Kerjasama KWSP, Prudential Bagi Inisiatif i-Lindung Bantu Jamin Kesejahteraan Minda

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Separuh daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan kewangan tambahan bagi keperluan penjagaan kesihatan mereka, kata Prudential Assurance Malaysia Bhd (PAMB).

Malah, walaupun kerajaan menyediakan subsidi dalam bentuk penjagaan kesihatan dan perubatan, rakyat Malaysia masih perlu mengeluarkan wang sendiri bagi membayar yuran perubatan menceca lebih daripada RM23 bilion.

Kaji Selidik Celik Kewangan Rakyat Malaysia RinggitPlus 2021 menunjukkan lebih separuh daripada penduduk Malaysia tidak mampu untuk bertahan lebih daripada tiga bulan jika kehilangan pekerjaan masing-masing.

“Memandangkan situasi sedemikian, (langkah mengambil) perlindungan insurans atau takaful dilihat akan membantu untuk memberi jaminan kewangan dari segi jaringan keselamatan apabila menghadapi sesuatu situasi di luar jangkaan,” kata PAMB dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi menangani masalah itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bertindak melancarkan program i-Lindung pada Julai 2022 demi membantu rakyat Malaysia memperoleh pelan insurans atau takaful pada kadar premium atau caruman yang berpatutan.

Di bawah inisiatif i-Lindung KWSP, ahli-ahli dibenarkan menggunakan dana KWSP mereka untuk mendaftar dan melanggan perlindungan insurans atau takaful melalui i-Akaun dengan tawaran perlindungan yang berkuatkuasa serta-merta.

Sebagai salah satu pengendali insurans dan takaful di bawah skim i-Lindung KWSP, Prudential Malaysia telah memperkenalkan empat pelan perlindungan mampu milik atau berpatutan iaitu PRUGuard Life dan PruBSN Lindung (Perlindungan Bertempoh) selain PRUCare Life dan PruBSN Cegah (Perlindungan Penyakit Kritikal).

“Menerusi pelan-pelan perlindungan ini, ahli KWSP dan keluarga mereka akan menerima bantuan kewangan sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak dijangkakan atau masalah kesihatan yang tidak diduga tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada wang simpanan atau dana persaraan mereka,” katanya.

PRUGuard Life dan PruBSN Lindung merupakan pelan insurans/takaful bertempoh yang memastikan kebajikan keluarga terjamin sekiranya berlaku kehilangan nyawa atau kehilangan sumber pendapatan akibat hilang upaya dengan memberikan manfaat sekali gus.

“Pelanggan boleh memilih jumlah perlindungan yang paling sesuai dengan keperluan dan kemampuan masing-masing, bermula serendah RM10.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

Selain itu, PRUCare Life dan PruBSN Cegah pula adalah pelan penyakit kritikal yang menyediakan bantuan kewangan kepada ahli KWSP apabila didiagnosis dengan salah satu daripada 43 jenis penyakit kritikal, serta demam denggi.

“Ahli juga dapat menggunakan pembayaran sekali gus untuk membiayai rawatan perubatan atau meringankan beban kehilangan sumber pendapatan disebabkan penyakit tersebut dengan premium/sumbangan bermula serendah RM8.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

PAMB berkata kalangan ahli KWSP boleh mendaftar serta-merta untuk pelan-pelan perlindungan berkenaan hanya dengan melengkapkan beberapa soalan mudah berkaitan kesihatan.

Selepas pendaftaran itu, pelanggan terbabit dapat melihat polisi atau sijil mereka hanya dengan beberapa klik melalui ciri PRUServices dalam aplikasi Pulse by Prudential yang dikuasakan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) sertag menyediakan pelbagai ciri kesihatan dan pengurusan kewangan yang boleh dimuat turun secara percuma di App Store dan Google Play Store.

Pelanggan turut mendapat akses ciri-ciri pengurusan kesihatan dan kekayaan terbaik dalam aplikasi Pulse.

Pelan i-Lindung KWSP oleh Prudential Malaysia direka khas untuk membolehkan lebih ramai keluarga Malaysia memanfaatkan kehidupan dengan sepenuhnya, menjadikan penjagaan kesihatan mampu milik dan mudah akses.

Maklumat lanjut mengenai kaedah melindungi diri dan masa depan keluarga boleh diperoleh menerusi https://www.prudential.com.my/en/our-company-newsroom/announcements/epf-i-lindung/.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerjasama-kwsp-prudential-bagi-inisiatif-i-lindung-bantu-jamin-kesejahteraan-minda/

Previous ArticleNext Article

KWSP Dijangka Umum Inisiatif Akaun 3 Pada April Ini – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan inisiatif  ‘Akaun Fleksibel’ atau Akaun 3 pada April ini yang merangkumi mekanisme serta kelonggaran pengeluaran kepada pencarum, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Beliau berkata, mekanisme mengenai Akaun 3 itu akan diperjelaskan kepada pencarum selepas KWSP mengumumkan agihan dividen pada Ahad ini.

“Mereka (KWSP) juga akan menyatakan dan menerangkan cara-cara pengeluaran, mekanisme yang ada di mana pemecahan akaun tiga akan diterangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) mengenai status terkini Akaun 3 khususnya dari segi kaedah pengeluaran pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Amir Hamzah berkata kerajaan tidak melihat kepada sebarang pengeluaran secara bersasar kerana ia akan memburukkan lagi isu ketidakcukupan simpanan persaraan.

“Kerajaan tidak melihat kepada pengeluaran bersasar kerana akan ada juga kelonggaran dalam Akaun 3 itu,” katanya.

— BERNAMA