PayPal : Cara Mudah Untuk Daftar & Kegunaannya Kepada Kita

Sekiranya anda menaip ayat ‘Paypal’ di carian Google, terdapat sekitar 1.7 juta hasil carian yang diperolehi kerana Paypal sememangnya terkenal dengan urusan jual beli secara online. PayPal juga amat terkenal sebagai salah satu alternatif pembayaran bagi pemindahan wang di seluruh dunia. 

Pemindahan wang yang melibatkan transaksi luar negara memerlukan kita menggunakan PayPal. Jom lihat cara daftar PayPal dan kegunaannya.

​​

Cara Daftar Paypal

 1. Layari Laman Web PayPal

Untuk mendaftar PayPal, anda harus melayari laman web PayPal di www.paypal.com dan klik pada butang ‘Daftar’ di bahagian kanan atas sekali. Ia akan tertera perkataan Sign Up untuk anda daftar.

2. Daftarkan Akaun PayPal Kepada Pilihan Peribadi Atau Bisnes

Sekiranya anda ingin menggunakan PayPal untuk pembayaran dalam talian dan menghantar wang kepada orang lain, maka pilih ‘Akaun Peribadi’. Tetapi, jika anda ingin menggunakannya dalam pelbagai urusan jual beli dan berkaitan perniagaan, maka pilih ‘Akaun Bisnes’.

3. Masukkan Maklumat Asas Pemilik

Apabila tertera ruangan untuk memasukkan maklumat asas, anda dikehendaki melengkapkan alamat e-mel, kata laluan PayPal dan negara asal anda. Apabila sudah siap, klik pada butang ‘Teruskan’.

4. Masukkan Maklumat Peribadi Pemilik

Seterusnya, anda perlu mengisi maklumat peribadi yang diperlukan oleh PayPal seperti nama, alamat, pekerjaan, tarikh lahir, poskod, bandar, negeri dan juga nombor telefon. Maklumat ini perlulah sama dengan maklumat yang terdapat pada kad kredit, kad debit atau nombor akaun bank anda. Setelah semuanya telah diisi dengan betul, klik pada butang ‘Setuju dan Buat Akaun’.

5.Masukkan Pilihan Pembayaran Pada Akaun Paypal

Kemudian, anda dikehendaki memasukkan pilihan pembayaran pada akaun PayPal anda. Jika anda mempunyai kad kredit, masukkan maklumat kad kredit anda. Anda juga boleh memasukkan maklumat bank, sekiranya tidak mempunyai kad kredit. Mana-mana yang dapat memudahkan anda.

6. Sahkan Emel Yang Dihantar Oleh Paypal

Apabila segala maklumat yang dikehendaki telah diisi, maka PayPal akan menghantar link pengesahan akaun tersebut sememangnya dibuat oleh anda. Jadi, klik pada link tersebut dan akaun PayPal anda siap untuk digunakan.

Kegunaan Paypal

Sejak diperkenalkan pada tahun 1999, PayPal telah membawa banyak manfaat dalam menguruskan keperluan transaksi digital. Antara kegunaan Paypal adalah seperti berikut.

1. Kegunaan PayPal Dalam Urusan Pembelian / Pembayaran

  • Bebas melakukan transaksi pembayaran tanpa sebarang sekatan.
  • Prosesnya sangat pantas. 
  • Menjadi pengganti bank konvensional.
  • Dapat menerima pembayaran dalam mata wang asing.

2. Kegunaan PayPal Dalam Urusan Bisnes

  • Sebagai alternatif pembayaran bagi pelanggan yang tidak mempunyai akaun bank.
  • Dapat menerima pembayaran kad kredit tanpa perlu melalui proses pihak bank.
  • Prosesnya yang sangat mudah dan pantas.

Kesimpulannya, PayPal dapat memenuhi segala keperluan yang anda inginkan dari segala aspek. Dengan Paypal juga, anda boleh membuat transaksi jualan yang lebih pantas dengan semua pihak walaupun berlainan negara. Oleh itu, bagi anda yang belum buat akaun Paypal bolehlah membuatnya sekarang.

Rujukan

  1. https://www.cermati.com/artikel/mengenal-paypal-fungsi-dan-cara-daftarnya
  2. https://money.kompas.com/read/2021/08/01/112550426/mengenal-rekening-paypal-dan-cara-menggunakannya
  3. https://www.tcer.my/apa-itu-paypal-cara-daftar-dan-cara-guna-paypal/

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee