company-newsroom/announcements/epf-i-lindung/.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerjasama-kwsp-prudential-bagi-inisiatif-i-lindung-bantu-jamin-kesejahteraan-minda/

Previous ArticleNext Article

Pelik, Kenapa Sumbangan Caruman Takaful Naik Harga?

“Kalau saya ambil medical card hari ini, adakah harganya kekal sama untuk 20 tahun akan datang?”

Caruman takaful terutamanya bagi medical card akan TETAP harganya sepanjang masa adalah tidak tepat.

Kontrak takaful berasaskan tabarru’ (sumbangan) dan taawun (tolong-menolong), di mana semua peserta yang memilih atau menyertai pelan takaful bersetuju untuk saling menolong, jamin menjamin antara mereka ketika ditimpa musibah.

Maka konsep Takaful adalah perkongsian risiko. Setiap caruman anda akan diasingkan sejumlah nilai ke dalam satu tabung tabarru’ yang bertujuan membayar setiap tuntutan (claim) yang berlaku pada peserta yang ditimpa musibah.

Jadi kenapa berlaku kenaikan caruman / sumbangan?

Ini berlaku apabila pelan perlindungan yang anda ambil datang bersama dengan medical card.

Inflasi Perubatan

Sama seperti negara lain, kos perkhidmatan perubatan di Malaysia telah meningkat pada kadar yang lebih pantas daripada inflasi umum. Berdasarkan laporan The Malaysian Reserve:

“According to Aon’s 2022 Global Medical Trend Rates report, the current medical inflation rate in Malaysia is 12%, which is six times higher than the annual general inflation rate”

Jadi menurut kajian tersebut, kadar inflasi perubatan di Malaysia adalah 12% pada tahun 2022.

Bila ramai orang memiliki medical card, kekerapan claim yang akan berlaku adalah tinggi. Dan apabila claim tinggi, akan menyebabkan tabung tabarru’ menjadi susut dengan mendadak. Maka syarikat takaful tiada pilihan. Mereka terpaksa menaikkan caruman sama ada anda pernah claim atau pun tidak bagi mengawal risiko.

Maksudnya, harga caruman bulanan naik sebab berlaku perubahan pada tabarru’ (sumbangan) – tabung dana menyusut disebabkan kos perubatan semakin tinggi.

Disebabkan itu, dalam polisi Takaful anda telah pun disebutkan bahawa nilai caruman / sumbangan akan disemak.

Jadi apabila medical card kena repricing atau naik harga, anda mempunyai 4 pilihan:

  1. Setuju dengan kenaikan caruman
  2. Berunding untuk pelan perlindungan yang lebih rendah dengan caruman semasa yang sama
  3. Tidak bersetuju dengan kenaikan, cari pelan perlindungan yang baru
  4. Jika tidak berpuas hati, laporkan kepada Bank Negara

Anda masih menunggu timing terbaik untuk mencarum takaful?

Cuba lihat fakta ini – data yang dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia, 75% rakyat Malaysia tiada simpanan RM1,000 jika berlaku kecemasan dan 6.62 juta ahli KWSP di bawah 55 tahun mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000.

Eloklah ambil takaful sewaktu muda dan sihat sebab masih murah. Tak perlu tunggu umur masuk 30 atau 40 tahun. Orang bijak merancang masa depan.

Kalau tak nak mencarum takaful yang rasa mahal, tolonglah mencarum di PERKESO. Ini Dia 5 Faedah PERKESO Yang Tak Ramai Orang Tahu.

Baca juga Prudential Perkenal Pelan Perlindungan Bawah Skim i-Lindung KWSP

Semoga kita dijauhi daripada perkara yang tidak diingini.

Namun, sekiranya ditakdirkan berlaku juga kepada kita atau ahli keluarga; ketahuilah bahawa dengan adanya pelan perlindungan seperti ini, dapat juga ianya meringankan beban sedikit sebanyak.