Persediaan Dan SOP Peniaga (Buka Kedai Ketika Pandemik)

Akibat pandemik COVID-19 yang melanda dunia sejak tahun lalu, kebanyakan premis perniagaan terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan bagi menangani wabak tersebut daripada merebak. 

Namun, pihak kerajaan jelas telah mengeluarkan SOP tetap untuk peniaga yang ingin membuka kedai ketika pandemik bagi memulihkan ekonomi peniaga yang terjejas. Jom kami kongsikan antara persediaan dan SOP peniaga buka kedai ketika pandemik. Ini merupakan panduan penting untuk peniaga yang ingin membuka kedai fizikal seperti biasa.

Persediaan Dan SOP Peniaga Buka Kedai Fizikal

Pada awalnya, terdapat 181 SOP yang dikeluarkan dan telah dikurangkan secara berperingkat dari semasa ke semasa yang bersesuaian dengan situasi bilangan angka jangkitan virus COVID-19. 

SOP yang dikeluarkan adalah untuk memastikan wabak COVID-19 ini dapat dibendung dan tidak menular kepada orang ramai. Antara persediaan dan SOP yang perlu dilakukan oleh peniaga yang ingin membuka kedai ketika pandemik:

  1. Beroperasi Mengikut Waktu Yang Ditetapkan

Pihak kerajaan telah menetapkan waktu operasi bagi kedai yang ingin berniaga ketika pandemik. Ia juga bergantung kepada jenis perniagaan yang dijalankan. Dari segi kapasiti pekerja pula, ia harus 100% jumlah pekerja yang terdapat dalam kedai tersebut.

  1.  Menjaga Kebersihan Premis

Berniaga ketika pandemik juga memerlukan para peniaga untuk menjaga kebersihan premis dengan melakukan proses nyah kuman selepas waktu beroperasi. Selain itu, proses nyah kuman perlu dilakukan 3 kali sehari dalam tempoh operasi di kawasan umum seperti tandas, stor, kaunter, pejabat dan juga surau.

Kredit: http://www.pnbbcportal.com

  1. Mengawal Aktiviti Di Dalam Kedai dan Melakukan Penjarakan Sosial

Bagi memastikan virus COVID-19 tidak tersebar, peniaga juga harus memastikan had keluar masuk pelanggan dijaga dan bilangan pelanggan yang berada dalam premis haruslah seminima yang mungkin mengikut saiz keluasan premis. Penjarakan sosial sejauh 1 meter juga perlu dilakukan sepanjang masa oleh semua pihak.

  1. Melakukan Saringan Kesihatan Dan Mewajibkan Pemakaian Face Mask

Saringan kesihatan amat penting dilakukan oleh semua pihak. Tidak kiralah staf ataupun pelanggan kedai sekalipun, mesti melakukan proses saringan suhu badan bagi memastikan tiada individu yang membawa virus tersebut ke dalam kedai. Pemakaian face mask (topeng muka) juga harus diwajibkan bagi mengelakkan virus tersebut tidak dijangkiti oleh semua pihak.

Kredit: https://www.biometricupdate.com

  1.  Menyediakan Hand Sanitizer

Pihak premis juga harus menyediakan hand sanitizer di pintu masuk dan pastikan hand sanitizer terbabit digunakan sebelum memasuki kedai. Dengan adanya kemudahan sanitizer, wabak COVID-19 dapat dibendung dan masing-masing akan menjaga kesihatan diri dan semua.

  1.  Melakukan Transaksi Tanpa Sentuhan

Pelanggan dan pihak premis juga digalakkan untuk melakukan transaksi tanpa sentuhan. Antaranya, melakukan pembayaran secara menggunakan kad debit ataupun secara e-wallet. Ia bukan saja memudahkan, tapi juga dapat mengelakkan sebarang aktiviti bersentuhan.

Kesimpulannya, bagi memastikan pandemik ini berakhir, kita semua perlu mematuhi segala SOP yang ditetapkan. Kompaun sebanyak RM10,000 dikenakan kepada mana-mana pihak yang gagal mengikuti SOP yang telah ditetapkan. Ingatlah, pihak kerajaan mengeluarkan SOP ini adalah untuk mencegah penularan wabak COVID-19 demi keselamatan kita semua.

Rujukan

  1. https://peraktastic.com/p1/index.php/dalam-negeri-menu/255-empat-peniaga-kena-kompaun-gagal-patuhi-sop.html
  2. https://docs.jpa.gov.my/docs/pelbagai/2020/SOP/08_SOP_SEKTOR_PERUNCITAN_KPDNHEP.pdf
Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham