Kerjasama KWSP, Prudential Bagi Inisiatif i-Lindung Bantu Jamin Kesejahteraan Minda

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Separuh daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan kewangan tambahan bagi keperluan penjagaan kesihatan mereka, kata Prudential Assurance Malaysia Bhd (PAMB).

Malah, walaupun kerajaan menyediakan subsidi dalam bentuk penjagaan kesihatan dan perubatan, rakyat Malaysia masih perlu mengeluarkan wang sendiri bagi membayar yuran perubatan menceca lebih daripada RM23 bilion.

Kaji Selidik Celik Kewangan Rakyat Malaysia RinggitPlus 2021 menunjukkan lebih separuh daripada penduduk Malaysia tidak mampu untuk bertahan lebih daripada tiga bulan jika kehilangan pekerjaan masing-masing.

“Memandangkan situasi sedemikian, (langkah mengambil) perlindungan insurans atau takaful dilihat akan membantu untuk memberi jaminan kewangan dari segi jaringan keselamatan apabila menghadapi sesuatu situasi di luar jangkaan,” kata PAMB dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi menangani masalah itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bertindak melancarkan program i-Lindung pada Julai 2022 demi membantu rakyat Malaysia memperoleh pelan insurans atau takaful pada kadar premium atau caruman yang berpatutan.

Di bawah inisiatif i-Lindung KWSP, ahli-ahli dibenarkan menggunakan dana KWSP mereka untuk mendaftar dan melanggan perlindungan insurans atau takaful melalui i-Akaun dengan tawaran perlindungan yang berkuatkuasa serta-merta.

Sebagai salah satu pengendali insurans dan takaful di bawah skim i-Lindung KWSP, Prudential Malaysia telah memperkenalkan empat pelan perlindungan mampu milik atau berpatutan iaitu PRUGuard Life dan PruBSN Lindung (Perlindungan Bertempoh) selain PRUCare Life dan PruBSN Cegah (Perlindungan Penyakit Kritikal).

“Menerusi pelan-pelan perlindungan ini, ahli KWSP dan keluarga mereka akan menerima bantuan kewangan sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak dijangkakan atau masalah kesihatan yang tidak diduga tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada wang simpanan atau dana persaraan mereka,” katanya.

PRUGuard Life dan PruBSN Lindung merupakan pelan insurans/takaful bertempoh yang memastikan kebajikan keluarga terjamin sekiranya berlaku kehilangan nyawa atau kehilangan sumber pendapatan akibat hilang upaya dengan memberikan manfaat sekali gus.

“Pelanggan boleh memilih jumlah perlindungan yang paling sesuai dengan keperluan dan kemampuan masing-masing, bermula serendah RM10.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

Selain itu, PRUCare Life dan PruBSN Cegah pula adalah pelan penyakit kritikal yang menyediakan bantuan kewangan kepada ahli KWSP apabila didiagnosis dengan salah satu daripada 43 jenis penyakit kritikal, serta demam denggi.

“Ahli juga dapat menggunakan pembayaran sekali gus untuk membiayai rawatan perubatan atau meringankan beban kehilangan sumber pendapatan disebabkan penyakit tersebut dengan premium/sumbangan bermula serendah RM8.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

PAMB berkata kalangan ahli KWSP boleh mendaftar serta-merta untuk pelan-pelan perlindungan berkenaan hanya dengan melengkapkan beberapa soalan mudah berkaitan kesihatan.

Selepas pendaftaran itu, pelanggan terbabit dapat melihat polisi atau sijil mereka hanya dengan beberapa klik melalui ciri PRUServices dalam aplikasi Pulse by Prudential yang dikuasakan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) sertag menyediakan pelbagai ciri kesihatan dan pengurusan kewangan yang boleh dimuat turun secara percuma di App Store dan Google Play Store.

Pelanggan turut mendapat akses ciri-ciri pengurusan kesihatan dan kekayaan terbaik dalam aplikasi Pulse.

Pelan i-Lindung KWSP oleh Prudential Malaysia direka khas untuk membolehkan lebih ramai keluarga Malaysia memanfaatkan kehidupan dengan sepenuhnya, menjadikan penjagaan kesihatan mampu milik dan mudah akses.

Maklumat lanjut mengenai kaedah melindungi diri dan masa depan keluarga boleh diperoleh menerusi https://www.prudential.com.my/en/our-company-newsroom/announcements/epf-i-lindung/.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerjasama-kwsp-prudential-bagi-inisiatif-i-lindung-bantu-jamin-kesejahteraan-minda/

Previous ArticleNext Article

BNM Pelawa Permohonan Lesen Penanggung Insurans, Pengendali Takaful Digital

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mempelawa permohonan bagi lesen penanggung insurans dan pengendali takaful digital (DITO) yang boleh dikemukakan dalam tempoh 2 Jan, 2025 hingga 31 Dis, 2026.

Dalam kenyataan hari ini, bank pusat itu berkata lesen berkenaan dikeluarkan kepada pemohon yang terbukti dapat memaparkan kapasiti dan keupayaan mencapai matlamat dasar yang disasarkan dan pada masa yang sama mengekalkan tumpuan teguh terhadap aspek pengurusan risiko dan perlindungan pengguna.

Sehubungan itu, semua pemohon perlu berbincang dengan BNM sebelum mengemukakan permohonan dan boleh berbuat demikian mulai 1 Okt, 2024 menerusi [email protected].

Ini sejajar dengan langkah BNM mengeluarkan Dokumen Dasar Rangka Kerja Pelesenan dan Pengawalseliaan DITO hari ini yang menggariskan keperluan memudahkan penyertaan mereka yang dapat memberi tawaran nilai kukuh serta bermakna dari segi rangkuman, persaingan dan kecekapan serta selaras dengan teras strategik Pelan Sektor Kewangan 2022–2026 untuk memajukan pendigitalan dalam sektor kewangan.

“Pemohon yang berminat dikehendaki memenuhi kriteria penilaian dalam beberapa aspek seperti kehematan termasuk ciri-ciri dan integriti pemohon, sifat dan kecukupan sumber kewangan serta kekukuhan dan kebolehlaksanaan rancangan perniagaan dan teknologi,” katanya.

Aspek lain seperti amalan pengendalian perniagaan dan perlindungan pengguna, Syariah (jika berkaitan), lngkah-langkah pencegahan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan serta keupayaan mencapai tawaran nilai yang bermakna demi kepentingan Malaysia.

BNM berkata semua pemohon berminat juga perlu memastikan bahawa prosedur permohonan digariskan dalam dokumen dasar ini dipatuhi sepenuhnya.

“Ini berserta pematuhan terhadap dokumen dasar lain yang berkaitan seperti Prosedur Permohonan untuk Lesen Baharu di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 selain Prosedur Permohonan Perolehan Kepentingan dalam bentuk Saham dan menjadi Syarikat Induk Kewangan,” katanya.

Menurut bank pusat itu, DITO terbabit akan turut melalui fasa asas bagi tempoh tiga hingga tujuh tahun untuk membuktikan daya maju perniagaan dan kekukuhan operasi mereka.

Sepanjang tempoh fasa asas itu juga, kata BNM, DITO perlu mengekalkan dana modal minimum yang lebih rendah dan setara dengan operasi perniagaan DITO pada peringkat awal. 

“Kalangan DITO ini dicirikan oleh operasi digital mereka dengan model perniagaan dan produk yang inovatif untuk memenuhi keperluan pengguna secara lebih baik.

“Apabila mula beroperasi, DITO dijangka merapatkan jurang perlindungan penting dalam segmen yang berfokuskan digital serta saling melengkapi penanggung insurans, pengendali takaful berlesen sedia ada dan peserta lain dalam rantaian nilai insurans dan takaful,” kata BNM.

— BERNAMA