Mydin Beli Produk PMKS Bernilai RM230 Juta Setahun

KOTA BHARU, 18 Mei (Bernama) — Sejumlah 250 Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) memasarkan produk mereka di Mydin Mohamed Holdings Bhd (Mydin) di seluruh negara setakat ini, kata Pengarahnya Datuk Dr Ameer Ali Mydin.

Beliau berkata, daripada jumlah PMKS tersebut Mydin mencatatkan pembelian produk kira-kira RM230 juta setahun membabitkan pelbagai barangan.

“Sebanyak 90 peratus pembelian adalah produk makanan dan minuman kerana ia adalah keperluan harian.

“Tahun ini kita jangka jumlah pembelian produk daripada PMKS ini akan meningkat memandangkan semakin ramai usahawan PMKS sudah mendapat sijil halal dan produk mereka telah dimasukkan ke pasar raya ini,” katanya kepada pemberita pada Majlis Jelajah Halal Malaysia (JHM) 2023 Kelantan, di sini, hari ini.

Ameer berkata bagi negeri Kelantan seramai 10 usahawan yang mempunyai sijil halal memasarkan produk mereka di pasar raya itu dengan jumlah pembelian sebanyak RM25 juta.

Menurutnya, Mydin sentiasa membuka peluang dan komited membantu usahawan PMKS untuk mengembangkan perniagaan mereka.

“Kita memang mengalu-alukan usahawan PMKS memasarkan produk mereka di pasar raya kami. Mereka boleh datang berjumpa dengan kita untuk berbincang,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, pada peringkat awal pihaknya akan mencadangkan usahawan terbabit memasarkan produk di pasar raya Mydin yang terdekat terlebih dahulu bagi melihat kemampuan mereka memenuhi permintaan pasaran sebelum meluaskan jualan ke cawangan Mydin yang lain.

Sementara itu, pada majlis jelajah anjuran Halal Development Corporation (HDC) itu sebanyak 16 lagi syarikat PMKS Kelantan diumumkan berjaya memasarkan produk mereka di pasar raya Mydin. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Setuju Benarkan PMKS Keluarkan e-Invois Yang Disatukan – Menteri Kewangan II

KUALA LUMPUR, 2 Julai (Bernama) — Kerajaan bersetuju membenarkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) mengeluarkan e-Invois yang disatukan iaitu yang menggabungkan semua urus niaga jualan setiap bulan.

Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata PMKS hanya perlu dikemukakan kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) dalam tempoh tujuh hari pertama dalam bulan berikutnya.

“Kerajaan sedar akan cabaran yang akan dihadapi PMKS dalam mengadaptasi e-Invois ini terutamanya peningkatan kos operasi, penerapan teknologi, dan jurang kesediaan pengetahuan berkenaan e-Invois,” katanya ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) yang meminta menyatakan perincian usaha kerajaan untuk menjelaskan dan membantu para pengusaha PKS dalam pelaksanaan e-Invois serta kaedah kawalan kos penyelenggaraan sistem tersebut.

Beliau berkata terdapat dua kaedah penghantaran e-invois kepada LHDNM; penghantaran data melalui Portal MyInvois dan Sistem Point of Sales (POS) yang tidak melibatkan kos tambahan; atau integrasi sistem perakaunan perniagaan dengan sistem My Invois.

Peniaga yang memilih untuk membangunkan sistem sendiri atau menggunakan pembekal teknologi, insentif cukai telah disediakan termasuk pengurangan tempoh tuntutan elaun modal daripada empat tahun kepada tiga tahun bagi pembelian peralatan ICT dan pakej perisian komputer berkuatkuasa mulai tahun taksiran 2024.

Peniaga juga katanya akan menikmati potongan cukai sehingga RM50,000 bagi setiap tahun taksiran bagi perbelanjaan yuran perundingan yang ditanggung PMKS mulai tahun taksiran 2024 hingga 2027.

“Kerajaan turut mengambil maklum proses untuk mengadaptasi e-Invois memerlukan tempoh masa yang panjang berikutan cabaran dan kekangan yang dihadapi terutamanya kepada peniaga kecil seperti peniaga goreng pisang, gerai tepi jalan atau perniagaan dari rumah ke rumah.

“Buat masa ini, peniaga kecil yang mempunyai jualan tahunan di bawah RM150,000 tidak perlu mengeluarkan e-Invois. Namun, kerajaan menggalakkan penglibatan peniaga kecil dalam inisiatif e-Invois selaras dengan aspirasi negara ke arah pendigitalan perniagaan,” katanya.

Kerajaan juga katanya akan memastikan tempoh peralihan kepada e-Invois dapat dilaksanakan secara lebih fleksibel dengan mengambil pendekatan “didik dan perbetul”, di samping terus komited untuk membantu semua syarikat termasuk PMKS dalam melaksanakan e-Invois sepenuhnya

— BERNAMA